To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

fargo - 30-11-2011, 17:02

olosoft napisał/a:
jest słodkawy

Tak czuć wyciekający ciepły płyn chłodniczy, obym się mylił :rolleyes:

April77 - 30-11-2011, 17:08

Ja jak wymieniłem filtr powietrza (ten w komorze silnika a nie przeciwpyłkowy) to okropnie śmierdział przez pierwsze 2-3 tys km. (jak włączyłem nawiew bez klimy). Póżniej się przewietrzył. Jak w końcu doszedłem od czego ten zapach to pogrzebałem w internecie i znalazłem informację że niektóre filtry są czymś specjalnym nasączane i mogą mieć nieprzyjemny zapach.
olosoft - 30-11-2011, 17:17

fargo napisał/a:
olosoft napisał/a:
jest słodkawy

Tak czuć wyciekający ciepły płyn chłodniczy, obym się mylił :rolleyes:

oby nie ale oblookam jeszcze raz zbiornik wyrównawczy,

April77 napisał/a:
Ja jak wymieniłem filtr powietrza (ten w komorze silnika a nie przeciwpyłkowy) to okropnie śmierdział przez pierwsze 2-3 tys km. (jak włączyłem nawiew bez klimy). Póżniej się przewietrzył. Jak w końcu doszedłem od czego ten zapach to pogrzebałem w internecie i znalazłem informację że niektóre filtry są czymś specjalnym nasączane i mogą mieć nieprzyjemny zapach.

a żebyś wiedział, że właśnie zmieniłem filtr powietrza i przejechałem na nim ok 200km, wyjmę na ciepło - obwącham, :)

Anonymous - 30-11-2011, 18:13

Mi kiedyś w czasie jazdy wciągnęło pod podwozie kawałek folii-gąbki do pakowania/ zabezpieczania urządzeń elektronicznych itp. Folia ta niestety przyczepiła się do układu wydechowego i po rozgrzaniu silnika, przypalając się, wydzielała specyficzny zapach, który dostawał się do przedziału pasażerskiego na postoju bądź w czasie wolnej jazdy.
Na szczęście serwis ASO stanął na wysokości zadania i za ładny uśmiech panowie zeskrobali mi tę folię - pośmierdziało jeszcze przez parę km zanim resztki sie wypaliły.
Warto więc dokładnie zajrzeć pod auto.

olosoft - 01-12-2011, 10:06

to nie filtr ani płyn chłodzący, szukam dalej, pod auto będę w stanie wgramolić się dopiero w weekend i wtedy pewnie prawda wyjdzie na jaw,

dzięki za rady :)

macior - 01-12-2011, 12:06

a u mnie skrzypi, skrzypi i trzeszczy!
konkretnie poniżej kierownicy, że tak powiem - między nogami :wink:
pod plastikiem zakrywającym dół kolumny kierownicy, chyba przewody jakieś dyndają (cy cuś?), ale za chwilę przegląd okresowy więc myślę, że ASO mi to usunie (tzn. skrzypienie owo) mam nadzieję
prawdę mówiąc rzadko to słyszę, bo radyjo nadaje głośniej :director:

olosoft - 01-12-2011, 12:08

macior napisał/a:
a u mnie skrzypi, skrzypi i trzeszczy!
konkretnie poniżej kierownicy, że tak powiem - między nogami :wink:
pod plastikiem zakrywającym dół kolumny kierownicy, chyba przewody jakieś dyndają (cy cuś?), ale za chwilę przegląd okresowy więc myślę, że ASO mi to usunie (tzn. skrzypienie owo) mam nadzieję
prawdę mówiąc rzadko to słyszę, bo radyjo nadaje głośniej :director:

ten typ tak ma jak jest zimno niestety :|

Pawcho - 01-12-2011, 14:00

a na to między nogami podobno najlepszy jest sok z granatów :)
macior - 02-12-2011, 13:17

olosoft napisał/a:
ten typ tak ma jak jest zimno niestety
to od ponad pół roku tak doskwiera więc nie od zimna
Pawcho napisał/a:
a na to między nogami podobno najlepszy jest sok z granatów
jakich, odbezpieczonych?

[ Dodano: 04-01-2012, 07:46 ]
olosoft napisał/a:
ten typ tak ma jak jest zimno niestety

no to uwaga :shock: na "ten typ" jak się okazało u mnie poluzowała się poduszka kolanowa i to ona wydawała dziwne dźwięki - dokręcili przy przeglądzie i zjawiska ustąpiły (póki co...)

Subik1 - 08-01-2012, 23:26

Mi po 20 tys km wymienili (żona była) na przeglądzie olej w skrzyni biegów i od tej pory mi skrzypi dźwignia we wnętrzu autka i jak zmieniam z 1 na 2 i z 2 na 3 to słychać łupnięcie w skrzyni biegów lub na przeniesieniu napędu, poza tym przy odpalaniu coś się strasznie tłucze z prawej strony auta, gdzieś nad kołem.
macior - 09-01-2012, 07:30

Subik1 napisał/a:
przy odpalaniu coś się strasznie tłucze z prawej strony auta, gdzieś nad kołem.
pewnikiem układ wydechowy - ten typ tak ma :?
Uwex - 09-01-2012, 10:21

macior napisał/a:
pewnikiem układ wydechowy

Wystarczy u jakiegoś "tłumikarza" albo w ASO troszkę podgiąć wieszaki od układu wydechowego .

maniax86 - 10-01-2012, 14:16

Taką pierwszą rzeczą no może nie usterką tylko raczej hmm niedoróbką?? były jasne plamy na drzwiach tak jakby jakaś folia odchodziła czy cóś przynajmniej tak to wyglądało. Przy wymianie oleju po 1500 km pokazałem i ASO się tym zajęło. Okazało się że lakier był niedogrzany czy coś takiego. Ponaświetlali to jakąś specjalną lampą i wszystko cacy. Zniknęło bez śladu. :D
Arek_75 - 14-01-2012, 18:26

Pierwsza rzecz, z którą byłem u mechaników to skrzypiące podwozie na "śpiących policjantach" i trzaski prz skręcaniu kół w miejscu. Jeśli chodzi o drugi objaw to łożysko amortyzatora McPhersona. Natomiast pierwszy objaw nie został zdiagnozowany - podejrzenie poduszki McPhersona, całe zawieszenie bez zarzutów. Ale z tego co czytałem na forum to ten tym tak ma :)
jaceksu79 - 14-01-2012, 18:47

maniax86 napisał/a:
Taką pierwszą rzeczą no może nie usterką tylko raczej hmm niedoróbką?? były jasne plamy na drzwiach tak jakby jakaś folia odchodziła czy cóś przynajmniej tak to wyglądało. Przy wymianie oleju po 1500 km pokazałem i ASO się tym zajęło. Okazało się że lakier był niedogrzany czy coś takiego. Ponaświetlali to jakąś specjalną lampą i wszystko cacy. Zniknęło bez śladu.

są to plamy wilgoci. Prawdopodobnie niedokładnie była przyklejona folia ochronna na drzwiach i pozostały pęcherze powietrza z wilgocią. Takie rzeczy powinni likwidować podczas przeglądu zerowego przed wydaniem pojazdu :roll: