[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
arturj123 - 09-06-2014, 20:08
Taki zestaw z TEIN-a jest P&P do naszych EAx? (zdjęcie poglądowe)
http://allegro.pl/zawiesz...4318348415.html
http://allegro.pl/sprezyn...4318350934.html
nox84 - 28-06-2014, 17:03
Koledzy doradźcie mi jakie amortyzatory kupić i sprężyny do Galanta EA2A, chce wymienić przód i tył, jakieś dobre, nie obniżające tylko normalne i najważniejsze po wymianie będe chciał zakładać LPG a słyszałem że często tył siada, no i przydałaby się info gdzie kupić w dobrej cenie
Pieraś - 29-06-2014, 20:04
Ja zamontowałem na tył monroe olejowe.
Mam kombi w gazie i jest ok.
arturj123 - 01-07-2014, 09:11
Moim zdaniem olejowe są za miękkie, mam porównanie do Golfa (tyle, ze tam komplet olejowych) i buja na zakrętach.
Amortyzatory gazowo-olejowe Bilstein, Sachs, KYB (tylko made in Japan), ewentualnie Monroe. Sprężyny to nie wiem czy warto nowe kupować, zawsze jakoś dziwnie potem auto na nich siedzi.
Pieraś - 02-07-2014, 17:08
Ja nie kupie chyba gazowych - gaz moze latwiej zwiac niz olej, poza tym kiedys slyszalem jak pracuja na nierownosciach - jeden syk jakby co chwile ktos zasysal powietrze i wypuszczal ... nie dla mnie. Nie widze poki co kwestii "za miekkiego".
andi18 - 11-07-2014, 22:36
ja nie polecam niestety amortyzatorów KYB zarówno olejowych jak i gazówek excel G.
skuszony opiniami na forum już dwa razy kupiłem, pierwsze kilka lat temu chyba japan? przejechały raptem 40 tys i złom. (olejowo gazowe), ostatnio skusiłem sie na tańsze olejowe KYB (malezja), przejechały 20 tys. ! i szmelc.....
także co do trwałości to nieprawda że olej dłużej wytrzyma, cytat ze znajomego diagnosty:" z nich już nie ma co wyciekać"
różnic w komforcie jako kierowca nie zauważyłem
malina_drizzt - 12-07-2014, 09:46
U mnie kayaby gazowe na przodzie pracują już 70 tys. km. i jeszcze trzymają.
Przód ciężko ugiąć i nie buja, wiadomo, że nie działają jak nowe i już niedługo czas na wymianę, ale jak na taki przebieg jest dobrze.
Oryginalne przy przebiegu 180 tys. kilometrów to był złom.
Z tyłu mam sachsy już ponad 50 tys. kilometrów i jest kiepsko.
Jeszcze działają, ale jest znacznie gorzej niż na początku.
Następne prawdopodobnie będą kayaby ultra sr.
booohal - 25-07-2014, 19:56
Mamy może na forum gdzieś opis wymiany przednich amortyzatorów?
Ja chyba poległem, w szczególności nie wiem jak odpowiednio ustawić amor tak by ta blaszka z wypustką na amortyzatorze pasowała idealnie w widelec i idealnie skręcić górę amora tak by nie robić tego metodą prób i błędów. Żaby góra z dołem pasowała do siebie. Są jakieś znaczniki może? Przeglądam manual ale ja za głupi na to jestem.
Wiem, że średnio po polsku to brzmi ale już dziś nie myślę i padam na ryj
adt81 - 26-07-2014, 21:06
booohal napisał/a: | Mamy może na forum gdzieś opis wymiany przednich amortyzatorów?
Ja chyba poległem, w szczególności nie wiem jak odpowiednio ustawić amor tak by ta blaszka z wypustką na amortyzatorze pasowała idealnie w widelec i idealnie skręcić górę amora tak by nie robić tego metodą prób i błędów. Żaby góra z dołem pasowała do siebie. Są jakieś znaczniki może? Przeglądam manual ale ja za głupi na to jestem.
Wiem, że średnio po polsku to brzmi ale już dziś nie myślę i padam na ryj |
Wystarczy ustawić wspomnianą blaszkę co idzie w widelec w linii ze śrubą mocowania górnego - tą od wewnątrz czyli od strony silnika. Mocowanie ma 3 śruby i pasuje tylko w jeden sposób więc zlokalizujesz właściwą bez problemu.
booohal - 26-07-2014, 21:34
adt81, Dzięki
Popatrzyłem pół godziny na rysunek z manuala i w końcu kapnąłem o co chodzi
bialyjayz - 02-08-2014, 18:39
Jestem w trakcie wymiany przedniego zawieszenia, czy taki amorki nadadzą się ?
http://www.motointegrator...wy-monroe-r3887
http://www.motointegrator...y-kayaba-341141
Czy może macie coś sprawdzonego co możecie mi polecić?
i jedno pytanko czy przedni wachacz, podłużny tzw. banan do ten?
http://www.motointegrator...amato-j35016ymt
Jeśli nie to prosiłbym o linka do nich, bo także mam je dy wymiany.
fj_mike - 03-08-2014, 18:45
bialyjayz napisał/a: | Jestem w trakcie wymiany przedniego zawieszenia, czy taki amorki nadadzą się ?
|
Nadadzą, KYB są lepsze niż Monroe.
bialyjayz napisał/a: | i jedno pytanko czy przedni wachacz, podłużny tzw. banan do ten?
|
Tak.
malina_drizzt - 03-08-2014, 23:11
Co ile wymieniacie u siebie amortyzatory?
Nie chodzi mi o przypadki kiedy amortyzator stuka czy puszcza olej.
Nie biorę pod uwagę również badania bo praktycznie od nowości przez cztery kolejne lata wychodzi mi wynik ponad 70% (jak to jest w wielowahaczowym zawieszeniu wiadomo).
Zużycie amortyzatora następuje bardzo powoli i niezauważalnie.
Z przodu mam 70tys. km, a z tyłu ponad 50tys.km i wydaje mi się, że prowadzi się gorzej niż na początku.
Niby nie rzuca tyłem po wjechaniu w dziurę, ale kuper trochę opadł i łatwo go wcisnąć naciskając na bagażnik.
Przód trochę buja się na nierównościach, mocno nurkuje przy hamowaniu i zastanawiam się czy to już nie czas.
Pewnie ktoś inny wsiądzie przejedzie się i powie "panie nówka sztuka".
pit696 - 03-08-2014, 23:55
czy przy zmianie tylnych nivo na zwykle amortyzatory gorne mocowanie jest takie same?czy oprocz sprezyn i amorow potrzeba cos jeszcze? ktos przerabial?
malina_drizzt - 07-08-2014, 11:23
Właśnie przyszły zamówione kayaby ulatra SR komplet na obie osie.
Wszystkie z nowej dostawy i wszystkie z wytłoczonym made in Japan.
Tył z tego co widzę działa jak zwykłe kayaby, czyli ciśnienie wypycha tłok.
Z przodu w zwykłych amorkach kayaby po wciśnięciu tłok nie powraca, natomiast w ultra sr jest tak samo jak z tyłu, tłok powraca z podobną prędkością.
No i mają dużo silniejsze tłumienie kompresji i powrotu.
Chyba będzie twardo.
|
|
|