To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 30-04-2016, 22:31

Wymienione przednie hamulce na Legnumowe, czyli tarcze 294/24 mm i zaciski dwutłoczkowe oraz górne wahacze na stare/nowe (wypiaskowane i polakierowane piecowo na czerwono) z nowymi sworzniami CTR:

Części, które zostały wymienione:

Wahacze górne:

Było:

Jest:

Nie wiem dlaczego poobracało mi fotki :?
Co do hamulców różnica w wielkości jest znaczna. Wreszcie tarcze nie wyglądają śmiesznie w 18-calowych felgach.
Niestety nie zdążyłem wymienić płynu hamulcowego na EBC 307+, zrobię to po wymianie tylnych hamulców od Legnuma.
Specjalnie wracałem najgorszą możliwą drogą i nic nie stuka, nie trzeszczy itp. w hamulcach, więc mimo, że zaciski są od Legnum z 1996 r. to nie są zużyte, czego trochę się obawiałem. Hamuje na razie podobnie do starych hamulców, bo wszystko musi się dotrzeć i ułożyć, ale już po 20 km hamowały dużo lepiej niż po pierwszych hamowaniach.
Przy okazji założone też widoczne na pierwszym zdjęciu wygłuszenia błotników z Volvo S/V40, pasują idealnie, ciszej już nie będzie :mrgreen:
Wymienione łożyska kół, prawe po zakręceniu ręką szumiało, że aż strach, jakimś cudem za bardzo go nie było słychać podczas jazdy, natomiast lewe kręciło się cicho, ale miało bardzo duży luz. Prawe założone zostało KOYO, a lewe Starline na testy :wink:
Ostatnią rzeczą jaką zrobiłem było przeniesienie czujnika temperatury zewnętrznej z lewego nadkola do lusterka zewnętrznego. Niestety zdążyłem przeciągnąć tylko kabel z nadkola do kabiny i z kabiny do drzwi i do lusterka. nie zdążyłem podłączyć czujnika, zrobie to innym razem. Ciekawostka, gdy czujnik nie jest podłączony wyświetlacz cały czas pokazuje temperaturę 20 st. C :D

CDN...

Krzyzak - 30-04-2016, 23:07

Ciężko coś powiedzieć... Zatkało mnie, jakie to wszystko nowe, śliczne :)
Fragu - 30-04-2016, 23:09

Przyjemnie popatrzeć na takie mody :-) świetna robota!
Hugo - 01-05-2016, 08:35

Zmierzam tylko do tego, aby to auto normalnie hamowało i nie powodowało u mnie bólu brzucha ze stresu gdy trzeba zahamować np. na autostradzie. Zimą gdy było trochę czasu wszystko wszystko przygotowałem, także jest też coś dla oka :wink: Jak robić to porządnie.
Teraz czas na tył, może uda się wymienić jutro.

P.S. I co Darku, zdjąłeś ten panel nawiewów?

sveno - 01-05-2016, 11:56

Hugo napisał/a:
Ostatnią rzeczą jaką zrobiłem było przeniesienie czujnika temperatury zewnętrznej z lewego nadkola do lusterka zewnętrznego
po co?
U mnie jest i w poprzednim galancie był na pasie przednim przed chłodnicami.
Obyś nie przedobrzył, złe połączenie kabli, lub złe kable, rezystancja zmieni się i klimatronik będzie bzdury pokazywał.

Szacun z hamulce, te 276mm to nawet w feldze 17" wyglądają przekomicznie.

Hugo - 01-05-2016, 12:22

sveno, też o tym pomyślałem jeśli chodzi o czujnik temperatury, ale kable lutuję i są takiego przekroju jak oryginalne, więc mam nadzieję, że będzie OK.
Oryginalne miejsce przed chłodnicą jest poronione, na dworze będzie + 15 st. C, zatrzymasz się na chwilę na rozgrzanym silniku i pokaże + 30 st. Porażka.

sveno - 01-05-2016, 17:11

Hugo napisał/a:
zatrzymasz się na chwilę na rozgrzanym silniku i pokaże + 30 st. Porażka.
potem ruszysz i za 500m pokaże właściwą temperaturę. Moim zdaniem gra nie warta świeczki bo korzystasz z tego raz na dzień i to zazwyczaj w czasie jazdy a nie na postoju. No ale kto co lubi lub komu jak bardzo się nudzi :)
telewizoor - 01-05-2016, 17:59

Szczerze to nie wiem dlaczego od razu nie zainwestowałeś w brembo, wtedy miałbyś to czego szukasz ;) Też mam zestaw 294/24 ale z outlandera - póki co nie ma tragedii ale zobaczymy jak długo te tarcze będą proste 8) Jakie masz klocki do tego?
Hugo - 01-05-2016, 20:27

sveno napisał/a:
potem ruszysz i za 500m pokaże właściwą temperaturę
Wiem.
sveno napisał/a:
No ale kto co lubi lub komu jak bardzo się nudzi
Ani jedno, ani drugie. Po prostu bez sensu jest taki termometr, który pokazuje o 100% wyższą temperaturę niż jest w rzeczywistości.
telewizoor napisał/a:
Szczerze to nie wiem dlaczego od razu nie zainwestowałeś w brembo
Nie potrzebuję aż takich hamulców, klocki firmy MINTEX, poza tym na tył wlecą również hamulce z Legnum, czyli większe zaciski hamulcowe i tarczobębny wentylowane 284/20 mm, więc myślę, że to już powinno hamować.
Krzyzak - 02-05-2016, 12:23

Hugo napisał/a:
I co Darku, zdjąłeś ten panel nawiewów?
si, wszystko już zrobione; też musiałem kleju użyć

Hugo napisał/a:
bez sensu jest taki termometr
ja bardzo często zerkam na temp., szczególnie zimą; renówka też ma w lusterku i faktycznie jest to rozsądniejsze
denerwuje mnie też, że cokolwiek nacisnę na panelu to temp. zewn. znika

Hugo - 02-05-2016, 20:19

Krzyzak napisał/a:
ja bardzo często zerkam na temp., szczególnie zimą
Ja też i w czasie upałów :wink:
Krzyzak napisał/a:
renówka też ma w lusterku i faktycznie jest to rozsądniejsze
Podobno to najlepsze miejsce dla czujnika temperatury zewnętrznej.
Krzyzak napisał/a:
denerwuje mnie też, że cokolwiek nacisnę na panelu to temp. zewn. znika
No comments, mam to samo, ale nie mam pojęcia jak to zmienić :D

Co do hamulców to hamują coraz lepiej, jest już prawie miodzio, ale jeszcze to nie to co powinno być, ponieważ widzę, że klocki "nie biorą" całą powierzchnią tylko bardziej środkiem tarczy. Wszystko musi się ułożyć. Przypomniało mi się, że założyłem również śruby mocujące przewody hamulcowe od Carismy i może to jest klucz do poprawy skuteczności hamowania, sami zobaczcie jaki przepływ płynu jest przez śruby z Carismy, a jaki z Galanta, gdyż średnice otworków na płyn bocznych i centralnego w śrubie z Galanta wynoszą tylko 3,2 mm, natomiast w śrubie z Carismy otwór główny ma średnicę aż 6 mm, natomiast boczne po 4,5 mm.

Dzisiaj Zamontowałem i podłączyłem czujnik temperatury w lewym lusterku. I jest super. Temperatura podczas jazdy i postoju jest taka sama. A tak został zamontowany czujnik (wklejony):

sveno - 02-05-2016, 22:11

Hugo, zrobiłem dzisiaj test, rozgrzałem silnik, temperatura na zewnątrz ponad 20st zatrzymałem się i po dobrych kilku minutach klinatrolnik pokazał jeden stopień więcej. Jeden stopień!
Zostawiłem auto w słońcu, po 3h odpaliłem, na wyświetlaczu 23st po ruszeniu i przejechaniu około 300-400m spadła do 20st i tak została przez resztę podróży do domu. Nie wiem w czym widziałeś problem?

deejay - 02-05-2016, 23:07

Hugo napisał/a:
Dzisiaj Zamontowałem i podłączyłem czujnik temperatury w lewym lusterku. I jest super. Temperatura podczas jazdy i postoju jest taka sama. A tak został zamontowany czujnik (wklejony):

Niech ta obudowa lusterka sie w lecie nagrzeje do temp ok 40-50 *C , wtedy docenisz producenta Mitsu :P

robertdg - 03-05-2016, 14:45

Hugo napisał/a:
Przypomniało mi się, że założyłem również śruby mocujące przewody hamulcowe od Carismy i może to jest klucz do poprawy skuteczności hamowania, sami zobaczcie jaki przepływ płynu jest przez śruby z Carismy, a jaki z Galanta, gdyż średnice otworków na płyn bocznych i centralnego w śrubie z Galanta wynoszą tylko 3,2 mm, natomiast w śrubie z Carismy otwór główny ma średnicę aż 6 mm, natomiast boczne po 4,5 mm.
Średnica wewnetrzna dla stalowej rurki hamulcowej to ~3mm, naprawdę uwązacie, że ta śruba przy parametrze rurki ma znaczenie :?: :P
Krzyzak - 03-05-2016, 21:56

robertdg napisał/a:
Średnica wewnetrzna dla stalowej rurki hamulcowej to ~3mm, naprawdę uwązacie, że ta śruba przy parametrze rurki ma znaczenie
Dobre pytanie. Zmieniłem zaciski na te od Carismy i nie zauważyłem poprawy. Wręcz odwrotnie, ale mam nowe klocki, muszą się dotrzeć, za mało przejechałem.
Powyższa sprawa dotyczy tarcz 256 z E32.
Na wymiar otworu zwróciłem uwagę przypadkowo. Myślałem, że będzie analogicznie jak w układzie hydraulicznym, jakim niewątpliwie jest instalacja wodociągowa - tam na wejściu są duże średnice (jak w pompie hamulcowej) a poszczególni odbiorcy są podłączani coraz mniejszymi rurami - np. 40 czy 32 czy 25 mm. I właśnie celem jest ograniczenie przepływu, żeby wszyscy odbiorcy mieli podobne ciśnienie...