To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Jogurt - 01-02-2012, 19:56

no i muszę ponarzekać na klocki RH. w galancie zaczęły piszczeć jak wsciekłe, a w colcie robią się rowki na tarczach. po 2 kpl textarów tarcze były jakby spod tokarki wyszły. jutro dzwonie do IC czy są textary i zmieniam zanim mi nowe zimmermany w galu skatują :evil:
Hugo - 01-02-2012, 21:29

U mnie też lekko podczas dużych mrozów popiskują klocki Ferodo Premier na tarczach Mountain, ale najlepsze jest to, że od kilkuset km całkowicie zniknęło bicie podczas hamowania! Chyba się tylne tarczobębny i klocki tył i przód ułożyły i jest bosko! Ot taka ciekawostka... :wink:
komarsnk - 01-02-2012, 22:25

Hugo napisał/a:
całkowicie zniknęło bicie podczas hamowania! ..... i jest bosko!

Matko Bosko kochano!! WRESZCIE :D :D :finga:
PEACE :rolleyes:

Juiceman - 01-02-2012, 22:56

komarsnk napisał/a:
Hugo napisał/a:
całkowicie zniknęło bicie podczas hamowania! ..... i jest bosko!

Matko Bosko kochano!! WRESZCIE :D :D :finga:
PEACE :rolleyes:

HIP HIP HURA! HURA! HURA! :wink:

deejay - 01-02-2012, 22:58

Jaja se Hugo robi , a wy mu wierzycie :mrgreen: :badgrin:
Hugo - 02-02-2012, 16:19

Na szczęście to co wyżej napisałem to najprawdziwsza prawda :mrgreen:
SPIDER-ek - 02-02-2012, 16:46

Hugo, to co przekonujesz się do Gala ponownie?

A z tym zestawem: http://allegro.pl/porsche...2075290970.html
szkoda że nie mówiliście wcześniej, bo już zamontowałem nowy zestaw ATE z tyłu. Tak bym wypróbował :) :):):):)

Hugo - 02-02-2012, 17:36

SPIDER-ek napisał/a:
Hugo, to co przekonujesz się do Gala ponownie?
Za szybko na takie słowa.
bbandi - 02-02-2012, 18:03

SPIDER-ek napisał/a:
A z tym zestawem: http://allegro.pl/porsche...2075290970.html
szkoda że nie mówiliście wcześniej, bo już zamontowałem nowy zestaw ATE z tyłu. Tak bym wypróbował :) :):):):)

Trza brać w końcu upust 50% :finga:
Ale chyba jednak kupię coś lepszego do Gala (klocki + tarcze) trochę pow 300zł :finga: a niech tam...szarpne się

malina_drizzt - 16-02-2012, 08:49

Ja obecnie 4000km zrobione na mikodzie gt 276mm i odpukać zero bicia.
Do problemu zabrałem się kompleksowo. :)
Wymieniłem podejrzaną piastę.
Nowe prowadnice, nowe gumki zacisku, smar ate, nowy płyn, tłoczki wypolerowane, nowe klocki trw.
Po dotarciu zestawu efekt jak najbardziej pozytywny. :) Hamulce dobre, lepsze niż w vectrze z podobnego rocznika. Nie napisze bardzo dobre bo jeździłem przez pól godzinki nowym coltem i na początku prawie zęby straciłem. :D
Po zrobieniu przednich zacisków tył trochę kuleje i na śniegu cały czas przy hamowaniu abs odcina przednie hamulce. Zastanawiam się czy nie pozbyć reduktora.

2pac - 01-03-2012, 19:14

wybaczcie, że nie przeczytam poprzednich 122 stron tematu i możliwe, że ponowie pytanie... :oops:

jak hamuję powyżej 60km/h czuje jak by bicie hamulców
im wolniej jadę tym efekt zanika, przy lekkim wciskaniu pedału to ledwo/wcale odczuwalne
ale co mnie najbardziej dzisiaj zdziwiło, to zauważyłem, że mocniej jest przez kilka pierwszych kilometrów (pierwsze hamowania) i nie była to kwestia przyzwyczajenia...
zauważyłem to wracając z pracy, więc za 8h to raczej nie przyrdzewiały hamulce :P

motke - 01-03-2012, 22:35

u mnie jest podobnie. z tym że na rozgrzanych hamulcach. Powód: kiepskiej jakości klocki (jedna okładzina pękła) i przez to tarcze do toczenia :(
2pac - 02-03-2012, 08:24

klocki mam nowe i nie były najtańsze (najdroższe też nie :P ), była to jedna z firm, którą mi polecili

możliwe, że to kwestia ułożenia klocka - raz się ułoży i normalnie hamuje, a raz obróci i szarpie? ja bardziej odczuwam szarpanie, niż miłe klepanie pedału hamulca po nodze ;)

polaff - 02-03-2012, 20:56

Kod:
padnę jeśli okaże się, że tarcze ze złomu i najtańsze klocki (66zł brutto) wytrzymają dłużej niż komplet ATE za 600zł.

no i stało się... :mrgreen: przejechałem 8000km i ZERO DRGAŃ, mało tego nawet po dwóch dniach naprawdę dynamicznej i ostrej jazdy (dziś i wczoraj) tarcze się ładnie świecą na srebrno zero fioletowego koloru lub nawet czarnego ja bywało wcześniej.

Więc upieram się dalej przy swoim to nie Japończycy zawinili źle projektując hamulce w galu tylko współczesna € tandeta....

deejay - 02-03-2012, 22:08

polaff napisał/a:
Więc upieram się dalej przy swoim to nie Japończycy zawinili źle projektując hamulce w galu tylko współczesna € tandeta....

No co ty :P

Ps: Wiec teraz uwierzysz mi :wink: Tak jak pisałem , wszystko zależy jakich materiałów używamy i jak dbamy o układ hamulcowy .