[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
kamil.ekonom - 07-08-2014, 14:21
malina_drizzt napisał/a: | Chyba będzie twardo |
Nie ma tragedii... Ja jeżdżę już prawie 2 lata na zestawie Kayaby Ulatra SR + Jamex'y -35/30mm i nie nażekam
bialyjayz - 07-08-2014, 19:33
malina_drizzt napisał/a: | Właśnie przyszły zamówione kayaby ulatra SR komplet na obie osie. |
jak się ma cena Ultra do zwykłych ?
malina_drizzt - 07-08-2014, 20:13
Są nieznacznie droższe od zwykłych gazowych kayaby.
Można wyrwać za 700-750zł komplet.
Liczę na poprawę prowadzenia po założeniu do zwykłego zawieszenia.
Wcześniej miałem krótsze sprężyny i zwykłe amorki i jakoś nie specjalnie to jeździło, na początku było w porządku, a potem po ubiciu sprężyn, na każdym dołku galancik skakał jak piłka, najgorzej było w zakręcie i dziurawej drodze. Dało się odczuć, że koła uciekają na dziurach, ogólnie nieprzyjemne uczucie.
Na wyglądzie mi nie zależy, jeżdżę na zwykłych piętnastkach, bardziej zależy mi na dobrym prowadzeniu, trzymaniu w zakrętach i prześwicie do jazdy zimą i po lesie.
draco09 - 20-08-2014, 12:30
Witam, przyszedł czas i na moje amortyzatory, tym bardziej że zaczęły padać całkowicie :/ Jestem zielony w tych sprawach i niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać, co i jakie kupić. Posiadam Avance z 1999, obecny stan i części na załączonych fotkach, niestety nie wiem jaka marka ani model. Doradźcie mi proszę jakie amortyzatory powinienem kupić do tego modelu, czy sprężyny też powinno się wymienić razem z amorkami? Oraz co przy takiej wymianie wypadałoby jeszcze zamienić na nowe - trochę poczytałem temat i pojawiały się mocowania. Te mocowania są takie same na przód i tył? Z góry bardzo dziękuję za pomoc
1. 2. 3. 4.
eremita - 20-08-2014, 13:01
malina_drizzt napisał/a: |
Wcześniej miałem krótsze sprężyny i zwykłe amorki i jakoś nie specjalnie to jeździło, na początku było w porządku, a potem po ubiciu sprężyn, na każdym dołku galancik skakał jak piłka, najgorzej było w zakręcie i dziurawej drodze. Dało się odczuć, że koła uciekają na dziurach, ogólnie nieprzyjemne uczucie.
Na wyglądzie mi nie zależy, jeżdżę na zwykłych piętnastkach, bardziej zależy mi na dobrym prowadzeniu, trzymaniu w zakrętach i prześwicie do jazdy zimą i po lesie. |
Z tego co pamiętam że gdzieś pisałeś, miałeś springi Jamex, czyli się nie sprawdzają?
Jak założysz większą felgę to prowadzenie się poprawi
Też myślałem nad tymi amorkami ale zdecydowałem się że najlepsze rozwiązanie komfortu i dobrego prowadzenia to takie jak panowie w białych kitlach w fabryce Mitsubishi wymyślili czyli Eibach + kayaba excel g + koła 17-45-215
Kod: | Witam, przyszedł czas i na moje amortyzatory, tym bardziej że zaczęły padać całkowicie :/ Jestem zielony w tych sprawach i niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać, co i jakie kupić. Posiadam Avance z 1999, obecny stan i części na załączonych fotkach, niestety nie wiem jaka marka ani model. Doradźcie mi proszę jakie amortyzatory powinienem kupić do tego modelu, czy sprężyny też powinno się wymienić razem z amorkami? Oraz co przy takiej wymianie wypadałoby jeszcze zamienić na nowe - trochę poczytałem temat i pojawiały się mocowania. Te mocowania są takie same na przód i tył? Z góry bardzo dziękuję za pomoc |
W fabryce wkładali amory kayaba gazowe są w dobrych cenach.
Cała reszta to chyba najlepiej sprawdzić czy jest dobre i dopiero wtedy wymieniać.
Jak byś chciał wymienić sprężyny to fabryka wkładała kayaby lub niższe o 3cm eibachy
Na ta chwile ceny kayaby amorów i sprężyn są takie że nie warto pchać się w zamienniki.
malina_drizzt - 20-08-2014, 16:26
Co do jamexów nie było źle, przejeździłem prawie 10tys.km.
Na w miarę równej drodze było bardzo dobrze, ale ja jeżdżę raczej po średniej jakości drogach.
Dodatkowo pojawiły się wibracje od przegubu wewnętrznego zaraz po obniżeniu zawieszenia.
No i ostatecznie przyszła zima.
Jamexy same w sobie nie są złe, myślę, że nie odstaja mocno od eibacha.
U mnie obniżenie w większości przypadków pogorszyło trakcję.
Podobnie jest z większymi i szerszymi kołami.
No i radość jazdy po lesie i zimą przy takim prześwicie jaki ma galant.
Właśnie założyłem kayaby ultra sr chwilowo tylko z przodu.
Jest dobrze.
Nie wiem na ile jest to zasługa twardszego amortyzatora, a ile po prostu wymiana zuzytego na nowy, ale prowadzi się lepiej.
Mniej nurkuje, mniej przechyla się w zakrętach i komfort oczywiście mniejszy niż wcześniej.
Oprócz tego lepiej reaguje na ruchy kierownicą no i co mnie najbardziej cieszy galant przestał się gibać na boki po wjechaniu na nierówności.
Shockwave - 20-08-2014, 17:18
Panowie. Czy oprócz Japaneze jest jeszcze jakiś inny godny sprzedawca ? Bo dziś zabiłem amortyzator z tylu a Pan japaneze do 1 września jest poza firma.
Amortyzator wylał a na "trzepałce" wykazał 19% (dobrze ze u mnie dla stałych klientów jest za darmo wjazd)
malina_drizzt - 20-08-2014, 19:26
Shockwave napisał/a: | Panowie. Czy oprócz Japaneze jest jeszcze jakiś inny godny sprzedawca ? Bo dziś zabiłem amortyzator z tylu a Pan japaneze do 1 września jest poza firma.
Amortyzator wylał a na "trzepałce" wykazał 19% (dobrze ze u mnie dla stałych klientów jest za darmo wjazd) |
Galant to nie łazik księżycowy.
Amortyzatory kupisz w większości sklepów internetowych i u pana Mietka za rogiem.
Dario1986 - 20-08-2014, 19:40
malina_drizzt napisał/a: | Amortyzatory kupisz w większości sklepów internetowych i u pana Mietka za rogiem |
ewentualnie trzeba poczekać jeden dzień na dostawę
Shockwave - 20-08-2014, 19:52
Tak koledzy ale ja juz w intercarsie nie kupuje, ani na allegro ani w małych sklepikach. Został interteam
W innym temacie prosiłem o powiedzenie czy sworzeń będzie pasował.
Nie nie pasował. Choć pan z intercarsu twierdził i zapierał się ze to jest taki i tyle, koniec i kropka.
Dopiero jak przyniosłem wahacz górny i sworzeń w ręce to dobrali mi odpowiedni bo katalog cos dziwnego pokazał. Kupowałem w IC osłonę przegubu, zdemontowałem cala półoś i osłona nie pasuje i jechałem do IC do półosią żeby dobrać osłonę bo katalog coś znów złe pokazał.
Z allegro zamówiłem kable zapłonowe i szok. kabel za długi o chyba 30cm i fajka nie pasuje. Bo sprzedawca sie pomylił. Kupilem tarcze hamulcowe na allegro do przodu i mialy byc 24/276 a dostałem 26....
W okolicznych sklepach maja takie katalogi ze elementarz do 1klasy jest bardziej czytelny i przejrzysty.
A Ten Pan Japaneze wydaje sie być jedynym człowiekiem co ma jakieś pojecie odnośnie sprzedawanego towaru. Albo ja mam pecha...
W IC ani allegro już nie wierze...
arturj123 - 21-08-2014, 09:43
Shockwave napisał/a: | Czy oprócz Japaneze jest jeszcze jakiś inny godny sprzedawca ? |
Polecam:
All-Parts
m.hanzek@all-parts.pl
608-480-212
oraz
http://allegro.pl/my_page.php?uid=14256792
draco09 - 21-08-2014, 10:41
eremita napisał/a: | W fabryce wkładali amory kayaba gazowe są w dobrych cenach.
Cała reszta to chyba najlepiej sprawdzić czy jest dobre i dopiero wtedy wymieniać.
Jak byś chciał wymienić sprężyny to fabryka wkładała kayaby lub niższe o 3cm eibachy
Na ta chwile ceny kayaby amorów i sprężyn są takie że nie warto pchać się w zamienniki. |
Dzięki za odpowiedź. Co do amortyzatorów - już wiem co mam kupić Czym się różni tańszy model Kayaba Exel-G od droższego Ultra SR i jaki to ma wpływ na jazdę?
Obecnie z tego co mi wiadomo posiadam sprężyny EIBACH, czy po ewentualnej wymianie na Kayaby różnica w wysokości prześwitu jest mocno zauważalna? W sumie to tylko 3 cm. I jak wpłynie zmiana na wyższe sprężyny pod kątem prowadzenie auta?
bialyjayz - 21-08-2014, 10:49
draco09 napisał/a: | Obecnie z tego co mi wiadomo posiadam sprężyny EIBACH, czy po ewentualnej wymianie na Kayaby różnica w wysokości prześwitu jest mocno zauważalna? W sumie to tylko 3 cm. I jak wpłynie zmiana na wyższe sprężyny pod kątem prowadzenie auta? |
być może sie mylę, jeśli tak proszę o sprostowanie
amortyzator nie wpływa na wysokość prześwitu a twardość zawieszenia, i czy dasz ultra czy zwykłe powinien być ten sam
eremita - 21-08-2014, 10:57
draco09 napisał/a: | eremita napisał/a: | W fabryce wkładali amory kayaba gazowe są w dobrych cenach.
Na ta chwile ceny kayaby amorów i sprężyn są takie że nie warto pchać się w zamienniki. |
Dzięki za odpowiedź. Co do amortyzatorów - już wiem co mam kupić Czym się różni tańszy model Kayaba Exel-G od droższego Ultra SR i jaki to ma wpływ na jazdę?
Obecnie z tego co mi wiadomo posiadam sprężyny EIBACH, czy po ewentualnej wymianie na Kayaby różnica w wysokości prześwitu jest mocno zauważalna? W sumie to tylko 3 cm. I jak wpłynie zmiana na wyższe sprężyny pod kątem prowadzenie auta? |
Ultra SR będą twardsze co za tym idzie stracisz na komforcie ale zyskasz na prowadzeniu.
Co do sprężyn widoczna będzie duża różnica będzie wyższy bardziej komfortowy ale gorzej będzie pokonywał zakręty.
draco09 - 21-08-2014, 11:49
bialyjayz napisał/a: | być może sie mylę, jeśli tak proszę o sprostowanie
amortyzator nie wpływa na wysokość prześwitu a twardość zawieszenia, i czy dasz ultra czy zwykłe powinien być ten sam |
W tym przypadku chodziło mi o sprężyny a nie amorki
eremita napisał/a: | Eibach + kayaba excel g + koła 17-45-215 |
I jak ot rozwiązanie się u Ciebie sprawuje?
eremita napisał/a: |
Ultra SR będą twardsze co za tym idzie stracisz na komforcie ale zyskasz na prowadzeniu.
Co do sprężyn widoczna będzie duża różnica będzie wyższy bardziej komfortowy ale gorzej będzie pokonywał zakręty. |
Eh, dlaczego zawsze coś musi być kosztem czegoś innego ? Dzięki za info.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, jaki jest prześwit w cm z przodu przy oryginalnym zawierzeniu, tj amorki kayaba i sprężyny Eibach? Wiem, że w każdym aucie będzie inaczej ale chodzi mi o przybliżoną wartość żebym mógł ocenić w jakim stanie jest moje obecne zawieszenie oraz by mieć pewność czy obecnie jest to Eibach czy może coś innego.
|
|
|