To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. III czyli REWOLUCJA

Aga - 03-12-2010, 18:00

Seichan napisał/a:
akbi napisał/a:
Seichan napisał/a:
tomusn napisał/a:
że wypłaty w grudniu i styczniu to ja nie widzę

80% wynagrodzenia, więc może coś zobaczysz ;)

tomusn napisał/a:
że się nawet cieszę bo już siedzę w domu, a nie muszę się telepać po drogach, no i oszczędzam na dojazdach do pracy

Może te koszty uzupełnią brakujące 20% wynagrodzenia :mrgreen:

80% ale tylko od pensji podstawowej ... jak ktos ma prowizje, to te wartosci nie sa liczone

Nie do końca tak. 80% podstawy wymiaru, w skład której wchodzi wynagrodzenie zasadnicze + wszystkie składniki wynagrodzenia, od których są odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne, w tym chorobowe (obowiązkowe dla pracownika, dobrowolne dla zleceniobiorcy), a które to składniki są pomniejszane za czas nieświadczenia pracyz powodu choroby (pracownik nie zachowuje prawa do tych składników w trakcie choroby).

teoria :mrgreen:
w naszym kraju w firmach prywatnych wygląda to tak, że jak nie ma pracy to nie ma kasy a kto się postawi ten wylatuje
takie życie...

koszmarek - 03-12-2010, 18:01

Kaucz, te pieniązdze pewnie nie są przeznaczane na utrzymanie drogi.... Polska właśnie ....

a ja chciałam powiedzieć, że już zarz do domku i jeszcze jutro tylko i weekend :)

Bartek - 03-12-2010, 18:13

Kaucz,
Kaucz napisał/a:
Godzina 13, na A2

Leciałem tamtędy 12 godzin wcześniej, było bialutko :) ale w miarę przyczepnie... A2 leciałem 100-120 non-stop - na trasie Poznań-Stryków wyprzedziły mnie 3 samochody (X5, ML i 600). Największym wyzwaniem było wyprzedzanie pługów śnieżnych :twisted:

Seichan - 03-12-2010, 18:18

Aga napisał/a:
teoria :mrgreen:
w naszym kraju w firmach prywatnych wygląda to tak, że jak nie ma pracy to nie ma kasy a kto się postawi ten wylatuje
takie życie...

Aga, na szczęście nie wszyscy pracodawcy funkcjonują w/g przedstawionych zasad ;) Są też i ci uczciwi, którzy pomagają pracownikowi.
Ale niestety w wielu przypadkach jest tak jak napisałaś. Ale poziom wiedzy co do możliwości obrony swoich praw wzrasta, stąd też pracownicy coraz częściej dochodzą swoich praw przed sądem.
Ale z drugiej strony również i pracownicy nie zachowują się w porządku wobec pracodawców.
I koło się zamyka.

akbi napisał/a:
prowizja od sprzedaży - np u handlowców - nie wchodzi w ten rozliczenie

Akbi, tak jak napisałeś prowizja OD sprzedaży. Sugeruje to nabywanie prawa do danego składnika wynagrodzenia w moemncie spełnienia określonego warunku, np. zapłaty przez kontrahenta za zakupiony towar. Przeważnie sprzedaż odbywa się bezgotówkowo, z odroczonym terminem płatności. Zatem może się zdarzyć, że pracownik np. w październiku sprzedał towar z terminem płatności na listopad. W listopadzie zachorował, ale skoro kontrahent zapłacił za towar, to prowizja należy się niezależnie od choroby pracownika, bowiem została ona wypracowana w momencie, kiedy świadczył pracę.
W takiej sytuacji wielu pracodawców wychodzi z założenia, że skoro prowizja i tak się należy to w regulaminach pracy, regulaminach wynagradzania, układach zbiorowych pracy czy w umowach o pracę wprost wskazuje, że prowizja, jako składnik nie pomniejszany za czas nieświadczenia pracy z powodu choroby, nie wchodzi do podstawy wynagrodzenia za czas choroby i zasiłku chorobowego.

A niestety inną kwestią jest to, że jeśli pracownik jest niezdolny do pracy z powodu choroby, to nie sprzedaje towaru i ostatecznie nie ma możliwości wypracowania prowizji...

Tematy zasiłkowe są w kręgu mojego zainteresowania, więc lepiej je omijać, bo zdominuję OT :mrgreen:

rosomak1983 - 03-12-2010, 18:35

Podkarpacie zasypane, u mnie na osiedlu Syberia.... Dobrze ze mam czterołapego miska :D
koszmarek - 03-12-2010, 18:59

Ktoś wie jak zachowują się tramwaje w taką pogodę? Lepiej je omijać i jechać autobusem czy jednak ryzykować?
Kaucz - 03-12-2010, 19:31

u mnie nie jeżdżą :twisted: a przynajmniej na trasie PST ( chyba, że coś od wczoraj się zmieniło :P )
tomusn - 03-12-2010, 19:59

no ja właśnie jestem na "prowizji" od sprzedaży.
składniki pensji (podstawa+%sprzedaż+aktywność+promocje firm) są stosowane tylko do obliczeń wypłaty, wszystkie składki są odprowadzane od pełnej kwoty wypłaty. czyli wg wyliczeń wychodzi jakieś tam netto, w księgowości to ubruttowiają i od brutto obliczają składki, i po odliczeniach wychodzi znów netto.
pytanie : jak policzą 80% za dni chorobowe. w tym się zupełnie nie orientuję.
w listopadzie byłem w pracy 8 dni, 1 urlop, reszta zwolnienie (ciągłość 16-30)
ale nie wiem jaki mam obrót w listopadzie...
ale się nie przejmuje, tragedii nie będzie

Morfi - 03-12-2010, 20:02

Że dostałem umowe na 2 lata bez okresu próbnego :D sie sprawiłem, cos tam pokazałem i jakos tak wyszło. I mam blisko 11 km :D
Praca od 7 do 15 i najcześciej jedna zmiana.
W pracy ciepło.
Tylko nadgodziny podstołem :evil:

Seichan - 03-12-2010, 20:41

tomusn napisał/a:
pytanie : jak policzą 80% za dni chorobowe. w tym się zupełnie nie orientuję.
w listopadzie byłem w pracy 8 dni, 1 urlop, reszta zwolnienie (ciągłość 16-30)

Jak to mówią: pierwsze primo
Przez pierwsze 33 dni choroby dostajesz wynagrodzenie chorobowe. Wypłaca je pracodawca z własnych środków. Od 34 dnia jest zasiłek chorobowy z ZUS, który wypłaca albo ZUS albo pracodawca, w zależności od liczby zatrudnionych pracowników.

Podstawa wynagrodzenia chorobowego i zasiłku chorobowego naliczna jest z 12 miesięcy poprzedzających miesiąć zachorowania. W Twoim przypadku będzie to okres od listopada 2009 do października 2010. Jeśli pracowałeś u tego pracodawcy krócej - wynagrodzenie z pełnych miesięcy zatrudnienia.

Do podstawy wlicza się wynagrodzenie otrzymane u tego pracodawcy, które jest przychodem ze stosunku pracy. Jednak, to co już pisałam - do podstawy nie wchodzą składniki, do których pracownik zachowuje prawo w okresie niezdolności do pracy, a więc tych, które są mu wypłacane bez względu na to czy pracuje czy nie. W Twoim przypadku nie wiadomo czy wskazane składniki wynagrodzenia stanowiły podstawę składek na ubezpieczenia społeczne i czy są pomniejszane za czas choroby czy też nie. A od tego zależy czy będą wchodziły do podstawy wymiaru czy nie.

gigant87 - 03-12-2010, 20:49

Morfi napisał/a:
Że dostałem umowe na 2 lata bez okresu próbnego :D sie sprawiłem, cos tam pokazałem i jakos tak wyszło. I mam blisko 11 km :D
Praca od 7 do 15 i najcześciej jedna zmiana.
W pracy ciepło.
Tylko nadgodziny podstołem :evil:

Gratulacje! :D
Ja miałem wczoraj jechać w poprzedniej sprawie, ale jadę w poniedziałek- zawsze do z Praszki bliżej :)
Powodzenia w nowej pracy! :)
A czym się teraz zajmujesz?

costa brawa - 03-12-2010, 21:05

Wrazenia z dwoch wypraw w tym tygodniu tj wtorek-sroda , czwartek-piatek(dzis) do bydgoszczy (w sumie 2000 km):
Im wieksze miasto tym bardziej zasypane/zlodowaciale
Cyrk na kolkach w Łodzi w nocy w czwartek - 7 plugo-piaskarek w eskocie policji :D jakby ich pilnowali zeby plugi opuscili hehe :D

dzisiejszy powrot - masakra max przelotowa 50-60 w porywach tam gdzie sucho 75/80 8)
podjazd pod gore w Raszowce przed kielcami pustym iveco z przyczepa bezcenny - ciagnik siodlowy (sam) bokami jak w grze NFS "driftuje" zeby wyjechac , a ja resztkami przyczepnosci za nim , powodem tego zamiesznia bylo to ze drogowcy posypali jakas sola albo chemia ale nie zgarneli sniegu w wyniku czego zrobila sliska wogole nieprzyczepna breja :D

Padam ze zmeczenia (13 godzin powrotu - gdzie normanie w najgorszym razie jest to 9 ) choc i tak nie bylo zle - tym sie mozna pocieszac :)
do tego 9 godz dojazdu do bydoszczy - 3 godziny spania (dwie noce ) nawet o gaszeniu auta nie bylo mowy bo bym zamarzl na kamien :D

Fajnie sie w zimie jezdzi (po bialym) przynajmnie atrakcje jakies sa - predkosci znikome takze nawet w razie "W" nie ma wiekszego zagrozenia

wystarczy juz tego na caly tydzien jutro wolne nic nie robie :D

Morfi - 03-12-2010, 21:28

gigant87, Cały czas CNC, ale teraz ambitnie, bo formy wtryskowe.
Proces rekrutacji trwał miesiąc :twisted: bo sprawdzali tez innych.

mabda - 03-12-2010, 21:37

morfi - gratulacje :)
biorac pod uwage godziny pracy twoje i blondi moze jednak na 21-22 dotrzecie do nas na sylwka, co? :>

Morfi - 03-12-2010, 21:59

mabda, musiałbym miec helikopter, albo 300 konne 4x4 :lol: