To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Marcino - 04-05-2016, 08:56

Hugo napisał/a:
Krzyzak napisał/a: ja bardzo często zerkam na temp., szczególnie zimą Ja też i w czasie upałów

To już wiem dlaczego u mnie ten przycisk jest wytarty...

Hugo - 04-05-2016, 09:47

sveno napisał/a:
Nie wiem w czym widziałeś problem?
W czasie obecnych temperatur nie ma dużych przekłamań, ale w czasie upałów i dużych mrozów jest porażka.
deejay napisał/a:
Niech ta obudowa lusterka sie w lecie nagrzeje do temp ok 40-50 *C , wtedy docenisz producenta Mitsu
Pożyjemy, zobaczymy, ale gorzej raczej nie będzie :wink:
robertdg napisał/a:
Średnica wewnetrzna dla stalowej rurki hamulcowej to ~3mm, naprawdę uwązacie, że ta śruba przy parametrze rurki ma znaczenie
Ty to potrafisz sprowadzić człowieka na ziemię :mrgreen:
Marcino napisał/a:
To już wiem dlaczego u mnie ten przycisk jest wytarty...
Ja go naciskam za każdym razem jak odpalam auto, mam już taki odruch, że lewą ręką włączam światła mijania, a prawą naciskam przycisk OUT TEMP. Mimo to przycisk nie nosi śladów zużycia. Dlatego dziwią mnie te wytarte przyciski, czasami nawet spotykam wytarte przyciski od siły nawiewu (te strzałki). Zastanawiam się ile razy taki przycisk musi być wciśnięty żeby się wytarł...
Krzyzak - 04-05-2016, 11:39

Hugo napisał/a:
spotykam wytarte przyciski od siły nawiewu (te strzałki)
u mnie w kombi jest wytarta dolna... aż do gołego plastiku... takie już kupiłem
Hugo - 07-05-2016, 23:26

Tył ogarnięty. Założone Legnumowe wentylowane tarczobębny 284/20 mm i większe zaciski hamulcowe. Do tego wymieniony wlew paliwa na inny, wózek zawieszenia i wszystkie tylne wahacze. Wózek, drążek stabilizatora i wlew paliwa wypiaskowane i polakierowane piecowo na czarny półpołysk, natomiast wahacze tylko wypiaskowane i polakierowane przeze mnie. Zrobiona, a raczej poprawiona konserwacja podwozia nad wózkiem, Niemiec przyłożył się do zabezpieczenia podwozia, nawet ściągał wózek do konserwacji :shock: Po wszystkim ustawiona zbieżność wszystkich kół i jest cacy.

Jako ciekawostkę dodam, że wózek zawieszenia jest od Galanta ES (wersja USA) z 2002 r. Ma zupełnie inny numer części niż wózek od Europejczyka, ale pasuje idealnie. Jest identyczny :wink:

Oryginalne zawieszenie nie wyglądało źle, trochę korozji na zgrzewach wózka zawieszenia, drążku stabilizatora i wlewie paliwa, poza tym OK:

Części, które zostały wymontowane:

Części, które zostały zamontowane:

Nowe zawieszenie od razu wygląda lepiej:

No i heble...

Było:

Jest:

Różnicę w wielkości tarczobębnów również wyraźnie widać. Teraz wszystko się dociera i układa, ale już hamuje dużo lepiej niż oryginalne popierdółki i tylne tarcze są tylko delikatnie mniej gorące od przednich po kilku hamowaniach, więc tył daje radę i się nie opieprza :D No i mam teraz z tyłu większe tarcze niż miałem w oryginale z przodu :mrgreen:

Jak się wszystko dotrze i ułoży to pojadę do tej samej SKP, na której byłem na starych hamulcach i sprawdzimy siłę hamowania. Jestem ciekawy wyników.

WreX - 07-05-2016, 23:54

Ostatnio na forum wchodzę głównie tylko po to żeby sprawdzić czy nie dodałeś nowego posta :mrgreen:

Konkret robota, po tej renowacji zawieszenia są jakieś różnice w prowadzeniu czy było dobrze i jest dobrze?

Stówa - 08-05-2016, 00:09

Hugo jak zawsze pełna klasa, wspaniale jest oglądać postępy w twoim galu i czerpać inspirację do swojego projektu, tyle możliwości się przed człowiekiem otwiera, chociaz uważam, że już ten zawias na czerwono to lekka przesada, ale to już jest indywidualna kwestia każego :D To tylko kolor, wsi nie ma, a wręcz przeciwnie także miodzio :D
areksz121 - 08-05-2016, 00:21

Hugo, po prostu zaniemówiłem :shock: Świetna robota i tak trzymać! :thumbleft:
robertdg - 08-05-2016, 07:16

:thumbleft:

Zwróć uwage na lewy błotnik kilka centymetrów tuż nad dokładką na samym zawinieciu błotnika, albo tam masz brud albo korodujące odpryski

Hugo - 08-05-2016, 08:54

Dzięki.
WreX, prowadzi się tak samo jak wcześniej, czyli bez zarzutu. Nawet mam wrażenie, że tylne zawieszenie jest cichsze, wcześniej przy zjeżdżaniu z krawężnika koło tylne zadudniło, teraz tego nie ma. Podejrzewam, że winne były gumki stabilizatora, mimo, że nie zauważyłem luzu to były zbyt miękkie.
robertdg, tak to 2 pęcherze korozji. Co ciekawe to nadkole jest jeszcze oryginalne, ma 15 lat i tylko te 2 pryszcze :shock: Pozostała część nadkola bez śladu rdzy.

Przy okazji to zakończyłem sprawy mechaniczne, teraz czas właśnie na blacharkę i lakierowanie.

P.S. Zapomniałem napisać, że wymieniłem też płyn hamulcowy na EBC 307+. Niestety chyba nie do końca powiodło się odpowietrzenie hamulców, bo trzymając wciśnięty pedał hamulca na odpalonym silniku w czasie ok. minuty schodzi powoli w dół aż do podłogi. Trzeba poprawić.

rosomak1983 - 08-05-2016, 09:42

Ładna robota. Pieknosci. :mrgreen:
mati_z - 08-05-2016, 10:29

Widziałem na żywo, zawieszenie i hamulce jak nowe. Profi robota :D
Tak przy okazji, nie zostawiłeś u mnie w bagażniku śrubokręta dwustronnego? Bo znalazłem wczoraj ;)

Hugo - 08-05-2016, 10:50

mati_z, wrzuć foto, ale chyba to nie mój :D
WreX - 08-05-2016, 19:07

Hugo, a tak z ciekawości to masz w swoim galancie przewody w oplocie stalowym? podobno coś tam mogą dać w odczuciu pedału hamulca bo się nie rozprężają ;>
Hugo - 08-05-2016, 19:58

WreX, nie, mam standardowe. Chyba najwięcej dałyby przewody z większym przelotem, tak by zaciski dostawały więcej płynu.

Ogólnie to jakieś strasznie drogie nie są: http://sklep.helperforman...oduct&id_lang=7

Może w przyszłym roku wymienię, ale muszę się dowiedzieć o średnicę wewnętrzną na zwężkach.

mati_z - 09-05-2016, 00:08

Hugo, jak będę przy aucie to wrzucę, ale ma znaczek VW/Audi i jeszcze klucz oczkowy z drugiej strony. Jeśli przy śrubkach zostawiłem ten który mi pożyczyłeś na chwilę to raczej nie Twój tylko tych co mi na szybko bagażnik składali...
A fotkę na szybko mam taką (z wideorejestratora) :D

Twarzy nie widać, ale jakby co to pisz, mogę usunąć ;)