To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

Yoshiko - 21-10-2014, 07:48

mkm napisał/a:
W gęstej mgle na pasie startowym zderzył sie z pługiem śnieżnym...

no przecież głupio by było gdyby na pasie zderzył się z brzozą ....

no ale że z pługiem to normalny wypadek :twisted:

mjsystem - 21-10-2014, 08:07

Yoshiko napisał/a:
no ale że z pługiem to normalny wypadek

Ale, że co? Pług mgłę spychał na pobocze? :shock:

KsiadzRobak - 21-10-2014, 08:26

cóż - czasem w wymianie niewygodnych osób pomaga przypadek (jeśli to rzeczywiście był przypadek) a czasem trzeba się więcej postarać:

http://wyborcza.biz/bizne...ExxonMobil.html

Cytat:
W Belgii zastrzelono wysokiej rangi menedżera amerykańskiego ExxonMobil, największego koncernu paliwowego świata.

Read more: http://wyborcza.biz/bizne...l#ixzz3Gl4W1ad3

fergul11 - 21-10-2014, 09:45

Trwa wymiana kadry kierowniczej w koncernach paliwowych ?
Spodziewać się podwyżki czy obniżki cen , analitycy zgłupieli ?

jacek11 - 21-10-2014, 23:30

fergul11 napisał/a:
Spodziewać się podwyżki czy obniżki cen

zapewne będzie jak zwykle :x

mjsystem - 22-10-2014, 08:16

jacek11 napisał/a:

fergul11 napisał/a:
Spodziewać się podwyżki czy obniżki cen

zapewne będzie jak zwykle

Iran się już buntuje, że dla nich podobno koszt wydobycia przekroczył cenę sprzedaży 8)

http://www.dw.de/ropa-naf...kowe/a-18010752

KsiadzRobak - 22-10-2014, 08:50

O Iranie pisze się wiele kłamliwych rzeczy - to jedno z państw, które od lat stoi na celowniku bandytów z ONZ/USA/Izraela. IS sprzedaje ropę nawet po 20$ za baryłkę i się im opłaca :wink:
mjsystem - 22-10-2014, 09:01

KsiadzRobak napisał/a:
po 20$ za baryłkę i się im opłaca

Nie mają embargo. :lol:

Tomek - 22-10-2014, 10:40

Cytat:
O Iranie pisze się wiele kłamliwych rzeczy - to jedno z państw, które od lat stoi na celowniku bandytów z ONZ/USA/Izraela.

oj biedaki, aż mi ich żal

mjsystem napisał/a:
Iran się już buntuje, że dla nich podobno koszt wydobycia przekroczył cenę sprzedaży 8)

http://www.dw.de/ropa-naf...kowe/a-18010752

straszne :shock:
niech nie sprzedają
wolny rynek polega na tym, że jak ci się nie opłaca robić to leżysz na tapczanie

KsiadzRobak - 22-10-2014, 11:08

Tomek napisał/a:
oj biedaki, aż mi ich żal
mi również - bo na jego temat kłamie się naprawdę wiele
15 lat temu tam byłem i zaskoczyła mnie ilość kobiet na wyższych uczelniach, także technicznych - śmialiśmy się wtedy, że jak na muzułmański kraj to wygląda na dyskryminację facetów
i ten luźny stosunek do ubioru - większość nie zakrywała twarzy jak to ma miejsce np. w Arabii czy Emiratach

mkm - 22-10-2014, 15:17

KsiadzRobak napisał/a:
IS sprzedaje ropę nawet po 20$ za baryłkę i się im opłaca :wink:

Gdy się wydaje tylko na uzbrojenie i zmniejsza ilość ludności na danym terenie to jest to proste.
KsiądzRobak, przeanalizuj założenia IS, a potem podawaj ich za przykład.
Osobiście się tego tworu bardzo obawiam :doubt:

A tak na marginesie ta sytuacja pokazuje jak jesteśmy zakłamani.
Jeżeli jest to "ugrupowanie terrorystyczne" a sprzedaż tak tanio ropy finansuje im akcje i broń to kto i dlaczego od nich tą ropę kupuje? :doubt:
Kolejne pytanie bez odpowiedzi... :roll:

KsiadzRobak - 22-10-2014, 15:33

Ależ takie założenie było od początku. Nie udało się zniszczyć Syrii rękami najemników to plan był taki, żeby ich dozbroić by następnie - tradycyjnie niosąc demokrację - zniszczyć oba problemy naraz (Asada i IS). A że przy okazji można kupić tanio ropę? :) - cóż, może efekt uboczny, bo widać, że do ataku przyłączyło się wiele państw, którym tania ropa na rękę nie jest (Emiraty, Kuwejt, Katar, Arabia i chyba ktoś jeszcze - wszystkie oczywiście są wasalami USA).
Chcę tylko wszystkim opluwającym Iran, którzy znają ten kraj tylko z TV powiedzieć, że Iran na nikogo nie napadł od 1798 r.! Jest to państwo, które ma własny program kosmiczny, nuklearny, naukę i służbę zdrowia na poziomie o jakim Polska może pomarzyć i prezydenta za który - w przeciwieństwie do nas - większość oddałaby życie.
Różnice między państwami muzułmańskimi są ogromne. Czy ktoś dokładnie wie kim są np. alawici? - podejrzewam, że z nimi łatwiej się byłoby nam dogadać niż ze świadkami Jehowy. Nie uznają szariatu a właściwie to została im tylko szahada; Koran jest dla nich taką samą bajką jak dla ateistów Biblia. Problemem świata są wahhabici i to właśnie oni rządzą np. z Arabii. Trzeba pamiętać, kto zlikwidował osoby jak Benazir Butto, Lew Panczsziru czy właśnie Mosaddegh w Iranie. Gdyby ten ostatni rządził, to Iran byłby teraz całkowicie świeckim państwem. Chociaż - jak przytoczyłem - wg OECD Iran w 2012 r miał największy odsetek kobiet na uczelniach wyższych (69% !!!).

Mnie dużo bardziej martwi to:
http://news.nationalgeogr...earth-core.html
Cytat:
Earth's north magnetic pole is racing toward Russia at almost 40 miles (64 kilometers) a year due to magnetic changes in the planet's core, new research says.

The core is too deep for scientists to directly detect its magnetic field. But researchers can infer the field's movements by tracking how Earth's magnetic field has been changing at the surface and in space.

Now, newly analyzed data suggest that there's a region of rapidly changing magnetism on the core's surface, possibly being created by a mysterious "plume" of magnetism arising from deeper in the core.

And it's this region that could be pulling the magnetic pole away from its long-time location in northern Canada, said Arnaud Chulliat, a geophysicist at the Institut de Physique du Globe de Paris in France.

Marcin-Krak - 23-10-2014, 18:42

Jakie poważne kwestie tu są poruszane, aż się zastanowiłem, czy przez pomyłkę nie wszedłem na FRK :P
Uwex - 23-10-2014, 19:02

Marcin-Krak - tak to jest jak ludzie problemów nie mają :wink:
Marcin-Krak - 23-10-2014, 19:05

Uwex napisał/a:
Marcin-Krak - tak to jest jak ludzie problemów nie mają :wink:

Chyba tak :mrgreen:
Ja to np mam "pótora tysionca" postów nieprzeczytanych :P
To jest dopiero problem i ostatnio norma...niestety.