To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

Pabulon - 02-03-2015, 19:44

sveno napisał/a:
przedłużka była z domu przez okno puszczona :)

Mieszkam na czwartym piętrze, nie mam lutownicy.

Tomek - 03-03-2015, 01:07

Pabulon napisał/a:
Mieszkam na czwartym piętrze, nie mam lutownicy.

lutownica 20 zł
20 metrów kabla - 20 zł

WreX - 03-03-2015, 12:55

Tomek, wiadomo, że liczą się chęci, ale patrząc z perspektywy czasu i ile dni mi zajął kompletny upgread o UKP to jeśli wiedziałbym, że ktoś to zrobi lepiej ode mnie to chętnie bym zapłacił i to zlecił. Co nie zmienia faktu że "zabawa była przednia" i doświadczenia też przybyło.
adam434 - 03-03-2015, 14:30

Lutownica na 12v 15 zł :) ciekawe urządzenie to ukp. Może się skuszę. Instalacja wygląda na prostą ;)
Zhan - 08-03-2015, 12:07

sveno napisał/a:
temperaturę płynu chłodzącego masz już na zegarach więc po co ją dublować.

A często obserwujesz wskaźnik temperatury na desce? :-) Z doświadczenia własnego wiem, że na ogół jak coś się złego dzieje to właśnie nie patrzę na niego. Raz zagotowała mi się woda po awarii "jeża" więc podłączyłem czujnik do UKP. Kilka dni temu padł mi czujnik temperatury silnika i gdyby nie UKP pewnie znowu by zawrzało bo dla temperatur z zakresu 85-107 st wskazówka na desce niemal stoi w miejscu (centralnym). W UKP ustawiasz alarm i masz czas zareagować zanim zacznie wrzeć.

robertdg - 08-03-2015, 12:27

Zhan napisał/a:
dla temperatur z zakresu 85-107 st wskazówka na desce niemal stoi w miejscu
To zalezy dla kogo to niemal, bo między tymi temperaturami to grubo ponad 1cm ruchu wskazówki, a to już zauważalne
Zhan - 08-03-2015, 12:34

Być może zatem mam również uszkodzony czujnik temperatury od wskazówki bo u mnie w tym przedziale wskazówka przesuwa się może o swoją grubość. Przy czym do temperatury roboczej wskazania rosną w miarę prawidłowo oraz w czasie gotowania płynu wskazówka był na czerwonym polu.
swinks_UK - 08-03-2015, 12:43

robertdg napisał/a:
Zhan napisał/a:
dla temperatur z zakresu 85-107 st wskazówka na desce niemal stoi w miejscu
To zalezy dla kogo to niemal, bo między tymi temperaturami to grubo ponad 1cm ruchu wskazówki, a to już zauważalne

Niekoniecznie.
Z moich doświadczeń wynika, że miedzy temperaturami 80°C a 110°C wskazówka na panelu zegarów prawie stoi w tym samym miejscu. Wskaźnik w panelu raczej wskazuje trzy zakresy: silnik niedogrzany - wskazówka na 1/4 skali; temp. robocza - wskazówka na 1/2 skali; "po ptokach" - wskazówka w górnej połowie skali.
Zdecydowanie lepiej wskazuje UKP.

robertdg - 08-03-2015, 13:15

swinks_UK, z mojego punktu widzenia przy założeniu że pomiary jakie dokonywałem były wykonywane na sprawnych zegarach łacznie z równoległa diagnostyką ECU, trudno nie zauważyć róznicy 30°C, trudniej dostrzec róznice rzędu 5 - 10°C ze względu na paralakse i skalowanie bez podziałki, jeżeli jednak znajdziesz odpowiedni odnośnik na zegarze to można wyłapać zmiany rzędu 5°C
Nie wykluczam przy tym przyczyn niezaleznych które będa wpływac na pomiar, oraz nie podważam wiedzy Twojej oraz innych użytkowników forum, podkjreslam jak ja to zaobserwowałem ;-)

tresorex - 08-03-2015, 20:46

Zamontowałem dziś czujnik temp wewnętrznej w rurce od panelu:

Muszę powiedzieć, że climatronik świetnie utrzymuje zadaną temp. Jak ustawiłem dziś na 21 to na UKP pokazywało między 20,9 a 21,1 :)

tws - 28-03-2015, 09:48

Słuchajcie jest okazja wygrać nowe moduły UKP-PRO albo UKP-3 w konkursie :D Zadanie konkursowe polega na opisaniu montażu w swoim aucie i zaprezentowaniu go na naszym forum. Wiem że na tym forum wiele osób zrobiło naprawdę fajne opisy, może warto wystartować w konkursie? Więcej info na naszym nowiutkim i świeżutkim forum: regulamin konkursu.

W UKP-PRO są nowe większe OLED'y, ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy się zmieszczą we wnęke w galancie. Zostawiam wymiarówkę mógłby ktoś przymierzyć...

Porównanie obu OLEDów:

milo - 28-03-2015, 13:03

tws napisał/a:
W UKP-PRO są nowe większe OLED'y, ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy się zmieszczą we wnęke w galancie. Zostawiam wymiarówkę mógłby ktoś przymierzyć...

Śmiało wejdzie mam zainstalowany wyświetlacz 122x 44 pasuje idealnie :D http://www.artronic.com.pl/o_produkcie.php?id=1092

WreX - 28-03-2015, 18:57

tws, http://www.reveltronics.c...ic.php?f=6&t=17

Poszło, ja chce ten niebiesko czarny jak coś :twisted:

robertdg - 28-03-2015, 19:01

WreX, twój komputer print-screena nie obsługuje że musisz focić monitor :?: :P
WreX - 28-03-2015, 19:03

robertdg, obsługuje, chodziło bardziej o telefon, że nie miałem do niego kabla USB i dużo szybciej mi moją starą C3 wychodziło cykniecie fotki monitora i zabrania tego do auta (bo laptopa nie miałem :D ) niżeli robienie screena i jakoś wysyłanie tego przez karte czy cos ;>