To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

bluecard88 - 21-03-2012, 22:23

Derpin napisał/a:
bluecard88, gdy bije tył to bicie będzie tylko na pedale, gdy bije przód trzęsie kierownicą i bije na pedale.
Ale w tym rzecz ,że mi nie bije na pedale ani n a kierownicy , tylko czuje takie szarpanie samochodu(przy hamowaniu) takie bicie dochodzące od tyłu. Ale tarcza krzywa na 100%, bo ostatnio przy wymianie kół na podnośniku jak kręciłem kołem to ma z jednej strony opór,a w 2 kole tego niema więc tarcza napewno( nowa tarcza)
polaff - 21-03-2012, 22:37

bluecard88 napisał/a:
Derpin napisał/a:
bluecard88, gdy bije tył to bicie będzie tylko na pedale, gdy bije przód trzęsie kierownicą i bije na pedale.
Ale w tym rzecz ,że mi nie bije na pedale ani n a kierownicy , tylko czuje takie szarpanie samochodu(przy hamowaniu) takie bicie dochodzące od tyłu. Ale tarcza krzywa na 100%, bo ostatnio przy wymianie kół na podnośniku jak kręciłem kołem to ma z jednej strony opór,a w 2 kole tego niema więc tarcza napewno( nowa tarcza)

ja miałem identyczne objawy jak kupowałem nowe tarcze. Założyłem stary złom i nic podobnego nie występuje.

bluecard88 - 21-03-2012, 22:41

polaff napisał/a:
bluecard88 napisał/a:
Derpin napisał/a:

ja miałem identyczne objawy jak kupowałem nowe tarcze. Założyłem stary złom i nic podobnego nie występuje.

Niewiem czy czytales moje wcześniejsze listy, pisałem że stara tarczą tez była krzywa w tym samym kole i dlatego wymieniłem, minął miesiąc i znowu. Możliwe że to ta piasta do wymiany jak pisali wyżej.

polaff - 21-03-2012, 22:44

no właśnie nie wiem czy Ty czytałeś moje posty :(
ja nic nie mierzyłem nic nie sprawdzałe. Założyłem stare zardzewiałem ale chyba fabryczne tarcze na swoje piasty i bicie ustało...
więc chyba nie tu szukamy problemu...

sampler - 22-03-2012, 07:47

powodem tez moze byc to ze brembo czy ate niestety to juz nie jest to co kiedys badz jest to brembo "chinskie"
dawidoski13 - 22-03-2012, 08:04

bluecard88, Ja obstawiam krzywą piastę na 99%! Też to przechodziłem:)
KaWu - 22-03-2012, 09:50

bluecard88 napisał/a:
tylko czuje takie szarpanie samochodu(przy hamowaniu) takie bicie dochodzące od tyłu. Ale tarcza krzywa na 100%, bo ostatnio przy wymianie kół na podnośniku jak kręciłem kołem to ma z jednej strony opór,a w 2 kole tego niema więc tarcza napewno( nowa tarcza)

Na 90% masz zapiekający sie "hamulec" , co do reszty wymienionych rzeczy przez innych, także mogą być. Tak czy siak najpierw posprawdzaj i pomierz a nie wymieniaj w ciemno.

bluecard88 - 22-03-2012, 14:35

jak mam sprawdzić (pomierzyć) czy piasta równa czy krzywa? Bo mechanicy jak to mechanicy "luzów niema-jeźdzji pan". No luzów niema rzeczewiśćie ale czy krzywa to niewiem. Zaciski do przeczyszczenia? Jesli hamulec zapieka się?
KaWu - 22-03-2012, 16:01

bluecard88 napisał/a:
jak mam sprawdzić (pomierzyć) czy piasta równa czy krzywa?

czujnikiem zegarowym.

bluecard88 napisał/a:
Zaciski do przeczyszczenia? Jesli hamulec zapieka się?

Dokładnie, prowadnice itd. Ewentualnie będzie jeszcze wymiana uszczelnień.

Krzyzak - 22-03-2012, 16:43

KaWu napisał/a:
czujnikiem zegarowym
jak masz choć małą wiedzę i brak czujnika, to spróbuj szpachelką do gładzi gipsowych - taką 4-5 cm - wszelkie nierówności piasty wyją w postaci szczelin :)
ja tak robię...

Hugo - 22-03-2012, 18:50

Z ciekawości dzisiaj po krótkiej trasie (5 km, postój i powrót 5 km) dotknąłem wszystkich felg i ku mojemu zdziwieniu wszystkie były tak samo ciepłe. To chyba dobrze, co (znaczy, że tył hamuje niewiele gorzej jak przód).
marcinzam - 22-03-2012, 20:53

Hugo napisał/a:
Z ciekawości dzisiaj po krótkiej trasie (5 km, postój i powrót 5 km) dotknąłem wszystkich felg i ku mojemu zdziwieniu wszystkie były tak samo ciepłe. To chyba dobrze, co (znaczy, że tył hamuje niewiele gorzej jak przód).

albo nie odbijają tylne zaciski :badgrin:

Hugo - 23-03-2012, 08:28

marcinzam napisał/a:
albo nie odbijają tylne zaciski
Chyba nie ma takiej opcji, kilka miesięcy temu kompleksowo zregenerowane.
koliber124 - 24-03-2012, 10:28

Witam wszystkich
Szukam i nie mogę znaleźć lub przeoczyłem - temat dotyczący jak zmienić tarcze i klocki z przodu i z tyłu krok po kroku. Nie ukrywam, że chciałbym sam wykonać taką operację przy swoim Mitsu, nie chciałbym czegoś mówiąc delikatnie spierniczyć. Pomożecie w tym temacie czy zakładać odrębny temat??
pzdr wszystkich :biggrin:

arturj123 - 24-03-2012, 20:19

Z przodu:
Odkręcasz koło, odkręcasz prowadnice zacisków (chyba klucz 17), wyciągasz klocki, wyciągasz takie specjalne blaszki (zapomniałem nazwy), potem odkręcasz jarzmo - dwie śruby (klucz 17), demontujesz tarczę. Jeżeli dawno nie było nic robione, może być nieźle zapieczone.
Bardzo ważne: wyczyść dobrze piastę (do niej przylega nowa tarcza, jeśli będą jakieś kawałki rdzy czy coś podobnego możesz szybko pokrzywić nową tarczę) . Oczyść te specjalne blaszki. Dobrze jest też sprawdzić jak działa tłoczek w zacisku (w twoim galu to chyba 2 tłoczki).
Teraz wszystko składaj, warto przesmarować prowadnice specjalnym smarem (nie wpadnij na pomysł by wyrzucić te malutkie harmonijki i takie małe gumeczki na prowadnicach, spełniają one pewne zadanie), możesz lekko przesmarować także te specjalne blaszki.
Tył podobnie (klucz 14), ale tam jeszcze dochodzi sprawa szczęk od hamulca ręcznego.