[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
krzychuzzz - 24-02-2014, 16:21
Szwagroz napisał/a: | mam tylko 2 kryteria. ciche i ponizej 300 zeta |
W tym budżecie szukałbym jednak możliwie najświeższej markowej używki.
inq - 24-02-2014, 16:27
Ja kupiłem rok temu Nankang NS2 i jest dość cicho i tanio przede wszystkim. Poza tym bardzo ładny bieżnik i wbrew wszelkim opiniom przy normalnej jeździe nawet po mokrym nie było strachu. Jedyny kłopot był z wyważeniem bo musieli przekręcić oponę, ale dali radę
Krzyzak - 24-02-2014, 22:28
Szwagroz napisał/a: | mam tylko 2 kryteria. ciche i ponizej 300 zeta | to musisz kupić 2 komplety - jeden cichy a drugi poniżej 300 zeta
bbandi - 24-02-2014, 22:28
krzychuzzz napisał/a: | Szwagroz napisał/a: | mam tylko 2 kryteria. ciche i ponizej 300 zeta |
W tym budżecie szukałbym jednak możliwie najświeższej markowej używki. |
Ostatnio był test w Auto Świat nowej opony zimowej no name oraz markowej 5letniej z mało zużytym bieżnikiem - markowa opona przegrała to porównanie - min hamowanie na śniegu miała gorsze od nówki o ładnych kilka metrów, była ona tylko lepsza o grosze w hamowaniu na suchym asfalcie.
Cały test to sobie znajdziecie w sieci albo w gazetce .
Szwagroz - 25-02-2014, 06:39
Dzięki za porady, Przy moich przebiegach rzędu 12 tyś rocznie z czego pewnie 1/3 na zimówkach nie zamierzam do 13 letniego auta kupować opon premnium za zylion talarów, Szukam dobrej budżetówki, używane przerabiałem i z nimi jest jak z używanymi autami, niemiec płakał jak sprzedawał a potem bąble bokami wychodzą i 2 kg odważników do wyważenia.
Fragu - 25-02-2014, 07:31
Szwagroz, ew poszukaj Barumów albo Sawy...może Fuldy. Czasami w sklepach netowych mają takie z datą produkcji np sprzed 2 lat...
inq - 25-02-2014, 08:30
Barumów to ja bym nie kupił. Miałem raz i nigdy więcej. Zimówki to już w ogóle porażka. Savy polecam jak najbardziej
Tomek - 25-02-2014, 08:45
Nankangów bym nie polecił, ze względu na niesamowity hałas.
Mają tylko jeden plus (poza ceną) - praktycznie się nie zużywają
i niektórzy narzekają na trzymanie w deszczu, ja akurat byłem zadowolony
Fragu - 25-02-2014, 08:57
tomek84, ale letnie Nankangi tak? Bo znowu jak jeździłem na zimowych to mega ciche, jakby kół nie było w ogóle.
Szwagroz, poczytaj opinie o tych różnych chińczykach itp i wybierz te o których piszą że ciche. Zachowanie na drodze pewnie i tak bedzie podobne
inq - 25-02-2014, 09:03
tomek84 napisał/a: | Nankangów bym nie polecił, ze względu na niesamowity hałas. |
Które? Moje NS2 nie różniły się hałasem od Michelinów, które miałem wcześniej.
krzychuzzz - 25-02-2014, 09:14
bbandi napisał/a: | Ostatnio był test w Auto Świat nowej opony zimowej no name oraz markowej 5letniej z mało zużytym bieżnikiem - markowa opona przegrała to porównanie |
Dlatego napisałem "możliwie najświeższej".
5 letniej zimówki też bym nie kupił z wiadomych względów. Guma z czasem twardnieje i opona traci swoje właściwości.
Szwagroz - 25-02-2014, 09:24
inq napisał/a: | tomek84 napisał/a: | Nankangów bym nie polecił, ze względu na niesamowity hałas. |
Które? Moje NS2 nie różniły się hałasem od Michelinów, które miałem wcześniej. |
hmm zaczynam się zastanawiac nad tymi NS2, cena 317 zeta do zaakceptowania
http://www.oponeo.pl/dane...7-91-v#52642447
szukam coraz intensywniej, czas daję sobie to pierwszej połowy marca, to coś sensownego chyba znajdę
Tomek - 25-02-2014, 09:58
Cytat: |
tomek84, ale letnie Nankangi tak? |
mówię o NS2
inq napisał/a: |
Które? Moje NS2 nie różniły się hałasem od Michelinów, które miałem wcześniej. |
NS2
może te Micheliny miałeś głośne??
ja miałem w Galancie sedanie porównanie z letnimi Conti, Bridgestonami oraz w zimówkami Savy, Michelin i Bridgestonami
przy czym zimówki są już zazwyczaj głośne, a te NS2 jeszcze bardziej
to samo potwierdza kolega, który za moim przykładem kupił sobie NS2
potem kupił NS20, które niby są troche lepsze, ale bez szału
ale za 300 zł praktycznie nic się nie kupi, także te Nankangi to jest jedyna opcja
ja bym jednak dołożył te 100-150 zł, jakbym miał jeszcze raz kupować
[ Dodano: 25-02-2014, 10:01 ]
albo szukać promocji
ja kupiłem nowe Nokiany ZG2, za 330 zł/sztuka
rozmiar 215/45R17, tyle, że mialy wtedy 1.5 roku
Takie promocje leżakowe się zdarzają często
bbandi - 25-02-2014, 19:08
Szwagroz napisał/a: | inq napisał/a: | tomek84 napisał/a: | Nankangów bym nie polecił, ze względu na niesamowity hałas. |
hmm zaczynam się zastanawiac nad tymi NS2, cena 317 zeta do zaakceptowania
http://www.oponeo.pl/dane...7-91-v#52642447
szukam coraz intensywniej, czas daję sobie to pierwszej połowy marca, to coś sensownego chyba znajdę |
Ja mam Nankangi NS20 i jestem zadowolny - nie są głośne, moim zdaniem akceptowalne.
Galant to nie Lexus wiec ciszy nie bedzie tak czy siak - chyba że wygłuszenie.
inq - 25-02-2014, 20:20
bbandi, dobrze prawi. Tragedii jakiejś wielkiej nie ma z tą głośnością. Na pewno znajdą się cichsze opony, zwłaszcza, że te NS2 to jodełka (+25KM za wygląd ). Ja te Nankangi kupiłem ze względu na pewno na wygląd właśnie i na cenę. Na lato nie potrzebuję mega super hiper opony, a najzwyczajniej po prostu mnie na taką nie stać.
|
|
|