[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Owczar - 02-06-2016, 17:19
Z reduktorem siły hamowania może sobie poradzić inaczej. Utnij przewody i zarób nowe do pompy ABS. Są złączki do łączenia przewodów. A jeśli nie zmieniales jeszcze przewodów z tyłu to wymień całość bo za chwilę i tak puszczą .
muscle_car - 02-06-2016, 18:14
Hugo napisał/a: | żeby zrzucić sanki musisz odkręcić w kabinie śrubę zabezpieczającą wieloklin przekładni kierowniczej, odkręcić i wybić końcówki kierownicze, opuścić rurę wydechową, odkręcić poduszkę skrzyni na wózku zawieszenia i odkręcić wąż wspomagania nad wózkiem zawieszenia. Wózek jest przykręcony na 6 śrub do podwozia na tulejach. Wolałbym odkręcić reduktor LPG. |
Uff...dobrze, że maski nie trzeba otwierać
A na poważnie czemu chcesz korektor hamowania?
[ Dodano: 02-06-2016, 18:36 ]
*usunąć
artufcb - 02-06-2016, 18:39
Bo jak tutaj zauważono, jego brak znacznie polepsza hamowanie.
Widzę że faktycznie od góry lepiej kombinować i tak będę robił.
Owczar, chcę właśnie użyć takich złączek, ale chcę przewody odkręcić od tego korektora bo po ucieciu ich nie zarobie bo nie mam narzędzi a po drugie tak czy siak musiałbym mieć jakiś dostęp do nich. Przewody od korektora do tylnych zacisków zmieniałem rok czy 2 lata temu.
Seba93Tychy - 03-06-2016, 23:33
Jestem świeżo po wymianie sworznia wahacza - ctr i końcówki drążka 555. Obie rzeczy z prawej strony. Po przejechaniu kilometra auto zaczęło stukać.
Gdy jade nie dodając gazu, niezależnie od biegu słychać stukanie, jak jazda po pociągu.
Zaś gdy przyspieszam stukanie ustaje, ale wraca po zdjęciu nogi z gazu. Spotkaliście sie z czymś takim?
Dodam, ze zmieniony zostal tłumik końcowy, ale specjalista go nie wyśrodkował, przez co do,iskaniu go uderza w blachę samochodu.
robertdg - 04-06-2016, 07:00
Dokręć koła
Hugo - 04-06-2016, 09:34
Dokładnie, typowy objaw niedokręconego koła.
Seba93Tychy - 05-06-2016, 06:58
Mieliście racje, śruby niedokręcone. Pierwszy raz robiłem to tym wkretamiem pneumatycznym. Ale juz wszystko działa
Bizi78 - 05-06-2016, 08:13
Polecam zakupić klucz dynanometryczny .
lejgo_inc - 06-06-2016, 18:01
Strona 126....
Tymczasem u mnie stuka z przodu. Nagle zaczęło. Była cisza, a 10km później stuki rozgościły na dobre, przy czym nie było po drodze żadnych katastrof ani nawet bardziej typowo wrocławskich ulic które by to mogły spowodować.
Objawy podobne do banana z tą różnicą że nie ma stuknięcia przy ruszaniu (lub mniej delikatnym puszczaniu sprzęgła). Stuk jest gdy koło opada w dziurę, nie ma gdy najeżdża na nierówność. Diagnosta wskazał na drążek, wymiana dała taki efekt że że mam teraz nowy drążek... Czy poza łącznikiem stabilizatora powinienem szukać jeszcze jakichś innych winnych?
muscle_car - 06-06-2016, 20:22
Zobacz w jakim stanie są sprężyny. Czy czasem żadna nie jest pęknięta.
Mushkin - 06-06-2016, 20:25
u mnie banan nie stuka przy ruszaniu, więc nie wykluczaj go, a poza tym to jeszcze sworzeń górnego wahacza, też może stukać
muscle_car - 06-06-2016, 20:27
Sprawdź łączniki i gumy stabilizatora. Napisz czy stuk jest w obu kołach czy w jednym. Czy pojawia się przy skręconych czy prostych kołach.
lejgo_inc - 06-06-2016, 21:55
Stuk jest wyraźnie z lewego koła, niezależnie od skręconych/prostych kół. Dochodzą jeszcze trzy zmienne:
1. dźwięk "łopotania" albo takiego obcierania pojawiający się (lub nie) przy ok. 60-70kmh (lewa strona)
2. delikatne pukanie również z okolic lewego nadkola przy poruszaniu kierownicą prawo-lewo na postoju
3. sporadyczne delikatne popiskiwanie przy skręcie w lewo (może bez związku, ale kto go tam wie?).
Co wyniknie z oględzin to napiszę za jakiś czas jak znów umówię wizytę u mechanika.
Hugo - 06-06-2016, 22:33
lejgo_inc, sprawdź czy masz dokręcone koło.
lejgo_inc - 06-06-2016, 22:58
Sprawdziłem przed chwilą, ale to jednak nie to.
|
|
|