To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

polaff - 24-03-2012, 21:23

arturj123 napisał/a:
(nie wpadnij na pomysł by wyrzucić te malutkie membrany na prowadnicach, spełniają one pewne zadanie

Artur co masz na myśli i jakie to COŚ spełnia zadanie?

arturj123 - 24-03-2012, 21:40

One są ważne przy odbijaniu całego zacisku, po zakończeniu hamowania. Bodajże, taką uwagę wyczytałem w dziale o zapiekających hamulcach i w sumie coś w tym musi być :)
polaff - 24-03-2012, 21:42

czyli chodzi Ci o te gumowe osłony prowadnic zacisków?
arturj123 - 24-03-2012, 21:52

Dokładnie
mszolc - 24-03-2012, 22:32

Witam,
Te gumowe harmonijki nie mają nic wspólnego z odbijaniem hamulca (a przynajmniej nie bezpośrednio). To są po prostu osłony żeby brud nie dostawał się na prowadnice zacisku (bo wtedy rzeczywiście hamulec 'stanie' nie 'odbije'). Bezpośrednio za odbijanie hamulca odpowiedzialna jest mała gumeczka na końcu jednej z prowadnic. Jej zadaniem jest sprężenie powietrza w jarzmie w momencie naciśnięcia hamulca i to ono powoduje, że po ściągnięciu nogi z hamulca zacisk 'odjeżdża' na swoje miejsce.

Anonymous - 25-03-2012, 21:47

Witam
Tak na dobry początek
Utknąłem na tym temacie gdzieś na 53 stronie. Potem przejrzałem 3 ostatnie strony a tam znowu jak rozpoznać kiedy pokrzywiony jest tył a kiedy przód.
Nie wiem czy gdzieś pomiędzy 53 a 125 było że na allegro jest coś takiego dostępne

http://allegro.pl/tarcze-...2171687721.html

Anonymous - 25-03-2012, 21:58

cerber, te tarcze nadają sie tylko do gali które mają duże tarcze o grubości 24mm, a są jeszcze duże tarcze o grubości 26mm które teoretycznie powinieneś mieć i Ty... zresztą mikoda ma tutaj tylu samo zwolenników jak i przeciwników.
Anonymous - 25-03-2012, 23:36

Ale te są na tył (przynajmniej z opisu tak wynika) :)
sampler - 26-03-2012, 07:08

niby maja 262 mm czyli na tyl ale po ksztalcie na zdjeciach widac ze do gala ich nie zalozysz bo nie maja w srodku bebna na szczeki od recznego. Na pewno do EA nie pasuja chyba ze zdjecie jest poglądowe. Tak wyglada tarcza na tyl do EA w benzynie:

Anonymous - 26-03-2012, 11:10

cerber napisał/a:
Ale te są na tył (przynajmniej z opisu tak wynika) :)

mój błąd zobaczyłem fotkę i już nie wnikałem w opis, wreszcie się zdecydowali jak już im chętnych od nas ubywa, bo kiedyś nawet kilka osób do nich pisało żeby zrobili tarcze na tył...

po opisie i wymiarach wychodzi że powinno to pasować na tył, tylko sens jest jedynie wizualny, bo jak wiadomo tył w galancie słabiej pracuje, ale może to i dobrze bo tarcza nie popęka ;) :P

Kalitus - 28-03-2012, 16:51

Cytat:
mam nowy zestaw ferodo na speedmax, które przy normalnej jeździe i niskich pędkościach hamują bardzo dobrze, to przy ostrzejszym potraktowaniu można im "pocisnąć" spokojnie od 150-170 (wyżej na razie nie testowałem) do zera i nic się niedobrego nie dzieje, a hamują rewelacyjnie, dopiero w takich sytuacja pokazują na co je stać. Zobaczymy jak będzie z wytrzymałością, ale jestem dobrej myśli. Z dnia na dzień jestem coraz bardziej zadowolony.

Kurcze niestety mam problem, hamulce zaczęły słabnąć, właściwie teraz na stosunkowo nowym zestawie hamują jak przed wymianą. Pedał wchodzi dość miękko i niestety auto nie hamuje jak powinno, wróciło do poprzedniego stanu. Hamulce odpowietrzyłem, ale bez efektu. Po prostu było dobrze a teraz szału nie ma. Ktoś ma jakieś podejrzenia ?

KaWu - 28-03-2012, 19:55

Kalitus napisał/a:
Po prostu było dobrze a teraz szału nie ma. Ktoś ma jakieś podejrzenia ?

zeszklily sie klocki :?:

Mare - 28-03-2012, 20:30

ja tak miałem jak przegrzałem tarczę. Prawie jak bym nie miał ich w ogóle.
Kalitus - 28-03-2012, 21:46

Ja sam bardziej bym się skłaniał ku awarii pompy hamulcowej, ewentualnie jakieś przewody, ale na oko wygląda ok., w sumie to nie wiem jak to sprawdzić. Ewentualnie to coś innego.
deejay - 28-03-2012, 22:25

Cytat:
Ja sam bardziej bym się skłaniał ku awarii pompy hamulcowej, ewentualnie jakieś przewody, ale na oko wygląda ok., w sumie to nie wiem jak to sprawdzić. Ewentualnie to coś innego.

Najlepiej bedzie jak podjedziesz na pierwszą lepsza stacje kontroli i poprosisz aby ci sprawdzili siłę hamowania przedniej osi .