To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

michu300 - 01-06-2011, 09:19

Dach jest aluminiowy, a nie plastikowy...
TomiF19 - 01-06-2011, 11:04

Czy wie ktoś gdzie można znalesc kompletną antene tv do chińczyka?? Razem z tym pudełkiem do ktorego sie ją podłącza . Z góry Dzięki
Grzesq - 01-06-2011, 16:07

TomiF19 napisał/a:
Czy wie ktoś gdzie można znalesc kompletną antene tv do chińczyka?? Razem z tym pudełkiem do ktorego sie ją podłącza . Z góry Dzięki

Jeżeli chodzi Ci o tuner TV (plastikowy, analogowy) to mogę odsprzedać, bo nie używam razem z nowymi antenami. Jak jesteś zainteresowany daj znać na priv.

mitsu00 - 01-06-2011, 19:07

michu300 napisał/a:
I co wnosisz tym komentarzem? Wiesz dlaczego warto pociagnac ekstra mase do anteny?
Anonymous - 01-06-2011, 21:14

michu300 napisał/a:

Ale kto pisał, że jest plastikowy...? :o

BTW: ktoś wie jak w OutII dach jesty łączony z resztą karoserii? Spawanie aluminium ze stalą raczej odpada.
Może klejenie?

13zbyszek13 - 02-06-2011, 08:39

TomiF19 napisał/a:
Czy wie ktoś gdzie można znalesc kompletną antene tv do chińczyka??

Same anteny znajdziesz na allegro na 100 %.

[ Dodano: 02-06-2011, 08:40 ]
http://sklepy.allegro.pl/...1566636271.html

michu300 - 02-06-2011, 09:07

mitsu00 napisał/a:
I co wnosisz tym komentarzem? Wiesz dlaczego warto pociagnac ekstra mase do anteny?

Aluminiowy, tzn. przewodzi prąd, czyli prawdopodobnie można podłączyć ekran. Nie mierzyłem impedancji, ale nie sądzę, żeby dach był odizolowany galwanicznie od reszty karoserii. Proponuję zanim zaczniecie poprawiać czułość odbiornika - najpierw zlikwidować zakłócenia na zasilaniu radia. Prawdopodobnie w starszych egzemplarzach był z tym problem, a chińczyki mogą mieć filtrowanie zasilania rozwiązane niefrasobliwie, znając chińskie podejście do niektórych tematów. Z praktyki wiem, że to może być podstawowy problem - zasilanie, a nie czułość czy jakość anteny.

mitsu00 - 02-06-2011, 12:46

michu300 napisał/a:
Aluminiowy, tzn. przewodzi prąd, czyli prawdopodobnie można podłączyć ekran. Nie mierzyłem impedancji, ale nie sądzę, żeby dach był odizolowany galwanicznie od reszty karoserii. Proponuję zanim zaczniecie poprawiać czułość odbiornika - najpierw zlikwidować zakłócenia na zasilaniu radia. Prawdopodobnie w starszych egzemplarzach był z tym problem, a chińczyki mogą mieć filtrowanie zasilania rozwiązane niefrasobliwie, znając chińskie podejście do niektórych tematów. Z praktyki wiem, że to może być podstawowy problem - zasilanie, a nie czułość czy jakość anteny.
Niezupelnie w tym problem. Problem dotyczy rowniez ori radyjek wymienianych w ramach gwarancji z powodu gubienia fal w terenie. W wielu przypadkach wymiana radia nic nie pomagala. Na forum amerykanskim kilku poradzilo sobie z tym problemem pociagajac mase anteny z innego punktu niz ze sruby mocujacej antene do dachu.
michu300 - 02-06-2011, 13:07

Czytałem to forum. Tam również pisali, że po włączeniu stacyjki nie było problemu, a dopiero po odpaleniu silnika. Pomagała wymiana/montaż jakiegoś układu - prawdopodobnie filtra z separacją na wejściu zasilania do radia. Z tego samego powodu wymiana całego radia nic nie dawała jeżeli wymieniano na dokładnie takie samo. Wyrównanie potencjałów może nieco pomóc, ale nie musi, szczególnie w przypadku kiedy podłączenie do innego miejsca nic nie daje z punktu widzenia elektrycznego. Sprawdziłbym też cały falowód od anteny do radia. Przecież ekran powinien być podłączony również od strony radia, a to na pewno jest dobrze doziemione. chyba, że coś z kablem jest nie tak, albo z samą anteną.
Anonymous - 02-06-2011, 19:06

michu300 napisał/a:
Aluminiowy, tzn. przewodzi prąd, czyli prawdopodobnie można podłączyć ekran. Nie mierzyłem impedancji, ale nie sądzę, żeby dach był odizolowany galwanicznie od reszty karoserii.

No właśnie o to chodzi.
Zależy w jaki sposób dach jest zespolony z resztą karoserii. Bo jeśli jest np. klejony - to nie spodziewałbym się raczej dobrego połączenia galwanicznego z resztą karoserii.

Jeśli zaś chodzi o zakłócenia w odbiorze Chińczyka, to raczej nie mają one charakteru zakłóceń pochodzących z instalacji samochodu. To wygląda dokładnie tak, jakby selektywność tunera FM była słaba - w czasie jazdy potrafi chwilowo łapać inne rozgłośnie, albo nawet jakieś harmoniczne pochodzące od CB. Dodatkowo czułość tunera też pozostawia wiele do życzenia. W tym samym miejscu, gdzie ori radio odbiera bardzo dobrze (na tej samej instalacji antenowej), w przypadku Chińczyka z odbiorem (tej samej stacji) są problemy...

Z drugiej strony nie zaszkodzi spróbować zastosować filtr przeciwzakłóceniowy... Bo to w sumie śmieszny koszt, np.
http://www.cyfronika.com.pl/sam_akcesoria.htm

rezon - 02-06-2011, 21:04

Pe.te napisał/a:
To wygląda dokładnie tak, jakby selektywność tunera FM była słaba - w czasie jazdy potrafi chwilowo łapać inne rozgłośnie, albo nawet jakieś harmoniczne pochodzące od CB. Dodatkowo czułość tunera też pozostawia wiele do życzenia. W tym samym miejscu, gdzie ori radio odbiera bardzo dobrze (na tej samej instalacji antenowej), w przypadku Chińczyka z odbiorem (tej samej stacji) są problemy...
U mnie jakość odbioru obydwu jest porównywalna - tzn. słaba. Też mi wygląda i na słabą czułość, i słabą selektywność i dodałbym jeszcze słaby filtr przeciwzakłóceniowy. Problemy z odbiorem na trasach do W-wy miałem i na ori, i na chińczyku też mam w niektórych miejscach.
13zbyszek13 - 04-06-2011, 07:59

rezon napisał/a:
U mnie jakość odbioru obydwu jest porównywalna - tzn. słaba. Też mi wygląda i na słabą czułość, i słabą selektywność i dodałbym jeszcze słaby filtr przeciwzakłóceniowy. Problemy z odbiorem na trasach do W-wy miałem i na ori, i na chińczyku też mam w niektórych miejscach.

A mnie jak zaczyna gdzieś na trasie szumieć radyjko przechodzę na inne źródło muzyki i nie zawracam sobie głowy.

MetalMania - 04-06-2011, 09:13

Zbyszek, ale to jest półśrodek. Nie każdy chce przechodzić na inne źródło muzyki, skoro ma ochotę posłuchać radia 8)
oldino - 05-06-2011, 08:53

Mam sparowany N8 i jest Ok.
Wrzuć w telefonie wyszukanie nowego sprzętu audio w BT a w chińczyku paruj, telefon znajdzie schinawa uwierzytelnij parowanie podając kod w telefonie 1234 i jest po sprawie.[/quote]
Dzięki za podpowiedz.Ja zmuszałem chińczyka do wyszukania telefonu z BT. Działa.

A tak a propos chińczyka. W dzieciństwie pierwsze trudne słowo do zrozumienia to był napis w grze planszowej NIE IRYTUJ się . Gramy dalej.
Oldino.

13zbyszek13 - 07-06-2011, 08:23

oldino napisał/a:
NIE IRYTUJ się

:lol: