Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
michu300 - 01-06-2011, 09:19
Dach jest aluminiowy, a nie plastikowy...
TomiF19 - 01-06-2011, 11:04
Czy wie ktoś gdzie można znalesc kompletną antene tv do chińczyka?? Razem z tym pudełkiem do ktorego sie ją podłącza . Z góry Dzięki
Grzesq - 01-06-2011, 16:07
TomiF19 napisał/a: | Czy wie ktoś gdzie można znalesc kompletną antene tv do chińczyka?? Razem z tym pudełkiem do ktorego sie ją podłącza . Z góry Dzięki |
Jeżeli chodzi Ci o tuner TV (plastikowy, analogowy) to mogę odsprzedać, bo nie używam razem z nowymi antenami. Jak jesteś zainteresowany daj znać na priv.
mitsu00 - 01-06-2011, 19:07
michu300 napisał/a: | Dach jest aluminiowy, a nie plastikowy... | I co wnosisz tym komentarzem? Wiesz dlaczego warto pociagnac ekstra mase do anteny?
Anonymous - 01-06-2011, 21:14
michu300 napisał/a: | Dach jest aluminiowy, a nie plastikowy... |
Ale kto pisał, że jest plastikowy...?
BTW: ktoś wie jak w OutII dach jesty łączony z resztą karoserii? Spawanie aluminium ze stalą raczej odpada.
Może klejenie?
13zbyszek13 - 02-06-2011, 08:39
TomiF19 napisał/a: | Czy wie ktoś gdzie można znalesc kompletną antene tv do chińczyka?? |
Same anteny znajdziesz na allegro na 100 %.
[ Dodano: 02-06-2011, 08:40 ]
http://sklepy.allegro.pl/...1566636271.html
michu300 - 02-06-2011, 09:07
mitsu00 napisał/a: | I co wnosisz tym komentarzem? Wiesz dlaczego warto pociagnac ekstra mase do anteny? |
Aluminiowy, tzn. przewodzi prąd, czyli prawdopodobnie można podłączyć ekran. Nie mierzyłem impedancji, ale nie sądzę, żeby dach był odizolowany galwanicznie od reszty karoserii. Proponuję zanim zaczniecie poprawiać czułość odbiornika - najpierw zlikwidować zakłócenia na zasilaniu radia. Prawdopodobnie w starszych egzemplarzach był z tym problem, a chińczyki mogą mieć filtrowanie zasilania rozwiązane niefrasobliwie, znając chińskie podejście do niektórych tematów. Z praktyki wiem, że to może być podstawowy problem - zasilanie, a nie czułość czy jakość anteny.
mitsu00 - 02-06-2011, 12:46
michu300 napisał/a: | Aluminiowy, tzn. przewodzi prąd, czyli prawdopodobnie można podłączyć ekran. Nie mierzyłem impedancji, ale nie sądzę, żeby dach był odizolowany galwanicznie od reszty karoserii. Proponuję zanim zaczniecie poprawiać czułość odbiornika - najpierw zlikwidować zakłócenia na zasilaniu radia. Prawdopodobnie w starszych egzemplarzach był z tym problem, a chińczyki mogą mieć filtrowanie zasilania rozwiązane niefrasobliwie, znając chińskie podejście do niektórych tematów. Z praktyki wiem, że to może być podstawowy problem - zasilanie, a nie czułość czy jakość anteny. | Niezupelnie w tym problem. Problem dotyczy rowniez ori radyjek wymienianych w ramach gwarancji z powodu gubienia fal w terenie. W wielu przypadkach wymiana radia nic nie pomagala. Na forum amerykanskim kilku poradzilo sobie z tym problemem pociagajac mase anteny z innego punktu niz ze sruby mocujacej antene do dachu.
michu300 - 02-06-2011, 13:07
Czytałem to forum. Tam również pisali, że po włączeniu stacyjki nie było problemu, a dopiero po odpaleniu silnika. Pomagała wymiana/montaż jakiegoś układu - prawdopodobnie filtra z separacją na wejściu zasilania do radia. Z tego samego powodu wymiana całego radia nic nie dawała jeżeli wymieniano na dokładnie takie samo. Wyrównanie potencjałów może nieco pomóc, ale nie musi, szczególnie w przypadku kiedy podłączenie do innego miejsca nic nie daje z punktu widzenia elektrycznego. Sprawdziłbym też cały falowód od anteny do radia. Przecież ekran powinien być podłączony również od strony radia, a to na pewno jest dobrze doziemione. chyba, że coś z kablem jest nie tak, albo z samą anteną.
Anonymous - 02-06-2011, 19:06
michu300 napisał/a: | Aluminiowy, tzn. przewodzi prąd, czyli prawdopodobnie można podłączyć ekran. Nie mierzyłem impedancji, ale nie sądzę, żeby dach był odizolowany galwanicznie od reszty karoserii. |
No właśnie o to chodzi.
Zależy w jaki sposób dach jest zespolony z resztą karoserii. Bo jeśli jest np. klejony - to nie spodziewałbym się raczej dobrego połączenia galwanicznego z resztą karoserii.
Jeśli zaś chodzi o zakłócenia w odbiorze Chińczyka, to raczej nie mają one charakteru zakłóceń pochodzących z instalacji samochodu. To wygląda dokładnie tak, jakby selektywność tunera FM była słaba - w czasie jazdy potrafi chwilowo łapać inne rozgłośnie, albo nawet jakieś harmoniczne pochodzące od CB. Dodatkowo czułość tunera też pozostawia wiele do życzenia. W tym samym miejscu, gdzie ori radio odbiera bardzo dobrze (na tej samej instalacji antenowej), w przypadku Chińczyka z odbiorem (tej samej stacji) są problemy...
Z drugiej strony nie zaszkodzi spróbować zastosować filtr przeciwzakłóceniowy... Bo to w sumie śmieszny koszt, np.
http://www.cyfronika.com.pl/sam_akcesoria.htm
rezon - 02-06-2011, 21:04
Pe.te napisał/a: | To wygląda dokładnie tak, jakby selektywność tunera FM była słaba - w czasie jazdy potrafi chwilowo łapać inne rozgłośnie, albo nawet jakieś harmoniczne pochodzące od CB. Dodatkowo czułość tunera też pozostawia wiele do życzenia. W tym samym miejscu, gdzie ori radio odbiera bardzo dobrze (na tej samej instalacji antenowej), w przypadku Chińczyka z odbiorem (tej samej stacji) są problemy... | U mnie jakość odbioru obydwu jest porównywalna - tzn. słaba. Też mi wygląda i na słabą czułość, i słabą selektywność i dodałbym jeszcze słaby filtr przeciwzakłóceniowy. Problemy z odbiorem na trasach do W-wy miałem i na ori, i na chińczyku też mam w niektórych miejscach.
13zbyszek13 - 04-06-2011, 07:59
rezon napisał/a: | U mnie jakość odbioru obydwu jest porównywalna - tzn. słaba. Też mi wygląda i na słabą czułość, i słabą selektywność i dodałbym jeszcze słaby filtr przeciwzakłóceniowy. Problemy z odbiorem na trasach do W-wy miałem i na ori, i na chińczyku też mam w niektórych miejscach. |
A mnie jak zaczyna gdzieś na trasie szumieć radyjko przechodzę na inne źródło muzyki i nie zawracam sobie głowy.
MetalMania - 04-06-2011, 09:13
Zbyszek, ale to jest półśrodek. Nie każdy chce przechodzić na inne źródło muzyki, skoro ma ochotę posłuchać radia
oldino - 05-06-2011, 08:53
Mam sparowany N8 i jest Ok.
Wrzuć w telefonie wyszukanie nowego sprzętu audio w BT a w chińczyku paruj, telefon znajdzie schinawa uwierzytelnij parowanie podając kod w telefonie 1234 i jest po sprawie.[/quote]
Dzięki za podpowiedz.Ja zmuszałem chińczyka do wyszukania telefonu z BT. Działa.
A tak a propos chińczyka. W dzieciństwie pierwsze trudne słowo do zrozumienia to był napis w grze planszowej NIE IRYTUJ się . Gramy dalej.
Oldino.
13zbyszek13 - 07-06-2011, 08:23
oldino napisał/a: | NIE IRYTUJ się |
|
|
|