[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
mitzek - 26-02-2014, 14:17
opony powinno dobierać się również pod kątem konkretnego stylu jazdy. Komuś kto jeździ spokojnie nie jest potrzebna opona, która dobrze trzyma drogi ale zazwyczaj jest zrobiona z miękkiej mieszanki i przez to szybciej się zużywa.
Tomek - 26-02-2014, 14:22
DOBRA - Koniec pyskówki.
Podsumowanie jest takie:
Nankangi są tanie, dla jednych to dobra opona, dla drugich nie (argumenty powyżej)
kupujący sam sobie wyciągnie wnioski, a jak kupić to i wyrobi sobie opinie.
Krzyzak - 26-02-2014, 14:46
madź napisał/a: | zwycięzcą w konkursie na oponę dla samobójców były wspomniane Triangle Talon | ostrzegałem - sami chcieliście
a przyczynić się do urazów u takiej laski to byłaby zbrodnia
Hugo - 26-02-2014, 14:54
fergul11 napisał/a: | przyznasz że tam wciąż jest więcej patologii niż w europie | Faktycznie Polska też leży w Europie (i tyle mamy wspólnego z resztą państw europejskich).
fergul11 - 26-02-2014, 14:56
Hugo napisał/a: | Faktycznie Polska też leży w Europie |
Trochę w Polsce pracowałem ,ale od prawie 10 lat jestem tu i niestety na temat polskich patologii nie wypowiadam się ,bo nie jestem na bieżąco
Dodam tylko że tutejszy przegląd (bardzo drobiazgowy) przejdzie auto z dwoma innymi bieżnikami na tej samej osi , liczy się odległość od znacznika TWI i ten sam rozmiar .
Szwagroz - 26-02-2014, 15:13
emocje jak na derbach wisły i krakowi, tylko maczet brak. szkoda tylko ze nie można przed zakupem przetestowac kilku gum. decyzja latwa nie jest, zaciągne jeszcze kilku bezstronnych porad i zdecyduje co kupic. kocioł we łbie troche mam, wydatek na opony nie mały to i musi być przemyślany.
podsumowując:
przebiegi roczne na letnich - okolo 9000
styl jazdy - 90% emerycki ekodrajwing
Hugo - 26-02-2014, 15:16
fergul11 napisał/a: | przejdzie auto z dwoma innymi bieżnikami na tej samej osi , liczy się odległość od znacznika TWI i ten sam rozmiar | Bo taki macie przepis, widocznie nie jest to niebezpieczne.
Szwagroz - 26-02-2014, 16:43
takie jeszcze pytanie. kto sprawdza głośność opon? skora pirelli za 570 i n2 mają po 71dB, to dlaczego jedne są ciche a tańsze wyją jak upiór w operze?
Fragu - 26-02-2014, 18:21
Szwagroz, bo świadomość że wydałeś 570 wycisza je w Twojej głowie
madź - 26-02-2014, 18:35
Szwagroz napisał/a: | takie jeszcze pytanie. kto sprawdza głośność opon? skora pirelli za 570 i n2 mają po 71dB, to dlaczego jedne są ciche a tańsze wyją jak upiór w operze? |
Może akurat chińczykom zależało na dobrym wyniku i wysłali do testów "lepszą" partie opon. Nic w tym dziwnego - wystarczy poczytać o krętactwach ADAC, które również testuje opony i tam takie praktyki przechodziły.
Druga sprawa to tendencja do ząbkowania. Dziwnym trafem te tańsze opony "lubią" ją mieć. Gdy opona podda się temu procesowi dudnienie zaczyna przechodzić ludzkie pojęcie...
PS. Mam pytanie do osób jeżdżących na "wschodnich" (nie licząc japońskich) oponach: jak guma na waszych oponach wygląda po 4-5 latach od daty produkcji?
Już wyjaśniam o co chodzi. Jak kupowaliśmy Galanta były na nich opony 215/45R17 Star Performer. Były to opony czteroletnie. Guma była mocno sparciała. Jak w 2011 dostaliśmy od Krzyżaka Triangle Talony miały dwa lata. Rok później gdy tych opon się pozbywaliśmy także widać było już dość solidny proces "rozpadu" gumy. Od razu uprzedzam - koła zawsze przechowywaliśmy w idealnych warunkach (temperatura i wilgotność) dla gumy...
sampler - 26-02-2014, 19:44
Szwagroz napisał/a: | takie jeszcze pytanie. kto sprawdza głośność opon? skora pirelli za 570 i n2 mają po 71dB, to dlaczego jedne są ciche a tańsze wyją jak upiór w operze? |
"Jak producenci będą testować opony, aby uzyskać parametry do etykiet?
Opony są testowane według ściśle określonych metod badawczych.
W przypadku oporów toczenia nadawanie klas odbywa się w dwóch etapach.
Test wykonywany jest zgodnie z regulaminem nr 117.02 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych – "Jednolite przepisy dotyczące homologacji opon w odniesieniu do emisji hałasu toczenia i przyczepności na mokrych nawierzchniach lub oporu toczenia” - zobacz regulamin). Regulamin ten bazuje na standardzie ISO 28580.
W celu przydzielenia klas, uzyskany wcześniej wynik jest korygowany zgodnie z dokumentem UE 1235/2011, będącym załącznikiem do 1222/2009 (rozporządzenia dotyczącego etykietowania opon).
Jeśli chodzi o przyczepności na mokrej nawierzchni:
opony osobowe (kategoria C1) będą testowane według rozporządzenia komisji UE 228/2011,
opony dostawcze (C2) i ciężarowe (C3) będą badane wg wspomnianego wcześniej dokumentu 1235/2011 bazującego na standardzie ISO 15222.
Hałas zewnętrzny będzie określany według metody zawartej w Regulaminie 117.02 EKG ONZ ."
Zatem tworzenie etykiet leży po stronie producentów i sposób testowania także. A że w chinach robią wszystko nawet cuda dlatego wyszło pewnie 71 dB jak większości opon kierunkowych.
Szwagroz - 27-02-2014, 08:54
hmm jescze jedna opcja zaświtała w mojej głowie, sprawdzając opony szukałem uparcie 215/50R17, ale tak rzuciłem okiem że np 225/45R17 są tańsze i w chyba większym wyborze. Zna ktoś firmę np.
Matador (słowacja)
http://www.oponylux.pl/sk...5800150000.html
Sava (66dB toz to szok)
http://opony.strefakierowcy.pl/10253,s.html
Tomek - 27-02-2014, 09:19
Szwagroz napisał/a: |
hmm jescze jedna opcja zaświtała w mojej głowie, sprawdzając opony szukałem uparcie 215/50R17, ale tak rzuciłem okiem że np 225/45R17 są tańsze i w chyba większym wyborze. |
dokładnie
szukaj też 205/50 (imho 225 to jest za dużo dla 2.0)
co zaoszczędzisz na oponie to oddasz z nawiązką w paliwie
Fragu - 27-02-2014, 09:27
Te Savy cenowo wypadają bardzo dobrze Kiedyś jeździłem na savie zimowej to byłem pozytywnie zaskoczony...ciekawe czy serio takie ciche są.
Tomii - 27-02-2014, 20:47
Szwagroz napisał/a: |
podsumowując:
przebiegi roczne na letnich - okolo 9000
styl jazdy - 90% emerycki ekodrajwing |
Szwagroz jak chcesz tanie i nie chińskie opony to bierz śmiało Barum Bravuris 2 205/50r17. Mam takie na tyle, w tym roku bedzie już 5-te lato i dają radę, zamieniam tylko koła stronami co sezon.
|
|
|