To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

arturj123 - 13-06-2016, 20:05

komarsnk napisał/a:
Temat - nowy przedni wahacz górny: TRW czy coś innego?

Oryginał wahacz i wymiana sworznia na 555 (made in Japan)

komarsnk - 13-06-2016, 22:23

arturj123 napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Temat - nowy przedni wahacz górny: TRW czy coś innego?

Oryginał wahacz i wymiana sworznia na 555 (made in Japan)

Dziękuję Ci bardzo, ale ja pytałem o cały nowy wahacz a nie sam sworzeń.

modo1302 - 14-06-2016, 15:36

witam Was ponownie,

po półtorej roku od założenia eibachowych sprężyn (-30) okazało się, że z przodu mam spieprzone kąty - opony leżą, i mi je tnie od wewnętrznej strony. dwie właśnie wywaliłem, starte aż do płótna.
dowiedziałem się, że zbierzność można ustawić, ale kątów już nie - nie ma w EAx regulacji.

jak to ogarnąć? nie chcę za rok kolejnych dwóch opon wyrzucać.

Hugo - 14-06-2016, 16:09

modo1302, jakie masz te kąty? Ja na Eibachach mam sporo na minusie, choć wiem, że niektórzy mają więcej, i nie tnie opon w ogóle. Zgadza się, nie ma regulacji kątów z przodu. Rozwiązaniem będą jedynie pływające tuleje górnych wahaczy, gdzieś kiedyś w necie znalazłem, ale oczywiście za granicą i cena kosmos.
Dev2 - 14-06-2016, 20:12

Wahacz górny dokręcamy na podniesionym czy opuszczonym aucie? Bo zauważyłem, że mechanik mi dokręcił na podniesionym. Teraz za to mam stuki jak wjeżdżam np na progi zwalniające. Przeważnie dwa stuknięcia, jak podnosni auto do góry jeden i po opadnięciu drugi, tak jakby odciązone coś przeskakiwało i po dociązeniu ponownie. Jutro jadę na znowu do warsztatu, ale może jakieś pomysły?
Hugo - 14-06-2016, 20:18

Dev2, moim zdaniem bez znaczenia.
komarsnk - 14-06-2016, 22:32

Dev2, bez znaczenia bo tuleje ustawiasz i skręcasz w pozycji zgodnej z ty co mówi manual, przed założeniem ich do auta.
Dev2 - 15-06-2016, 00:38

No tak...mechanik oczywiście manuala nie używał, wymienił, skręcił i postawił na koła. Pewnie stąd te stukanie. Ehh nie ma lekko, dzięki panowie.
Hugo - 15-06-2016, 07:35

Dev2, ale co wymieniał w tych wahaczach?
muscle_car - 15-06-2016, 08:48

Manual mówi jasno i wyraźnie pod każdym elementem zawieszenia co trzeba zrobić. Wszystkie elementy mają być tymczasowo skręcone i dociągnięte na stojącym aucie.

Nie dotyczy to górnego wahacza (czyli ja mam też źle zrobione:( ) Górny wahacz ma być skręcony zanim zostanie włożony do auta (dwie wystające śruby). Na nich są tuleje, które trzeba skręcić w odpowiedniej pozycji/ odległości do górnej części sworznia (manual front suspension str. 33A-6, 33A-7).

Podejrzewam, że to jest też problem który dotyczy wielu z nas w tym także mnie. Jak startujemy w niektórych przypadkach na skręconych kołach lub podjeżdżamy i/lub zjeżdżamy z krawężnika słyszymy trzask, zgrzyt lub coś podobnego. Dochodzi to spod maski i czuć to na kielichu.

Przecież mechanik powinien mieć wyobraźnię jak działa zawieszenie i że pozycja stojąca auta to pozycja wyjściowa samochodu. Zawieszenie otwiera się w górę lub w dół i wraca kurde no logika.

Hugo - 15-06-2016, 09:32

muscle_car napisał/a:
Podejrzewam, że to jest też problem który dotyczy wielu z nas w tym także mnie. Jak startujemy w niektórych przypadkach na skręconych kołach lub podjeżdżamy i/lub zjeżdżamy z krawężnika słyszymy trzask, zgrzyt lub coś podobnego. Dochodzi to spod maski i czuć to na kielichu.
Ale, że niby co jest problemem?
muscle_car - 15-06-2016, 10:46

Hugo, str. 125 post Krzyzak, 02-06-2016, 08:15
Hugo - 15-06-2016, 10:51

W wyniku Twoich spostrzeżeń zrobiłem mały eksperyment, a mianowicie nałożyłem silikonowy wężyk dopasowany do szpilek górnego mocowania, wciśnięty ile się da, obcięty, a to co wystawało dociśnięte nakrętkami. Od tego czasu stuki zniknęły :shock:

Tak to wygląda:
https://naforum.zapodaj.net/c5124f81cba7.jpg.html

artufcb - 15-06-2016, 12:34

Górnego mocowania amortyzatora czy górnych wahaczy?
muscle_car - 15-06-2016, 15:16

Hugo, co masz za rozwórkę, rozpórkę? Nie czasem z VR4 ? :evil: