To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Tomii - 04-04-2012, 16:42

deejay napisał/a:

Więcej smaru ceramicznego rdzą zaaplikowac do prowadnicy i problem ustapi.

Czyszczenie wszystkiego i ta operacja pomaga może na miesiąc :( za dużo smaru też nie może być bo nie idzie włożyć prowadnic i gumko-tulejki szlag trafia. Zamówiłem jeszcze te blaszki co są między klockiem a tłoczkiem bo nie miałem, może to coś pomoże. Dziwne tylko że tylko z prawym zaciskiem jest ten problem.

polaff - 04-04-2012, 19:13

KaWu napisał/a:
polaff napisał/a:
Widocznie Arturze masz lekką nogę

Widocznie w EA2 MIkody sprawdzaja sie lepiej niz w EA5.

nie wiem może coś w tym jest...

Ja natomiast powiem tyle, że moje się nie krzywią, ale ich grubość znika w oczach....

Hugo - 04-04-2012, 20:42

Tomii jak wiesz dokładnie to samo przerabiałem u siebie jakiś czas temu. Masz wybite otwory na prowadnice w jarzmach w prawym zacisku. Wymienisz jarzmo i po problemie.
Tomii - 04-04-2012, 20:46

Hugo napisał/a:
Tomii jak wiesz dokładnie to samo przerabiałem u siebie jakiś czas temu. Masz wybite otwory na prowadnice w jarzmach w prawym zacisku. Wymienisz jarzmo i po problemie.

to chyba ostateczność :(

Hugo - 04-04-2012, 21:10

Tomii napisał/a:
to chyba ostateczność
Ale jak widzisz nic nie pomaga, ewentualnie na chwilę. To samo robiłem i takie same były efekty.
tomwasz - 05-04-2012, 20:58

Od dzisiaj mam z przodu wyczyszczone zaciski, wymienione wszystkie gumki i tarcze ABE oraz klocki Kashiyama, które nabyłem u Japaneze.

Poprzedni zestaw tarcz ATE i klocków TRW wytrzymał 15kkm, a wydaje mi się że jeżdżę spokojnie.

deejay - 05-04-2012, 21:42

tomwasz napisał/a:
Poprzedni zestaw tarcz ATE i klocków TRW wytrzymał 15kkm, a wydaje mi się że jeżdżę spokojnie.

Co było powodem wymiany tarcz i klocków ?

Owczar - 05-04-2012, 22:09

tomwasz napisał/a:
ABE oraz klocki Kashiyama

Kashiyama to nie był dobry wybór, bardzo miękkie klocki o słabej ścieralności. Grzeją tarcze, a po nagrzaniu dużo gorzej hamują. Nadają się raczej na tył.

tomwasz - 06-04-2012, 12:57

deejay napisał/a:
tomwasz napisał/a:

Co było powodem wymiany tarcz i klocków ?

Pokrzywienie się tarcz (a przynajmniej jednej z nich).

Owczar napisał/a:
Kashiyama to nie był dobry wybór, bardzo miękkie klocki o słabej ścieralności. Grzeją tarcze, a po nagrzaniu dużo gorzej hamują. Nadają się raczej na tył.

Ja tam się nie znam ale tak zaproponował Japaneze. Na razie nie będę sprawdzał zachowania się rozgrzanego układu. Za tydzień - dwa napiszę jakie wrażenia.

booohal - 06-04-2012, 22:05

Owczar,
Owczar napisał/a:
Kashiyama to nie był dobry wybór

Z tym się zgodzę. Ale wydaje mi się że one są twarde a nie miękkie. Sam mam je właśnie (niestety). Strasznie niszczą tarcze. Pylą też co nie miara...

Owczar - 06-04-2012, 22:08

Twarde klocki się szybko ścierają. Miękkie wolniej. Ale dziwi mnie, że strasznie Ci pylą. W lancerze było odwrotnie. Możliwe, że zmienił się skład, ale to wciąż klasa budżet. Niemniej jednak dokładając 30-40zł można mieć o niebo lepsze textary. Po przesiadce z ATE na textar było czuć wyraźną różnicę.
mkm - 06-04-2012, 22:12

Owczar napisał/a:
Twarde klocki się szybko ścierają. Miękkie wolniej.

a nie na odwrót? :wink:

Owczar - 06-04-2012, 22:42

Według mnie twardość, a ścieralność to 2 różne sprawy. Zauważyłem, że potocznie miękkimi określa się właśnie te łatwo ścieralne, ale to ich współczynnikiem twardości raczej ma niewiele wspólnego.
mkm - 06-04-2012, 23:18

Zgadzam się, ale jak najpierw szczegółowo piszesz:
Cytat:
bardzo miękkie klocki o słabej ścieralności.

a potem już ogólnie:
Cytat:
Twarde klocki się szybko ścierają. Miękkie wolniej.

To może to wprowadzać w błąd :wink:

Owczar - 06-04-2012, 23:28

Rzeczywiście, to drugie stwierdzenie niejednoznaczne. Tak czy inaczej Kashiyamy do galanta nie miałem odwagi założyć po przygodach w w lancerze. Co ciekawe, po założeniu tych klocków, na lekko bijące tarcze, drgania ustąpiły i powróciły dopiero gdy klocki zaczynały się kończyć. Podejrzewam, że to właśnie przez miękką strukturę mieszanki.

Klocki wytrzymały bardzo długo, do czasu aż tarcze popękały. Jednak najgorsze było to, że po kilku mocniejszych hamowaniach przestawały hamować.