To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Pexu - 26-12-2009, 13:01

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

* na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
* na jezdni jednokierunkowej,
* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

mkm - 26-12-2009, 13:07

bumbum napisał/a:
Sporym niebezpieczeństwem jest wyprzedzanie na 3go

Tylko „sporym”?
Wg. mnie największym z możliwych.

Ku przestrodze:
http://www.youtube.com/watch?v=IKTYlnZuKYI

akbi - 26-12-2009, 14:22

mkm napisał/a:
bumbum napisał/a:
Sporym niebezpieczeństwem jest wyprzedzanie na 3go

Tylko „sporym”?
Wg. mnie największym z możliwych.

a wg mnie jest o tyle bardziej niebezpiecznym o ile może być bardziej niebezpieczny manewr wykonany przy udziale 3 aut zamiast 2.

Paweł_BB - 26-12-2009, 14:39

robertdg napisał/a:
a) gosc uporczywie leci 70 - 80km/h nie reagujac na to co widzi w lusterku wstecznym, przy wolnej luce moznabyloby go wyprzedzic prawym pasem, ale niestety teran niezabudowany to manewr niedozwolony

Na KAŻDEJ dwujezdniowej (jezdnie oddzielone pasem zieleni) możesz wyprzedzać z prawej strony, i nieważne czy jesteś w mieście, poza miastem (np. trasa Katowicka), na ekspresówce czy autostradzie.

robertdg napisał/a:
b) gosc zjezdza na prawy pas i wciska gaz do oporu i zaczyna sie scigac, wtedy pozostaje mi jedynie zjechac na wolny prawy pas i jechac dalej spokojnie.

Tak, częste zjawisko, nagle ktoś się budzi że jedzie za wolno albo po prostu nie lubi jak go ktoś wyprzedza :roll:

mkm napisał/a:
Ku przestrodze:

Film drogi normalnie :D że też komuś się chciało kręcić 8 minut nudnej jazdy.
Fakt faktem, że koleś tak jadąc sporo ryzykuje, jak ktoś sam się rozwala na drzewie to mi go nie żal, byleby nie skrzywdził kogoś innego...

robertdg - 26-12-2009, 15:14

Paweł_BB napisał/a:
Na KAŻDEJ dwujezdniowej (jezdnie oddzielone pasem zieleni) możesz wyprzedzać z prawej strony, i nieważne czy jesteś w mieście, poza miastem (np. trasa Katowicka), na ekspresówce czy autostradzie.

No chyba raczej nie, sam kiedys o tym dywagowałem z Panem Policmanem (bylo to niecale 3 lata temu) i przytoczył dokładnie to samo co kolega:

Pexu napisał/a:
wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

...

* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Paweł_BB - 26-12-2009, 17:16

robertdg napisał/a:
No chyba raczej nie, sam kiedys o tym dywagowałem z Panem Policmanem (bylo to niecale 3 lata temu)

No niestety z pewnym wyjątkami panowie z drogówki nie mają pojęcia o przepisach, temat wyprzedzania wygląda tak jak Ci powiedziałem.

robertdg napisał/a:
na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Zgadza się, ale na 1-kierunkowych wyprzedzasz jak chcesz a droga 2-jezdniowa składa się właśnie z 2 dróg jednokierunkowych

jaca71 - 26-12-2009, 18:14

Paweł_BB napisał/a:
jezdnia 2-kierunkowa składa się właśnie z 2 dróg jednokierunkowych

Litości!!!!

Drogi dzielimy na jednojezdniowe i dwujezdniowe.
Dwujezdniowe składają się zazwyczaj z dwóch jezdni jednokierunkowych.
Jednojezdniowe dzielimy na jednokierunkowe i dwukierunkowe.
I tego się trzymajmy bo inaczej wyjdą nam takie kwiatki jak jezdnia składająca się z dwóch dróg :)

Co do meritum czyli wyprzedzania na jezdni jednokierunkowej z dowolnej strony w dowolnym terenie - zgoda w 100% :)

Paweł_BB - 26-12-2009, 19:08

jaca71, luuuuuz, oczywisćie miało być 2-jezdniowa, spieszyłem się i źle napisałem :oops:

jaca71 napisał/a:
Dwujezdniowe składają się zazwyczaj z dwóch jezdni jednokierunkowych.

Dlaczego zazwyczaj a nie zawsze?

jaca71 - 26-12-2009, 19:49

Paweł_BB napisał/a:
Dlaczego zazwyczaj a nie zawsze?

Żeby mnie ktoś za słówko nie złapał jak ja Ciebie złapałem ;)

Edit: Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca jezdni jednokierunkowych. Żeby wyprzedzać na takich drogach pasy ruchu nie muszą być nawet wyznaczone by istniały, wystarczy że jest wystarczająca ilość miejsca na manewr wyprzedzania.

Paweł_BB - 26-12-2009, 21:01

jaca71 napisał/a:
Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca jezdni jednokierunkowych. Żeby wyprzedzać na takich drogach pasy ruchu nie muszą być nawet wyznaczone by istniały, wystarczy że jest wystarczająca ilość miejsca na manewr wyprzedzania.

Ale nie z prawej strony! Wyprzedzanie z prawej strony może się odbywać tylko przy wyznaczonych pasach ruchu.

costa brawa - 26-12-2009, 22:41

mkm napisał/a:
Ku przestrodze:

i wlasnie kogos takiego spotkac na drodze to jest najwieksze niebezpieczenstwo ..
wyobraz sobie ze jezdzesz za jedna z tych ciezarowek ( ktore uciekaja na pobocze - wrecz rów prawie) jesli pierwsza ucieka w miare plynnie to kierowca drugiej nie wie co jest przed ta pierwsza a jesli ktos jeszcze za nim jedzie i nie zdarzy zareagowac ..

sam kiedys mialem taka sytuacje ze gosc wyskoczyl zza ciezarowki i zamiast sie schowac ( bo nie zdarzyl by wyprzedzic nawet odrzutowcem) to cisna dalej - a bylo to poza zabudowanym i ja z przeciwka mialem prawie 100 a shamowalem do 50 i z ta predkoscia lecialem po poboczu ( trawie - prawie rów) zeby jasnie Pan mogl sobie wyprzedzic spokojnie - kierowca Tira przez CB sam mi powiedzial ze niewiedzial co sie dzieje ze ja na rów uciekam dopoki nie zobaczyl przed sobie tego goscia ...
naszczescie sie uratowalem z tego ale takim kierowcom powinno sie z miejsca prawojazdy zabierac tak samo jak takim jak z przedstawionego filmu ..

krzychu - 26-12-2009, 22:54

mkm napisał/a:
Ku przestrodze:

A ten koleś gdzieś się nie pochwalił na forum np. coś w stylu "to mój film patrzcie jaki jestem boss"?? Chętnie bym się zabawiał w małe dochodzenie przecież nikt nie jest anonimowy.

jaca71 - 27-12-2009, 11:54

Paweł_BB napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca jezdni jednokierunkowych. Żeby wyprzedzać na takich drogach pasy ruchu nie muszą być nawet wyznaczone by istniały, wystarczy że jest wystarczająca ilość miejsca na manewr wyprzedzania.

Ale nie z prawej strony! Wyprzedzanie z prawej strony może się odbywać tylko przy wyznaczonych pasach ruchu.

Dokładnie :) Wtedy tylko lewej.

Paweł_BB - 27-12-2009, 14:34

jaca71 napisał/a:
Dokładnie :) Wtedy tylko a prawej.

Z prawej czy z lewej?

jaca71 - 27-12-2009, 14:39

Paweł_BB napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Dokładnie :) Wtedy tylko a prawej.

Z prawej czy z lewej?

Tylko z lewej wyprzedzamy !!!