Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
Pexu - 26-12-2009, 13:01
Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:
* na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
* na jezdni jednokierunkowej,
* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
mkm - 26-12-2009, 13:07
| bumbum napisał/a: | Sporym niebezpieczeństwem jest wyprzedzanie na 3go
|
Tylko „sporym”?
Wg. mnie największym z możliwych.
Ku przestrodze:
http://www.youtube.com/watch?v=IKTYlnZuKYI
akbi - 26-12-2009, 14:22
| mkm napisał/a: | bumbum napisał/a:
Sporym niebezpieczeństwem jest wyprzedzanie na 3go
Tylko „sporym”?
Wg. mnie największym z możliwych. |
a wg mnie jest o tyle bardziej niebezpiecznym o ile może być bardziej niebezpieczny manewr wykonany przy udziale 3 aut zamiast 2.
Paweł_BB - 26-12-2009, 14:39
| robertdg napisał/a: | | a) gosc uporczywie leci 70 - 80km/h nie reagujac na to co widzi w lusterku wstecznym, przy wolnej luce moznabyloby go wyprzedzic prawym pasem, ale niestety teran niezabudowany to manewr niedozwolony |
Na KAŻDEJ dwujezdniowej (jezdnie oddzielone pasem zieleni) możesz wyprzedzać z prawej strony, i nieważne czy jesteś w mieście, poza miastem (np. trasa Katowicka), na ekspresówce czy autostradzie.
| robertdg napisał/a: | | b) gosc zjezdza na prawy pas i wciska gaz do oporu i zaczyna sie scigac, wtedy pozostaje mi jedynie zjechac na wolny prawy pas i jechac dalej spokojnie. |
Tak, częste zjawisko, nagle ktoś się budzi że jedzie za wolno albo po prostu nie lubi jak go ktoś wyprzedza
Film drogi normalnie że też komuś się chciało kręcić 8 minut nudnej jazdy.
Fakt faktem, że koleś tak jadąc sporo ryzykuje, jak ktoś sam się rozwala na drzewie to mi go nie żal, byleby nie skrzywdził kogoś innego...
robertdg - 26-12-2009, 15:14
| Paweł_BB napisał/a: | Na KAŻDEJ dwujezdniowej (jezdnie oddzielone pasem zieleni) możesz wyprzedzać z prawej strony, i nieważne czy jesteś w mieście, poza miastem (np. trasa Katowicka), na ekspresówce czy autostradzie.
|
No chyba raczej nie, sam kiedys o tym dywagowałem z Panem Policmanem (bylo to niecale 3 lata temu) i przytoczył dokładnie to samo co kolega:
| Pexu napisał/a: | wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:
...
* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku. |
Paweł_BB - 26-12-2009, 17:16
| robertdg napisał/a: | | No chyba raczej nie, sam kiedys o tym dywagowałem z Panem Policmanem (bylo to niecale 3 lata temu) |
No niestety z pewnym wyjątkami panowie z drogówki nie mają pojęcia o przepisach, temat wyprzedzania wygląda tak jak Ci powiedziałem.
| robertdg napisał/a: | | na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku. |
Zgadza się, ale na 1-kierunkowych wyprzedzasz jak chcesz a droga 2-jezdniowa składa się właśnie z 2 dróg jednokierunkowych
jaca71 - 26-12-2009, 18:14
| Paweł_BB napisał/a: | | jezdnia 2-kierunkowa składa się właśnie z 2 dróg jednokierunkowych |
Litości!!!!
Drogi dzielimy na jednojezdniowe i dwujezdniowe.
Dwujezdniowe składają się zazwyczaj z dwóch jezdni jednokierunkowych.
Jednojezdniowe dzielimy na jednokierunkowe i dwukierunkowe.
I tego się trzymajmy bo inaczej wyjdą nam takie kwiatki jak jezdnia składająca się z dwóch dróg
Co do meritum czyli wyprzedzania na jezdni jednokierunkowej z dowolnej strony w dowolnym terenie - zgoda w 100%
Paweł_BB - 26-12-2009, 19:08
jaca71, luuuuuz, oczywisćie miało być 2-jezdniowa, spieszyłem się i źle napisałem
| jaca71 napisał/a: | Dwujezdniowe składają się zazwyczaj z dwóch jezdni jednokierunkowych.
|
Dlaczego zazwyczaj a nie zawsze?
jaca71 - 26-12-2009, 19:49
| Paweł_BB napisał/a: | | Dlaczego zazwyczaj a nie zawsze? |
Żeby mnie ktoś za słówko nie złapał jak ja Ciebie złapałem
Edit: Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca jezdni jednokierunkowych. Żeby wyprzedzać na takich drogach pasy ruchu nie muszą być nawet wyznaczone by istniały, wystarczy że jest wystarczająca ilość miejsca na manewr wyprzedzania.
Paweł_BB - 26-12-2009, 21:01
| jaca71 napisał/a: | | Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca jezdni jednokierunkowych. Żeby wyprzedzać na takich drogach pasy ruchu nie muszą być nawet wyznaczone by istniały, wystarczy że jest wystarczająca ilość miejsca na manewr wyprzedzania. |
Ale nie z prawej strony! Wyprzedzanie z prawej strony może się odbywać tylko przy wyznaczonych pasach ruchu.
costa brawa - 26-12-2009, 22:41
i wlasnie kogos takiego spotkac na drodze to jest najwieksze niebezpieczenstwo ..
wyobraz sobie ze jezdzesz za jedna z tych ciezarowek ( ktore uciekaja na pobocze - wrecz rów prawie) jesli pierwsza ucieka w miare plynnie to kierowca drugiej nie wie co jest przed ta pierwsza a jesli ktos jeszcze za nim jedzie i nie zdarzy zareagowac ..
sam kiedys mialem taka sytuacje ze gosc wyskoczyl zza ciezarowki i zamiast sie schowac ( bo nie zdarzyl by wyprzedzic nawet odrzutowcem) to cisna dalej - a bylo to poza zabudowanym i ja z przeciwka mialem prawie 100 a shamowalem do 50 i z ta predkoscia lecialem po poboczu ( trawie - prawie rów) zeby jasnie Pan mogl sobie wyprzedzic spokojnie - kierowca Tira przez CB sam mi powiedzial ze niewiedzial co sie dzieje ze ja na rów uciekam dopoki nie zobaczyl przed sobie tego goscia ...
naszczescie sie uratowalem z tego ale takim kierowcom powinno sie z miejsca prawojazdy zabierac tak samo jak takim jak z przedstawionego filmu ..
krzychu - 26-12-2009, 22:54
A ten koleś gdzieś się nie pochwalił na forum np. coś w stylu "to mój film patrzcie jaki jestem boss"?? Chętnie bym się zabawiał w małe dochodzenie przecież nikt nie jest anonimowy.
jaca71 - 27-12-2009, 11:54
| Paweł_BB napisał/a: | | jaca71 napisał/a: | | Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca jezdni jednokierunkowych. Żeby wyprzedzać na takich drogach pasy ruchu nie muszą być nawet wyznaczone by istniały, wystarczy że jest wystarczająca ilość miejsca na manewr wyprzedzania. |
Ale nie z prawej strony! Wyprzedzanie z prawej strony może się odbywać tylko przy wyznaczonych pasach ruchu. |
Dokładnie Wtedy tylko lewej.
Paweł_BB - 27-12-2009, 14:34
| jaca71 napisał/a: | Dokładnie Wtedy tylko a prawej. |
Z prawej czy z lewej?
jaca71 - 27-12-2009, 14:39
| Paweł_BB napisał/a: | | jaca71 napisał/a: | Dokładnie Wtedy tylko a prawej. |
Z prawej czy z lewej? |
Tylko z lewej wyprzedzamy !!!
|
|
|