[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Hugo - 15-06-2016, 17:11
muscle_car, tak, z VR-4.
artufcb - 16-06-2016, 11:38
O które mocowanie chodzi?
Hugo - 16-06-2016, 12:41
artufcb, o górne mocowanie amortyzatora do kielicha.
muscle_car - 16-06-2016, 13:07
Hugo, myślisz, że to przez rozwórkę? Ja myślałem o mocowaniach górnego amortyzatora. Ja i tak wykręcę go zrobię jak w manualu i przykręcę jak należy.
Hugo - 16-06-2016, 13:42
muscle_car, rozpórka nie ma tutaj znaczenia. Jak jej nie miałem to też postukiwało. muscle_car napisał/a: | Ja myślałem o mocowaniach górnego amortyzatora | Czyli o tym: http://allegro.pl/mitsubs...5108153142.html muscle_car napisał/a: | Ja i tak wykręcę go zrobię jak w manualu i przykręcę jak należy | Czyli co poprawisz?
muscle_car - 16-06-2016, 14:44
Sorry miał być wahacz. Poprawię własnie te dwie śruby z górnego wahacza zrobię dokładnie tak jak jest napisane (manual front suspension str. 33A-6, 33A-7).
Dev2 - 16-06-2016, 14:46
U mnie okazało się, że te stuki na progach zwalniających to był plastik zahaczający o krawędz (dość mocno wystającą) wahacza górnego. Ta blacha takie skrrzydełko zaraz przy sworzniu idącym do zwrotnicy, ona była większa niz w poprzednim wahaczu. Przy bujaniu autem wahacz o plastik zahaczał. Wystarczyło torszke wyciąć plastik i jest ok. No i stukały też banany i jeden górny. Do tego stuki przy kręceniu kołami na postoju za nie winna była maglownica. Była słąbo dokręcona i przy skecaniu na obciążonych kołach się ruszała. Ja za wszystko winiłem górne a okaząło się, że przyczyn pare. Może komuś się przyda.
Hugo - 16-06-2016, 15:16
muscle_car napisał/a: | Poprawię własnie te dwie śruby z górnego wahacza zrobię dokładnie tak jak jest napisane (manual front suspension str. 33A-6, 33A-7) | Powiem Ci, że ja też obecnie te odległości mam skopane, bo się walnąłem przy skręcaniu i odmierzyłem odległości od środka śruby do znacznika na wahaczu, a nie na sworzniu... Niestety nie mam czasu tego poprawić, a z drugiej strony odległość miedzy znacznikami na sworzniu i wahaczu to zaledwie kilka mm. Poza tym na poprzednich wahaczach miałem odległości ustawione zgodnie z manualem i też były stuki, więc to nie to.
muscle_car - 17-06-2016, 09:06
Ja zrobię test. Przyjmę, że to skrzypienie to wina górnego wahacza. Poprawię, sprawdzę, dam znać i będziemy wiedzieć:)
telewizoor - 17-06-2016, 09:43
Cześć, czy dobrym pomysłem jest kupno używanego oryginalnego wahacza górnego i oddanie do regeneracji sworznia?
muscle_car - 17-06-2016, 11:58
Sprawdź cenowo czy Ci się opłaca. Regeneracja sworznia to jedno a wymiana tuleji (jak dobrze pamiętam 40 zł sztuka plus wymiana). Nie wiem czy się opłaca.
komarsnk - 17-06-2016, 15:10
Dokładnie tak - jak ktoś planuje wymienić sworzeń i tuleje to wychodzi niewiele taniej niż cały wahacz TRW/Dokuji
Seba93Tychy - 19-06-2016, 03:14
Panowie, wymieniłem końcówkę drążka i sworzeń wahacza w prawym przodzie, powodem były rozerwane gumy. Teraz gdy minął tydzień, pojechałem na myjnie i od tego czasu zgrzyta mi podczas skręcania jak i przy nacisku. Łożysko również nowe.. w czym szukać przyczyny?
Mushkin - 19-06-2016, 07:19
Brzmi jak dolny przedni wahacz, sprawdź wstrzykujac olej doraźnie do sworznia, ustąpi znaczy trzeba wymienić
dawid123pl - 29-06-2016, 20:28
A ja mam do was takie pytanie zawieszenie mam z przodu całe zrobione kupiłem nowe opony założyłem i wyważyłem 4x PIRELLI 195/65R15 P1 CINTURATO VERDE 91H 2016 wymieniłem tarcze na nowe 2x ROTINGER 276/24 i klocki ebc i moje pytania to:
Dlaczego powyżej 110km/h bije mi delikatnie kierownica im szybciej tym gorzej?
muszę jeszcze sprawdzić wahacze dolne proste bo możliwe że mam je zamienione bo nie były opisane ponieważ wymieniałem je niedawno i nie wiedziałem który to który.
Zbieżność z miesiąc temu może dwa robiłem.
Podczas hamowania podbija mi pedał hamulca im mocniej wcisnę tym bardziej czuć?
na starych tarczach było tak samo może trochę bardziej biły 2.5 roku wytrzymały około 50tyś na nowych tarczach zrobiłem dopiero 300 km nie hamowałem ostro po deszczu nie jeździłem i kałużach.
|
|
|