Outlander II Ogólne - Dedykowane radio android do outlander II
parian - 07-07-2022, 10:14
Po drobnych przejściach udało się dopasować do radia obramowke z Amazona. Nie jestem nią zachwycony, bo precyzja wykonania jest co najwyżej średnia, ale przynajmniej nie ma szpar przy radiu.
VG - 04-10-2022, 17:27
Po posiadaniu dedykowanego chińczyka przez 6 miesięcy kupiłem radio SONY XAV 5550. Miałem same problemy z tym chińczykiem i miałem dość ( zawieszająca się nawigacja, zamrażanie ekranu itd) . Dołożyłem i od mniej więcej roku mam tego soniacza i bardzo sobie chwalę. Do tego dokupiłem jeszcze AAWireles i działa rewelacyjnie. Dzisiaj nie przełączyłbym się na radio z Android (Android Auto robi robotę)
parian - 09-10-2022, 17:28
Też po ostatnim dedykowanym, bezmarkowym chinolu, zastanawiałem się nad markowym radiem z AA. Na szczęście odpuściłem i kupiłem niededykowanego, a uniwersalnego chinola z Androidem oraz AA.
Po przeczytaniu wielu komentarzy (głównie na Amazon) i sprawdzeniu ich wsparcia (rozbudowana strona www również w języku polskim) zdecydowałem się na to radio i to był strzał w 10. Samo AA jest dla mnie zbyt ograniczone, o czym przekonałem się właśnie korzystając z obecnego radia. Tu mam i jedno i drugie, ale z AA praktycznie nie korzystam. Radio jest responsywne, świetnie brzmi, a na nowy soft czekałem 1 dzień od wysłania maila z zapytaniem. Soft otrzymałem wraz z obszerną instrukcją wgrania i możliwością bezpłatnego przedłużenia gwarancji.
Tomasz87 - 10-10-2022, 08:18
parian napisał/a: | Też po ostatnim dedykowanym, bezmarkowym chinolu, zastanawiałem się nad markowym radiem z AA. Na szczęście odpuściłem i kupiłem niededykowanego, a uniwersalnego chinola z Androidem oraz AA.
Po przeczytaniu wielu komentarzy (głównie na Amazon) i sprawdzeniu ich wsparcia (rozbudowana strona www również w języku polskim) zdecydowałem się na to radio i to był strzał w 10. Samo AA jest dla mnie zbyt ograniczone, o czym przekonałem się właśnie korzystając z obecnego radia. Tu mam i jedno i drugie, ale z AA praktycznie nie korzystam. Radio jest responsywne, świetnie brzmi, a na nowy soft czekałem 1 dzień od wysłania maila z zapytaniem. Soft otrzymałem wraz z obszerną instrukcją wgrania i możliwością bezpłatnego przedłużenia gwarancji. |
a dasz namiary?
Miałeś instalację z Fosgate? Potrzebny dekoder Can?
Jeśli nie chcesz robić reklamy, daj na PW.
Kejrol - 10-10-2022, 21:32
Tomasz87, Jakbyś dostał namiary to ja również bardzo chętnie dowiem się jakie to radio.
Mam Clariona clarion nx501e który ma "Zbugowany" przycisk głośności - potencjometr walnięty, ale niby sterowanie z kierownicy działa. Ale jednak przerzuciłbym się na Android Auto
parian - 11-10-2022, 19:04
Żadna tajemnica, radio to Atoto S8. Polowałem na jakąś okazję na Amazon, a finalnie udało się wyrwać dużo taniej na Allegro (chyba przypadkiem, sprzedawca miał 1 sztukę).
Musiałem dokupić adapter mitsu - ISO (nie mam RF więc nie było problemów z canbusem),
dokupiłem też ramkę żeby zniwelować szpary wokół radia.
Wszystko zamknęło się kwotą 1300 PLN.
Sterowanie z kierownicy działa, asystent google działa, dołożyłem kamerę cofania 720p.
VG - 12-10-2022, 18:27
parian napisał/a: | Samo AA jest dla mnie zbyt ograniczone, o czym przekonałem się właśnie korzystając z obecnego radia. |
Miałem radio na Androidzie , jakie ograniczenia ma AA ?
Dodam że korzystam z :
1. Mapy
2. Muzyka/Podcasty/Radio internetowe
3. Google Assistant (używam np. do otwierania bramy garażowej czy włączania klimatyzacji jak jadę do domu)
Mając AAwireles łączy się automatycznie , muzyka która słuchałem w domu włącza się w aucie automatycznie, mapa która uruchomiłem włącza sie automatycznie.
Komunikacja z WhatsApp, Signal, SMS na telefonie mam na radiu: czyta i odpowiadam przez asystenta
Do YT mam CarStream
Mam 3 auta w domu i w każdym mam swoja muzykę po podlączeniu do dowolnego auta ( żona ma swoją muzyke ja mam swoją bez względu na to czym jeździmy) .
Może nie korzystam (nie mam potrzeby) korzystania z innych rzeczy ale dla mnie po przygodzie z Androidem w samochodzie Android Auto jest więcej niż oczekuje przy stabilności dużo wyższej. Nie musze się też martwić o zgodność w przyszłości z nowymi wersjami Androida (miałem problemy z usługami Google w radio z Androidem) -to wszystko mam w telefonie
Dodam że miałem dwa radia z androidem , oba sprzedałem
PS mam doświadczenie z aktualizacjami systemu w chińczykach , ja podziękuję
PS2 Kamera cofania działa bez problemu
PS3 Mój SONY na 4x 55W , prawdziwe 55W (mają doświadczenie w car audio )
parian - 12-10-2022, 19:51
Nie mam zamiaru Cię przekonywać, że moje radio jest lepsze niż Twoje, ale android auto ma tylko 1 przewagę nad otwartym systemem - jest może nieco mniej angażujący w obsłudze. Już samo to, że nie da się słuchać radia FM w czasie korzystania z AA jest dla mnie dyskwalifikujący. Do tego brak możliwości podziału ekranu na 2 aplikacje, zazwyczaj brak możliwości podłączenia przedniej kamery, modułu bluetooth OBD itd.
Moje radio gra dużo lepiej niż fabryczne - to mi wystarczy do stwierdzenia, że gra dobrze.
Co do chińczyka, możesz kupić chińskiego smartfona noname za 500 zł jak i sprawdzonego producenta za 1500 - różnica będzie diametralna.
Jesteś zadowolony ze swojego radia to super. Ja jednak widzę, że jeśli mialbym tylko AA to bym żałował.
VG - 13-10-2022, 08:04
parian napisał/a: | nie da się słuchać radia FM w czasie korzystania z AA jest dla mnie dyskwalifikujący.. |
chyba jednak jesteś w błędzie , da się bez problemu słuchać radia i używać AA ( choć ja tego praktycznie nie robię , wolę swoją muzykę)
parian napisał/a: |
Do tego brak możliwości podziału ekranu na 2 aplikacje,
|
to jest tzw cecha osobnicza , ja tego nie potrzebuje i żeby to miało sens to ekran powinen być na pół pulpitu, ja się staram skupić na tym co przede mną na drodze widok mapy jest wystarczający (dodam że dotyczy to moich O2 i mojej żony O3 , oraz Hondy CRV bo takie mam auta). W nowym aucie z dużym zintegrowanym pulpitem/ekranem pewnie będzie już inaczej
zazwyczaj brak możliwości podłączenia przedniej kamery, modułu bluetooth OBD itd.
|
Jak często jeździsz z OBD ? ja podłączam OBD wówczas jak potrzebuje, poprzednio jak miałem radio z Android myślałem że to fajny bajer, po czasie uznałem że to tylko rozprasza mnie. To jest dobre do diagnostyki na codzień nie czuję że to coś niezbędnego
Moje radio gra dużo lepiej niż fabryczne - to mi wystarczy do stwierdzenia, że gra dobrze.
|
I cieszę się Twoim szczęsciem, u mnie gra również lepiej niż fabryczne , widać niewiele trzeba aby grało lepiej niż fabryczne
Co do chińczyka, możesz kupić chińskiego smartfona noname za 500 zł jak i sprawdzonego producenta za 1500 - różnica będzie diametralna.
|
Dzisiaj patrzę na producenta i wsparcie, radio montuje na dłużej niż dwa lata i po utracie wsparcia nie będę kombinował wolę komfort szczególnie że ceny są praktycznie porównywalne tych urządzeń.
Jesteś zadowolony ze swojego radia to super. Ja jednak widzę, że jeśli mialbym tylko AA to bym żałował
|
Jestem zadowolony bo miałem jedno i drugie, dodam jeszcze że problemy z chińczykiem zaczęły się po jakichś dwóch latach, musiałem zrobić factory reset bo zaczął zamulać - pomogło na chwilę , potem zaczęły się problemy z usługami google wtedy już miałem dość, dla mojej żony te problemy były nie do przeskoczenia więc kazała wyjąć "ten badziew" ze swojego samochodu. Dzisiaj bez względu jaki ma telefon i kto wsiada ma już spersonalizowane : muzykę , aplikacje , podcasty, mapy itd. to bardzo cenie
Ale zaznaczam , każdy ma swoje oczekiwania , napisałem o swoich doświadczeniach
Kejrol - 13-10-2022, 10:21
VG, Czy przy radiu SONY XAV 5550 działa sterowanie z kierownicy? Coś trzeba kombinować?
VG - 13-10-2022, 11:44
Kejrol napisał/a: | VG, Czy przy radiu SONY XAV 5550 działa sterowanie z kierownicy? Coś trzeba kombinować? |
W O2 działa , ale trzeba dokupić przelotkę na minijack 3,5mm ( takie ma SONY i Alpine jak pamiętam - kosztowało mnie to ok 150 zł) , w O3 z RF jest trudniej (kosztowniej) - tam kupowałem dedykowane sterowanie aby podłączyć radio OEM ( oczywiście nie tylko sterowanie)
Dodam ze mam dwa modele SONY 3500 i 5500 ( różnią się panelem , jeden pojemnościowy drugi rezystancyjny i możliwością mirror telefonu którego nie używam)
Kejrol - 08-11-2022, 15:55
VG, przeprosiłem sie z Clarionem, sterowanie kierownicy dziala, zamontowalem uchwyt na telefon pod prawym nawiewem srodkowym - trzyma sie i mam wszystko czego trzeba, a jakość dźwięku tez jest dla mnie wystarczająca. Fajny bass lekko gleboki ma, wiecej mi nie potrzeba. Musze wymontować monitor dodatkowy do dvd z siedzenia pasażera i sprawdzić czy działa w ogóle
parian - 19-11-2022, 16:48
Po aktualizacji Android auto do wersji 8.xx potwierdzam, że da się słuchać radia FM w czasie korzystania z AA
jacik - 07-01-2023, 15:51
Siemka
Kupiłem dedykowane radio firmy Kansitan z chin przez al..o i mam problem z audio.
Niestety zrobiłem reset factory zaraz po instalacji i nie wiem czy wcześniej poprawnie działało.
Chodzi o to nie wiem jak ustawić CAN. przetestowałem chyba wszystkie outlandery z listy i za każdym razem mam to samo.
Mogę wejść w ustawienia auta i reset factory tylko nie nie ma outlandera 10(czyli chyba 2010 r) a najstarszy to 14
1 po przekręceniu stacyjki radio gra ( tylko przód)
po odpaleniu auta przestaje i słychać tylko cichy wiatr czasem z lewej czasem z prawej
Zmiana głośności , przełączanie się między radiem a mp3 nie ma znaczenia.
2. Jak już gra to tylko przód . Tył i bas nie gra.
aktualizacja:
Chińskie wsparcie odesłało mnie do pana z polski..
Powiedział że chyba trzeba wylogować stare radio z auta jak w oplu.
Pytanie do Was czy to to prawda że trzeba stare radio wylogować?
Tomasz87 - 11-01-2023, 20:40
jacik napisał/a: |
Pytanie do Was czy to to prawda że trzeba stare radio wylogować? |
zmieniałem radio, niczego nie wylogowywałem i nigdy o tym tutaj tez nie było chyba mowy...
te wsparcie to ogólnie rzecz ujmując najczęściej na chybił trafił...
|
|
|