To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Dedykowane radio android do outlander II

parian - 07-07-2022, 10:14

Po drobnych przejściach udało się dopasować do radia obramowke z Amazona. Nie jestem nią zachwycony, bo precyzja wykonania jest co najwyżej średnia, ale przynajmniej nie ma szpar przy radiu.

VG - 04-10-2022, 17:27

Po posiadaniu dedykowanego chińczyka przez 6 miesięcy kupiłem radio SONY XAV 5550. Miałem same problemy z tym chińczykiem i miałem dość ( zawieszająca się nawigacja, zamrażanie ekranu itd) . Dołożyłem i od mniej więcej roku mam tego soniacza i bardzo sobie chwalę. Do tego dokupiłem jeszcze AAWireles i działa rewelacyjnie. Dzisiaj nie przełączyłbym się na radio z Android (Android Auto robi robotę)
parian - 09-10-2022, 17:28

Też po ostatnim dedykowanym, bezmarkowym chinolu, zastanawiałem się nad markowym radiem z AA. Na szczęście odpuściłem i kupiłem niededykowanego, a uniwersalnego chinola z Androidem oraz AA.
Po przeczytaniu wielu komentarzy (głównie na Amazon) i sprawdzeniu ich wsparcia (rozbudowana strona www również w języku polskim) zdecydowałem się na to radio i to był strzał w 10. Samo AA jest dla mnie zbyt ograniczone, o czym przekonałem się właśnie korzystając z obecnego radia. Tu mam i jedno i drugie, ale z AA praktycznie nie korzystam. Radio jest responsywne, świetnie brzmi, a na nowy soft czekałem 1 dzień od wysłania maila z zapytaniem. Soft otrzymałem wraz z obszerną instrukcją wgrania i możliwością bezpłatnego przedłużenia gwarancji.

Tomasz87 - 10-10-2022, 08:18

parian napisał/a:
Też po ostatnim dedykowanym, bezmarkowym chinolu, zastanawiałem się nad markowym radiem z AA. Na szczęście odpuściłem i kupiłem niededykowanego, a uniwersalnego chinola z Androidem oraz AA.
Po przeczytaniu wielu komentarzy (głównie na Amazon) i sprawdzeniu ich wsparcia (rozbudowana strona www również w języku polskim) zdecydowałem się na to radio i to był strzał w 10. Samo AA jest dla mnie zbyt ograniczone, o czym przekonałem się właśnie korzystając z obecnego radia. Tu mam i jedno i drugie, ale z AA praktycznie nie korzystam. Radio jest responsywne, świetnie brzmi, a na nowy soft czekałem 1 dzień od wysłania maila z zapytaniem. Soft otrzymałem wraz z obszerną instrukcją wgrania i możliwością bezpłatnego przedłużenia gwarancji.

a dasz namiary?
Miałeś instalację z Fosgate? Potrzebny dekoder Can?
Jeśli nie chcesz robić reklamy, daj na PW.

Kejrol - 10-10-2022, 21:32

Tomasz87, Jakbyś dostał namiary to ja również bardzo chętnie dowiem się jakie to radio.

Mam Clariona clarion nx501e który ma "Zbugowany" przycisk głośności - potencjometr walnięty, ale niby sterowanie z kierownicy działa. Ale jednak przerzuciłbym się na Android Auto

parian - 11-10-2022, 19:04

Żadna tajemnica, radio to Atoto S8. Polowałem na jakąś okazję na Amazon, a finalnie udało się wyrwać dużo taniej na Allegro (chyba przypadkiem, sprzedawca miał 1 sztukę).
Musiałem dokupić adapter mitsu - ISO (nie mam RF więc nie było problemów z canbusem),
dokupiłem też ramkę żeby zniwelować szpary wokół radia.
Wszystko zamknęło się kwotą 1300 PLN.
Sterowanie z kierownicy działa, asystent google działa, dołożyłem kamerę cofania 720p.

VG - 12-10-2022, 18:27

parian napisał/a:
Samo AA jest dla mnie zbyt ograniczone, o czym przekonałem się właśnie korzystając z obecnego radia.

Miałem radio na Androidzie , jakie ograniczenia ma AA ?
Dodam że korzystam z :
1. Mapy
2. Muzyka/Podcasty/Radio internetowe
3. Google Assistant (używam np. do otwierania bramy garażowej czy włączania klimatyzacji jak jadę do domu)
Mając AAwireles łączy się automatycznie , muzyka która słuchałem w domu włącza się w aucie automatycznie, mapa która uruchomiłem włącza sie automatycznie.
Komunikacja z WhatsApp, Signal, SMS na telefonie mam na radiu: czyta i odpowiadam przez asystenta
Do YT mam CarStream
Mam 3 auta w domu i w każdym mam swoja muzykę po podlączeniu do dowolnego auta ( żona ma swoją muzyke ja mam swoją bez względu na to czym jeździmy) .
Może nie korzystam (nie mam potrzeby) korzystania z innych rzeczy ale dla mnie po przygodzie z Androidem w samochodzie Android Auto jest więcej niż oczekuje przy stabilności dużo wyższej. Nie musze się też martwić o zgodność w przyszłości z nowymi wersjami Androida (miałem problemy z usługami Google w radio z Androidem) -to wszystko mam w telefonie
Dodam że miałem dwa radia z androidem , oba sprzedałem :)

PS mam doświadczenie z aktualizacjami systemu w chińczykach , ja podziękuję :)
PS2 Kamera cofania działa bez problemu :)
PS3 Mój SONY na 4x 55W , prawdziwe 55W (mają doświadczenie w car audio :) )

parian - 12-10-2022, 19:51

Nie mam zamiaru Cię przekonywać, że moje radio jest lepsze niż Twoje, ale android auto ma tylko 1 przewagę nad otwartym systemem - jest może nieco mniej angażujący w obsłudze. Już samo to, że nie da się słuchać radia FM w czasie korzystania z AA jest dla mnie dyskwalifikujący. Do tego brak możliwości podziału ekranu na 2 aplikacje, zazwyczaj brak możliwości podłączenia przedniej kamery, modułu bluetooth OBD itd.
Moje radio gra dużo lepiej niż fabryczne - to mi wystarczy do stwierdzenia, że gra dobrze.
Co do chińczyka, możesz kupić chińskiego smartfona noname za 500 zł jak i sprawdzonego producenta za 1500 - różnica będzie diametralna.
Jesteś zadowolony ze swojego radia to super. Ja jednak widzę, że jeśli mialbym tylko AA to bym żałował.

VG - 13-10-2022, 08:04

parian napisał/a:
nie da się słuchać radia FM w czasie korzystania z AA jest dla mnie dyskwalifikujący..

chyba jednak jesteś w błędzie , da się bez problemu słuchać radia i używać AA ( choć ja tego praktycznie nie robię , wolę swoją muzykę)

parian napisał/a:

Do tego brak możliwości podziału ekranu na 2 aplikacje,

to jest tzw cecha osobnicza , ja tego nie potrzebuje i żeby to miało sens to ekran powinen być na pół pulpitu, ja się staram skupić na tym co przede mną na drodze :) widok mapy jest wystarczający (dodam że dotyczy to moich O2 i mojej żony O3 , oraz Hondy CRV bo takie mam auta). W nowym aucie z dużym zintegrowanym pulpitem/ekranem pewnie będzie już inaczej

parian napisał/a:

zazwyczaj brak możliwości podłączenia przedniej kamery, modułu bluetooth OBD itd.

Jak często jeździsz z OBD ? ja podłączam OBD wówczas jak potrzebuje, poprzednio jak miałem radio z Android myślałem że to fajny bajer, po czasie uznałem że to tylko rozprasza mnie. To jest dobre do diagnostyki na codzień nie czuję że to coś niezbędnego

parian napisał/a:

Moje radio gra dużo lepiej niż fabryczne - to mi wystarczy do stwierdzenia, że gra dobrze.

I cieszę się Twoim szczęsciem, u mnie gra również lepiej niż fabryczne , widać niewiele trzeba aby grało lepiej niż fabryczne :)

parian napisał/a:

Co do chińczyka, możesz kupić chińskiego smartfona noname za 500 zł jak i sprawdzonego producenta za 1500 - różnica będzie diametralna.

Dzisiaj patrzę na producenta i wsparcie, radio montuje na dłużej niż dwa lata i po utracie wsparcia nie będę kombinował wolę komfort szczególnie że ceny są praktycznie porównywalne tych urządzeń.

parian napisał/a:

Jesteś zadowolony ze swojego radia to super. Ja jednak widzę, że jeśli mialbym tylko AA to bym żałował

Jestem zadowolony bo miałem jedno i drugie, dodam jeszcze że problemy z chińczykiem zaczęły się po jakichś dwóch latach, musiałem zrobić factory reset bo zaczął zamulać - pomogło na chwilę , potem zaczęły się problemy z usługami google wtedy już miałem dość, dla mojej żony te problemy były nie do przeskoczenia więc kazała wyjąć "ten badziew" ze swojego samochodu. Dzisiaj bez względu jaki ma telefon i kto wsiada ma już spersonalizowane : muzykę , aplikacje , podcasty, mapy itd. to bardzo cenie
Ale zaznaczam , każdy ma swoje oczekiwania , napisałem o swoich doświadczeniach

Kejrol - 13-10-2022, 10:21

VG, Czy przy radiu SONY XAV 5550 działa sterowanie z kierownicy? Coś trzeba kombinować?
VG - 13-10-2022, 11:44

Kejrol napisał/a:
VG, Czy przy radiu SONY XAV 5550 działa sterowanie z kierownicy? Coś trzeba kombinować?

W O2 działa , ale trzeba dokupić przelotkę na minijack 3,5mm ( takie ma SONY i Alpine jak pamiętam - kosztowało mnie to ok 150 zł) , w O3 z RF jest trudniej (kosztowniej) - tam kupowałem dedykowane sterowanie aby podłączyć radio OEM ( oczywiście nie tylko sterowanie)
Dodam ze mam dwa modele SONY 3500 i 5500 ( różnią się panelem , jeden pojemnościowy drugi rezystancyjny i możliwością mirror telefonu którego nie używam)

Kejrol - 08-11-2022, 15:55

VG, przeprosiłem sie z Clarionem, sterowanie kierownicy dziala, zamontowalem uchwyt na telefon pod prawym nawiewem srodkowym - trzyma sie i mam wszystko czego trzeba, a jakość dźwięku tez jest dla mnie wystarczająca. Fajny bass lekko gleboki ma, wiecej mi nie potrzeba. Musze wymontować monitor dodatkowy do dvd z siedzenia pasażera i sprawdzić czy działa w ogóle
parian - 19-11-2022, 16:48

Po aktualizacji Android auto do wersji 8.xx potwierdzam, że da się słuchać radia FM w czasie korzystania z AA
jacik - 07-01-2023, 15:51

Siemka
Kupiłem dedykowane radio firmy Kansitan z chin przez al..o i mam problem z audio.

Niestety zrobiłem reset factory zaraz po instalacji i nie wiem czy wcześniej poprawnie działało.

Chodzi o to nie wiem jak ustawić CAN. przetestowałem chyba wszystkie outlandery z listy i za każdym razem mam to samo.
Mogę wejść w ustawienia auta i reset factory tylko nie nie ma outlandera 10(czyli chyba 2010 r) a najstarszy to 14

1 po przekręceniu stacyjki radio gra ( tylko przód)
po odpaleniu auta przestaje i słychać tylko cichy wiatr czasem z lewej czasem z prawej ;)
Zmiana głośności , przełączanie się między radiem a mp3 nie ma znaczenia.

2. Jak już gra to tylko przód . Tył i bas nie gra.

aktualizacja:
Chińskie wsparcie odesłało mnie do pana z polski..
Powiedział że chyba trzeba wylogować stare radio z auta jak w oplu.

Pytanie do Was czy to to prawda że trzeba stare radio wylogować?

Tomasz87 - 11-01-2023, 20:40

jacik napisał/a:

Pytanie do Was czy to to prawda że trzeba stare radio wylogować?

zmieniałem radio, niczego nie wylogowywałem i nigdy o tym tutaj tez nie było chyba mowy...
te wsparcie to ogólnie rzecz ujmując najczęściej na chybił trafił...