To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!

akbi - 14-06-2007, 18:53

inferno napisał/a:
jak rozumieć, ze glosowan bylo 30, a wszystkich glosow 50?

Bo można było głosować na jedną, ale i również na dwie opcje

Co do Waszych dodatkowych pomysłów .. zwłaszcza blokad, to wszystko fajnie i super. Myślę jednak, że najpierw trzeba rozgłosić akcję, bo Nas samych to tu jednak nie za wiele.
Ten temat powstał ok miesiąca temu, a w pierwszej połowie czerwca zupełnie umarł.
Sądzę, że należy od czegoś zacząć - Tutaj powstał mail o akcji - a w zależności od dalszej sytuacji, można (jeśli będą chętni) uderzyć bardziej i zastosować blokady.

mlun - 14-06-2007, 18:54

Wiecie z może rozesłać by tez takie maile do redakcji Auto Świata , Motoru itp? Taki bym prasie mógłby pomóc a sądzę że zainteresowanie by było skoro juz coś zaczyna się dziać.
Anonymous - 14-06-2007, 19:22

Ja porozsylalem juz emaile do znajomych , zobaczymy co bedzie dalej ale dzialajmy i moze cos sie uda :wink:
czarnuch23 - 14-06-2007, 19:57

jestem jak najbardziej za jakas forma protestu. Nie mozemy zablokowac wiejskiej (chodz ja osobiscie to jakas bombke implozyjna bym tam zapodal nawet smrod by po tych jelopach nie zostal).
Trzeba ustalic co bedzie medjalne a jednoczesnie nie bedzie niezgodne z prawem i zwroci uwage innych ludzi na problem ktorzy wszyscy widza a nie sa go swiadomi...
Miesiac nie jezdzilem moim misiem (w zastepstwie mialem punciaka mamusi na LPG)
wyjezdzalem to tankowalem 98 po 4.20 dzis 95 kosztuje wiecej... zabolalo mnie to o tyle ze przez miesiac blogo tankowalem gaz po 1,83......

Zorganizujmy sie podobno w jednosci sila... mysle ze sporo studentow PW poprze nas w sprawie i moge w tym kierunku podzialac

Anonymous - 14-06-2007, 20:48

Karwoś napisał/a:
Nasi polityce nie rozumieją jednego - wiele osób w polsce nie jeździ samochodem tyle ile by chciała - na wakacje itp bo na to nie stać - jakby cena paliwa teraz spadła do powiedzmy 3,20 za litr to ile osób zaczeło by jeździć więcej - a to że akcyza będzie mniejsza to nie znaczy że wpływy będą mniejsze - ludzie przestaną kupować u ruskich, będą więcej jeździć - transport bę[dzie bardziej opłącalny itp - ale u nas jak zawsze wszystko na opak.

No własnie tego u nas nie potrafia albo nie chca wykumać - ludzie wyjada na wakacje, zostawia kase na stacji benzynowej, u pani z lodami, rybkami i pamiątkami- tamte panie tez zaczna wiecej pieniedzy zostawiac w sklepach i tak sie wprawia gospodarke w ruch, no ale nie u nas :evil:

Anonymous - 14-06-2007, 21:10

dostałem i rozesłałem ale ja i tak nie tankuję na orlenie ani na lotosie
Anonymous - 14-06-2007, 21:19

Myśl dobra , ale wykonanie musi być jednoczesne. Trzeba ustalić datę , umieszczać banery na popularnych stronach i portalach internetowych, umieszczać posty na popularnych forach, na własnych stronach itp. Ale ważna jest KONKRETNA DATA PROTESTU - OD KIEDY , bo do kiedy jest jasne - do nigdy :badgrin: i trzeba się tym zająć poważnie i maksymalnie to rozpowszechnić. Ustalmy JAK , KIEDY i niech każdy zadeklaruje się , że to zrobi.
Anonymous - 14-06-2007, 21:31

popiera i podpisuje sie pod tym wszystkimi łapkami :) CENY PALIW MUSZĄ SPAŚĆ !!!
inferno - 14-06-2007, 21:44

Jak juz pisalem wyzej, proponuje zaczac od skontaktowania sie z pozostalymi klubami. Jest ich troche, a kazdy z nich liczy sobie pewnie po kilka lub nawet kilkanascie tysiecy osob. Proponuje wyznaczyc do kontaktowania sie z "przewodnikami" poszczegolnych klubow zalozyciela tego tematu, w miedzyczasie wspolnie ustalimy konkretna date i forme protestu lub protestow (byc moze uda sie to zrobic nawet jednoczesnie we wszystkich wiekszych miastach Polski - cos na wzor flashmobingu, tylko dluzej i na znacznie wieksza skale). Do wszelkiego typu mediow (prasa, portale, byc moze tv) proponuje uderzyc dopiero wowczas, gdy wszystko dogramy u nas, klubowiczow. Wtedy na pewno nasze plany spotkaja sie z zywym zainteresowaniem i wsparciem ogolnopolskich "nosnikow informacji" - a to da nam kolejnego kopa i jeszcze bardziej rozpowszechni akcje.

O swoich sugestiach (w wiekszosci powstalych w oparciu o dotychczasowa dyskusje) tez juz pisalem. Gwoli przypomnienia:

- zablokowac Wiejska (calkowicie)
- bombardowac mailami stosowne instytucje
- jezeli akcja bedzie zakrojona na ogolnokrajowa skale, to moze rzeczywiscie warto bojkotowac wybrane stacje paliw (choc to horrendalnie wysoka akcyza i inne parapodatki ksztaltuja cene paliw na tak wysokim poziomie - a nie marze stacji - taki bojkot moze rzucic dodatkowe swiatlo na ten problem). Moim zdaniem jednak musialby potrwac co najmniej ze 3 dni. Ewentualnie po jednym dniu, ale cyklicznie - np raz w tygodniu lub czesciej jesli byloby to mozliwe - co drugi, trzeci dzien. I tak np. przez calutki miesiac.
- ewentualnie powiesic jednego (a najlepiej kilku) darmozjada dla przykladu :twisted:

PS.
Byc moze wkrotce pojawi sie to na glownej joemonster.org (wyslalem juz do nich maila) - jest tam sporo dosyc kreatywnych ludzi. Na pewno padna dodatkowe, warte rozwazenia i wcielenia w zycie pomysly.

Z mojej strony na razie tyle. Czekam na Wasze komentarze i dzialanie.

JPR - 14-06-2007, 22:20

Jestem za protestem.Popieram was koledzy i podziwiam wasze odważne wypowiedzi.
Ja równiesz tankuję w ,,Kuwejcie" tam paliwko jest po przeliczeniu na zł. 2.70/ Pb.95.
Nie lubię tam jeździć , ale muszę i UA jest szczęśliwa bo u nich ostatnio postawili tu gdzie jeżdzę następne dwa CPN-y.A nasz bystry rząd śpi.
Dobranoc kaczuszki.

[ Dodano: 14-06-2007, 22:37 ]
Oczywiście nie tankuję w żadnym wymienionym CPN-ie.
Zapraszam na UA.Przyłączam się do was jak coś zostanie ustalone.
Nic więcej nie piszę ,bo znów mi ktoś napisze że biadolę.

Anonymous - 14-06-2007, 22:44

Jestem jak najbardziej za protestem, ale jak słusznie napisał ALBERCIK, musi to być ustalony jednakowy termin(terminy) no i w ilości jest nasza moc
Anonymous - 14-06-2007, 23:39

ja też jestem za tym żeby benzyna potaniała mam Cari gdi sedan i nie myślę o "gazowaniu" jej, co prawda nie pali mi dużo "nie" chwaląc się 5.5 l/100 na trasie przy spokojnej jeździe mnie zadowala. Ale wracając do cen pb95, to uważam że to co się dzieje to GRUUUBA przesada, ktoś coś z tym powinien zrobić. Dobrze by było, by nasi rządziciele się opamiętali i obniżyli akcyzę, żeby polscy producenci obniżyli marże, ale jak ich do tego przekonać, im zawsze będzie mało :? a ich przepastne kieszenie przyjmą nawet największą ilość złotówek :cry:

popieram akcję dobry pomysł

ps ja tankuje na prywatnej stacji mają paliwo z orelnu sami se przywożą i mają taniej o 10 gr/l niż gdzie indziej

cns80 - 15-06-2007, 08:48

Ja proponuję oznakować jakoś samochody tych, którzy popierają akcję. Może jakąś wstążkę na antenę, albo tanią nalepkę na szybę lub jak w USA - na zderzak. Jeśli inni zauważą akcję to może postanowią się przyłączyć. Np. "STOP AKCYZIE" tylko broń Boże na czerwonym tle, bo takich nalepek są już setki.
Anonymous - 15-06-2007, 09:24

Wiem że to trochę naciągane co napiszę, ale jestem za taką formą protestu która będzie skuteczna, a może wszystko na raz? To byłby atak z grubej rury ;)
Anonymous - 15-06-2007, 09:45

Mnie zastanawia dlaczego cena paliwa zawsze spada kiedy robi się zimno, a rośnie na wiosne o ile dobrze pamiętam dzieje się tak od conajmniej dwóch lat.Jak sądze wynika to z czystej kalkulacji zysków naszego "kochanego"Orlenu.A tak po za tym uwarzam że jestesmy okradani przez naszych wstyd powiedzieć "rodaków" u władzy. To co się dzieje z ceną paliw jest tylko jednym przykładem.Jestem za protestem choć jak się obserwuje arogancje naszej władzy nie wiem jaka forma protestu byłaby skuteczna.