To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Poczuj potęgę diesla - Trident Iceni R

cns80 - 16-06-2009, 22:54

A może już skończymy po raz n-ty temat o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą ??? Temat jest o fajnych i nowatorskich dieslach, a nie o tym, czy wydra wygra.
jawlo - 16-06-2009, 22:56
Temat postu: Re: Poczuj potęgę diesla - Trident Iceni R
Od początku śledzę przebieg dyskucji i mam wrażenie, że większość zapomniała co było tematem...

arturro napisał/a:
Od kiedy przesiadlem sie na diesla i srednio co miesiac zostaje mi w porfelu ok 200zl, a trasa bialystok-amsterdam-bialystok (2839 km) kosztuje 495zl + 75eur, jestem wielkim fanem diesla.

Kto dużo jeździ kupuje ropniaka, do mniejszych przebiegów kupuje się benzynowce.
Te dwa silniki trudno porównywać gdyż mają inne charakterystyki.

Niedawno w jeździe ralaksującej udało mi się osiągnąć wynik 4l/100km. :finga:

misjonarz. - 21-06-2009, 12:38

jak bym miał kupić terenówkę to tylko z silnikiem diesla ale w osobowym to już raczej benzynę, choć bym miał ją zagazować. jakoś to kle kle trochę mnie drażni.
7 lat jeździłem dieslem i muszę przyznać że był niezawodny, i nie zgodzę się z tezą prezentowaną przez niektórych że jest drogi w utrzymaniu.
jazda po górach silnikiem 1.8, 90 km i nie wiem z jakim momentem obrotowym była lepsza niż galem 2.0 benzyna

j-rules - 22-06-2009, 00:19

Wtrące sie w dyskusje i powiem Wam najprawdziwszą prawdę!
Najlepiej sie jezdzi i dieslem i benzyna. Jak w rodznie sie pojawil tdci to bylem wniebowziety
efekt turbodziury bardzo mi sie podobal. Wyprzedzanko w trasie bez zadnego stresu, spalanie niewiarygodnie niskie jak na taka jazde (moj rekord w 2litrowym tdci 130 km - rowne 5.0 jazda emerycka za to z calym pokladem i klima, nigdy w trasie przy mocno dynamicznej jezdzie nie przekroczylem 6.5) Potem w rodzinie pojawil sie maly ctdi i jak na takie male gowienko to rownie zachwycony bylem (spalanie wrecz zenujaco niskie na poziomie motorynki). Na dniach w rodzinie bedzie 2.2 tdci napewno opisze wrazenia.. Jednym slowem kocham diesle.
Pol roku temu przyszla pora by samemu sie zmotoryzowac i przestac podbierac auto tacie i siorze ;P No i prosze, mam benzynke, ktora uwazalem za gorsza... ale jestem zachwycony! 16 letni silnik pracuje fajnie, cicho, kulturka, fakt pali wiecej no ale zdawalem sobie z tego sprawe, gazowac go nie chce (chociaz ostatecznie nie wykluczam) To jak sie wkreca na obroty, to jak zaczyna mlucic od 4k rpm i jak fajnie przy tym ryczy.. dynamka super, spalanie juz gorzej (chociaz spokojna jazda w trasie i wyniki sa niewiele gorsze od nowych diesli, gorzej gdy sie chce poszalec)
Sprawdzam co jakis czas olej caly czas trzyma poziom, silnik sie nie tlucze, nagrzewa sie w oka mgnieniu (oj w zimie sie bardzo cieszylem z niego) nie czekam na rozgrzanie silnika gdy musze troche sie pospieszyc, w garazu nie czekam x minut az sie turbinka zrelaxuje..
Nie odbieralem tego wczesniej jako minusow diesle, ba dalej nie odbieram tego jak minusow. To po prostu plusy benzynki :D
jednym slowem kocham benzynowca

PS. W dieslach w ciagu 3 lat wymienialismy: ford wtryski, teraz tlucze sie kolo pasowe, corsa dwumasowe kolo i sprzeglo - ceny kosmiczne.

misjonarz. - 22-06-2009, 00:38

ja w swoim roverku za 7 lat i 100 k km wymieniłem 1 świecę żarową i dałem do czyszczenia i regulacji pompę wtryskową - efekt kryzysu i lania byle czego byle tłustego do baku, sprawdzana była od razu kompresja i była prawie jak w nowym aucie :mrgreen: .
do dzisiaj autko śmiga u kumpla.

Anonymous - 22-06-2009, 08:24

j-rules napisał/a:
efekt turbodziury bardzo mi sie podobal.

to chyba jestes jedyny :)

Anonymous - 22-06-2009, 08:33

pewnie chodzi o nagly przyrost przyspieszenia po efekcie turbodziury
j-rules - 22-06-2009, 19:58

dokladnie, chodzi o to co sie dzieje po turbodziurze :)
no ale skoro jestem taki wyjatkowy.. ;) :D

krzychu - 22-06-2009, 20:39

Mnie tam turbo dziura przeważnie przeraża jak się trzeba z lewoskrętu szybko przed rozpędzonym tirem zebrać a ten ledwo się tooooooczy prawie zgaśnie no to but w podłogę a potem pisk, krzyk przechodniów na pasach hamulec i jest.... nikogo nie rozjechał i żyję :badgrin: Nie ma nic fajnego w tym.
Olek - 23-06-2009, 10:57

pozbędziesz się tego przerażenia jak przestaniesz wyskakiwać przed rozpędzonym tirem ;) 8)
my mamy dieselka od lutego i jest super
zimą nie było żadnych problemów a spalanie jego na trasie jest śmiesznie niskie
w środku zimy trasa z łodzi do szczecina jakieś 500km spaliło nam 25l a średnia prędkość na trasie była <edit:nie ma się czym chwalić> km/h
jechaliśmy nocą więc nie było ruchu na drodze
depnąć nim też mozna, do <edit: tu tak samo> spokojnie leci przy 90KM (później żona się drze ;) )

dużo jeździmy zarówno po mieście jak i na trasach więc ze spalania jesteśmy bardzo zadowoleni
weekendowy wypad do niechorza, 130km ze szczecina, czyli w obie strony 260, zalaliśmy za 50zł jakieś 13l, doszło wożenie się po niechorzu i pogorzelicy i spokojnie starczyło do samego domu (jeszcze zostało)
poprzedni silnik 1,8 benzynka w mondeo mało nas nie zabił tankowaniem

gigant87 - 23-06-2009, 12:31

olekolek21 napisał/a:

w środku zimy trasa z łodzi do szczecina jakieś 500km spaliło nam 25l a średnia prędkość na trasie była <xxx>km/h

czyli tą trasę przejechałeś w 3h 20 minut?
gratuluję... w środku zimy... ;]

Olek - 23-06-2009, 12:39

nikt nie mowi, ze sliskie drogi byly
przejechanie trasy zajelo troche wiecej czasu, bo sobie robilismy co jakis czas przerwy na kawke
poza tym trafilismy o tyle fajna pogode, ze w lodzi sniezyca byla, a jak tylko za lodz na autostrade wyskoczylismy to juz suchutko bylo
od poznania to juz prawie, ze wiosna byla ;)

p.s. calej trasy tez 150 nie dalo sie jechac ;) niestety

Anonymous - 23-06-2009, 12:45

olekolek21 napisał/a:
p.s. calej trasy tez 150 nie dalo sie jechac ;) niestety

czyli musiales jechac grubo ponad 150 co by utrzymac srednia :D

Krzyzak - 23-06-2009, 14:52

proszę o powstrzymanie się od opisywania swoich prędkościowych wyczynów
jak to mówi Hubert - to jest ostrzeżenie przed ostrzeżeniem