[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi
milo - 02-05-2015, 11:28
Mandrake napisał/a: | Więc piszesz GL-4, a sam zalecasz GL-5 ? |
Czytaj uwaznie olej agip i mobil GL-4 Gl -5
Olej Amsoil wyłacznie Gl-5
Mandrake - 02-05-2015, 12:50
Nie Kolego Amsoli może być stosowany w klasach 4 i 5 przeczytaj jeszcze raz link ode mnie, tu masz skrót :
"Note: AMSOIL does not support extended drain intervals where
water contamination occurs. Check and service the gear oil frequently
when water contamination is possible.
Recommended for use in differentials, manual transmissions and
other gear applications requiring any of the following specifications:
API GL-5, MT-1, MIL-PRF-2105E, Dana SHAES 234 (Formerly Eaton
PS-037), Mack GO-J, or the differential (hypoid) gear oil specifications
from all domestic and foreign manufacturers such as GM, Ford and Daimler Chrysler. Can also be used in axles where an API GL-4 lubricant is recommended."
Akurat to jest najmniej ważne to tylko test był czy na gęstym syntetyku po mega rozgrzaniu też będzie na luzie cicho tyrkać i tego nie czyni.
Tak czy inaczej ten olej który ty poleciłeś ma te same parametry co ten od japaneza. Piszesz też, że nie powinno być nic słychać w mega gorący dzień po mega rozgrzaniu. Jeżeli rzeczywiście tak jest, to remont u Malika starcza na 4 miesiące a to trochę źle wygląda Zwłaszcza, że galant nie jeździ ostro... Malik twierdzi, że to normalne i jest git, zostawić ten olej co mówił. Chciałem poznać Wasze zdanie w temacie, skoro dłużej jeździcie tymi autami i lepiej je znacie ode mnie.
milo - 02-05-2015, 16:12
Faktycznie jest nie doczytałem
Mandrake napisał/a: | Piszesz też, że nie powinno być nic słychać w mega gorący dzień po mega rozgrzaniu. |
Nie pisałem o ekstremalnych warunkach jak terkocze lewarkiem zmiany biegów skieruj w strone wstecznego powinna być cisza i tak z kazdym biegiem do lekkiego oporu zobacz co sie dzieje
Jak zalałeś olej 75W140 jest róznica z wrzucaniem biegów itp ?
Mandrake - 02-05-2015, 20:06
Jedyna różnica, że na 2 i 3 jest czasami minimalny opór na ciepłym i zimnym. Po za tym jak w masło. Nie czarujmy to nie jest olej dobry dla tej skrzyni na dłuższą metę. Ale na mega rozgrzaniu cisza. Tak jak piszesz z tym lewarkiem, jak się minimalnie ruszyło to cisza nastawała. Piszę w czasie przeszłym bo od tygodnia jest cisza skrzynia jest cicho.
Jeżeli mogę spytać, w jakimś temacie nawet chyba Ty potwierdzałeś, że na zimę warto atf wlać w skrzynkę? Dobrze kojarzę?
milo - 03-05-2015, 11:45
Mandrake napisał/a: | Jeżeli mogę spytać, w jakimś temacie nawet chyba Ty potwierdzałeś, że na zimę warto atf wlać w skrzynkę? Dobrze kojarzę? |
Oczewiście biegi wchodzą idealnie nawet jedynka podczas wolnej jazdy a nie po zatrzymaniu
Mandrake napisał/a: | Tak jak piszesz z tym lewarkiem, jak się minimalnie ruszyło to cisza nastawała |
Bardzo mozliwy luz między zębny w EA skrzynia problematyczna ale w wczesniejszych wersjach nie zauwazyłem problemu jak Galant czy Lancer
artufcb - 03-05-2015, 11:58
Rozbiore jutro cały mechanizm i napiszę co i jak. A, teraz pytanie co do oleju. Tydzień temu wymienialem uszczelniacze polosi więc i zalalem nowy olej. Valvoline 75w90, czerwona butelka. I jest gorzej, dwójka i trójka wchodzi z większym oporem, jedynka podczas toczenia się też. Wcześniej nie pamiętam jaki miałem ale zostało go około 1l, a wlewany był jakoś ze 25k km wcześniej. Zastanawiam sie czy nie wlac teraz tego texaco 75w80.
Powiedzcie mi w ogóle czy biegi prawidłowo powinny wchodzić z lekkim oporem czy jak w masło? Jedynka podczas toczenia się z określoną prędkością, ok 5km/h wchodzi jak w masło, inne biegi zawsze poprzedza opór,klik itp.
Chciałbym żeby wchodziły jak w masło.
Czasem też mam wrażenie że po ruszeniu i zmianie biegu z 1 na 2 to jedynka "ledwo się trzyma", prawie że sama wyskakuje, ja jej tylko pomagam.
Mandrake - 03-05-2015, 14:11
milo napisał/a: | Mandrake napisał/a: | Jeżeli mogę spytać, w jakimś temacie nawet chyba Ty potwierdzałeś, że na zimę warto atf wlać w skrzynkę? Dobrze kojarzę? |
Oczewiście biegi wchodzą idealnie nawet jedynka podczas wolnej jazdy a nie po zatrzymaniu
Mandrake napisał/a: | Tak jak piszesz z tym lewarkiem, jak się minimalnie ruszyło to cisza nastawała |
Bardzo mozliwy luz między zębny w EA skrzynia problematyczna ale w wczesniejszych wersjach nie zauwazyłem problemu jak Galant czy Lancer |
Czyli może być tak, że gęsty olej po prostu skasował ten luz? No ale za to sprawił, że biegi ciężko wchodziły. Tak czy inaczej mobil wrócił w skrzynkę i tego terkotania już nie zauważyłem. Póki co zostaje, na zimę wleję atf. Jeżeli będzie lipa to zmienię na texaco mtf 94.
Dzięki za informację
tresorex - 19-05-2015, 13:20
Mam pewien problem z biegami. Zdarzyło się to już2 razy. Mianowicie rano po całej nocy stania biegi nie chcą wchodzić. Sprzęgło jakby wpada do podłogi i nie ma prawie żadnego oporu. Z trudem wrzucam dwójkę i ruszam, jest tylko 2 i 3 bieg, jak przejadę ok 2-3km to można wrzucić resztę biegów. Tak jak pisałem zdarzyło się to tylko 2x chyba po zimniejszej nocy. Jak później auto stało 8h na słońcu to biegi wchodzą jak w masło. Płyn w sprzęgle mam na max, wycieków nie widać... co może być przyczyną?
sampler - 19-05-2015, 14:37
delikatnie zapowietrzony układ sprzegła. Odpowietrz układ grawitacyjnie.
artufcb - 19-05-2015, 19:12
czy w ogóle pierwszy bieg w Galu jest zsynchronizowany? Bo ciężko mi go wbić podczas jazdy. W sumie żaden jakiś uciążliwy problem, ale chciałoby się czasem szybciej ruszyć.
milo - 19-05-2015, 21:25
artufcb napisał/a: | czy w ogóle pierwszy bieg w Galu jest zsynchronizowany? |
Wszystkie biegi wraz z wstecznym sa synchronizowane
artufcb napisał/a: | Bo ciężko mi go wbić podczas jazdy. |
Przy jakiej prędkosci
artufcb - 20-05-2015, 03:17
Praktycznie przy każdej. Tzn czym wolniej tym łatwiej ale dużo więcej siły trzeba użyć niż do innych biegów. Jak już się prawie zatrzymuje, może przy 5km/h jest taki moment że bieg wchodzi jak w masło, żadnego oporu.
Też czasem, szczególnie po ostrzejszym ruszeniu, ale nie zawsze, jest tak że bieg prawie że wypada, wystarczy "dotknąć" lewarka.
KsiadzRobak - 20-05-2015, 07:42
milo napisał/a: | Wszystkie biegi wraz z wstecznym sa synchronizowane | wsteczny nie jest
sampler - 20-05-2015, 07:54
KsiadzRobak napisał/a: | milo napisał/a: | Wszystkie biegi wraz z wstecznym sa synchronizowane | wsteczny nie jest |
w F5M42 jest synchronizowany wsteczny synchronizatorem 5 biegu. Patrz manual 22B-0-6,
pozycja 15.
KsiadzRobak - 20-05-2015, 08:20
sampler napisał/a: | Patrz manual 22B-0-6 | niestety nie znalazłem czegoś takiego; w 1997 roku jedynym autem z synchronizowanym wstecznym (które znałem) był nowy Mondeo
czy mógłbyś wkleić stronę z manuala?
|
|
|