[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Galant EA z automatyczną skrzynią biegów
Owczar - 10-07-2011, 23:41
Co do tych obrotów w zależności od temp to możliwe Jeszcze się nie zgłębiałem w działanie skrzyni AT, ale trzeba będzie to nadrobić
Jedno jest pewne, skrzynia AT to jest przyjemność z jazdy. Manual ma swoje plusy, ale komfort jednak jest gorszy. Brakuje tylko pięciu biegów. Bo te przełożenia są jednak dłuuugie...
wilukce - 10-07-2011, 23:42
Owczar, potwierdzam tak zwane podbijanie obrotów. Normalne dla każdego automatu. Jadąc 90km/h na 4 często przyciskam gaz w celu zwiększenia obrotów z 2000 na 2500. Skrzynia nie redukuje wtedy biegu z 4 na 3 tylko ciągnie na 4. Dopiero gdy wcisnę gaz na max, do przycniku kick down (ale bez jego wciskania) redukuje na niższy. Pół roku temu też myślałem, że coś jest nie tak Ale teraz wiem, że jest wszystko w porządku. Bardziej mnie martwi to, że przy wysokich prędkościach skrzynia nie zmiania biegów tak płynnie jak przy niiskich Przy prędkościach rzędu 150 przy mianie z 4 na 3 często jest ostre szarpięcie ( Nie podoba mi się to ...
polaff - 11-07-2011, 00:00
wilukce napisał/a: | Owczar, potwierdzam tak zwane podbijanie obrotów. Normalne dla każdego automatu. Jadąc 90km/h na 4 często przyciskam gaz w celu zwiększenia obrotów z 2000 na 2500. Skrzynia nie redukuje wtedy biegu z 4 na 3 tylko ciągnie na 4. Dopiero gdy wcisnę gaz na max, do przycniku kick down (ale bez jego wciskania) redukuje na niższy. Pół roku temu też myślałem, że coś jest nie tak Ale teraz wiem, że jest wszystko w porządku. Bardziej mnie martwi to, że przy wysokich prędkościach skrzynia nie zmiania biegów tak płynnie jak przy niiskich Przy prędkościach rzędu 150 przy mianie z 4 na 3 często jest ostre szarpięcie ( Nie podoba mi się to ... |
jeżeli chodzi o szarpnięcia to powiem tak - mam 3 auta z A/T i tylko w jednym nie szarpie w pajero!
Owczar - 11-07-2011, 00:03
A olej Panowie wymieniali?
polaff - 11-07-2011, 00:11
Owczar napisał/a: | A olej Panowie wymieniali? |
do gala zamowilem a mondeo mam jeszcze na gwaracji i też szarpie (92kkm - mam go od nowości...)
Owczar - 11-07-2011, 01:41
gnusiek napisał/a: | Witam gdy kupowałem mego miska ze skrzynią AT myślałem że każda zmiana pozycji lewarka biegów wiąże się z zatrzymaniem pojazdu i przestawieniem w wybrana pozycję , natomiast poprzedni właściciel podczas jazdy testowej zrzucił z D na 3-2 i mówił że tak można ja jeszcze tego nie robiłem mimo że ze skrzynią jest ok. czy to norma że w AT można było tak wachlować lewarkiem z D na 3-2 |
Tak, można tak robić. To jest nawet zalecane podczas z jazdu z góry aby hamować silnikiem. Ale należy to robić z głową.
Co do N na postoju, to instrukcja rozwiała moje wątpliwości. Podczas krótkich postojów, np na światłach MOŻNA stać na D z hamulcem. Natomiast podczas dłuższych postojów NALEŻY (nie można), przełączyć na N. Nie ma przeciwskazań by używać N podczas postoju na światłach. Należy jednak pamiętać by przed wrzuceniem D wcisnąć hamulec. Nie należy także wyrzucać na N podczas jazdy i odpalać w tej pozycji, ale to rzecz jasna wiadomo. Tak więc teraz już wszystko jasne.
Juiceman napisał/a: | No i kwestia jak nauczysz skrzynie swojego stylu jazdy możesz tak zrobić, że będzie Ci szybko przerzucała biegi lub się z tym ociągała |
Z tego co zauważyłem to skrzynia nie uczy się stylu jazdy. Ona się uczy zmieniać płynnie biegi, a konkretnie uczy się sprzężenia zwrotnego od układu, które zależy np od stanu oleju. Czas zmiany biegu jest zależny wyłącznie od otwarcia przepustnicy i prędkości pojazdu. Są ładne wykresy w service manualu
Juiceman - 11-07-2011, 01:50
Owczar napisał/a: |
Juiceman napisał/a: | No i kwestia jak nauczysz skrzynie swojego stylu jazdy możesz tak zrobić, że będzie Ci szybko przerzucała biegi lub się z tym ociągała |
Z tego co zauważyłem to skrzynia nie uczy się stylu jazdy. Ona się uczy zmieniać płynnie biegi, a konkretnie uczy się sprzężenia zwrotnego od układu, które zależy np od stanu oleju. Czas zmiany biegu jest zależny wyłącznie od otwarcia przepustnicy i prędkości pojazdu. Są ładne wykresy w service manualu |
http://452-mitsubishi.blo.../invecs-ii.html
No i jeszcze cytat z forum :
roch_27 napisał/a: | niusek napisał/a: | No dobrze, czyli V6, kombi, automat od 2000 roku (napisałem nie starszy niż 2000).
Co by to ewentualnie było ? | EA5W
Silnik 2.0 jest silnikiem rzędowym o mniejszej kulturze pracy , co absolutnie nie oznacza że jest złym
W sprawie oznaczeń modelu proponuję zapoznać się z oznaczeniami VIN
W modelach od 99 roku wystepuje automatyczna skrzynia biegów "INVECS-II" (Intelligent & Innovative Vehicle Electronic Control System) z sekwencyjną zmianą przełożenia jedna z najlepszych skrzyń
Cytat: | Ta innowacyjna jednostka jest w stanie zapamiętywać styl prowadzenia pojazdu i dostosowywać wzorzec załączania kolejnych biegów do poszczególnych kierowców. Ponadto stale monitoruje warunki jezdne w celu zapewnienia płynnego i szybkiego przełączania na biegi wyższe i niższe. Do wybrania właściwego biegu i wzorca przełożeń w danej sytuacji system INVECS II używa dwóch programów sterowania przełożeniami – Optimal Shift Control i Adaptive Shift Control – oraz skomplikowanego mechanizmu logicznego sterowania przełożeniami symulującego proces podejmowania decyzji przez ludzki mózg.
Jednostka sterująca pracą silnika podłączona do skrzyni biegów monitoruje działanie przepustnicy i hamulców, a także warunki jezdne w celu określenia preferencji kierującego i odpowiedniego dostosowania wzorca zmiany przełożeń. Aby zapewnić bardziej płynne i przewidywalne prowadzenie samochodu, zastosowano system sterowania danymi zwrotnymi umożliwiający zminimalizowanie wahań wartości momentu obrotowego dzięki wysyłanym do silnika instrukcjom tymczasowego zmniejszenia wartości momentu podczas zmian przełożenia. Dzięki systemowi sterowania przełożeniami „clutch-to-clutch” skrzynia biegów jest lekka i niewielkich rozmiarów. Kolejną częścią składową technologii INVECS II jest system dostosowywania sterowania przełożeniami, którego zadaniem jest kompensowanie zmian wydajności silnika i zużycia mechanizmów przekładniowych w celu zapewnienia stałego, optymalnego poziomu pracy skrzyni biegów.
Ponadto technologia INVECS-II udostępnia włączenie trybu sportowego (Sports Mode) oferującego sekwencyjną zmianę biegów lepiej dostosowaną do obsługi szybszych (re)akcji prowadzącego. Przekładnia automatycznie powraca do przełożenia pierwszego biegu po zatrzymaniu pojazdu, co zwiększa wygodę kierowania samochodem w ruchu miejskim. Możliwe jest również ruszanie z drugiego biegu, pozwalające uzyskać lepsze właściwości jezdne na śliskiej nawierzchni. |
źródło MMC
pozdro |
Owczar - 11-07-2011, 02:00
Wydziałem to, ale ani w instrukcji ani w service manualu nie mogę znaleźć potwierdzenia.
deejay - 11-07-2011, 09:24
Owczar ja ci potwierdzam , ze skrzynia uszczy sie od nogi kierowcy Przykładem moze byc np taka sytuacja , kedys pożyczyłem auto koledze aby wypróbował łopatki zmiany biegów , jak wrócił z jazdy próbnej odstawił auto ładnie po warsztat
Nastepnie jak wracałe do domu skrzynia biegów zaczeła zmieniac biegi przy ok 3.5 tyś /obr. , wiec juz wszystko wiedziałem jak kolega sobie pośmigał Aby skrzynia sie nauczyła na nowo mojej techniki jazdy , potrzebowała na to ok 2 dni
m6riano - 11-07-2011, 09:27
deejay napisał/a: | Aby skrzynia sie nauczyła na nowo mojej techniki jazdy , potrzebowała na to ok 2 dni |
Przez dwa dni była w szoku..po takim deptaniu..;-)
pompec - 11-07-2011, 11:41
co do szarpania, to u mnie jest tak, że jak się przyspiesza spokojnie to szarpnięć w ogóle nie czuć... natomiast gdy ruszam dynamicznie (pedał wciśnięty mniej więcej do połowy) to szarpnięcia między 1-2;2-3 są mocno odczuwalne... ale tak sobie myślę, że nie ma cudów, przy dużych prędkościach obrotowych musi być odczuwalna zmiana biegu... chyba, że żyję w błędzie...
polaff - 11-07-2011, 14:14
pompec napisał/a: | co do szarpania, to u mnie jest tak, że jak się przyspiesza spokojnie to szarpnięć w ogóle nie czuć... natomiast gdy ruszam dynamicznie (pedał wciśnięty mniej więcej do połowy) to szarpnięcia między 1-2;2-3 są mocno odczuwalne... ale tak sobie myślę, że nie ma cudów, przy dużych prędkościach obrotowych musi być odczuwalna zmiana biegu... chyba, że żyję w błędzie... |
to raczej kwestia świeżości oleju i stanu skrzyni, wiem z własnych doświadczeń - w 2009 sprzedałem auto, które miało przejechane 250 tyś bez wymiany oleju w ASB
pompec - 11-07-2011, 15:27
no ja mam olej zmieniany 2 miesiące temu.
waldi-1 - 18-11-2011, 19:57
temat pewnie juz zapomniany, ale moze sie doczepie i ktos odpowie, jak zmienic samemu olej, gdzie jest filtr idt ?
deejay - 18-11-2011, 20:18
Sprecyzuj o jakie auto ci chodzi .
|
|
|