Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie
laskadan - 04-02-2009, 10:47
Po przejechaniu ok 50 km na rezerwie zatankowalem ok 61L Stacja OK bo zawsze tankuje na swojej stacji na której pracuje
Anonymous - 06-02-2009, 15:29
Kolejny dowód na to że nie ma się co mądrzyć.
Jeśli połowa dyskutantów wlewa do baku grubo ponad 60 litrów to chyba o czymś to świadczy. Nie ma co gadać że białe jest czarne i wprowadzać ludzi w błąd.
mlun - 06-02-2009, 19:12
Uważasz że 1L to dużo ponad 60L?
rodman26 - 06-02-2009, 21:54
koledzy wybaczcie że w trące ale czytam o tym spalaniu i rezerwie ale kiedy sie ta rezerwa zapala,bo mam Cari od 6 miesięcy a kontrolka mi ani raz nie zaświeciła.Czy zchodzi poniżej zera i wtedy sie zapala?
laskadan - 06-02-2009, 22:45
rodman26 napisał/a: | koledzy wybaczcie że w trące ale czytam o tym spalaniu i rezerwie ale kiedy sie ta rezerwa zapala,bo mam Cari od 6 miesięcy a kontrolka mi ani raz nie zaświeciła.Czy zchodzi poniżej zera i wtedy sie zapala? |
Tak przynajmniej u mnie tak jest
rodman26 - 07-02-2009, 12:57
To w porządku sprawdze to bo mam niemiłe przygody z oplem (tam w ogóle sie rezerwa nie zapala i nie raz stałem)więc już nie zchodze poniżej zera ale jak jest kontrolka to ok
Anonymous - 09-02-2009, 11:58
To jest taki folklor w Cari że jak masz połowę baku to wskazówka jest prawie na full, a rezerwa się zapala jak wskazówka jest grubo poniżej zera, na szczęście jest komputer który wskazuje ile jeszcze można przejechać itp.
Do kolegi Mlun-a, skoro rezerwa może wynosić ok 7 litrów, to można na niej przejechać 100km, a kolega przejechał tylko 50km, dlatego nie 1l tylko 4.5l jeśli już.
demeone - 09-02-2009, 12:08
A tez macie tak ze np. zapali wam sie rezerwa po chwili gasnie i przez dluzszy czas nie widzisz jej (nie mam tutaj na mysli jazdy pod gorke czy w dol) dopiero pozniej zaczyna ona sie coraz czesciej zapalac i gasnac a dopiero jak sie juz wsazowka praktycznie opiera na lewej stronie to wtedy sie swieci caly czas ale nawet i wtedy jeszcze sporo moge przejechac
wichura1 - 09-02-2009, 12:15
Od momentu zapalenia rezerwy na stałe masz około 9 litrów, więc możesz zajechać naprawdę daleko, zwłaszcza GDI w trybie ECO.
demeone - 09-02-2009, 12:46
Dzieki wichura1
Ale tez tak macie ze na poczatku zapala sie i gasnie czy jak juz sie raz zapali to nie gasnie ?
mlun - 09-02-2009, 14:33
Tak miga co jakiś czas. Dopiero później pali się ciągle.
PS. Niewiadomo czy mu w baku zostało dokładnie 4,5L
laki-14 - 09-02-2009, 16:31
dużo jeżdze swoja cari.ale do dzisiaj nie wiem ile ta rezerwa wynosi, ponieważ po zaswieceniu kontrolki wskażnik paliwa tak bardzo opada poniżej zera że nie wiadomo kiedy się stanie, ale spokojną jazda można 100km zrobić dalej nie ryzykowałem pozdrawiam
marcnow - 09-02-2009, 19:01
Jak pierwszy raz kończyło mi się paliwo to miałem stracha, bo wskazówka doszła do zera, a stacji ani widu ani słychu (byłem w trasie) i nie wiedziałem czy dojade do stacji, czy będę musiał dopchać moją Cari. Naszczęście pchać nie musiałem i zalałem do pełna (nie pod korek, tylko do pierwszego odbicia), weszło 50 litrów. Kolejne tankowanie też w momencie gdy wskazówka była na zerze i też 50 litrów. Nie czekam specjalnie na zapalenie się rezerwy, prędzej czy później tankować trzeba, a lepiej nie mieć przykrej niespodzianki na drodze
Moomin - 09-02-2009, 19:05
Ja tam u siebie nawet nie testowałem nigdy czy kontrolka świeci. Tankuję zawsze z wyprzedzeniem, jak wskazówka zaczyna zbliżać się do ostatniej kreski. Jeżdżenie na resztkach paliwa nie jest korzystne, pompa zasysa wtedy cały brud, który się zebrał na dnie zbiornika i łatwo ją wykończyć.
Anonymous - 12-02-2009, 14:16
Z tą rezerwą to chyba jest tak że pływak jest kaprawo skonstruowany i pewnie gdzieś się tam zaczepia i dlatego nie zawsze pokazuje dokładnie. A jak kolega miał stracha i wlał 50 litrów to wychodzi na to że jeszcze ze 200km mógł przjechać.
|
|
|