[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kopułka i palec rozdzielacza w EA
Owczar - 22-01-2013, 15:59
asec69 napisał/a: | Oczywiście oprócz zaniżania obrotów na jałowych, |
Na jałowym powinno być +/- 650rpm.
asec69 napisał/a: | Oczywiście oprócz zaniżania obrotów na jałowych, ale czasami na wolnych obrotach na benzynie mam wrażenie delikatnego szarnięcia. Nie takiego jak na LPG, które czuję wyraźnie. Biorąc to na wyobraźnie wydedukowalem, że spóźnia się iskra w komorze cylindra. |
Tylko na biegu jałowym? Jeśli tak to nie masz się co martwić. Mitsubishi chcąc oszczędzać cewkę skróciło znacznie impulsy zapłonowe biegu jałowego przez co czasem nie dochodzi do prawidłowego wybuchu. Wraz z Bartkiem właśnie próbujemy przerobić układ zapłony by poprawić ten mankament
A co się dzieje na LPG? U mnie np na PB pracuje bardziej nerwowo. Znaczenie ma też kąt wyprzedzenia zapłonu, który dla LPG o wyższej liczbie oktanów jest czasem za krótki i nie dochodzi do pełnego wypalenia mieszanki.
Jak masz staga to postaraj się zgrać oscylogramy i zobaczymy co się tam dzieje na LPG.
Zolar - 22-01-2013, 16:59
Owczar napisał/a: | Tylko na biegu jałowym? Jeśli tak to nie masz się co martwić. Mitsubishi chcąc oszczędzać cewkę skróciło znacznie impulsy zapłonowe biegu jałowego przez co czasem nie dochodzi do prawidłowego wybuchu. Wraz z Bartkiem właśnie próbujemy przerobić układ zapłony by poprawić ten mankament |
He, ktoś już mi to powiedział, że Mitsubishi po prostu tak ma. Nie wziąłem tego poważnie i pomyślałem, że mechanik chce mnie zbyć. A jednak miał rację
Czy mógłbyś rozwinąć temat tej przeróbki? Może nie warto żebym brał się teraz za kopułkę i palec?
Owczar - 22-01-2013, 17:11
Zolar napisał/a: | pomyślałem, że mechanik chce mnie zbyć. A jednak miał rację |
Czego ja nie robiłem już z tym objawem. Nawet przerobiłem starą kopułkę z cewką z VW na zewnątrz. Ale obejrzałem inne V6 i wszystkie zachowują się tak samo. Chyba, że mają nowy aparat zapłony jak u Deejay-a
Zolar napisał/a: | Czy mógłbyś rozwinąć temat tej przeróbki? Może nie warto żebym brał się teraz za kopułkę i palec? |
Będzie temat wydzielony z nasze miśki. Póki co pogoda słaba. Ale jak przyjdzie moduł o Audi A4 V6 to zaczną się testy układu w ver. 2.0., choć Bartek przygotował już soft do wersji 3.0 w której wydłużymy impulsy. W 2.0 pozbywamy się tylko kopułki. Ale co z tego wyjdzie to jeszcze nie wiemy
asec69 - 23-01-2013, 11:05
Owczar napisał/a: | Na jałowym powinno być +/- 650rpm.
|
O cholera mam jak najbardziej prawidłowe obroty na jałowych
Owczar napisał/a: | Jak masz staga to postaraj się zgrać oscylogramy i zobaczymy co się tam dzieje na LPG. |
Niestety, mam prostego Zenita, zaaplikowałem tylko nowszą wersję softu JZ -2009. Po zastosowaniu nowych wtrysków i zmodowaniu reduktora, wymianie kabli i świec pozostaje tylko kopułka lub palec.
Właśnie kurier dostarczył mi kopułkę poliftową. Oglądałem i uderzyło mnie jedno, wszystkie złącza w kopułce wykonane jest z aluminium, a palce rozdzielacza były wykonywane z miedzi. Więc jak się to ma do potencjału elektrycznego? Przecież bezpośrednie łączenie miedzi z aluminium to elektryczna herezja?
Owczar - 23-01-2013, 11:15
asec69 napisał/a: | Więc jak się to ma do potencjału elektrycznego? Przecież łączenie miedzi z aluminium to elektryczna herezja? |
Przecież nie łączysz tych metali fizycznie. U mnie kopułka i palec też już niedomagają, ale chcę całkiem się pozbyć tych elementów i zastosować 3 cewki z lamborghini diablo
Marcino - 24-01-2013, 10:54
Owczar napisał/a: | ale chcę całkiem się pozbyć tych elementów i zastosować 3 cewki z lamborghini diablo |
Czekam na zkonczenie projektu, bo te cewki z lamborghini to magiczne słowo....:)
asec69 - 26-01-2013, 08:34
Owczar napisał/a: | Teraz pytanie, czy z autem dzieje się coś złego poza tym CO w spalinach?
|
Owczar, czy przyczyną podwyższonego CO w spalinachmoże być padająca sonda lambda w aucie?
Wczoraj na LPG wyskoczył mi CE i błąd jedenasty, podłączyłem softa i widzę, że napięcie sondy faluje w okolicach 2,4V (może za bogato na LPG). Przełączyłem więc na benzynę i spadło ledwo do ok 2.3 V?
Owczar - 26-01-2013, 11:14
asec69 napisał/a: | Owczar, czy przyczyną podwyższonego CO w spalinachmoże być padająca sonda lambda w aucie? |
Może być. Ale..
asec69 napisał/a: | Wczoraj na LPG wyskoczył mi CE i błąd jedenasty, |
Ten błąd na gazie nie musi oznaczać padu sondy. Częściej to źle wyregulowana instalacja.
Jakim softem to sprawdzasz? Bo to niemożliwe by sonda wskazywała 2.4V.
A tym CO podwyższonym się aż tak nie przejmuj bo winny może być też katalizator. Aczkolwiek z tego co pisałeś to mieszankę masz trochę za ubogą.
asec69 - 27-01-2013, 09:26
Owczar napisał/a: | Ten błąd na gazie nie musi oznaczać padu sondy. Częściej to źle wyregulowana instalacja.
Jakim softem to sprawdzasz? Bo to niemożliwe by sonda wskazywała 2.4V.
|
Racja błąd wyskakuje, gdy zaczynam jazdę na LPG. A instalacją mam w stanie doregulowywania. Na podgląd pracy sondy lambda pozwala oprogramowanie Zenita.
Owczar - 27-01-2013, 20:08
asec69 napisał/a: | Na podgląd pracy sondy lambda pozwala oprogramowanie Zenita. |
A wykres sondy oscyluje czy stoi w miejscu? Jeśli to drugie to sonda nie podłączona. Jeśli to drugie to zmień gazownika. Gazownik, który nie podłącza sondy i nie bada jej przebiegu podczas strojenia nie wie jak działa instalacja gazowa. Chyba, że wkłada szerokopasmówkę w wydech lub bada ją niezależnym urządzeniem - w co wątpię.
asec69 - 28-01-2013, 14:02
Owczar napisał/a: | A wykres sondy oscyluje czy stoi w miejscu? |
Oscyluje, ale bardzo minimalnie, w granicach +/- 0,1-0,2, ale to może jedynie od warunków zewnętrznych?
Owczar - 28-01-2013, 14:12
Masz niepodłączoną sondę. Rozmiem, że masz soft do zenita?
Jest w nim możliwośc zgrania oscylogramu? Jeśli nie to możesz użyć Avi screen recorder i nagrać to co się dzieje w programie.
Sonda koniecznie do podłaczenia.
asec69 - 29-01-2013, 08:06
Sonda nie jest podłączona, a soft Zenita jest prosty, powiedziałbym zbyt prosty. Postaram się podłączyć sondę.
Jeszcze pytanie z innej beczki. Lepiej wykręcić cały mechanizm zapłonu, czy tylko sama kopułkę?
Owczar - 29-01-2013, 09:14
Raczej kopułkę, ale potrzebny dobry śrubokręt, bo te śrubki mają miękkie łby.
asec69 - 06-02-2013, 09:07
Kopułkę wykręciłem i wymieniłem,. Potwierdzam, że tańsza poliftowa kopulka pasuje jak ulal do polifta. Wykręcanie wcale nie zajęło 20 minut, jak pisał ktoś powyżej. Niestety gazownik puścił sobie przewody grzewcze reduktora obok aparatu zapłonowego i rozkręcenie było bardzo utrudnione. Jednak moja wrodzona cierpliwość pomogła .
Kopułka widać była już wymieniana, w w środku do połowy były wypalone elektrody i na środku wytarty grafit zamykający obwód z palcem.
Na szczęście palec mam miedziany i wyglądał całkiem dobrze. Wystarczyło delikatnie potraktować drobnym papierem ściernym spryskac electric cleanerem i zmontować.
Dzięki koledzy za pomoc.
|
|
|