To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej automatycznej skrzyni biegów

Anonymous - 31-01-2009, 19:34

Dzięki będę królikiem doświadczalnym i po wymianie zobaczę efekty...
SWEEPER - 01-02-2009, 14:33

Olej do automatu a olej do tip tronica jest inny, prawdopodobnie ten atf da rade ,ale nie w invecs 2 albo 3.
Anonymous - 01-02-2009, 22:49

Po operacji panowie:) Udało się wymienić olej w skrzyni (Tutaj szacun dla autora Bartka instrukcji wymiany - co prawda dane pojemnościowe miałem mniejsze o ok 0,5l). Efektry pracy zauważalne odrazu. Teraz wiem jak pracuje INVECS II :)
yrdn - 01-02-2009, 23:17

Qoolarz napisał/a:
Po operacji panowie:) Udało się wymienić olej w skrzyni (Tutaj szacun dla autora Bartka instrukcji wymiany - co prawda dane pojemnościowe miałem mniejsze o ok 0,5l). Efektry pracy zauważalne odrazu. Teraz wiem jak pracuje INVECS II :)

Napisalbys cos wiecej :D Wiem, ze cala procedura wymiany oleju jest opisana na forum
ale chodzi mi o np ile oleju zlales, jaki wlales i ile wlales :)
Pozdr.

MisiekK - 01-02-2009, 23:26

Ogłaszam od dłuższego czasu że mam 10L na zbyciu. byłem nawet do piątku w Szczecinie.
Jakby co będę za jakiś tydzień to mogę zabrać.

Koledzy z forum mieli odkupić te pół bańki.
Zamówili jeszcze 20L bo znalazł się dodatkowy chętny i niestety odebrali na spocie tylko całe 20L - jeden się rozmyślił, zapominając że ja wyłożyłem już kasę i odebrałem olej.

Cena 20L bańki to 800zł (mam rachunek).

pawlos - 01-02-2009, 23:30

jak masz dyche na zbyciu to ja ją wezme za tydzien jak bedziesz w Szczecinie

daj znać na PW co i jak

Anonymous - 02-02-2009, 18:16

yrdn napisał/a:

Napisalbys cos wiecej :D Wiem, ze cala procedura wymiany oleju jest opisana na forum
ale chodzi mi o np ile oleju zlales, jaki wlales i ile wlales :)
Pozdr.

spoko... więc podczas 1 kroku zeszły 3 l (po 58 sekundach przy zapalonym silniku z rurki wychodzącej z chłodnicy przestało lecieć kakao - tak wyglądał stary olej), potem z miski i po odkreceniu filtra zeszły 2 l. Po wypolerowaniu korka z magnesem i wymianie filtra wlałem tyle ile zeszło czyli 5l. Powtarzając krok 1 zlały się 3 litry ( tym razem kakao leciało z rurki od skrzyni, czas ok 60 sekund i czysty olej z obydwóch stron zaczął pluć razem z powietrzem - zgasiłem silnik) Dolałem tyle ile zeszło i gitara :) Po mieszałem trochę lewarkiem i sprawdziłem stan i było ok . Po przejechaniu 25 km sprawdziłem dzisiaj stan na zimnym i jest miedzy COLD a HOT tak zostawiam :)
Wlałem Valvoline MAXLIFE ATF po tym jak MITSUBISHI RM FILIPOWICZ dział cześci i serwis nie wspomniało CASTROLU TRANSMAX'ie jako olej który sprzedają i wymieniają.

Anonymous - 02-02-2009, 19:26

Qoolarz, powinno na zimnym byc na kresce cold ;>
SWEEPER - 02-02-2009, 19:54

A ma ktoś 10 litrów transmaxa z okolicy Warszawy i jaki i gdzie ten filtr zewnętrzny, czy tylko zostaje aso ?
roch_27 - 02-02-2009, 22:25

SWEEPER napisał/a:
i gdzie ten filtr zewnętrzny
zadzwoń do Japaneze ;) dane kontaktowe są kilkakrotnie podane na forum wiec nie będę powtarzał.

pozdro

swinks_UK - 02-02-2009, 23:32

No więc kontaktowałem się z "Performance Oils Ltd." w sprawie wysyłki do Polski olejów do skrzyń INVECS 2 i 3.
Chodzi o Amsoil ATF (co do jakości nie muszę przekonywać... :mrgreen: ).

Wysyłka 10 litrów to obecnie koszt 140 GBP (olej plus przesyłka kurierem do Polski). Hm... do tego możliwy rabat 15% jeśli kupowane przez członka CVR4 (czyli mnie).

Żeby nie było, że nie sprawdziłem. Więc jak jeszcze usłyszę, że nie można dostać oleiwy do skrzyni to... :axe: :badgrin: :badgrin:

Anonymous - 03-02-2009, 20:10

miziek napisał/a:
Qoolarz, powinno na zimnym byc na kresce cold ;>

Dobrze jest:) najwyżej wychlapie się przez bagnet :) jak narazie dużo płynniej zmienia biegi i to na zimnym silniku
pozdro

junior81 - 05-02-2009, 00:19

Mam możliwość zakupu Castrol Transmax -Z 20L za 777 zł brutto.
Brać czy szukać dalej?
Nie mogę namierzyć w IC filtra MD 752072, jakieś propozycje?
Może ktoś poleci gdzie w Łodzi można oddać skrzynie w dobre ręce w celu kompleksowej wymiany oleju. Jak w ASO usłyszałem że ze skrzyni nie da się spuścić całych 7,8 litra oleju to odechciało mi się gadać choć koszta wymiany filtru i oleju to raptem 50 zł. Według nich zalecany olej to Castrol Dexron no i wtedy podziękowałem rozmowę.

Juiceman - 05-02-2009, 01:10

junior81 napisał/a:
Jak w ASO usłyszałem że ze skrzyni nie da się spuścić całych 7,8 litra oleju

No jak jej nie zamierzają wyjmować to się nie da ; P

roch_27 - 05-02-2009, 06:32

Juiceman napisał/a:
junior81 napisał/a:
Jak w ASO usłyszałem że ze skrzyni nie da się spuścić całych 7,8 litra oleju

No jak jej nie zamierzają wyjmować to się nie da ; P
Przemek czego nie zamierzają wyjmować :?: Żeby dokonać tzw. wymiany dynamicznej nie trzeba wyjmować skrzyni :P

junior81 cena jest całkiem przystępna :wink:

pozdro