To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tył auta ucieka na dziurach

asec69 - 20-02-2013, 09:20

Nie wiedziałem, że tak trudno jest wymienić wahacz gięty. A raczej, że tak potrafi się zapiec tuleja ze śrubą, że pomóc może tylko i wyłącznie piła szablowa.
mohinder - 20-02-2013, 11:08

Witam
Zauważyłem, że mi również czasem tył ucieka w prawą stronę jak wpdnie koło w dziurę na drodze. Pojechałem na stację diagnostyczną i okazało się, że prawy amortyzator jest kompletnie wylany. Kupiłem dwa nowe amorki gazowo-olejowe jakiejś firmy DAICHI ponoć japońskie ale to wyjaśni eksploatacja. Wczoraj wymieniłem i jest o niebo lepiej.
Czy ktoś miał dłuższy kontakt z tymi amortyzatorami?

Hugo - 20-02-2013, 11:36

mohinder napisał/a:
Czy ktoś miał dłuższy kontakt z tymi amortyzatorami?
Tak, ale nie dłuższy. Od początku stukały na górnym mocowaniu (inna średnica tłoczyska i tulejkę trzeba było roztoczyć). Poza tym inna długość w górnej części tłoczyska. Sam montowałeś? Nie było problemów? Poza tym od samego początku po dłuższym postoju nie trzymały w ogóle ciśnienia, pierwsze kilkadziesiat metrów jazdy jakbym nie miał w ogóle amortyzatorów z tyłu :shock: Jednym słowem szmelc jakich mało, reklamowałem i uznano reklamacje. Teraz mam Kayaby i jest tak jak powinno być.
mohinder - 20-02-2013, 13:31

Wymieniali w wrsztacie. Wiem że dorabiali jakieś tuleki bo stare były zapieczone i nie dało się zdjąć. Narazie przejechały około 100km i jak narazie widzę tylko poprawę. Zobaczymy co będzie dalej. Jeżeli padną to kupię tak jak Ty KYB.
Pozdrawiam

adrbiel - 22-02-2013, 17:48

Witam mam problem ponieważ strasznie buja mi tyłem i postanowiłem zacząć od ustawienia zbieżności ale co pojade do jakiegoś mechanika to drapią się po głowie i coś tam poustawiają i problem jest cały czas ten sam mam wrażenie że nikt nie potrafi dobrze tego ustawić bo ostatnio "Pan" jak ustawiał zbieżność to wmawiał mi ze bujanie jest dlatego ze mam koła 17 cali 215 i ze auto dlatego lata na nierównościach i zbieżność nic do tego nie ma :/ POMOCY czy wie ktoś gdzie mogłbym ustawić to tak jak powinno być najlepiej na dolnym śląsku !
m6riano - 23-02-2013, 12:52

sprawdzałeś amory?
adrbiel - 23-02-2013, 15:32

tak amory wymienione na KBY..... co ciekawe jak stoję na wprost samochodu i patrze na koła to ewidentnie przód z tyłem maja inne kąty pochylenia nie wiem czy tak powinno być dlatego chciałbym żeby ktoś mi to pożądnie ustawił ale w Legnicy nie potrafią sobie z tym poradzić najlepiej jak bym przyjechał audi lub vw to by ustawili.....
m6riano - 24-02-2013, 16:50

adrbiel, to jedź do deejaya do Wrocka..;-)
adrbiel - 26-02-2013, 15:05

a znasz adres lub numer kontaktowy ?:) coś kiedyś widziałem o nim na forum ale nie pamiętam dokładnie.... :)
m6riano - 28-02-2013, 21:16

napisz priva..;-)
jAZZMAN - 07-04-2013, 22:26

Kochani mam poważny problem, z tym, że nie TYŁ mi ucieka a PRZÓD.

Dzieje się to od ponad roku.

Pod koniec sierpnia 2012 miałem zakładane amortyzatory KYAB, po ich założeniu przez pewien czas auto przestało "Pływać" na drodze - było doskonale!

Po około 2 miesiącach problem znów się pojawił (ale to było powyżej prędkości 130-140km/h).
Obecnie jest tragedia, już powyżej 100-110km/h przód ucieka na nierównościach i ciężko utrzymać mi się na pasie. To samo dzieje się jak na autostradzie wyprzedzam samochód.

Poradźcie proszę jak samemu sprawdzić amortyzatory i zawieszenie.

Zolar - 08-04-2013, 14:16

Jak na moje wyczucie to mogą być tuleje wahaczy albo końcówki drążków. W Galancie tego nie doświadczyłem jeszcze ale u ojca w Nubirze takie właśnie były objawy. Amortyzatory mogą w porządku, opony itd. też a auto i tak "myszkuje" po drodze. :idea:
Qbaku - 17-04-2013, 23:14

jAZZMAN, jeżeli amory są ok, to druga najczęstsza przyczyna ro wyrobione tuleje wachaczy dolnych. Stawiałbym na te od strony mocowania do podwozia (nie od koła).
jAZZMAN - 17-04-2013, 23:20

obaj macie racje tuleje i końcówka po prawej stronie z przodu i tuleja wahacza podłużnego z tyłu....
Faktycznie mam z tym DUŻY problem ale na razie kasa idzie na co innego :(
jak zrobię to w tym temacie napiszę;)

Cezar - 19-04-2013, 20:55

Wiecie gdzie dostane te podkladki to srub mimosrodowych?