[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pompa wspomagania
twister47 - 23-11-2013, 23:56
mszolc napisał/a: | To co pisał Deejay dotyczyło pompy z 2.0.
W 2.5 (bez różnicy czy przed- czy po-lift) ośka ślizga się po panewkach. Brak możliwości regeneracji, chyba że ktoś ma dostęp do frezarki cyfrowej ewentualnie rezolutnego tokarza z materiałem wtedy można by myśleć o rozfrezowaniu/roztoczeniu oryginalnych prowadzeń pod łożyska igiełkowe lub tulejki mosiężne. W przeciwnym razie tylko używka lub ASO. |
Nie powiem ze poczieszyla mnie ta informacia, mialem nadzieje ze da sie z nia cos zrobic w domowym warsztacie ale mimo to dziekuje za pomoc i info.
[ Dodano: 10-12-2013, 15:03 ]
Czy ktos moze wie jakie sa roznice w budowie pompy wspomagania do gala 2.5 V6 z przed liftu i po lifcie??
wegi79 - 22-12-2013, 11:14
pytanko,wymieniłem olej wspomagania,bo poprzedniego było mało i kierownica w skrajnych położeniach zaczynała skakac,po wymianie objaw jest taki sam,pewnie jest to kwestia zapowietrzenia układu,ale próby kręcenia w lewo i prawo nie pomagaja,czy czekac aż usterka sama minie czy cos z tym walczyc,układ sam sie odpowietrzy z czasem?
Witek vel Mysza - 23-12-2013, 07:18
Gdyby było zapowietrzone to byś widział pianę w zbiorniczku. Dlatego po nalaniu nowego płynu nie należy odpalać od razu, tylko pokręcić ze zdjętym zasilaniem cewek żeby pompa powoli wciągnęła płyn. Jeśli po dwóch dniach jazdy nie ustąpi, to już się nic nie zmieni. PS. mówiłem że wymiana oleju nie pomoże
wegi79 - 23-12-2013, 20:06
zapowietrzony nie jest,bo powietrza brak,gdzieś cos sie obciera kręcac w prawo czuc bardziej drgania w kierze niż w lewo,pompa pracuje prawidłowo,wspomaganie dział normalnie,może cosik trzeba nasmarowac przy układzie wsapomagania,dziwny objaw....
komarsnk - 23-12-2013, 20:30
wegi79, może po prostu przy skrajnych położeniach gdzie opory są największe pasek ślizga się po kole?
asec69 - 15-02-2014, 18:39
Mam duży problem i zmartwienie!
Dzisiaj odpalam auto i zonk, okazało się, że mam wyciek na pompie wspomagania.
Niestety pompa to KAYABA MR316360, której nawet na allegro nie uraczysz.
Ktoś miał podobny problem, jak sobie z nim poradził?
artufcb - 16-02-2014, 11:54
to na zdjęciu zaznaczone to jakiś zawór czy co to?
[ Dodano: 16-02-2014, 11:55 ]
potrzebuję również rolki napinającej pasek idący do pompy wspomagania i sprężarki klimatyzacji, jakiejś konkretnej firmy polecacie? z jakim kosztem muszę się liczyć?
[ Dodano: 18-10-2014, 21:00 ]
Czy pompę o numerze MR333800 można zastąpić MR403335, bo moja jest do wymiany, mam drugą, ale jak się dziś okazało jest inna. Zbyt pochopnie ją kupiłem :/ Da się coś z tym zrobić czy nie ma szans? Rzeźbił ktoś?
draco09 - 15-01-2015, 21:24
Witam,
Galant 2,5 V6, przyszła zima i niższe temperatury, przyszedł też problem. Otóż przy maksymalnym skręcie kół gdy auto nie jest jeszcze rozgrzane raczą mnie dość intensywne piski, później jest już okej. Co może być powodem? Doszły mnie słuchy, że pompa wspomagania? Czy wymiana płyny wspomagania może coś pomóc? Jestem zielony w temacie, dlatego może głupie pytanie ale, olej do układu wspomagania i płyn do układu wspomagania to to samo ?
Hugo - 15-01-2015, 21:37
draco09 napisał/a: | olej do układu wspomagania i płyn do układu wspomagania to to samo | Tak.
draco09 - 16-01-2015, 08:05
Dzięki Hugo A jeśli chodzi o pisk, to musi być problem z pompą czy może być inna przyczyna?
I co jaki czas powinno się ten płyn wymienić?
Marcino - 16-01-2015, 09:26
draco, na zimnym tak możesz mieć i nie sie nie dzieje, to piszczy pasek bo pompa stawia opór na zaworze. Przy max skręcie tzn dobiciu kierownicą może się zdarzyć pisk. Spróbój wymenić płyn, ale wg mnie spokojnie możesz ztym jeżdzić.
U mnie tak jest, ja kiedyś wyczytałem że, kierownicę skręconą na maxa nie można gługo trzymać bo tam jakiś zawór się otwiera, przelewowy ale obciążasz mocno pompę.
draco09 - 16-01-2015, 12:49
Marcino napisał/a: | draco, na zimnym tak możesz mieć i nie sie nie dzieje, to piszczy pasek bo pompa stawia opór na zaworze. Przy max skręcie tzn dobiciu kierownicą może się zdarzyć pisk. Spróbój wymenić płyn, ale wg mnie spokojnie możesz ztym jeżdzić.
U mnie tak jest, ja kiedyś wyczytałem że, kierownicę skręconą na maxa nie można gługo trzymać bo tam jakiś zawór się otwiera, przelewowy ale obciążasz mocno pompę. |
Dzięki. Zmartwił mnie ten objaw, bo kiedyś bez względu na to czy to była zima czy lato nic takiego się nie działo, mogłem spokojnie skręcić kierownicę na maxa, wyjechać z parkingu i wszystko bez żadnych pisków. A wymiana tego paska pomoże?
Hugo - 16-01-2015, 17:25
draco09 napisał/a: | A wymiana tego paska pomoże? | Skąd mamy to wiedzieć? Na 99% pomoże.
draco09 - 16-01-2015, 19:02
Hugo napisał/a: | draco09 napisał/a: | A wymiana tego paska pomoże? | Skąd mamy to wiedzieć? Na 99% pomoże. |
No tak, jasnowidzem nik nie jest a pytanie wzięło się stąd, że Marcino wspomniałem o wymianie płyny a nie o pasku więc jakoś tak samo się nasunęło A powiedzcie mi jeszcze jaki płyn leje się do układu wspomagania i co jaki czas należy go wymieniać?
Marcino - 18-01-2015, 22:37
ATF dexron II,
JA wymieniałem po odpięciu zapłonu kręcać rozusznikiem, dolewajac nowy do zbiorniczka a przelewem zlewałem stary do butelki
|
|
|