To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną

polaff - 13-06-2013, 12:36

Owczar, w zasadzie to nie wiem czy chcę wymieniać olej, poza tym kolega , który dostarcza mi olej i produkty smarne do wszystkich aut wysłał mi niezbędną do wymiany ilość właśnie tego oleju i jego zdaniem spełnia wszystkie wymogi jakie stawia mitsu w stosunku do płynu hydraulicznego w ASB. Kolor oleju odpowiada castrolowi - bursztynowy.
Poza tym zastanawiam się co dalej jak nie wymienię oleju bo mój z bursztynowego przeobraził się jakiś czas temu w kolor smoły... Druga sprawa, ze boję się że wymiana oleju może pogorszyć pracę skrzyni bo szok jakiego dozna po wymianie może ją zabić.
Skrzynia działa nienagannie, auto ma 360 kkm przebiegu a olej był wymieniany ostatnio przy przebiegu 140 kkm :twisted: :mrgreen:

ps. olej kosztował około 200pln brutto za 6 litrów :D

Owczar - 13-06-2013, 13:14

6 litrów Ci nie starczy :) A ja za 10l castrola zapłaciłem 300zł ;)

Też się zastanawiałem czy warto wymieniać, ale zauważyłem różnicę w pracy skrzyni na zimnym i rozgrzanym oleju. Na rozgrzanym powyżej 3k przy zmianie z 3 na 4 bieg ślizga się sprzęgło 4 biegu..

polaff - 13-06-2013, 13:18

No właśnie u minie nic nie szarpie i nic się nie ślizga, nie wiedzę więc powodu do wymiany oleju...
Jedyne co mnie niepokoi to barwa płynu w skrzyni, która dowodzi o przypaleniu sprzęgieł. Podejrzewam, że skrzynia niebawem zdechnie więc szkoda wymieniać....

SPIDER-ek - 13-06-2013, 15:26

Pytanie czy gdybyś wymienił olej to by nie zdechła. Tego pewnie nawet starzy górale nie wiedzą.
polaff - 14-06-2013, 08:56

Czyli tak naprawdę nikt nie wie nic o płynie do skrzyni oprócz transmax i dia quin?
Tomek - 14-06-2013, 13:18

polaff napisał/a:

Czyli tak naprawdę nikt nie wie nic o płynie do skrzyni oprócz transmax i dia quin?

wie

ktoś tam lał jakiegoś valvo
a jackall zalał repsola

polaff - 14-06-2013, 13:34

tomek84 napisał/a:
a jackall zalał repsola
do repsola w dobrej cenie dojście mi się skończyło....
Owczar - 14-06-2013, 13:45

Ale jak w tej samej cenie masz Castrola, to po co ryzykować?
polaff - 14-06-2013, 13:48

Przede wszystkim dlatego, że taki mam.
gołąb - 16-06-2013, 21:04

Witam. Niestety i mnie dopadło... była przepinka na sekwencji z jedynki na dwójkę i został tylko świst, gwizd idący w parze z obrotami silnika. Oczywiście nikt mi nie odpowie na czuja czy to konwerter , czy wałek pewnie.... Ale jakby jakaś dobra duszyczka podpowiedziała gdzie w Warszawie lub okolicach mógłbym liczyć na fachową pomoc w tym temacie, to byłbym wdzięczny... Jakie mogą mnie na dzień dzisiejszy czekać koszta :( ?
deejay - 16-06-2013, 22:46

http://dobrymechanik.net/...sumaniakow.html
gołąb - 17-06-2013, 06:09

deejay napisał/a:
http://dobrymechanik.net/mechanicy/warszawa/serwis-mitsumaniakow.html
Czyli w ciemno i bez stresu mogę się z tym tematem zgłosić...?
adt81 - 17-06-2013, 07:34

Moje auto też pewnie czyta ten wątek i chyba stara się dać mi coś do zrozumienia :-) - od około czterech dni wyjeżdżając tyłem z garażu i po przełączeniu na D skrzynia gwałtownie szarpie jakby mi ktoś w tył auta wjechał i słychać takie głuche uderzenie ale tylko rano jak zimna. Olej jest czysty zmieniony 2 lata temu, stan oleju ok - boję się że kiedyś szarpnie i na tym się skończy podskakiwanie :-) . Może na zimnym jakiś elektrozawór się przywiesza ? Nic nie robiłem ostatnio oprócz czyszczenia przepustnicy ale to ponad tydzień temu a problem pojawił się mniej więcej w ubiegły czwartek.

Może to wina oleju bo wtedy zalałem skrzynie Valvoline MaxLife ATF który na forum był podawany jako zamiennik ponieważ Castrol kosztował znacznie więcej i być może to tylko pozorna oszczędność ? Na tym oleju mam przejechane 16tyś.

sampler - 17-06-2013, 09:09

gołąb napisał/a:
Witam. Niestety i mnie dopadło...

Czy to drugi przypadek padniecia konwertera w skrzyni po lifcie tiptronic? Chyba jednak nie do konca poprawili ten problem po liftingu

Hugo - 17-06-2013, 09:31

sampler napisał/a:
Chyba jednak nie do konca poprawili ten problem po liftingu
Podobno dopiero od roku 2002 poprawili tą wadę. gołąb, z którego roku masz auto?