To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - BI XENONY

SHARK1979 - 22-04-2009, 19:30

ToX, A jednak jeden się znalazł :D
Tomek-FSW - 22-04-2009, 19:48

Nie kuma was tych co pisza ze to jakis wstyd miec bixenony w cari, ja mam i jest m iz tym dobrze. Cari swieci rewelacja, nikt mi nie mruga ze go oslepiam wiec wszystko jest ok a wam po prostu gul chodzi ze do konca zycia bedziesz jezdzic na zwyklej H4 ktora swieci jak scierwo :) Zrobie jeszcze tylko te dlugi jak nalezy i bedzie si.
cns80 - 23-04-2009, 08:05

Tomek-FSW napisał/a:
a wam po prostu gul chodzi ze do konca zycia bedziesz jezdzic na zwyklej H4 ktora swieci jak scierwo
Że się tak zapytam: dresik masz ładny ? Bo ton twojej wypowiedzi jest przepiękny.
Myślisz że tylko Ciebie było stać na pseudoksenony z allegro za 400-600 zł ?

Anonymous - 23-04-2009, 08:12

dobre pseudo xenony kosztuja 300zl za komplet, 600zl to kosztowaly jeszcze jakies 7-8 miesiecy temu, moze potanialy dlatego ze juz nikt nie chce kupowac tego shitu
ToX - 23-04-2009, 08:26

SHARK1979, no i teraz chłopaka pojadą:P
Hubeeert - 23-04-2009, 12:33

Tomek-FSW przeczytaj cały temat od początku i odpowiedz nam na kilka pytań.
1. Masz homologowane do żarnika reflektory?
2. Masz układ samopoziomowania reflektorów?
3. Masz układ czyszczący reflektory?
4. Masz homologowane żarniki?

Jeżeli na którekolwiek z pytań odpowiedziałeś NIE to oznacza, że przeróbka przez Ciebie dokonana jest niezgodna z prawem obowiązyjącym w Polsce a Twój samochód nie ma już homologacji. Co oznacza, że nie ma prawa poruszac się po drogach w Polsce.

A wstyd dla innych posiadaczy Mitsubishi wynika z faktu, że trafił się ktos taki jak Ty, kto ma gdzieś prawo i prawa innych.

Informuję Cię ponadto, że masz wyłączoną możliwość używania Prywatnych Wiadomości.

Sugestia - zmień styl wypowiedzi lub zmień Forum. A przy okazji również markę samochodu.

Pozdrawiam

SHARK1979 - 23-04-2009, 13:28

ToX, a nie mówiłem że ktoś się trafi :lol: i to jeszcze jak pojechał nie chciałem mu nic wczoraj już pisać a widziałem jego wypowiedz zaraz jak napisał kolega, mówie poczekam jak GWARDIA starszych kolegów wypyta :twisted:
cns80, :hello1:
Tomek-FSW, trochę nam pojechał nie :wink:

[ Dodano: 23-04-2009, 13:32 ]
Hubeeert, jak widzę że aż Ty się włączyłeś to znaczy że kolo dał czadu, podoba mi się Twoja wypowiedz, delikatnie ale dociera myślę =D>

mlun - 23-04-2009, 15:14

Chłopak nie widział też chyba dobrych świateł skoro uważa że każda H4 to ścierwo.
Kofi - 23-04-2009, 15:33

Ja powiem tak. Lampy w Carismie nie świecą. Przez to kupiłem kiedys HIDy bixenony. Założyłem całkiem sprawnie, 4300k więc nie robiło wsi w lampie. Widoczność super, ale od razu widziałem, że swięcą za wysoko. Wyskoczyłem na miasto na testy i co chwila mi lutowali dlugimi. Pojechalem na ustawienie lamp, to serwisant stwierdzil, ze nie ma opcji aby to wyregulować bo nie ma światłocienia. Xenon oslepial caly przyrząd. Ustawilem sam na ścianie w domu, na ktorej mam namalowany "prawidłowy" szlaczek. Ale i tak ludzie migali. Przejezdzajac w tunelach lub "tunelowym lasem" widziałem jak pojedyncze wiązki swiatła swieca gdzieś po gałęziach czy suficie. Musiałem jezdzic z lampami ustawionymi bardzo w ziemie aby innych nie oslepiac, przez co sam zbyt wiele nie widzialem. W sumie powrot do tego co bylo z H4 z ta różnicą, że z bielszym i mocniejszym swiatlem. Swiatla dlugie to w ogole tragedia. Sluzyly tylko do migania. Niewiele wiecej dawaly swiatla na drodze.

Jak mi sie przepalily przetwornice to wywalilem ten szajs, wrocilem do H4 i powiedzialem sobie, ze nigdy tego nie zamontuje. W miedzyczasie brat wlozyl xenony w soczewki w mazdzie. Na soczewce wyregulowaly sie idealnie (swiatlocien kosa). Na razie sprawuja mu sie dobrze, nie ma z nimi zadnych problemow. Nikt nie miga, na przegladzie mu troche poprawili ustawienie i sie nie czepiali za bardzo.

Moja teoria jest taka, ze w soczewce mozna taki pseudoxenon wlozyc.
Samopoziomowanie mozna sobie wsadzic w buty. W wiekszosci aut realizowane jest raz przy odpaleniu auta. Czyli to samo co jest normalnie na pokrętle w aucie. Jak zapakuje sie bagaz przez co przod auta sie podniesie to zwykle zarowki tez oslepiaja dopóki się nie obnizy lamp ręcznie.
Spryskiwacze - na burdnej lampie duzo gorzej swieci, ale jesli chodzi o problem rozpryskiwania swiatla na brudzie to uwierzcie, ze na naszych drogach, gdzie lampy non stop sa polerowane przez piach i syf, wieksze rozproszenie swiatla daje porysowana lampa niz chwilowy brud, ktory co jakis czas mozna przeciez zmyc.

W carismie przerobilem w miedzyczasie rozne zarowki o skroconym zarniku i standardowej mocy. Swieca ladnie, poprawiaja nieco ilosc swiatla na drodze, ale szybko sie przepalaja. Coś za coś. W carismie bardzo duzo daje wymycie odblysnika, choc trzeba uwazac bo jest bardzo delikatny.

Co do koloru swiatla to najwieksza wiocha jest montowanie czegokolwiek niebieskiego w lampe. Niebieskie didowe postojowki czy xenon powyzej 4300K totalna porażka.

BTW. Jechal kiedys za mna koles almera na HIDach potwornie oslepiajac. Mial CB to mu powiedzialem, ze oslepia strasznie. A ten: "Kolego szybko jezdze to wole aby mnie widzieli" <ściana>

Anonymous - 23-04-2009, 23:40

No widzę, że jeden dzień mnie nie było, a już się trafił pierwszy kozak z ksenonami :) . Napiszcie jeszcze parę postów niech tamte dyskusje się trochę oddalą to na pewno znajdzie się paru nieczytających, wielbicieli pseudoksenonów :) . Tomku-FSW nie to, że jesteśmy złośliwi... my po prostu nie lubimy być oślepiani przez takich koneserów elektroniki jak ty i szczerze mówiąc wolelibyśmy, żeby żadnemu z was te długie nie działały... a najlepiej jakby w ogóle wam nawet mijania nie działały... taka jest niestety prawda... Powodzenia przy "mostkowaniu"
kkriss - 24-04-2009, 07:42

szkoda, że Tomek-FSW, nie jest z warszawy, w sumie przydałby się mały remoncik mojej Cari, hehe.
Ale serio czasami jak widzę wieczorem takiego gościa z pseudo kseonami to, aż mnie noga świeżbi o spowodowanie stłuczki ("przecież to on mnie oślepił - panie władzo....").

No nic mam tylko nadzieje, że jak raz czy dwa zapłaci to się nauczy - tylko mam nadzieje, że taki wariat spowoduje lekką stłuczkę, a nie zabije kogoś.

cns80 - 24-04-2009, 07:52

Kofi napisał/a:
Samopoziomowanie mozna sobie wsadzic w buty. W wiekszosci aut realizowane jest raz przy odpaleniu auta.
+ na bieżąco podczas jazdy w większości nowych ;)

Kofi napisał/a:
Jak zapakuje sie bagaz przez co przod auta sie podniesie to zwykle zarowki tez oslepiaja dopóki się nie obnizy lamp ręcznie.
Tylko że zwykłe żarówki nie mają tyle lm co żarniki :cry:

A najzabawniejsze w tym wszystkim jest to że chce się komuś wydac 300-600 zł żeby być "trendi-dżezi-kuul", a nie chce się wydać tej samej kwoty na profesjonalną regenerację odbłyśników (z naniesieniem nowej powłoki), która to kosztuje ok. 150-200 zł za lampę. To naprawdę żenujące :roll:

Anonymous - 24-04-2009, 08:21

Kofi napisał/a:
Samopoziomowanie mozna sobie wsadzic w buty. W wiekszosci aut realizowane jest raz przy odpaleniu auta.

wlasnie, taka ciekawostka w moim A4 przy odpaleniu lamp ksenon wogole sie nie poziomuje ale podczas jazdy caly czas poziomuje gora - dol (widze to na poprzedzajacym mnie aucie).
mylalem ze moze jest cos nie tak ale w aso dowiedzialem sie ze wszystko jest OK, tak powinno byc w moim aucie.

apikus - 24-04-2009, 08:37

arturro napisał/a:
taka ciekawostka w moim A4 przy odpaleniu lamp ksenon wogole sie nie poziomuje

To chyba jest logiczne, bo przecież po zakończeniu jazdy miał tak ustawione jak trzeba. Może jakbyś go przestawił nie odpalając auta i ustawił np. pod górkę to wtedy przy odpalenu zmieniłby położenie reflektorów.

To już było pisane wiele razy, ale nie dociera do pewnych osób. Chyba najlepsze będzie stwierdzenie w stosunku do nich TTTM. :wink:

cns80 - 24-04-2009, 08:44

Mam w rodzinie Opla na bixenonie z doswietlaniem zakrętów i zawsze po odpaleniu światła robią pełny ruch góra-dół-lewo-prawo i potem ustawiają się do pozycji właściwej. Potem tak jak u arturro stale korygują ustawienia w czasie jazdy.
Widocznie każda marka ma inny sposób, ale cel jest ten sam.