To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza

shinai - 01-03-2009, 19:37

Na początku myśłałem że to jakis plastik, ale po podniesieniu auta i użycia breszki okazało się że to wahacz KamilR10 w którymś temacie było zdjecie jak sprawdzić.
a o to ten wahacz
http://img.nokaut.pl/p/79...a915500x500.jpg
do tego z tyłu też mi wahacz skrzypi i już nie wytrzymałem i dzis kupiłem nowy w czwartek wymieniam oba.

KamilR10 - 01-03-2009, 19:42

Czytałem ten temat, jak to sprawdzić. Byłem u mechanika sprawdzał bardzo dobrze bo byłem przy tym, tak jak mówisz przy pomocy breszki oraz jeden szarpał za koło a drugi słuchał i patrzył czy nie ma luzów. Mimo tego wygląda na to że nie udało im się tak dokładnie sprawdzić. W jakiej cenie ten wahacz ?? I jakiej firmy brałeś, słyszałem że firmy 555 są dobre.
shinai - 01-03-2009, 19:46

W tym ci nie pomoge bo ja jestem w Anglii zleciłem mechanikowi żeby kupił mi dobrej jakości :) Doradzilem mu jak by mógł to właśnie 555. Pozdrówki
KamilR10 - 01-03-2009, 19:54

Właściwie to też mogę tak zrobić, powiedzieć mechanikowi żeby kupił dobrej jakości, ale mam obawy. Tyle jest tematów na forum o wypięciu wahacza podczas jazdy, więc chyba wolałbym sam wybrać jakiej firmy będzie to wahacz. A jak będę wymieniał w prawym kole, to w lewym też trzeba czy tych części nie wymienia się parami. ?
shinai - 01-03-2009, 20:11

Ja wymieniam tylko jedna strone jak zacznie stukać druga to ją też wymienie narazie jest ok a w Uk drogi lepsze :D
KamilR10 - 01-03-2009, 20:33

U nas teraz po zimie jest masakryczny stan dróg. Widziałem takie dziury co pół kola zakrywają i wcale tu nie przesadzam. Jest strasznie, jeździ się slalomem. I jak tutaj zawieszenie ma długo wytrzymać :(
wawer82 - 01-03-2009, 22:23

Czy po wymianie wahacza dolnego prostego trzeba ustawiać geometrie i zbieżność?
winter1986 - 02-03-2009, 00:18

wawer82 jak najbardziej tak. Ja w tym tygodniu wymienię drugi wahacz i wtedy zrobią od razu geometrię i zbieżność. Niestety stan naszych dróg nie jest dobry ... szkoda, że wahacz mi się nie wypiął przy jakiejś dziurze ... sądownie upominałbym się wtedy o pokrycie kosztów naprawy auta.
pipi_ja - 02-03-2009, 12:17

Co do ustawiania geometrii to faktycznie trzeba choć............. U mnie po wypięciu sworznia wykręciłem wszystkie z przodu i dałem do regeneracji. Po zmontowaniu pierwsza jazda była do mechanika w celu ustawienia zawieszenia. Facet absolutnie nic nie tknął, jak mu powiedziałem co było robione był w szoku. Nie było potrzeby żadnej regulacji, do tej pory jeżdżę i auto prowadzi sie jak trzeba.
Matik608 - 04-03-2009, 19:08

a widzieliscie to http://moto.allegro.pl/it...y_kpl_6szt.html ??
cena fajna jak za taki zestaw tylko pewnie po paru kilometrach obydwa kola odlatuja :D

KamilR10 - 04-03-2009, 19:28

Ciekawe czy jest gwarancja na ten komplet. Ja właśnie wymieniam wahacz w prawym kole. Mechanik zamówił taki za 180 zł z gwarancją na rok czasu. Co do firmy to jeszcze nie wiem.
pipi_ja - 04-03-2009, 20:05

Odpuść sobie ten zakup!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moje wahacze były zapakowane dokładnie w taki same kartony(jak chcesz mogę Ci przysłac zdjęcia).Nie wiem dokładnie ile na nich zrobiłem 2 może 3 tys i koło wpadło pod samochód.
W moim przypadku kula sworznia była zdecydowanie zbyt mała i do tego wykonana z badziewnego materiału przez co wahacz sie rozpiął. Wiem to bo dałem uszkodzony element do rzeczoznawcy i tak mi go opisał.
Importer zdaje sobie sprawę co za badziew ściąga bo wystarczyło, że wysłałem im kopię orzeczenia rzeczoznawcy i wypłacili kasę plus koszt naprawy auta.

Mi sie udało,ale wg mnie szkoda zdrowia(życia) na eksperymenty z tym dziadostwem.

Matik608 - 04-03-2009, 21:13

watpie zeby dawali gwaracje...
cena na prawde zachecajaca i widze ze dwie osoby sie porwaly na to.
pipi_ja, no to wspolczuje przygody :? ale udalo Ci sie ze zwrocili koszta napraw etc. ale tak jak piszesz nie ma co ryzykować z takimi tandetami bo zycie jest tylko jedno.
KamilR10, czyli nie inwestujesz w 555 lub inne z półki 350zeta za sztuke?
zrypali sprawe z tym zawieszeniem w galu :? chociaz chyba wiekszosc samochodow teraz jest na wielowahaczowym zawieszeniu?

KamilR10 - 04-03-2009, 22:53

Matik608 napisał/a:
KamilR10, czyli nie inwestujesz w 555 lub inne z półki 350zeta za sztuke?
Powiedziałem mechanikowi żeby zamówił wahacz dobrej firmy. Zależało mi na czasie dlatego sam nic nie zamawiałem. Bo teraz jestem bez samochodu. 180 zł za sztukę to mało?
winter1986 - 04-03-2009, 23:33

Yamato kosztowało lekko ponad 300 zł za sztukę z tym, że mechanik powiedział, że ta firma jest sprawdzona i nie powinno być problemów.