[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza
shinai - 01-03-2009, 19:37
Na początku myśłałem że to jakis plastik, ale po podniesieniu auta i użycia breszki okazało się że to wahacz KamilR10 w którymś temacie było zdjecie jak sprawdzić.
a o to ten wahacz
http://img.nokaut.pl/p/79...a915500x500.jpg
do tego z tyłu też mi wahacz skrzypi i już nie wytrzymałem i dzis kupiłem nowy w czwartek wymieniam oba.
KamilR10 - 01-03-2009, 19:42
Czytałem ten temat, jak to sprawdzić. Byłem u mechanika sprawdzał bardzo dobrze bo byłem przy tym, tak jak mówisz przy pomocy breszki oraz jeden szarpał za koło a drugi słuchał i patrzył czy nie ma luzów. Mimo tego wygląda na to że nie udało im się tak dokładnie sprawdzić. W jakiej cenie ten wahacz ?? I jakiej firmy brałeś, słyszałem że firmy 555 są dobre.
shinai - 01-03-2009, 19:46
W tym ci nie pomoge bo ja jestem w Anglii zleciłem mechanikowi żeby kupił mi dobrej jakości Doradzilem mu jak by mógł to właśnie 555. Pozdrówki
KamilR10 - 01-03-2009, 19:54
Właściwie to też mogę tak zrobić, powiedzieć mechanikowi żeby kupił dobrej jakości, ale mam obawy. Tyle jest tematów na forum o wypięciu wahacza podczas jazdy, więc chyba wolałbym sam wybrać jakiej firmy będzie to wahacz. A jak będę wymieniał w prawym kole, to w lewym też trzeba czy tych części nie wymienia się parami. ?
shinai - 01-03-2009, 20:11
Ja wymieniam tylko jedna strone jak zacznie stukać druga to ją też wymienie narazie jest ok a w Uk drogi lepsze
KamilR10 - 01-03-2009, 20:33
U nas teraz po zimie jest masakryczny stan dróg. Widziałem takie dziury co pół kola zakrywają i wcale tu nie przesadzam. Jest strasznie, jeździ się slalomem. I jak tutaj zawieszenie ma długo wytrzymać
wawer82 - 01-03-2009, 22:23
Czy po wymianie wahacza dolnego prostego trzeba ustawiać geometrie i zbieżność?
winter1986 - 02-03-2009, 00:18
wawer82 jak najbardziej tak. Ja w tym tygodniu wymienię drugi wahacz i wtedy zrobią od razu geometrię i zbieżność. Niestety stan naszych dróg nie jest dobry ... szkoda, że wahacz mi się nie wypiął przy jakiejś dziurze ... sądownie upominałbym się wtedy o pokrycie kosztów naprawy auta.
pipi_ja - 02-03-2009, 12:17
Co do ustawiania geometrii to faktycznie trzeba choć............. U mnie po wypięciu sworznia wykręciłem wszystkie z przodu i dałem do regeneracji. Po zmontowaniu pierwsza jazda była do mechanika w celu ustawienia zawieszenia. Facet absolutnie nic nie tknął, jak mu powiedziałem co było robione był w szoku. Nie było potrzeby żadnej regulacji, do tej pory jeżdżę i auto prowadzi sie jak trzeba.
Matik608 - 04-03-2009, 19:08
a widzieliscie to http://moto.allegro.pl/it...y_kpl_6szt.html ??
cena fajna jak za taki zestaw tylko pewnie po paru kilometrach obydwa kola odlatuja
KamilR10 - 04-03-2009, 19:28
Ciekawe czy jest gwarancja na ten komplet. Ja właśnie wymieniam wahacz w prawym kole. Mechanik zamówił taki za 180 zł z gwarancją na rok czasu. Co do firmy to jeszcze nie wiem.
pipi_ja - 04-03-2009, 20:05
Odpuść sobie ten zakup!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moje wahacze były zapakowane dokładnie w taki same kartony(jak chcesz mogę Ci przysłac zdjęcia).Nie wiem dokładnie ile na nich zrobiłem 2 może 3 tys i koło wpadło pod samochód.
W moim przypadku kula sworznia była zdecydowanie zbyt mała i do tego wykonana z badziewnego materiału przez co wahacz sie rozpiął. Wiem to bo dałem uszkodzony element do rzeczoznawcy i tak mi go opisał.
Importer zdaje sobie sprawę co za badziew ściąga bo wystarczyło, że wysłałem im kopię orzeczenia rzeczoznawcy i wypłacili kasę plus koszt naprawy auta.
Mi sie udało,ale wg mnie szkoda zdrowia(życia) na eksperymenty z tym dziadostwem.
Matik608 - 04-03-2009, 21:13
watpie zeby dawali gwaracje...
cena na prawde zachecajaca i widze ze dwie osoby sie porwaly na to.
pipi_ja, no to wspolczuje przygody ale udalo Ci sie ze zwrocili koszta napraw etc. ale tak jak piszesz nie ma co ryzykować z takimi tandetami bo zycie jest tylko jedno.
KamilR10, czyli nie inwestujesz w 555 lub inne z półki 350zeta za sztuke?
zrypali sprawe z tym zawieszeniem w galu chociaz chyba wiekszosc samochodow teraz jest na wielowahaczowym zawieszeniu?
KamilR10 - 04-03-2009, 22:53
Matik608 napisał/a: | KamilR10, czyli nie inwestujesz w 555 lub inne z półki 350zeta za sztuke? | Powiedziałem mechanikowi żeby zamówił wahacz dobrej firmy. Zależało mi na czasie dlatego sam nic nie zamawiałem. Bo teraz jestem bez samochodu. 180 zł za sztukę to mało?
winter1986 - 04-03-2009, 23:33
Yamato kosztowało lekko ponad 300 zł za sztukę z tym, że mechanik powiedział, że ta firma jest sprawdzona i nie powinno być problemów.
|
|
|