To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

akbi - 08-05-2008, 14:56

Sruba napisał/a:
albo wiadro

:oops: :oops: :oops:

...no przyczepiłem sobie do anteny...a co :badgrin:

krzychu - 10-05-2008, 09:50

Wczoraj zamontowalem sobie CB :)

President Harry II z ASC (poprawionym ponoc z nowej dostawy lepiej dziala ASC)
Harry II ASC
Antena President MiniLog (co ciekawe ma inna budowe tzw hellica przez co niepozronie wyglada a przy 92cm ma niezly zasieg ponoc) ma tez ten plus ze nie ma logo firmowego i wyglada bardzo tanio.....
MiniLog
Uchyt bagażnikowy

Antena zestroila sie ponizej 1,1 gosc powiedzial ze idealnie tyle ze latwo ja rozlegulowac (ten mierscien na dole sie wkreca albo odreca wiec przykleilem go tasma izolacyjna)

Pierwsze wrazenia malo ciekawe. Jakos albo mam maly zasieg albo w kotlinie malo ludzi jest i duze tlumienie (jak wracalem ze strojenia)

Dzisiaj ja jechalem do pracy troche lepiej odpowiedzialm mi koles okolo 5-7km bylo dosc czysto i wyraznie (tez w kotlinie) jak wyjechalem na gorke to slyszalem 3 rozmowy na raz :( Potem testowalem z kuzynem i na 1-2km bylo spoko (z tym ze on ma slabe radyjko i antenke jakas slaba magnesowa) na FM-ie testy wypadly tez mizernie mniejszy zasieg, glosniej ale szybciej zanika. No i jedna zmiana przy zwalnaniu przycisku nadawania pojawia sie krociotki szum w eterze. Potem w miescie tez jakos tak maly zasieg 1-2km na oko......

Wszystko bylo na ASC i max gein radio raczej nie trzeszczy chodz niekiedy sa bardzo krotkie piki przepuszczane przez ASC bede jeszcze probowal przykrecic gain moze sie poprawi.

Napisze co i jak. A zestaw dobieralem dosc dlugo mam nadzieje ze nastepne testy wypadna lepiej, umiejscowienie anteny tez nie jest szczesliwe bo na rogu bagaznika.... ale nie chcialem demontowac jej przy kazdym wjezdzaniu do garazu.

Krzychu

seba77 - 21-05-2008, 15:05

krzychu napisał/a:
Antena zestroila sie ponizej 1,1

a jaka to antena i jaka długa ? amtena powinna miec min. 1metr

krzychu - 21-05-2008, 16:48

MiniLog Preisdenta (jest link w moim poscie) nie ma standartowego bata tylko jest grubsza i wygląda jak antena od radia bardziej o co mi chodzilo i nie ma logo producenta.

A gadanie że ma być powyżej 1m to kto Ci naopowiadał?? Ja mam 92cm.

Tak samo nie rozumiem ludzi z kompleksami wielkości co montują 1,45m antene na dachu swojego passata albo mondeo ja wiem że rozmiar ma znaczenie (tak jak miejsce montarzu - środek dachu najlepiej czy zmasowanie anteny) ale nie jest mi potrzebne 20km zasięgu a cenie sobie to że moge wjechać do garażu nie odkręcając ja za każdym razem. Kolega ma floride 45cm preisdenta kosztuje okolo 150zl (magnesowa, ja mam na uchycie do klapy bagażnika zamontowaną) też sobie chwali. Bardziej mnie wkurza ze inni ludzie maja lipny sprzęt to nie dość że sieje na dużym dystansie (ASC nie wyciszy) i tylko mi szumy słychać i gościa gdzieś tam daleko słychać, bo jak ktoś ma dobre radio i antenę to można spokojnie gadac wyraźnie i czysto a nie skupiać się żeby cokolwiek wychwycić. Tak że polecam firmowe anteny nawet te ponizej 1m.

A co do radia ma zasadniczy problem o którym nie pomyślałem, wyświetlacz razi w oczy (oczywiście tylko w nocy) więc jak ktoś myśli nad zamontowaniem gdzieś w zasięgu wzroku warto sprawdzić inne radia, ja mam zamontowane pod konsolą centralna a tak widze światło kontem oka (rozważam przyklejenie tam jakiej foli na ten wyświetlacz cyfrowy, szkoda że nie ma jakiegoś przełącznika natężenia). Tak to wrażenia ogólnie dobre mam po dalszych obserwacjach (prawie zawsze używam ASC).

Krzychu

Anonymous - 23-05-2008, 16:00

Z mojej strony Lemm AT1200 na bagażniku, zmodyfikowane radio Pearce Simpson Super Cheetach (klon Alana 87, wersja 4W, radio niedostępne w sklepie, jedynie na rynku wtórnym) oraz Densei EC 2018. Słychać mnie podobno całkiem nieźle przy przepisowej mocy 4W.
Zamierzam przenieść antenę z bagażnika na środek dachu, bo stamtąd znacznie lepiej nosi i są mniejsze zakłócenia. Masa na klapie bagażnika to porażka, zrobiłem poważny błąd zakładając antenę tam i nadchodzi pora się poprawić. Jeździłem z magnesówką, ale zdecydowałem się na otwór w karoserii, gdyż widziałem co się dzieje z anteną podczas bardzo ostrego hamowania czy nawet małej kolizji. Dlatego otwór, grzybek i nie najgorsza antena.
Moim zdaniem starsze radia miały znacznie lepsze odbiorniki a teraz jeszcze dochodzą badziewne anteny sprzedawane na tony i kopy. Nieraz słyszę dalekie rozmowy tam, gdzie mobilki z super-hiper-anteną umieszczoną dwa metry wyżej nie odbierają nic, nawet mimo otwarcia blokady szumów. RF Gain mam mocno skręcony by się nie denerwować.
Mój rekord odległości samochód-samochód na bezpośredniej to 52 km w linii prostej (SSB, bardzo korzystne warunki) ale przeciętnie około 5 km wystarczy.
Odkąd wypróbowałem odbiornika Alana 87 czy Super Cheetach, odstawiłem Unidena Pro 510/520 oraz wszystkie presidenty z wyjątkiem starego Herberta oraz nieco zmodyfikowanego Jacksona. ASC? Nie używam, testowałem, nie sprawdza się w moim przypadku. Najchętniej gadałbym z Yaesu FT-897 ale póki co nie mam na taki sprzęt kasy...

akbi - 23-05-2008, 16:28

krzychu napisał/a:
Tak samo nie rozumiem ludzi z kompleksami wielkości co montują 1,45m antene na dachu

znaczy, że co ... że jak mam antenę 1,45 to mam jakiś kompleks??? :shock:

krzychu napisał/a:
nie jest mi potrzebne 20km zasięgu a cenie sobie to że moge wjechać do garażu nie odkręcając ja

a widzisz ... każdy potrzebuje co innego ... ja nie wjeżdżam do garażu, więc zupełnie nie patrzałem takimi kategoriami a za to chciałem mieć dobry zasięg ...a długość anteny jest wspomniana nawet w instrukcji radia (przynajmniej w presidentach), że im dłuższa tym lepsza (mam na myśli tutaj zasięg).

Z jednej strony, też bym wolał małą antenkę (kwestia wyglądu i ew możliwości odczepienia się), ale z drugiej zaś, chciałem mieć dobry, czysty sygnał o dłuższym zasięgu ... stąd porównują parametry anten (presidenta) nie wybrałem MiniLog'a o mocy 250W, a Dakote z mocą 1500W.

Co do pozostałej Twojej wypowiedzi to się mniej więcej zgadzam .... nurtuje mnie tylko ten "kompleks długich anten" :badgrin:
...a może mają go Ci od krótkich antenek ?? :badgrin:

krzychu - 23-05-2008, 16:40

Nie no ja tam pisze że oczywiście wielkość ma znaczenie, ma też znaczenie jakość wykonania, a co do tego 1,45 to chodzi o to że to większości samochodów taka antena po prostu nie pasuje jeszcze na magnesie na srodeczku dachu z kabelkiem poprzylepianym plastrem :mrgreen: co innego jak ktos ma busa, SUV-a, ciężarówkę tam taka antena pasuje innaczej szkoda sobie szpecic auta. Tak jak tam kolega wcześniej mówi zmasowanie anteny tez ma znaczenie i wole mieć mniejszą poządna, dobrze zamontowaną i dobrze zestrojna niz jakas 1,45 z pominięciem któregoś tego czynnika bo będzie ładniej wyglądać. A wieksza antena oznacza tez więcej zakłuceń ogólnie temat woda.... "chodliwiej" wygląda dla złodzieja itd.... a garaż nie jedyny problem parkingi podziemne, duże siły działające przy dużej prekości itd.... Jestem ogólnie przeciwnikiem anten takich dużych w samochodach osobowych jak widze na drodze od razu mi sie ciśnie na myśl o ziomal co ma kompleks sorry ale takie mam zdanie (ma to jakieś podstawy teoretyczne bo jak ktoś ma jakiś kompleks chce mieć coś dużego, chce zeby go było daleko i głosno słychac, zeby wszyscy go słyszeli, zeby cieniasow z mniejszymi antenami zagluszyl itd)... zresztą na tym co mam nieraz jak wjade na jakies wzgórze zdaża mi się słyszeć do 3 rozmów na raz żadnej nie da się zidentyfikować więc po co słyszeć jeszcze więcej?? Ja rozumiem że w nocy u mnie często się zdaża że nikt nie ma akurat z CB na trasie ale no większy zasięg nie oznacza że ktoś ma też taki sprzet zeby odpowiedzieć...

xpascal - mówisz ze masz super sprzet, super zasięg więc po Ci to jak przykreciłeś Gein-a nie lepiej mniejszą antena i na maxa go rozkręcić czy zle mysle??

Krzychu

cns80 - 23-05-2008, 21:58

krzychu napisał/a:
a co do tego 1,45 to chodzi o to że to większości samochodów taka antena po prostu nie pasuje jeszcze na magnesie na srodeczku dachu z kabelkiem poprzylepianym plastrem :mrgreen: co innego jak ktos ma busa, SUV-a, ciężarówkę tam taka antena pasuje innaczej szkoda sobie szpecic auta.
Ciężarówka z 1,45 :shock: Ostatnio jak takiego widziałem to psioczył coś że zawadził o trakcję tramwajową i mu radio buczy i wyświetlacz szwankuje :) . Raczej rzadko widuję takie anteny na ciężarówkach.
krzychu napisał/a:
xpascal - mówisz ze masz super sprzet, super zasięg więc po Ci to jak przykreciłeś Gein-a nie lepiej mniejszą antena i na maxa go rozkręcić czy zle mysle??
Geina zawsze można rozkręcić (w zależności od potrzeb), anteny nie wydłużysz :wink:
karol - 24-05-2008, 02:14

No to juz wiem co o mnie mysla jak jade z 1,5 metrowa Sirio Super Carbonium na
dachu :lol: :roll: Na szczescie nigdy nie mialo dla mnie najmniejszego znaczenia co
o mnie sadza obcy ludzie.
Zlozylem taki zestaw jaki wydawal sie dla mnie optymalny,pomijajac nawet rady innych.Zawsze robie po swojemu i w tym przypadku sadze ze wyszlo mi to na dobre.
Antena zamocowana na stale na dachu + Uniden 520 daja naprawde znakomitej jakosci lacznosc nawet do 15 km( sprawdzone-odjezdzalem od kolesie i rozmowa urwala sie za gorka na 15 kilometrze,ona ma sprzet Presidenta).
A jesli komus sie nie podoba dlugi bat na dachu Eclipsa to trudo-jego probem :P
Moj Kliper i mi sie podoba.I jeszcze jak dziala! :) 8)

akbi - 26-05-2008, 12:01

krzychu, może się czepiam ...ale ...
krzychu napisał/a:
co do tego 1,45 to chodzi o to że to większości samochodów taka antena po prostu nie pasuje jeszcze na magnesie na srodeczku dachu z kabelkiem poprzylepianym plastrem

antena ma za zadanie odbierać i nadawać sygnał ...a nie wyglądać ...czy ktoś gdzieś ustalił jakieś normy ... że 1m to wygląda OK, a 1,5 już NIE ???
Co do plastra to ok... ale jakoś ostatnio nie zauważyłem tego patentu.

krzychu napisał/a:
ciężarówkę tam taka antena pasuje

z reguły ciężarówki jeżdżą właśnie z krótkimi antenami ... bo po pierwsze - i tak mają wyżej antenę niż 2m w osobowym, a po drugie z anteną 1,5 cz 2m mieli by często problem z przejazdem w mieście pod wiaduktami.

krzychu napisał/a:
Tak jak tam kolega wcześniej mówi zmasowanie anteny tez ma znaczenie i wole mieć mniejszą poządna, dobrze zamontowaną i dobrze zestrojna niz jakas 1,45 z pominięciem któregoś tego czynnika bo będzie ładniej wyglądać.

oczywiście ...zestrojenie i dobre zamontowanie to podstawa ... ale to już nie ma różnicy czy się to wykonuje na antenie 0,5m czy 2m

krzychu napisał/a:
wieksza antena oznacza tez więcej zakłuceń

pod warunkiem złego zestrojenia

krzychu napisał/a:
"chodliwiej" wygląda dla złodzieja

tu możliwe, że masz rację ... ale i z dłuższą anteną gorzej uciekać :D

krzychu napisał/a:
parkingi podziemne

na niektóre parkingi to i z anteną 1m nie wjedziesz

krzychu napisał/a:
duże siły działające przy dużej prekości

też miałem o to obawy ... na szczęście moja 1,45m antena z mojego Galanta nie spada

krzychu napisał/a:
Jestem ogólnie przeciwnikiem anten takich dużych w samochodach osobowych

no ale dlaczego??? bo póki co, argumenty, które przedstawiłeś, to są to jedynie argumenty, którymi Ty się kierowałeś przy zakupie swojej anteny ... lecz czy możesz podać jakiś artykuł czy cośpodobnego świadczącego, że to jest właśnie jakiś wyznacznik ??? .... a może antena 0,5m jest ok... a wszystkie powyżej (w tym i Twoja) to beee

krzychu napisał/a:
jak widze na drodze od razu mi sie ciśnie na myśl o ziomal co ma kompleks

póki co, z tego co opisujesz, to mi się nasuwa jedynie, że Ty masz kompleks tego, że są inni co mają dłuższe anteny od Twojej.
Twoje wywody są dla mnie bez sensu ... krótsza antena ok ... wygodniejsza w utrzymaniu (w szerokim tego słowa znaczeniu) ale gorsza jakość ... dłuższa antena wprost przeciwnie.
Każdy musi podjąć jakiś kompromis - co jest dla niego najważniejsze ... czy jakość sygnału - czy też możliwość wjazdu do garażu bez zdejmowania anteny i ew "gorzej prezentujące się auto".
Dla Twojej świadomości - ja kierowałem się jedynie suchymi liczbami z parametrów technicznych anten ... i zapewniam Cię, że nie mam żadnych kompleksów :badgrin:

krzychu napisał/a:
chce zeby go było daleko i głosno słychac, zeby wszyscy go słyszeli, zeby cieniasow z mniejszymi antenami zagluszyl

do tego dodam Ci jeszcze, że ja z reguły słucham i mało mówię przez radio ... i faktycznie wolę o czymś wiedzieć 20 km wcześniej, niż 100m za późno

Tak ogólnie to dodam, że mnie bardziej irytują (niż zwracanie uwagi na czyjeś długości anten) przekleństwa i bardzo niski poziom w wypowiedziach co po nie których "mobilów".

cns80 - 26-05-2008, 12:32

A mnie irytuje gdy lecę trasą i widzę z przeciwka sznur anten, a jak o coś zapytać to cisza. Nawet jak się wywołuje po marce i kolorze to udaje że nie słyszy :twisted: . Skorzystać z ostrzeżenia przed miśkami by chciał, ale sam nic nie powie.

Jeśli chodzi o długość anteny to miałem kiedyś nieprzyjemność prowadzić autko z dobrze zestrojoną nateną 60 cm (chyba Midland) i CB Uniden 520. W deszczu i mgle na krętej leśnej drodze mogłem sobie porozmawiać z kierowcami z przeciwka tyle czasu ile się widzieliśmy. Porażka :doubt:

krzychu - 26-05-2008, 12:41

Aleee dlugi post. Ale wyjaśnij mi jedno bo nie czaje tego. Tak wczoraj jak na mieście wracałem z pracy a była ta cała masa powrotowa to jak odkręciłem SQ ręcznie to słyszałem po 2-3 rozmowy na raz, ASC nawet nieźle się spisywało bo przepuszczało tylko tych blisko. No ale wyjechałem z miasta korzystając z tego że dużo ludzi gada pobawiłem się troche i tak się zastanawiam bo odbieram np. kogoś z dużą ilościa zakłuceń co mi da wtedy wieksza antena?? Jak by ten gość co nadaję miał wiekszą antene to bym go lepiej słyszał zapawne ale co większa antena a odbiorze daje?? Odbiera po za mocniejszym sygnałem też tło którym są szumy i tez odbierze ich więcej bo ich więcej zbiera..... Więc był bym skłonny zaryzykować stwierdzenie że większa antena ułatwia dalsze nadawanie ale niewiele pomaga przy odbiorze chyba że ktoś chce słuchać szumów i wsłuchiwać się wyłapując rozmowy.... Może się mylę ale jeśli tak to niech mi ktoś wytłumaczy to od strony logicznej albo fizycznej....

Z moim przemyśleń może to mieć znaczenie przy tym że zakłucenia które generuje kabel, czy instalacja samochodu moga się przez to zmniejszyć ale sam sygnał który dociera do nas jest już z jakas ilością szumów i tutaj tylko nadajnik (czyli antena bo moc jest stała) z większym zyskiem mógl by pomóc.

cns80 - też mnie to wkurza szczególnie jak jade już moją droga taka mniej uczęszczana w kotlinie jak pytam, cisza a potem widzę 2 auta z antena mnie mijają....

Krzychu

akbi - 26-05-2008, 14:05

cns80 napisał/a:
Skorzystać z ostrzeżenia przed miśkami by chciał, ale sam nic nie powie.

Patryk ...żebyś mnie źle nie zrozumiał .... jak ktoś się o coś pyta to odpowiadam ... chodziło mi tylko o to, że z kolei ja nie pytam się co 5km "Mobile ...jak tam ścieżka do xxxx"

krzychu, przyznam szczerze, że za długo z radiem nie jeżdżę (aby nie napisać, że bardzo krótko :P ), ale na trasie to nie przypominam sobie problemów "3 rozmowy na raz". W mieście natomiast nie jeżdżę z anteną ... chyba, że akurat jadę w trasę, no to siłą rzeczy przez miasta też przejeżdżam.
Dodam jeszcze, że zawsze mam włączone ASC.

Co do mocy nadawczo -odbiorczej ... to sądzę, że antena ma duże znaczenie ... skoro słyszę "klienta" pytającego o drogę ... później słyszę dwie odpowiedzi .... a ten "klient" zadaje pytanie powtórnie, bo nic nie słyszał :)

cns80 - 26-05-2008, 14:17

akbi napisał/a:
Patryk ...żebyś mnie źle nie zrozumiał .... jak ktoś się o coś pyta to odpowiadam ... chodziło mi tylko o to, że z kolei ja nie pytam się co 5km "Mobile ...jak tam ścieżka do xxxx"
Doskonale Cię rozumiem :mrgreen: .
Ja to napisałem w kontekście tego co mnie wkurza, a nie w kontekście tego że ty mało mówisz :)
Ja też staram się słuchać, ale jak ktoś potrzebuje pomocy to się odzywam.

akbi napisał/a:
Co do mocy nadawczo -odbiorczej ... to sądzę, że antena ma duże znaczenie ... skoro słyszę "klienta" pytającego o drogę ... później słyszę dwie odpowiedzi .... a ten "klient" zadaje pytanie powtórnie, bo nic nie słyszał

Dokładnie. Raz mi się nawet udało ustalić, że pytający jest o 8-9 km bliżej odpowiadających niż ja :P

krzychu - 26-05-2008, 14:18

No ale ten klient może mięć jakąś kulawą antenę, źle zestrojoną, kulawe radio, albo SQ przykręcone za dużo (mi tez się tak zdarzą ze ja słysza pytanie, ze 2 odpowiedzi a klient pyta się jeszcze raz..... jesli pytanie i odpowiedz słychać czysto to można "podrzucić" pytającemu odpowiedz bo pewnie się jest między pytającym a odpowiadającymi)

A ja w mieście to mam namiętne że słyszę rozmowy nachodzące na siebie ale w mieście albo jak wyjadę na jakieś wzgorze (ale przy wyłaczonym ASC) na trasie jest potem już ok czy na dolotach to miast...

Krzychu