To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - COLT C53A - PRAWDZIWE GTI - 2.4 DOHC

rosomak1983 - 17-01-2010, 23:55

Cos chłopaków ostatnio nie widać na forum... Duza szkoda...
POZDRO

Serek - 18-01-2010, 01:35

Ponieważ temat ciekawy i sam zabieram się za takowy swap, napiszcie chłopaki o kilku ważnych rzeczach:
1. blok 4G64 na oryginalnych tłokach i pierścieniach?
2. dodatkowe problemy z wiązką silnika ? przeróbki, przekładka...
3. ECU samo utrzyma silnik czy niezbędna swinka ?

slevin - 26-01-2010, 10:23

Ostatnimi czasy proponowałem NYSANowi konfrontacje z moja starletka ale nie możemy się zgrać, albo boi się 8) , a chciałbym zobaczyć jak się toczy to maleństwo 8)
Krzys - 26-01-2010, 17:16

slevin, co tam u chlopakow?? :D bo sie nic nie odzywaja :?
Anonymous - 04-02-2010, 09:04

Hej ho,
Coltos ma się dobrze, ja nim jeżdżę :mrgreen:
Zimową porą mieszczę się w 11.
Inne hybrydy ciekną(płyn chłodniczy) :cry: wczoraj oglądaliśmy jedną w eclipsie(sobie właściciel wymyślił że da sam radę - w necie ni ma wszelkich info :wink: )
Serek nie podam Ci gotowca bo za mało szczególów znam, foty foty foty...
A tak w ogóle to 100km z litra to droga przez....

P.S. Tej hybrydy nie zrobi Pan Henio w garażu...a Ty Slevin to VR4 szykuj na konfrontację a nie jakąś Starlet Turbo :mrgreen: tylko niech śnieg zejdzie z dróg...

Serek - 04-02-2010, 14:25

autoR napisał/a:
Serek nie podam Ci gotowca bo za mało szczególów znam, foty foty foty...

:shock: to kto to składał jak nie Ty?

Anonymous - 04-02-2010, 15:21

Leon z działek :mrgreen:
Serek - 04-02-2010, 16:15

autoR napisał/a:

no to do kogo uderzyć z pytaniami ?

Anonymous - 04-02-2010, 16:54

Serek napisał/a:
autoR napisał/a:

no to do kogo uderzyć z pytaniami ?

Ale pytania, które zadałeś w poście wyżej świadczą o braku wiedzy w temacie - Ty nie znasz tego tematu lub wydaje Ci się że znasz. I odpowiedzi na nie niewiele pomogą - jak będziesz miał obie połówki to wtedy jest o czym rozmawiać :mrgreen:

Anonymous - 04-02-2010, 17:12

Nie odbieraj tego jako złośliwość ponieważ kwestia doboru tłoków i pierścieni jak również elektryka(opisana w tym temacie) jest drugorzędną. Połączenie połówek jest istotne a to czym to wystroisz i jaki przewidujesz stopień sprężania to możemy pominąć.

A o szczegóły pytam Twojego projektu i fotki bloku, głowy, etc.?

Serek - 05-02-2010, 11:19

Projekt 4g64/4GCS + głowica 4G63 DOHC Dynamic-4 N/A. Idąc dalej pozostaje kwestia tłoków (pod turbo custom made) natomiast tutaj sprawa stopnia sprężania. Przejrzałem temat raz jeszcze - wycofuję pytanie o ECU i wiązkę. Ale ani słowa o tłokach...
Anonymous - 05-02-2010, 13:40

Bloków było kilka: 16V czy 8V i która generacja rocznikowo 88-92 czy >92, model auta, US spec czy...inne?Uwierz, że są różnice... Najlepiej jak będziesz miał to zrób fotę.
Tłoków ORI też kilka rodzai, wklęsłe, płaski, ''garbate''-wypukłe, na tą chwilę jest wyprzedaż w IC po niecałe 40zł sztuka -garbate, pierścienie też mają tanie, najlepiej składać to na stalowej uszczelce wg mnie lecz wymagana jest wtedy wzorowa powierzchnia. Dla niektórych rozrząd w tej hybrydzie już jest wyzwaniem...
Jak chcesz iść w turbo to kup kute tłoki i wtedy albo dokładne wyważenie układu korbowo-tłokowego lub powinien ktoś wziąźć korby z GDI i porównać - były fabrycznie wzmacniane- może da radę to ożenić...

Serek - 05-02-2010, 15:03

Blok z modelu Galanta E1x, Sonaty z lat 88-92, ew. z Galanta E5x w wersji 2.4 DOHC. To mój plan, natomiast Wy robiliście to na bloku 16V. Mimo to chętnie posłucham o tłokach. Turbo raczej nie.
Anonymous - 09-12-2010, 15:02

Heh,
Colciak dostał drugą skrzynię - krótszą i ostrzejsze wałki + drobne mody głowicy, w tej chwili stoi na lakierni - będzie mazany(lakierowany) cały i ...niestety Nysan szuka nabywcy :cry:
Potencjalnych zainteresowanych proszę o PW...Nysan za dużo czasu nie ma ostatnio...

NYSAN - 10-03-2011, 17:18

Odświerzę trochę, się doczekałem w GT artykułu, wkleję pierwsze strony - kto ma kupić GT i tak kupi - może afery nie będzie...

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us