Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc
robertdg - 22-03-2010, 16:24
Zawsze mozesz kupic minimalnie krótszy pasek
Wszyc - 22-03-2010, 16:40
Też nad tym myślałem ale muszę jeszcze sprawdzić czy w ogóle ktoś dospawał tak to łoże że pokrywa się z otworem mocującym alternator
latem będę musiał chłodnicę kupić bo ta wisi na zipach i wo ogóle nie pasuje w mocowania
Znów pojawiają się myśli nad 150konną jednostką 4G63 6 bolt z Eclipse i może kiedyś po eksperymentować z 4x4 bo podobno wcale trudno nie jest ani też drogo tylko trzeba baaaaaardzo dużo cierpliwości duuuużo czasu i trochę cięcia...
nie opłaca mi się większego silnika wkładać bez 4x4 dopiero jak by był taki napęd to bym pomyślał nad uturbieniem i sprawą zatrzymania zwierzaka
Ale to marzenia marzenia i jeszcze raz marzenia
Ale to 4G63 to będę musiał przemyśleć poważnie bo to może być to ale wtedy bym był chyba ogłoszony największym świrem na forum po takim swapie
Trzeba kiedyś objechać białego Gala z Gorzowa Wielkopolskiego ale to marzenia puki co
jacek11 - 22-03-2010, 17:17
| Wszyc napisał/a: | | Znów pojawiają się myśli nad 150konną jednostką 4G63 6 bolt z Eclipse |
Nie lepiej pakować 2.0 V6 z gala?Moc ta sama,a bez kombinacji
Wszyc - 22-03-2010, 17:25
jednostka 2.0 V6 daje mi tyle samo kombinacji co 4G63 mam diesla więc kwestia osprzętu nie gra roli i tak potrzebuje wszystko a jednostka 2.0 V6 nie daje mi możliwości dalszego podnoszenia mocy gdyż tuning tej jednostki jest przerażająco kosztowny gdyż praktycznie nie ma do niego części do tuningu a 4G63 stawia głównie problem z prędkościomierzem będę musiał bawić się kablami by przystosować zegary z 2.0 V6 do silnika z eclipse
Pewnie jeszcze wyjdzie ze 100 komplikacji wiec muszę wszystko dokładnie przeanalizować ale jestem na tyle walnięty by to zrobić
szpala85 - 22-03-2010, 20:08
| Wszyc napisał/a: | ale jestem na tyle walnięty by to zrobić |
widzę że ten rok zapowiada się ciekawie
Wszyc - 22-03-2010, 20:11
Zobaczymy jak finanse będą się sprawować jak znajdę prace ciekawą to może będzie po wakacjach silniczek a jak nie to cóż kolejna zima z dieslem
Wszyc - 22-03-2010, 23:48
pogadałem z chłopakami z działu Eclipse i powiedzieli że do 4tyś zł powinienem dorwać Eclipse 1generacji z silnikiem nadającym się do swapa wiec nie ma tragedii
pierwsza sprawa by była po zakupie pewnie wymiana pierścieni
sprawdzenie ECU pod kontem błędów
custom dolot bo to inna komora silnika wiec pomyślimy by to jakoś poprowadzić inaczej bo benzyny mniejszy aku więc może bym go przeniósł na skrzynie biegów dolot wtedy by miał ładne miejsce, nowe świece kable wn, rozrząd wszystkie inne paski no i zabawa z zegarami i elektryką na długie wieczory...
Tylko będzie trzeba zbadać sprawę co zrobić z tym co zostało z eclipse? czyli ile kasy będzie mnie kosztowało ze złomowanie zdekompletowanego samochodu bo silnik diesla sobie zostawił bym na dłuższy czas w razie co
Wszyc - 29-03-2010, 07:52
Dziś idę polować na pasek od alternatora potrzebuje prawie 11cm krótszego niż oryginał
O to werdykt po 3 miesiącach użytkowania ( i 2tyś km.) przejechanych po 3 latach stania
- silnik pracuje równo i bez żadnych zastrzeżeń cud malina
- ale bierze olej przez te pierścienie
- silnik w zakresie od 1tyś obrotów do 2,2tyś obrotów nie jedzie to pewnie przez przedmuchy tyle oleju dostaje się do dolotu i tak jest przy pchany dolot że dopiero jak turbo się załącza to jakoś daje rade cóż ostatni czasy litr oleju spuściłem z intercoolera
- szyby otwierają się do połowy jak zjadą niżej trzeba ciągnąć za szybę do góry bo silniczek sam bez pomocy sobie nie poradzi no ale spoko to było do przewidzenia po 3 latach trzeba rozebrać drzwi i wszystko zakonserwować przesmarować
- central chodzi tak jak 6lat temu czyli nie domyka tylnych prawych drzwi ale to zrobię przy okazji serwisu mechanizmu szyb
- tylna klapa bagażnika chce mnie zabić muszę coś wymyślić by się sama nie zamykała mi na głowę
- któraś albo wszystkie poduchy silnika mają dość straszne wibracje na kierownicy w przedziale 800-1000 obrotów
- zawieszenie nie puka nie stuka i nigdy tego nie robiło stan jest okey
- hamulce przód okey tył prawie nie ma ale i tak lepiej hamuje niż golf 3 na nowych hamulcach testowane
- elektryka ogólnie żyję własnym życiem
- dużo niedoróbek wnętrza tam coś odpada, tam chamska śruba, tu dziurka tam dziurka
- audio stary kasetowy pioneer przód 2 głosniki 10cm w desce rozdzielczej stare jakieś papierzaki tył dwa 6x9 no name.... Jakość audio - tragedia
- dziura w wydechu tuż za katalizatorem ale nie chce mi się tego robić ładnie brzmi i spełnia wszystkie normy wiec puki co gicior
- dobity synchronizator 2 biegu ale jedyny tego minus to że nikomu nie mogę dać auta bo nie wrzuci 2 biegu a i nie można się ścigać ale przecież mając 2.0 TD to i tak nie da się więc nie przeszkadza w użytkowaniu
ogólnie uważam auto za mega tanie w utrzymaniu jak by było wszystko wymieniane kiedyś okresowo a nie jak ja teraz muszę wszystko na raz to utrzymanie tego auta kosztuje grosze
Lechfan - 29-03-2010, 11:47
Sledze temat od poczatku i trzymam kciuki za powodzenie operacji. Wierze, ze uda Ci sie doprowadzic Gala do stanu z okresu jego swietnosci.
A mechanizmy tylnych szyb tez musze u siebie przesmarowac, bo co prawda silniczek daje rade jeszcze, ale w dolnych zakresach bardzo zwalnia..
Wszyc - 30-03-2010, 16:13
tak więc druciarstwa ciąg dalszy... okazało się że otwór na śrubę mocującą do jarzma w alternatorze jest wypełniony złamaną śrubą tak więc nie jestem w stanie tam nic wkręcić wiec znów domowymi sposobami jakoś to umocowałem i napiąłem jakoś pasek mam w to wbite alternator jest krzywo ale daje prąd wiec dynda mi to nie chce mi się go wyjmować rozwiercać i przegwintowywać pasek nie piszczy wiec niech se wisi i lata nie naprawie tego i nie będzie idealnie precz z systemem zło
Tak wiem że krzywy alternator może żłobić dziurę w bloku i rwać paski ale kij nie chce mi się i już
Wszyc - 30-03-2010, 17:53
Dziś zająłem się sterownikiem szyb
I znalazłem winowajce nie działających szyb.... wilgoć zaśniedziałe styki...
wyczyściłem styki i wszystko hula tylko że słabo hula bo przytarte są siłowniki kupa pyłu i syfu i ledwo chodzą muszę zdjąć tapicerkę i je przesmarować puki co kilka próbek różnych smarów wrzuciłem do zamrażalnika by zobaczyć który zachowa właściwości i mnie nie zawiedzie zimą
j-rules - 30-03-2010, 17:58
| Cytat: | puki co kilka próbek różnych smarów wrzuciłem do zamrażalnika by zobaczyć który zachowa właściwości i mnie nie zawiedzie zimą | laboratorium dextera
Lechfan - 31-03-2010, 11:53
Dobry pomysl. Podziel sie prosze wnioskami, bo tez bede w piatek/sobote smarowal te mechanizmy.
Wszyc - 31-03-2010, 15:50
Dziś przesmarowałem wszystkie mechanizmy szyb smarem grafitowym i wszystko działa 100razy lepiej central zamka na tylnych prawych drzwiach się nie udało zrobić nie mogłem zamka wydłubać z drzwi... ale co do szyb to i tak nie jestem w 100% zadowolony latem postaram się zdemontować całe szyby z mechanizmem by przeszlifować szynę wymyć uszczelki i wyczyścić szybę bo jest uwalona jak stare nie myte akwarium i trochę orze uszczelki ale to przy okazji jak będę chciał wygłuszać drzwi do audio
Wszyc - 31-03-2010, 22:47
W najbliższym czasie:
zdjęcie calutkiej tapicerki z wnętrza i bagażnika
naprawy instalacji elektrycznej wnętrza pojazdu
likwidacja wszelkich nawet małych ognisk rdzy w środku ale tak porządnie na lata
doprowadzenie wnętrza o stanu fabrycznego
jeżeli starczy pieniędzy wygłuszenie auta pod car audio co prawda nie prędko będę audio montował ale nie ma sensu 2 razy wszystko rozbierać jak będzie szansa zrobię to za jednym zamachem
postaram się o wyjęcie zamków i szyb w celu drobiazgowego serwisu
montaż podświetlania na LED'ach
wymiana dywaników
pozbycie się zapachu 3 lata stojącego auta
To takie plany na najbliższy czas jeżeli pogoda dopiszę...
Potem następnym celem będzie pozbycie się każdej kropki rdzy z podwozia
A właśnie możecie podać producentów podkładów, lakierów itp. które polecacie tym więcej firm tym lepiej bo nie wiem co będę miał pod ręką w lakierniczym sklepie
Z góry dzięki za pomoc
|
|
|