[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach
pablo diablo - 28-03-2014, 13:06 Temat postu: Re: AirEnabler
fargo napisał/a: | pablo diablo napisał/a: | łączy mi się poprzez WI-FI
co bardzo ważne: małe straty Energi w telefonie bo bluetooth jest wyłączony (jak wiemy pobiera on dużo Energi) |
Bluetooth ma troszkę mniejsze zużycie energii niż wifi |
absolutnie sie z tym nie zgodzę,teraz wiem jak dużo mniej Energi mi zużywa iphone gdy strumieniuje swoja muzykę po Wi -Wi
raqu - 28-03-2014, 15:37
bart210 napisał/a: | To może być problem w telefonie. Każda ładowarka generuje zakłócenia. Sprawdź czy przez słuchawki też są zakłócenia gdy słuchasz muzyki. |
Nie zależy to od modelu telefonu ( na słuchawkach idzie prawidłowo), miałem tak na starym telefonie i teraz nowy ma ten sam problem, no chyba że dotyczy to wszystkich modeli telefonów sony xperia, albo ładowarka jest do kitu.
Sprawdzę to co kolega niżej napisał że najpierw podłącze wszytko i dopiero potem odpalę samochód i włączę AUX-a.
pablo diablo - 28-03-2014, 20:57
Zastanawiam sie tak, a zależy mi bardzo na dzwieku dobrym dźwieku przez aux,
Jeżeli jak pisze tokyo kabelek od radia domiejsca gdzie sie wpina chincze jest nieekranowany to może sam bym ten kabel wymienił nie wiem czy to dużo zabawy? Może ktoś już to rozbierał i pomoże koledze ? chodzi ze jak wymieniać ten kabelek to bym wymienił na dobry i z końcówką jack, co myślicie
chyba sam sobie odpowiedziałem znalazłem ten film
https://www.youtube.com/watch?v=seyiixtO4pw
no i chciałbym też tak https://www.youtube.com/watch?v=6JwSshyiuaE
ale zostanę przy pierwszej wersji
[ Dodano: 28-03-2014, 23:57 ]
bardzo ciekawe rozwiązanie sterowanie i przesyłanie muzyki iphone-m dodatkowo zestaw głośnomówiący
http://www.gromaudio.com/..._interface.html
tu filmik jak to działa https://www.youtube.com/watch?v=abC62gM6mGA
jak zainstalować
https://www.youtube.com/watch?v=c0xoCq0cE_w
lurek - 29-03-2014, 15:51
Dziś podłączyłem swoje mp3 do auxa, zero szumów, podkręcałem głośność do 35 i gra dobrze. Mam 7 cm kabelek.
grzesiopol - 29-03-2014, 19:01
Dzisiaj i ja podłączałem MP4-kę i ... był szum na poczatku (być może źle miałem wsadzoną wtyczkę jacka do mp-trzaska bo poruszałem i było OK) ale jak muzyka poszła to było OK, potem nawet jak wyłączyłem muzykę było cicho na włączonym silniku i wentylacji. Kabel nawet długaśny firmy "No name"
pablo diablo - 03-04-2014, 23:06
Panowie potrzebuje pomocy elektronika/ elektryka
Postaram się opisać problem z którym się potykam i szukam porady.
jak pisałem wcześniej próbowałem znaleźć coś co za pomocą wifi połączy mi automatycznie iPhone z radiem samochodowym i znalazłem, mały ruter odblokowany z kartą dźwiękową, podpinamy kabelkiem pod AUX
http://www.amazon.com/Air...y/dp/B00EZWVZ44
wszystko super chodzi tylko denerwują mnie zakłócenia. Na początku myślałem że to kabel od AUX-a ale nie bo gdy podepnę pod słuchawki to urzodząnko w samochodzie i puszcze muzę z tel to zakłócenia podobne. całe urzadzonko podpoiłem w domu pod wierze w salonie ruter przez usb zasilany z ładowarki iphona i jak makiem zasiał cisza. więc w garazu podpiolem ten ruterek pod prąd z ściany tak samo jak w salonie a kabelek AUx z samochodu i bez zakłóceń. wiec winny jest prąd z gniazda zapalniczki.
pytanie jakiej ładowarki szukać dla tego ruterka by wyeliminować zakłócenia chodzi o ładowarkę usb do gniazda zapalniczki
mam nadzieje ze to w miare jasne
mjsystem - 04-04-2014, 08:00
pablo diablo napisał/a: | pytanie jakiej ładowarki szukać |
Poczytaj na forum CB o filterkach dla radyjek montowanych w autach z elektrycznym wspomaganiem kierownicy albo podjedź do zakładu montującego CB. Oni mają takie filterki. Jest ogromna szansa, że pomoże.
tyku - 04-04-2014, 10:02
pablo diablo, Moim zdaniem nie potrzebnie robisz sobie koszty i komplikujesz sobie życie zamiast je upraszczać Po co Ci to wszystko (kabelki, aux, Adapter Kit)
Kup sobie dobre radio do lancera z USB i nie będziesz miał zakłóceń. Po co słuchać muzyki z telefonu jak wszystko można mieć na USB Bezprzewodowe przesyłanie dźwięku wiąże się ze stratą na jakości. Ja mam moduł Mitsubishi Bluetooth Hands Free Module(052) i mogę przesyłać dźwięk bezprzewodowo przez Bluetooth (dźwięk bez zakłóceń, nawet jak telefon się ładuje), pytanie jest tylko takie, po co? jak ma się USB
Poszukaj radia z USB i nie będziesz musiał kupować Adapter Kit
pablo diablo - 04-04-2014, 10:28
Ja ciebie rozumiem każdy ma swoje potrzeby a że wszyscy działają w pewnym kluczu to nie znaczy że ja muszę tak robić, mnie nie zadowala usb i kabelki. sęk w tym ze ja w samochodzie doszedłem do tego że nie mam żadnych widocznych kabelków i po wejściu do samochodu nie muszę nic podłączać bo telefon automatycznie łączy się z tym urządzeniem i przesyła muzykę po wi fi gdzie niema strat w większym stopniu. Bluetooth niesie ze sobą straty mocy urządzenia i dźwięku. To urządzenie jest, naprawdę ok i jest tym czymś co montują w najnowszych samochodach do łączenia się z iPhone,
Ja mam wszystko co potrzebuje w jednym miejscu muzyka nawigacje itp itd w telefonie,
Zawsze działam troche inaczej niż wszyscy
Janek_W - 04-04-2014, 12:35
pablo diablo, jeżeli szumy pochodzą od zakłóceń prądu w gniazdku zapalniczki, to możesz założyć taki filtr jak radzi mjsystem, albo pociągnąć zasilanie bezpośrednio z akumulatora. Jeżeli to "sieje" sama ładowarka, no to trzeba by ją zastąpić jakimś bardziej markowym modelem. Fajnie by było, jakbyś sprawdził jak działa to całe urządzenie w innym aucie, żeby można było stwierdzić czy wina leży po stronie instalacji elektrycznej w samochodzie czy ładowarki.
klub44 - 09-04-2014, 12:18
Witam,
Chcialem wymienic glosniki w Lancerku na cos lepszego/mocniejszego. Nigdy sie w to nie bawilem i nawet nie wiem czego szukac (jakich parametrow).
Posiadam radio nieoryginalne bez wzmacniacza, producent podaje takie parametry:
RMS Power Output 14 watts
Peak Output 50 watts
RMS Power Bandwidth 20-20kHz
Preamp Outputs 6-channel
Sub Preamp Outputs Yes
Jakies dobre rady? Jakie glosniki beda pasowac do tego radia, bez koniecznosci kupowania wzmacniacza i ciagniecia nowych kabli. Czy lepiej kupic wzmacniacz od razu, czy dopiero jak bede chcial dolozyc tube?
jaca87 - 09-04-2014, 12:50
klub44 napisał/a: | Witam,
Chcialem wymienic glosniki w Lancerku na cos lepszego/mocniejszego. Nigdy sie w to nie bawilem i nawet nie wiem czego szukac (jakich parametrow).
Posiadam radio nieoryginalne bez wzmacniacza, producent podaje takie parametry:
RMS Power Output 14 watts
Peak Output 50 watts
RMS Power Bandwidth 20-20kHz
Preamp Outputs 6-channel
Sub Preamp Outputs Yes
Jakies dobre rady? Jakie glosniki beda pasowac do tego radia, bez koniecznosci kupowania wzmacniacza i ciagniecia nowych kabli. Czy lepiej kupic wzmacniacz od razu, czy dopiero jak bede chcial dolozyc tube? |
A jakim budżetem dysponujesz? Łatwiej ci będzie coś doradzić.
klub44 - 09-04-2014, 13:26
jaca87 napisał/a: |
A jakim budżetem dysponujesz? Łatwiej ci będzie coś doradzić. |
Nie szukam top sprzetu, raczej bede bral cos z drugiej reki, jak sie trafi jakas dobra jakosciowo okazja. Nie wiem tylko czego szukac, na jakie parametry patrzec co by zmiescilo sie do Lancerka.
Czy w ogole oplaca sie wymieniac firmowe glosniki, czy lepiej zainwestowc w suba i wzmacniacz, a do tego dokupowac glosniki? Do wyboru sa glosniki dwu i trojdrozne, nie za bardzo sie orientuje, o co z tym chodzi, i ktore beda lepiej sie sprawowaly.. Wiem, ze trzeba sprawdzic rozmiar, ale nie wiem jaki pasuje do Miska.
Nie jestem audiofilem, jednak mam ochote poprawic jakosc dzwieku w Lancerku. Kumpel ma w swoim 300W i jak dla mnie gra to w sam raz, wiecej (chyba) nie bede potrzebowal. Planuje sobie rozplanowac poszcegolne zakupy i wymienic co trzeba w ciagu najblizszego miesiaca, gora 2och.
wiewioor - 10-04-2014, 12:19
klub44 napisał/a: | Kumpel ma w swoim 300W i jak dla mnie gra to w sam raz |
pojęcie 300W nie jest dobrym określeniem dla dobrego oraz nawet głośnego grania, bo 300W może być to moc muzyczna, znamionowa. Przy jakim zniekształceniu THD? Pozatym niektóre zestawy teoretycznie "mocniejsze" będą grały "słabiej" niż inne - także niepoprawnie określiłeś swoje oczekiwania.
klub44 napisał/a: | RMS Power Output 14 watts |
Jeśli paramenty są prawdziwe to wzmacniasz w jednostce nie powala, bo przeciętnie dla powszechnych obecnie wzmacniaczy MOSFET`a 4x50W - moc w RMS na kanał dochodzi do 22-24W
klub44 napisał/a: | Czy w ogole oplaca sie wymieniac firmowe glosniki, czy lepiej zainwestowc w suba i wzmacniacz, a do tego dokupowac glosniki? |
Zarys jakie CA chcesz mieć w samochodzie, musisz mieć ustalone już na początku. Ponieważ niektóre głośniki lepiej pracują pod osobnym wzmacniaczem niż w radiu, niektórym wystarczy "moc z radia". To czy chcesz kupić 2 czy 3 drożne głośniki nic nie powie bo do dyspozycji jest wiele ciekawych 2 drożnych odseparowanych zestawów już ze zwrotnicami, które są lepsze niż 3 drożne nieodseparowane (dla przykładu). Ważnym nadal elementem pozostaje cena i twoja wypowiedź czego oczekujesz. i na początku wypada określić jaki schemat chcesz wykonać w swoim samochodzie co by później nie żałować kupna 2 kanałowego wzmacniacza zamiast 4 czy innych wielu rzeczy.
klub44 napisał/a: | Nie szukam top sprzetu, raczej bede bral cos z drugiej reki, jak sie trafi jakas dobra jakosciowo okazja. |
nic nie wnosi - bo nadal ja ci podam średni dla mnie sprzęt który jest w sumie wart 10 tys zł. Dla drugiej osoby może być to wrażenie hi-endowego sprzętu. Także pula jaką możesz dysponować na CA jest ważna.
klub44 napisał/a: | Nie wiem tylko czego szukac, na jakie parametry patrzec co by zmiescilo sie do Lancerka. |
jest wiele lektur dostępnych na jakie wartości patrzeć przy konkretnych założeniach itp. Teraz jakie ty masz oczekiwania i ile na to chcesz przeznaczyć $ ? Dalej nie wiadomo.
Co do zasady sam nie wymieniając konkretnych marek ani sprzętów polecam w zależności jaką jednostką sterującą dysponujesz dobry 2 drożny odseparowany zestaw który pójdzie na przód z wygłuszonymi drzwiami - albo pod wzmacniacz albo nie jeśli jednostka wyrobi. Do tego sub (może być mały i z dolnej półki) - bo raz subwoofer jest typowo od tonów niskich i typowe głośniki mogą się schować nawet przy tanich głośnikach niskotonowych. Ponadto odciążasz pozostałe głośniki poprzez wysterowanie basu na suba a nie na mid basy nie mówiąc o tweeterach, jeśli nie posiadają zwrotnicy.
O Car Audio można pisać pisać i jeszcze raz pisać - ważne jest aby określić podstawowe cechy:
- jaką masz jednostkę
- jaki masz budżet
- czy sam będziesz montował urządzenia i inne rzeczy wykonywał (bo robocizna nie jest tania)
- na co zwracasz uwagę w "jakości" dźwięku
- czego będziesz słuchał (jakiego rodzaju muzyki).
Taka odpowiedź na szybkości.
tokyo - 16-04-2014, 23:02
Witam
Panowie temat rzeka .
|
|
|