To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant SE i trzynastki w tle

robertdg - 21-06-2011, 19:57

Nie kupuj uzywki, bezsens
Marcin-Krak - 21-06-2011, 19:57

Cezar napisał/a:
Doradzicie cos maniaki? :roll:

Kup se Mazdę :mrgreen:
Wiem moje doradztwo jest nie do przecenienia - ot taka letnia wyprzedaż :wink:

Cezar - 21-06-2011, 20:24

robertdg napisał/a:
Nie kupuj uzywki

Ok czyli poszukam nowej fajki u siebie w miescie, jak nic nie znajde to zamowie ktoras z allegro.

Marcin-Krak napisał/a:
Kup se Mazdę :mrgreen:

Po co, jak chce posmigac Mazda to mam 2 do wyboru :P
Teraz jak bede cos kupowal to wieksze i mocniejsze :mrgreen:

Owczar - 21-06-2011, 22:00

Jeśli silnik działa ok na paliwie, to ja bym sprawdził mapy LPG. Może na reduktorze skoczyło ciśnienie i się wszystko rozjechało. Generalnie od czasu do czasu trzeba przeprowadzać kalibrację LPG, bo przez zużycie zmieniają się parametry pracy.

Świece wymień wszystkie, a jeśli chcesz wymieniać te fajkę, to razem z cewką. Niby można samą fajkę, ale w miejscu łączenia powstaje najsłabszy punkt. W zasadzie fajkocewki też powinno się zmieniać w komplecie.

Swoją drogą to rzadko się zdarza taka diagnostyka ;)

Cezar - 22-06-2011, 14:25

Podjechalem dzis do gazownikow, nie bylem umowiony wiec tylko podlaczyli kompa i pozmieniali cos w mapach lpg. Auto odzyskalo moc (jeszcze nie w 100%), wlasnie dzwonilem do zony jak sie sprawuje Gal w trasie - jeszcze leciutko czasami szarpnie, ale juz jest o niebo lepiej niz wczesniej.

Ostatnio zaczelo cos cykac pod maska, diagnoza prosta - popychacze. Wymiana oleju juz juz, wiec pomyslalem ze tak o sobie skubane przypominaja. Jednak to cykaly wtryski od gazu, a popychacze siedza cicho :wink: Wymiana bedzie oczywiscie na gwarancji i wtedy wszystko bedzie ladnie poustawiane na nowo - aby do 30.VI 8)

Owczar - 22-06-2011, 14:28

Cezar napisał/a:
Podjechalem dzis do gazownikow, nie bylem umowiony wiec tylko podlaczyli kompa i pozmieniali cos w mapach lpg

Mapy trzeba korygować regularnie, nawet jak auto jeździ ok bo może np zubożyć się mieszanka ;)

Cezar napisał/a:
Jednak to cykaly wtryski od gazu, a popychacze siedza cicho :wink:

Jaka marka? Ciekawe czy uwzględnią gwarancję, bo wtryski działają...

Cezar napisał/a:
aby do 30.VI 8)

A cóż to za data? ;>

Cezar - 22-06-2011, 14:42

Owczar napisał/a:
Mapy trzeba korygować regularnie

Przy wymianie filtrow mlody nie podpial kompa i zapewne dlatego wyszedl taki zonk. Wczesniej zawsze wszystko bylo podpinane i sprawdzane. Moze kiedys kupie taki kabelek do staga i bede mogl samemu modzic w ustawieniach.
Owczar napisał/a:
Jaka marka?

Magic
Owczar napisał/a:
iekawe czy uwzględnią gwarancję, bo wtryski działają...

Szef zakladu sam powiedzial ze to wymieni na gwarancji, wiec narazie jestem o to spokojny i czekam do....
Owczar napisał/a:
Cezar napisał/a:
aby do 30.VI 8)

A cóż to za data? ;>

wtedy wlasnie jade na wymiane. Jedyny dzien w ktory moge zabrac Czarnej Gala i go naprawic :wink:

KaWu - 22-06-2011, 16:54

Cezar napisał/a:
Przy wymianie filtrow mlody nie podpial kompa i zapewne dlatego wyszedl taki zonk

Raczej na pewno. Jak byly zapchane to po wymienia miales juz inne cisnienie.

Owczar napisał/a:
Mapy trzeba korygować regularnie, nawet jak auto jeździ ok bo może np zubożyć się mieszanka

Korygowac moze nie-ale sprawdzac tak :wink:

Cezar napisał/a:
Magic

A ile juz najechaly ze klepia :?:
Jak malo to pewnie w poziomie i masz winowajce albo jazda na brudnej FL.

Cezar napisał/a:
Szef zakladu sam powiedzial ze to wymieni na gwarancji, wiec narazie jestem o to spokojny i czekam do....

Dowiedz sie bo raczej wymienia tylko oringi w nich.

Cezar - 23-06-2011, 16:06

KaWu napisał/a:
A ile juz najechaly ze klepia :?:

30tys km

KaWu napisał/a:
jazda na brudnej FL.

ze co? :wink:

m6riano - 23-06-2011, 19:10

Moim zdaniem nie musisz wymieniać fajkocewek..wystarczy wymiana dwóch fajek(dla pewności).
Kup tą tańszą, wszystkie są chyba od tego samego producenta.

KaWu - 26-06-2011, 09:15

Cytat:
ze co?

brudny filtr fazy lotnej :)

Cezar - 26-06-2011, 18:55

KaWu napisał/a:
filtr fazy lotnej :)

No to wlasnie miech temu zostal wymieniony razem z filtrem fazy cieklej.

Teraz mam pytanie ktory olej mam wybrac, obecnie zalany jest Mobil1 Peak Life 5w50.
1. http://moto.allegro.pl/va...1666357829.html
2. http://moto.allegro.pl/el...1666353434.html - polecany na forum
3. http://moto.allegro.pl/mo...1665160846.html
czy moze wrocic do polsyntetyka
4. http://moto.allegro.pl/va...1666359923.html
5. Dalej zalewac Mobila 5w50 - w makro ma byc po 110zl za 4l :wink:

Dodam ze przez nieszczelna uszczelke pod pokrywa zaworowa ubylo mi ok 1l oleju na 10tys km. Teraz wszystko ladnie oczyscilem i uszczelnilem, wiec mam nadzieje ze juz tak olej nie bedzie spierdzielal :P Ewentualnie bede musial wymieniac uszczelniacze zaworowe - tylko gdzie takie znalesc ?

Hugo - 26-06-2011, 19:18

Cezar napisał/a:
http://moto.allegro.pl/va...1666357829.html
Zdecydowanie ten. Zobaczysz jak ten silnik powinien pracować.
Cezar napisał/a:
Dodam ze przez nieszczelna uszczelke pod pokrywa zaworowa ubylo mi ok 1l oleju na 10tys km
To tak jak u mnie. Co do ubytków przez uszczelke to jednak niemożliwe. Musiałoby tam nieźle cieknąć. Pewnie się tylko poci, więc taki ubytek tamtędy jest niemożliwy. Nie kupuj nowej uszczelki, odkręć pokrywę, odtłuść uszczelkę i powierzchnię na głowicy, nałóż ultracieńką warstwę silikonu i skręć. ja tak robiłem już co najmniej pięć razy, uszczelka zawsze stara i suchutko.
Cezar napisał/a:
Ewentualnie bede musial wymieniac uszczelniacze zaworowe - tylko gdzie takie znalesc ?
Ja zamówiłem u mnie w mieście po 9 zł/szt. firmy Elring. W necie są u Mateusza Hanżka po 3 zł/szt. firmy Eristic czy jakoś tak. Nie znam, więc wolałem zapłacić więcej za markowe. Jutro odbieram.
Cezar - 26-06-2011, 20:01

Hugo napisał/a:
Co do ubytków przez uszczelke to jednak niemożliwe. Musiałoby tam nieźle cieknąć.

Cieklo i na bank to wina uszczelki :wink:
Hugo napisał/a:
Nie kupuj nowej uszczelki, odkręć pokrywę, odtłuść uszczelkę i powierzchnię na głowicy, nałóż ultracieńką warstwę silikonu i skręć.

Dokladnie tak wlasnie zrobilem :mrgreen:

Hugo - 26-06-2011, 20:03

Cezar napisał/a:
Cieklo i na bank to wina uszczelki
Jak mogłeś doprowadzić do takiego wycieku żeby kapało pod auto?