[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
dawidoski13 - 03-06-2011, 19:04
Ja też właśnie odebrałem misiaka z warsztatu. Teraz już jest wszystko ok nastała jak to wszyscy mówią nastała błoga cisza i mam nadzieję,że nic mi jej na razie nie będzie zakłócać
Z tego co powiedzieli to do wymiany było jeszcze łożysko na wałku atakującym czy coś w tym stylu...
Dzięki za pomoc,szczególnie Krzyzakowi i Owczarowi.
robertdg - 03-06-2011, 21:48
dawidoski13 napisał/a: | Z tego co powiedzieli to do wymiany było jeszcze łożysko na wałku atakującym czy coś w tym stylu... | Przecież ostatnio na tym samym wałku wymieniali Ci łożyska, tylko, że nazwali go wałkiem sprzęglowym - nomenklatura
Kamil_Ziomek - 04-06-2011, 16:30
Może sami nie wiedzą co wymienili Ja będę częściej zmieniał olej w skrzyni bo wydatek nie taki wielki ale skrzynia będzie mniej cierpiała. Czego używacie do uszczelnienia skrzyni?
dawidoski13 - 04-06-2011, 19:15
robertdg napisał/a: | dawidoski13 napisał/a: | Z tego co powiedzieli to do wymiany było jeszcze łożysko na wałku atakującym czy coś w tym stylu... | Przecież ostatnio na tym samym wałku wymieniali Ci łożyska, tylko, że nazwali go wałkiem sprzęglowym - nomenklatura |
Hmm może to ja przekręciłem z tym sprzęgłowym i atakującym... wiecie jak to jest jak się człowiek na czymś kompletnie nie zna, wtedy wszystko się wydaje tak
W takim razie ja spróbuje to jakoś na swój rozum sprostować! Mianowicie: wydaje mi się,że za pierwszym razem wymienili łożysko na wałku "atakującym" ale z przodu a za drugim razem bodajże gdzieś z tyłu... bo,przecież łożysko na wałku sprzęgłowym to wymieniłem ze sprzęgłem które też wsadziłem przy okazji nowe
robertdg - 04-06-2011, 19:43
dawidoski13 napisał/a: | bo,przecież łożysko na wałku sprzęgłowym to wymieniłem ze sprzęgłem które też wsadziłem przy okazji nowe | Tu tez jest myk, bo to łozysko nazyw się łożyskiem oporowym sprzęgła.
sampler - 04-06-2011, 21:31
robertdg napisał/a: | dawidoski13 napisał/a: | Z tego co powiedzieli to do wymiany było jeszcze łożysko na wałku atakującym czy coś w tym stylu... | Przecież ostatnio na tym samym wałku wymieniali Ci łożyska, tylko, że nazwali go wałkiem sprzęglowym - nomenklatura |
niekoniecznie wg mnei walek atakujacy to ten ktory napedza juz dyfer. A walek sprzeglowy to wejscie na skrzynie
robertdg - 04-06-2011, 22:21
sampler, według prawidłowej nomenklatury manualna skrzynka biegów jest zbudowana z wałka wejściowego, wałka pośredniego i wałka wyjściowego/mechanizmu różnicowego, wałek atakujący występuje w dyferencjałach/mostach, etc.
Krzyzak - 05-06-2011, 10:40
robertdg napisał/a: | według prawidłowej nomenklatury manualna skrzynka biegów jest zbudowana z wałka wejściowego, wałka pośredniego i wałka wyjściowego |
jeszcze się używa określeń: wałek sprzęgłowy, pośredni (nie zawsze jest) i zdawczy
ALEX-77 - 05-06-2011, 23:55
U mnie dzisiaj zaobserwowałem a raczej nasłuchałem że na luzie słychać (terkotanie,chrobotanie) a jak wcisnę sprzęgło to cichnie ,słychać też takie jakby obcieranie jak jadę z prędkością powyżej 80km/h, na początku myslałem że to łożysko prawego koła ale wymieniłem i dalej to samo przy wżucaniu biegów a szczególnie jedynki sprzęgło musze wciskać do konca bo inaczej ciężko wchodzą czy do wymiany mam łożyska jeżeli tak to jakie ? czy tarczę sprzęgłową również ?
marcinspike - 08-06-2011, 09:34
Co do ciężkiego wchodzenia biegów i bardzo niskiego sprzęgła powinno pomuc jego odpowietrzenie, ewentualnie wymiana płynu chydraulecznego sprzęgła (miałem to samo).
Co do chrobotania na jałowym przy puszczonym sprzęgle do wymiany prawdopodobnie łożyska wałga głównego skrzyni. Ja to u siebe wymieniałem ale i tak przy pokonaniu dłuższego odcinka daje się to terkotanie odczuć.
nalepv - 08-06-2011, 11:33
Panowie mam numery łożysk serwisowe ale czy ktoś wie jakie są firmowe koyo
MD710663 -? ,MD747740-?,MD747707-? .Mam problem ponieważ mieszkam w Anglii i tutaj gościu w servisie mówi mi że za 2 tygodnie będą ????. Potrzebne mi są na wczoraj chyba że panowie wiecie ktoś może wysyła za granice help!!!!
sampler - 08-06-2011, 13:29
tutaj masz zamienniki
http://www.galantvr4.org/...&page=6&fpart=1
nalepv - 08-06-2011, 15:04
Dzięki wielkie za kłopot ale zadzwoniłem do pana Malika na jutro będę miał w Polsce w domu i mi wyślą także w poniedziałek powinny być ale dzięki, komuś się na pewno za granicą przyda.
nerus - 18-06-2011, 18:58
Jestem w drodze i pisze z tela!dlatego wybaczcie że nie szukałem...ale mam taki problem,a mianowicie nie mam 2,4 i wstecznego biegu.nie ma też niepokojących dźwięków...czy to może być związane z cięgnami
robertdg - 18-06-2011, 19:09
Najprawdopodobniej ze zerwanym mechanizmem na którym umieszczone są cięgna - zrywają się połaczenia gumowe, gdzieś utknął
|
|
|