[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia
kaczka81s - 10-11-2014, 23:19
Ja kupiłem Fertan miał iść na Gala, ale zanim wziąłem się za Gala pospawałem przyczepkę. Ze nie za bardzo chciało mi się czyścić szczotką do gołej blachy, pomyślałem, mam Fertan to go sprawdzę i pomalowałem nim przyczepkę.
Efekt na drugi dzień całą rdzę (nalot, który utworzył się na profilach jak stała jakiś czas na deszczu) starłem szmatą, resztę umyłem myjką, po wyschnięciu i wysuszeniu zakamarków, podkład epoksydowy Ferpox, a na niego Autorenolak szary, bo akurat taki mi w szafce zawadzał
Do czego zmierzam, Fertan jest dość drogi, ale rzeczywiście ten nalot rdzy związał i po starciu tego szmatą czysta świecąca blacha została, przy grubszej rdzy już trochę słabiej. Miałem kiedyś Cortanin F, polski odpowiednik Fertana, tańszy a nawet dużo tańszy, konsystencja ta sama, kolor, zapach, a jednak działanie inne, Cortanin mi tak rdzy nie związał jak Fertan. Niestety na Galu go nie będę testował , a przyczepkę zobaczymy za jakiś czas bo stoi pod chmurką
sampler - 11-11-2014, 20:41
skoro ten środek zmyłeś zapewne wodą to już masz korozję na dzień dobry. No chyba że destylowaną
kaczka81s - 11-11-2014, 21:52
sampler, tak pisze w instrukcji, zmyć silnym strumieniem wody, (zresztą jest to gdzieś na ich stronie Fertan.pl czy coś takiego), a po umyciu, nie pojawiła się żadna rdza, tylko wszystko zrobiło się niebiesko fioletowe, czyli jak piszą w instrukcji warstwa ochronna niby jak pisałem wyżej pomalowałem to ich podkładem epoksydowym, a efekty na pewno opiszę za jakiś czas, po to właśnie czy warto go kupować czy nie. Jak na razie w porównaniu do Cortaninu mam całkiem pozytywne zdanie, jak będzie na dłuższą metę, zobaczymy.
Marcino - 13-11-2014, 14:24
Jak by trzeba wybierać to ktróry ze środków:
NOXUDOL 750 1 L - 45zł
Czy VALVOLINE TECTYL ML 1L UBS - 30z zł
Działaenie podbne..na to pozniej Noxudol 900/1600
lub Vavoline Tectyl Body Safe/ lub Tectyl 190.
Cena skłąnia do zakupu produktów Valvo....
Ile litrów na samochód tego do profili trzeba - 3 litry wystarczy czy jak podwozie z korozją to wiecej? + 3 puszki do podwozi?
milo - 13-11-2014, 15:02
Noxudol posiada inhibitory korozji , tectyl chyba nie
Marcino napisał/a: | Ile litrów na samochód tego do profili trzeba - 3 litry wystarczy czy jak podwozie z korozją to wiecej? + 3 puszki do podwozi? |
Wystarczy 3 L w zupełności wszystkie profile plus tylne nadkola od wewnątrz i przez krańcówki drzwi
Do podwozia Noxudol 900 i przynajmniej dwie warstwy 3 L to tak na styk i najlepiej pistoletem
Wnęki kół dobry jest noxudol auto plastone przy jednej warstwie 1 L wystarczy nakładane pędzlem
Marcino - 14-11-2014, 00:46
Cytat: | Noxudol posiada inhibitory korozji , tectyl chyba nie |
No oba mają...:)
milo - 14-11-2014, 15:00
Marcino napisał/a: | No oba mają...:) |
Jakoś nic nie widzę żeby tectyl miał
Marcino - 15-11-2014, 00:21
milo napisał/a: | Marcino napisał/a: | No oba mają...:) |
Jakoś nic nie widzę żeby tectyl miał |
http://www.valvolinepolsk...,tectyl_ml.html
Tectyl ML
http://www.valvoline.skle...dukty-TECTYL/16
Lokalnie nic nie ma same Bolle:). Bede kupował w necie.
milo - 15-11-2014, 14:56
Marcino napisał/a: | Tectyl ML |
Mają tylko właściwości antykorozyjne ani słowa o inhibitory korozji
Marcino - 16-11-2014, 22:16
milo napisał/a: | Marcino napisał/a: | Tectyl ML |
Mają tylko właściwości antykorozyjne ani słowa o inhibitory korozji |
OK, niech będzie na twoje:)
Bartekkita - 17-11-2014, 19:25
Marcino, polecam Noxudola 900 kup sobie wiadro 5l(wyjdzie tyle co za 3 litry w puszkach 1l) do tego dokup sobie czegokolwiek w puszcze 1l i przelewaj jeżeli chcesz nakładać pistoletem(co jest dużo lepsze niż pędzel w większości przypadków). Nie dawaj tylko tego Noxodula 900 na widoczne ranty nadkoli - u mnie po 5 miesiącach dalej jest lepkie, więc zbiera kurzy i małe kamyczki także na rantach wyglądałoby fatalnie. Pamiętaj żeby wyczyścić rdze skąd się da dodatkowo dać jakiś podkład epoksydowy.
milo - 17-11-2014, 19:31
Bartekkita napisał/a: | Nie dawaj tylko tego Noxodula 900 na widoczne ranty nadkoli - u mnie po 5 miesiącach dalej jest lepkie, |
Zgadza się... to samo jest z 1600
Marcino - 17-11-2014, 20:30
Bartekkita napisał/a: | Marcino, polecam Noxudola 900 kup sobie wiadro 5l(wyjdzie tyle co za 3 litry w puszkach 1l) |
Tak mam zamiar zrobić, widziałem gdzieś 5l za 125zł i faktycznie można by to przelewać.
Bartekkita - 18-11-2014, 22:31
Marcino, zaopatrz się tylko w lejek o dużej średnicy, bo na prawdę gęste to jest
Marcino - 18-11-2014, 23:26
Moze podgrzeje ciut i lepiej sie będzie lało ?
|
|
|