To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Złącze elastyczne (plecionka, łącznik) układu wydecho

Ewcia80 - 08-08-2016, 12:31

Hejka.Przeniosłam mój problem tutaj,gdyż jestem po wizycie u tłumikarza.Otóż okazało się,że to buczenie to jest jednak plecionka.Dokładnie ta krótka.Ze słów tłumikarza wynika,że czuje on przedmuch z tej plecionki.Ja ją widziałam dzisiaj jak bylam i wizualnie jest ona w bardzo dobrym stanie.Nie jest porwana itp.Czy jest to możliwe,że pomimo dobrego wyglądu zewnetrznego plecionka "przepuszca" spaliny?Co dziwne długa plecionka mimo,że ma delikatne zuzycie tej zewętzrnej oslony jest szczelna.Pytałam o cene wymiany to powiedział,że wraz z plecionką ma to kosztować 200 zł.Mowi,że to jest robota na 2-3 godziny.Czy nie za dużo chce za robote?na allegro sama plecionka kosztuje 60 zł za dobrej klasy zamiennik.
Marcino - 08-08-2016, 14:32

Zatkaj ręką wydech przez szmatę i słychaj skad dochodzi syczenie powietrza... tak najłatwiej sprawdzić
Krzyzak - 09-08-2016, 08:11

Ewcia80, ponieważ nie mam spawarki to wymianę plecione (obu) robił mi mechanik. Zapłaciłem 100 zł za robociznę - przypominam - obu!
Plecionka składa się z kilku warstw, jak pamiętam 3 - z zewnątrz jest ta siatka, w środku coś na kształt oplotu węża od prysznica i potem znów siatka. Może zewnętrzna jest cała, ale przepalił się ten element w środku.

Marcino - 09-08-2016, 08:29

Plecionka kupiona parę lat temu miała siatkę i rurę harmonijkę. U mnie trzymała sama harmonijka, siatka poszła w rdzę...
draco09 - 24-08-2016, 08:45

Witam,

Panowie Galant 2,5 V6 z 1999 r. poszło złącze. Co sądzicie o tych? Ktoś miał do czynienia z tym sprzedawcą i ich produktami?

Drugie pytanie, jakie dokładnie mają wymiary złącz w 2,5 z 1999 r. (długość, średnica)?

Z góry dzięki za pomoc.

muka997 - 24-08-2016, 15:57

u mnie nie weszła przez sondę lambda, nie było dość miejsca by ją zacisnąć obejmą
draco09 - 24-08-2016, 16:02

muka997 napisał/a:
u mnie nie weszła przez sondę lambda, nie było dość miejsca by ją zacisnąć obejmą

Rozumiem, że piszesz o tych konkretnych z podlinkowanej aukcji? A da się to jakoś obejść czy musiałeś kupić inne?

Marcino - 24-08-2016, 20:01

spawanych nie ma dłuzszych niż 250mm i to ma być srednica fi 60.
muka997 - 25-08-2016, 15:22

draco09 napisał/a:
muka997 napisał/a:

Rozumiem, że piszesz o tych konkretnych z podlinkowanej aukcji? A da się to jakoś obejść czy musiałeś kupić inne?

już widziałem tą aukcje, ona się powtarza cyklicznie, i mierzyłem i nie było szans że po odcięciu starej pleciąki wsadze tą z aukcji, jak się kończył spaw to praktycznie zaraz była sonda
oddałem auto do gości którzy się zajmują tłumikami i wymienili mi plecionki (obie w moim przypadku)

draco09 - 31-08-2016, 08:30

Marcino napisał/a:
spawanych nie ma dłuzszych niż 250mm i to ma być srednica fi 60.

Rozumiem, że wpis dotyczy tego dłuższego łącza, a co z tym krótkim? Jakie są jego wymiary, albo inaczej... jakie powinienem kupić żeby pasowało?

Marcino - 31-08-2016, 11:32

krótki jest fi 55mm x 100mm, taki do spawania.
draco09 - 01-09-2016, 10:44

Marcino napisał/a:
krótki jest fi 55mm x 100mm, taki do spawania.

Dzięki za pomoc :)

Ewcia80 - 10-04-2017, 21:17

Hejka.Czy jesli odpalam samochod po kilkugodzinnym postoju i slysze delikatnie glosniejszą pracę wydechu na wysokości zlacz elastycznych a po nagdrzaniu jest już ciszej to moze oznaczać że już czas tym razem na dluzsza plecionkę gdyż krotka juz wymieniona?
mouseman - 31-05-2017, 10:58

Witam,
czy ktoś z was orientuje się jakie są przybliżone koszty wykonania układu wydechowego z nierdzewki w Galancie EA sedan ? Polecanie jakieś firmy najlepiej z dolnegośląska ?
Pozdrawiam

More Than Explo - 02-08-2017, 18:56

Chciałbym doprecyzować...

Zgodnie z tym obrazkiem, mam rozumieć, że w Galancie 2.5V6 z 2002 roku demontując powyższy zespół muszę odłączyć tylko jedną sondę lambda (przed portkami)?

Czy do wykręcenia potrzebuję jakieś specjalne klucze? Czy zwyklym plaskim to odkręcę?

No i pytanie czy powinienem odpiąć aku przed odkręceniem sondy? I podpiąć ponownie dopiero jak ją zamontuje?

czy w kołnierze które przykręcam do kolektorów idą jakieś uszczelki? Jeśli tak to czy mogę zastąpić je cementem do wydechów?

zamówiłem złącza
długie i krótkie

w przyszłym tygodniu będę montował i zdam relację :)