MMC Car Poland & Dilerzy Mitsubishi - Boguchwałę/Rzeszów zgłosiłem dzisiaj na policję
JCH - 25-01-2012, 23:07
tomek84 napisał/a: | zgadzam się
od początku twierdziłeś, że masz wiązkę na osobnej pozycji na fakturze, gdzie widać ile za nią zapłaciłeś/dopłaciłeś
przynajmniej tak to wynikało z twoich opisów | Ja się nie zgadzam.
Skan tej faktury był zamieszczony na Forum już prawie 2 lata temu więc jak to jest wpisane to nie nowina.
Powiem, że u nas w firmie jeżeli jest sprzedawany produkt końcowy, dajmy na to, zestaw składający się z towarów A+B+C to tworzony jest nowy towar, jako odrębny numer katalogowy (wg naszej wewnętrznej numeracji). W ten sposób mamy towar D. I nie ma zapisu o tym, że w jego skład wchodzi A+B+C. Gdyby tak było to rezon nie miałby podstaw do reklamacji.
Tutaj dla mnie jest to zestaw: hak CW8W + wiązka 729431 (ta konkretna wiązka a nie jakieś druty)
Kalkulacja ~150 zł wynikała z wyliczenia: cena katalogowa wiązki 729431 minus orientacyjny koszt drutów (30 zł). Przejrzyj temat od początku.
Tomek - 26-01-2012, 10:39
JCH napisał/a: |
Skan tej faktury był zamieszczony na Forum już prawie 2 lata temu więc jak to jest wpisane to nie nowina. |
dla mnie właśnie nowina
bo skanu nie widziałem, a jedynie opis, że jest zafakturowane jako osobna pozycja, to było już chyba w 1 poście
no, ale nie ważne, czy skan był czy nie, a treść faktury, która jest jaka jest
pozdro
krzychu - 26-01-2012, 10:51
Pracuję z programem, który wystawia FV i dla mnie jest to informacja, że to komplet... Hak + wiązka. Nazwy towarów w systemie to dokładnie tak "nie notatnik".
JCH - nawet jak robisz komplet z 3 rzeczy na nowym indeksie to też powinieneś napisać co ten komplet zawiera w nazwie.... Właśnie tak jak jest na tej fakturze.
rezon - 26-01-2012, 14:51
gzesiolek napisał/a: | ze jestes do tylu na ok 150-180zl... ja sie pytam jak wywnioskowales to z tej faktury?
| Różnica między kosztem 7 kabelków, gniazdka no name, itd. oraz kosztów zakupu wiązki 729431. tomek84 napisał/a: | od początku twierdziłeś, że masz wiązkę na osobnej pozycji na fakturze, gdzie widać ile za nią zapłaciłeś/dopłaciłeś
przynajmniej tak to wynikało z twoich opisów | Nie twierdziłem, że jest w oddzielnej pozycji, ale że jest wyraźnie wpisana na fakturze - co widać. Podobnie jak montaż haka nie jest w oddzielnej pozycji, lecz razem z przeglądem P-40 i w jednej cenie. Też był opcjonalny? A numer katalogowy to numer w katalogu pozycji towarów dealera i może go modyfikować jak chce.
gzesiolek - 26-01-2012, 18:01
Dlatego pisalem, ze dla laika jest wszystko ok.
Bo zapis wiazka 729costam nie daje podstaw do oceny kogos jako oszusta... ot jest hak, jest... zamontowany... zamontowany... podpiety jakas wiazka... podpiety... dla sedziego jest to za malo, aby kogos podciagnac pod paragraf...
Jakbys mial oddzielna pozycje Wiazka Brink nr 729431 to wtedy znacznie latwiej by bylo to ze wystapilo oszustwo wykazac... choc stawiam, ze wtedy juz dawno juz by powolali sie na pomylke pracownika i zaoferowali wymiane gratis... a tak to na podstawie takiej faktury ciezko udowodnic oszustwo...
Szkoda, ze calosc odbyla sie w zakresie B2B, ale moim zdaniem wiecej bys zyskal jakbys wiecej rozmawial i ustalal na spokoju, zanim ruszyles z Policja i paragrafem... Wiem, ze krew sie gotuje jak ktos Cie robi w bambukp, ale czasem warto odczekac, porozmawiac, wyjasnic swoje racje... jakos nie chce mi sie wierzyc, ze nie dalo sie dogadac... a tak to trzymam kciuki, zeby jednak trafil sie lepszy i bardziej dociekliwy Sedzia...
krzychu - 26-01-2012, 18:20
No tak ale nie zapominaj o temacie z drzwiami... Które nie wiadomo kto gdzie kiedy malował.
rezon - 26-01-2012, 18:43
gzesiolek napisał/a: | Szkoda, ze calosc odbyla sie w zakresie B2B, ale moim zdaniem wiecej bys zyskal jakbys wiecej rozmawial i ustalal na spokoju, zanim ruszyles z Policja i paragrafem... | Na pewno więcej bym zyskał na spokojnie - ale czy to miałoby jakiś wpływ na ich dalsze postepowanie? Wątpię. Drzwi pomalowane nie wiadomo gdzie i przez kogo mnie nie ruszyły - widzieli/nie widzieli, chcieli się dogadać - OK. Ale najpierw obiecując profi wiązkę, bo światła LED, bo elektronika, bo ...., wpisując ją razem z hakiem na fakturze a montując grożące przetarciem i zwarciem kabelki to już moim zdaniem była przesada i nazywam rzeczy po imieniu - jest to oszustwo. Wystarczyło zamiast "niczego nam Pan nie udowodni" zwykłe słowo "przepraszamy". Nie usłyszałem ani od ASO, ani od autoryzującego jego działania MMC, które uważa, że ponieważ sprawa nie dotyczy akcesorium z sieci to nie ich sprawa. Ja nie pozwoliłbym sobie, aby ktoś wykorzystywał moje logo na fakturze z "pomyłką" całkowicie bezkarnie, ale widocznie mamy inne standardy.
JCH - 26-01-2012, 19:25
gzesiolek napisał/a: | Bo zapis wiazka 729costam nie daje podstaw do oceny kogos jako oszusta... ot jest hak, jest... zamontowany... zamontowany... podpiety jakas wiazka | gzesiolku... Nie widzisz różnicy pomiędzy wiązka 729cośtam a jakaś wiązka?
Aż poszedłem zerknąć okiem na jakieś stare faktury....
Nie mam analogicznego przykładu aby wpisany był zestaw (tak jak u rezona hak + wiązka) ale mam np. fakturę za zakup Space Stara i są na niej 4 pozycje:
1. Samochód MSS 1.9 DID
2. Radio PH-2000
3. Zmieniacz CD
4. Autoalarm Mitsubishi 400 BSV
Poz.3. Tak, bez żadnych symboli a kupiłem oryginalny odtwarzacz na 6 CD. Czy sądzisz, że gdybym pod siedzeniem znalazł jakiegoś "parcha" z podlutowanymi kablami zamiast ori zmieniarki z ori kablem to byłoby OK
Zresztą..... co tu gadać - rezon został oszukany a Boguchwała kombinuje jak tu wykręcić kota ogonem.
[ Dodano: 26-01-2012, 19:29 ]
krzychu napisał/a: | nawet jak robisz komplet z 3 rzeczy na nowym indeksie to też powinieneś napisać co ten komplet zawiera w nazwie.... | Pytałem kolegów którzy to robią. Jest różnie - zwykle tak jak chce klient. Chce mieć to wymienione to ma, nie chce to nie ma. Ale jeśli nie jest wymienione na fakturze to jest na innych dokumentach (WZ-tki, bo musi to zejść z magazynu albo protokół uruchomienia urządzenia, itp.)
rezon - 30-04-2013, 16:45
Wieści - po drugim wyroku uniewinniającym w Sądzie Rejonowym w Rzeszowie, Sąd Okręgowy ponownie nie zostawił na wyroku SR suchej nitki. Ogłaszając wyrok Sędzia stwierdził, że niewątpliwie doszło do oszustwa, jest tylko kwestia czy oskarżony Roman L. działał jako sprawca bezpośredni czy mamy do czynienia ze sprawstwem kierowniczym HURRRA już po trzech latach okazało się, że faktura to nie notatnik, gdzie można pisać co się chce.
BTW jeden ze znajomych - szczęśliwy posiadacz Lancera zaznaczył sobie przed przeglądem filtr oleju flamastrem. Przegląd zlecała jego małżonka. Oczywiście w rzeczonym ASO jako jedynym w w promieniu 80km. Ku zdziwieniu kolegi ASO wymieniony zgodnie z zapisami na fakturze filtr ma takie same oznaczenia flamastrem jak stary Znając moje przeboje z oszustami - olał to. Kupił nowy filtr, olej i pojechał zmienić w innym serwisie. Do ASO już nie wróci.
JCH - 30-04-2013, 18:19
rezon napisał/a: | Sąd Okręgowy ponownie nie zostawił na wyroku SR suchej nitki. Ogłaszając wyrok Sędzia stwierdził, że niewątpliwie doszło do oszustwa, jest tylko kwestia czy oskarżony Roman L. działał jako sprawca bezpośredni czy mamy do czynienia ze sprawstwem kierowniczym | Jaki jest stan sprawy
Jest wyrok i czekasz na uprawomocnienie (jak on brzmi) czy SO dał do ponownego rozpatrzenia, czy jeszcze jakoś inaczej Bo się pogubiłem nieco....
rezon - 30-04-2013, 21:16
Sprawa skierowana ponownie do SR
[ Dodano: 12-09-2013, 18:36 ]
Jest wyrok - na razie nieprawomocny:
6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata + przeprosiny na piśmie + finanse :D Tym razem SR nie dał wiary wyjaśnieniom dealera - trochę sami się podłożyli dostarczając dokument zlecenia montażu haka. Był na nim sam hak - ale numer katalogowy zapisu ten sam co na fakturze. A treść znaaaaaacznie uboższa. To przed montażem nic o wiązce, a na fakturze już trzeba było ją dopisać? Po co? Dobił ich biegły z zakresu motoryzacji i niestety dla Autoryzowanej Stacji Oszustów z logo Mitsubishi w Rzeszowie - również biegły skarbowy. Zobaczymy czy będzie apelacja - nie mam nic przeciwko temu. poczekam 14 dni.
Sprawiedliwość w trzy lata to pyrrusowe zwycięstwo.
mitsu00 - 15-09-2013, 10:00
rezon napisał/a: | Sprawa skierowana ponownie do SR
[ Dodano: 12-09-2013, 18:36 ]
Jest wyrok - na razie nieprawomocny:
6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata + przeprosiny na piśmie + finanse :D Tym razem SR nie dał wiary wyjaśnieniom dealera - trochę sami się podłożyli dostarczając dokument zlecenia montażu haka. Był na nim sam hak - ale numer katalogowy zapisu ten sam co na fakturze. A treść znaaaaaacznie uboższa. To przed montażem nic o wiązce, a na fakturze już trzeba było ją dopisać? Po co? Dobił ich biegły z zakresu motoryzacji i niestety dla Autoryzowanej Stacji Oszustów z logo Mitsubishi w Rzeszowie - również biegły skarbowy. Zobaczymy czy będzie apelacja - nie mam nic przeciwko temu. poczekam 14 dni.
Sprawiedliwość w trzy lata to pyrrusowe zwycięstwo. | I niech straca autoryzacje teraz......
rezon - 15-09-2013, 10:08
A dlaczego mają stracić autoryzację. Przecież wg MMC to niezależny podmiot i może robić co chce - nawet oszukiwać.
mitsu00 - 15-09-2013, 10:11
rezon napisał/a: | A dlaczego mają stracić autoryzację. Przecież wg MMC to niezależny podmiot i może robić co chce - nawet oszukiwać. | Moze w swietle wyroku zmienia zdanie i wylacza ich z siatki ASO, tak jak to zrobili swego czasu z np ALLIANZ Auto w Wa-wie (nie wiem dokladnie za co, ale cos ewidentnie nabroili i stracili autoryzacje MMC na sprzedaz Mitsu, serwis gwarancyjny dalej dziala). Takie rodzynki psuja image marki.
Tomek - 15-09-2013, 10:26
mitsu00 napisał/a: | rezon napisał/a: | A dlaczego mają stracić autoryzację. Przecież wg MMC to niezależny podmiot i może robić co chce - nawet oszukiwać. | Moze w swietle wyroku zmienia zdanie i wylacza ich z siatki ASO, tak jak to zrobili swego czasu z np ALLIANZ Auto w Wa-wie (nie wiem dokladnie za co, ale cos ewidentnie nabroili i stracili autoryzacje MMC na sprzedaz Mitsu, serwis gwarancyjny dalej dziala). Takie rodzynki psuja image marki. |
w tej sprawie akurat MMC samo o swój image nie zadbało
bo relatywnie niskim nakładem kosztów można było sprawę załatwić polubownie
|
|
|