[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?
bouli1978 - 11-03-2012, 12:45
A jak podmienialiście olej po tym przebiegu około 2000 km to robiliście to w serwisie i wbijaliście w książkę serwisową, czy normalnie u jakiegoś mechanika???
Trik - 11-03-2012, 19:50
W sewisie, olej może być własny. Przecież to są jakieś dziwne zalecenia ASO, chyba że dodali coś w książce. Jeśli chcesz wymień u mechanika, ale żeby było wklepane do książki. Może ASo nie będzie Ciebie wpieniać mówiąc np: Nie było Pana u nas na wymianie to i gwarancji też może nie być. Różne różności mogą wpaść do głowy udzielającemu gwarancj i.
RalfPi - 04-04-2012, 13:25
Chłopaki - gorąca prośba - jadę na 2 przegląd ( 1050 zł - nie to że mnie nie stać, ale trzeba na to zapracować )
i krzyknęli w Mitsu 278 zł za olej (lub coś koło tego) - 5litrów.
Ale litr mam z zeszłego roku i chcę kupić cztery - facet mi proponuje za 119zł....
Castrol Magnatec 5W-40.
I tu pytania dwa:
1) Czy olej silnikowy się starzeje?
2) Czy lepiej wymieniać olej w zew. serwisie (bo facet krzyknął 119 zł z wymianą), czy lepiej w Auto-Club'ie w Szczecinie?
Z góry dzięki, pozdrawiam!
PS 3) Kurcze - jeżeli przejechałem jakieś 41kkm.. To będzie z tego tytułu problem z gwarancją?? - miałem dużo spraw na głowie i wyszło jak wyszło...
gzesiolek - 04-04-2012, 13:51
RalfPi napisał/a: | PS 3) Kurcze - jeżeli przejechałem jakieś 41kkm.. To będzie z tego tytułu problem z gwarancją?? - miałem dużo spraw na głowie i wyszło jak wyszło... |
No niestety, lepiej zeby nic sie nie psulo, bo jesli beda mogli zrzucic na brak przegladu, czy wymiany elementow eksploatacyjnych, to na 100% to zrobią...
No i juz nie masz presji z przegladami, bo niezaleznie czy bedziesz kolejne robic w ASO czy nie to i tak moga juz kwestionowac gwarancje... zreszta masz chyba LPG w aucie nieprzystosowanym do tegoz, wiec juz nawet to dosc mocno Ci ograniczalo atuty przy wyklocaniu sie o gwarancje
Bezawaryjnosci zycze...
E: upsss.... chyba zle zrozumialem... czyli nie 41kkm od ostatniego przegladu tylko 21k km od ostatniego...? Jesli tak to wszystko zalezy od ASO i od tego kiedy sie umawiales... zawsze mozesz powiedziec, ze jak dzwoniles bylo mniej ale Ci nagly wyjazd do Przemysla wypadl... powinni zrozumiec i nie robic problemow... zwlaszcza, ze to dopiero drugi przeglad...
Luk - 04-04-2012, 13:51
RalfPi napisał/a: | Czy lepiej wymieniać olej w zew. serwisie (bo facet krzyknął 119 zł z wymianą), czy lepiej w Auto-Club'ie w Szczecinie? |
Lepiej w ASO, ale z własnym olejem
RalfPi napisał/a: | Kurcze - jeżeli przejechałem jakieś 41kkm.. To będzie z tego tytułu problem z gwarancją?? - miałem dużo spraw na głowie i wyszło jak wyszło... |
Zależy od ASO, ale nie powinni robić problemu, choć jest chyba limit 500 km +
RalfPi napisał/a: | jadę na 2 przegląd ( 1050 zł |
Drogo, sprawdź co chcą wymieniać oprócz oleju, generalnie nie powinni filtru powietrza, nie jestem pewien jak z płynem hamulcowym, zmieniała się specyfikacja (kiedyś było 3 lata, później 2). Filtr kabinowy wymienisz sobie sam, kosztuje 30 zł.
RalfPi - 04-04-2012, 16:25
Dzięki bardzo - jutro o 11:00 jadę na przegląd - zajmie jakieś 4h, a olej wleje Castrol Magnatec 5w40..
I jeszcze jedno - olej się starzeje? Czy olej, który stoi rok w pudełku jest już stary..?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 04-04-2012, 17:25 ]
No tak - silnik mam przystosowany do gazu, więc mam nadzieję problemu nie będzie
gzesiolek - tak - od ostatniego przeglądu około 21kkm.
Luk - jadę z własnym olejem.
Powiedział, że jakieś tam gumki wymieniają/smarują - jutro się dowiem dokładnie.
Wiem jeszcze, że filtr klimy wymieniają - to to samo co "filtr kabiny"(jeśli nie przekręciłem)?
Trik - 04-04-2012, 22:24
RalfPi, Weź nowe 4 litry a końcówkę dolejesz z rocznego. Tylko czemu Castrol 14 lat temu do Łady Samary zaczołem wlewać ELF Sporti bo po Castrolu to jakiś dziwny muł w korku sie zbierał (latem czarny zimą prawie biały). IMO najwazniejsze żeby filtr oleju był firmowy a olej spełniał spec. producenta pojazdu.
Filtr klimy i kabinowy to to samo, wymianę zrobisz samodzielnie w 5 min.
Po 2 latach proponuję dodatkowo zrobić przegląd i uzupełnianie klimy (czynnika)
RalfPi - 05-04-2012, 08:18
Dzięki Trik - tak też myślałem, że olej jakoś specjalnie się nie starzeje...
A czemu Castrol - jeździłem na nim ostatnie 20kkm i było spoko:)
Poza tym, skoro rok temu podjąłem taką decyzję.. to znaczy, że jest jakieś uzasadnienie ( o którym teraz już nie pamiętam ).
Pozdrowienia - dam znać po przeglądzie.
Anonymous - 14-10-2012, 15:34
jak lubisz Castrola, to do tego auta lepiej lać 5w30, ja właśnie taki używam i taką lepkość proponuje producent, pozdr
pitloju - 15-10-2012, 15:43
zbliża mi się drugi przegląd (40tys km), silnik 1.6 MIVEC
do tej pory lałem to co dawali w ASO, czyli Castrol Edge, ale teraz chciałbym go zmienić i spróbować Millersa - bo dużo dobrego o nim słyszałem
moje pytanie - który konkretnie kupić, żeby mi się w serwisie nie przyczepili, że nie spełnia ich wymagań? moglibyście doradzić?
jaceksu79 - 15-10-2012, 16:53
pitloju napisał/a: | zbliża mi się drugi przegląd (40tys km), silnik 1.6 MIVEC
do tej pory lałem to co dawali w ASO, czyli Castrol Edge, ale teraz chciałbym go zmienić i spróbować Millersa - bo dużo dobrego o nim słyszałem
moje pytanie - który konkretnie kupić, żeby mi się w serwisie nie przyczepili, że nie spełnia ich wymagań? moglibyście doradzić? |
To jeżeli lubisz deptać ( posiada podwyższony HTHS aby bardziej chronić silnik przy ciężkim bucie)
http://www.millersoils.pl...nglife-c3-5w30/
To jeżeli cenisz ekonomię ( posiada obniżony HTHS co skutkuje mniejszym oporom oleju w silniku)
http://www.millersoils.pl...nglife-c2-5w30/
OBYDWA SPEŁNIAJĄ WYMOGI PRODUCENTA POJAZDU
Tu masz porównanie na wykresie obydwu norm - co Ci będzie odpowiadać? - sam wiesz najlepiej
I OBOWIĄZKOWO TO PO CASTROLU jest bezpieczne dla silnika- nie zawiera rozpuszczalników tylko detergenty
http://www.millersoils.pl...iw/engineflush/
tomekrvf - 16-10-2012, 23:08
Panowie, kończymy temat Millersa i innych olejów - chyba że znajdą się one w misce olejowej Lancera. Zrobię z tego wydzielony wątek jak wymyślę jakiś tytuł.
PS Temat został podzielony. Jak ktoś chce przekonywać że jakiś olej jest lepszy, zapraszam do wątku "Jaki olej najlepszy do Lancera"
Wszelkie dywagacje niezwiązane z tematem będą odpowiednio nagradzane.
krzysztof1904 - 03-11-2012, 19:29 Temat postu: jaki olej Ja nie dawno kupiłem lancera ale z tego co się dowiedziałem, to mam wlany MOBIL1 5W30, trudno mi9 coś więcej powiedzieć o tym oleju, bo jeszcze za krótko jeżdżę, na razie jest dobrze. Pozdro... dla wszystkich.
marekkow79 - 27-11-2012, 18:58
Powiedzcie mi koledzy moi drodzy, zbliża mi się przegląd na 40.000 jaki olej polecacie i co sądzicie o tym :
Texaco Havoline Ultra V 5W30 5L polecił mi go znajomy ale troche sie boje tego
mjsystem - 28-11-2012, 18:14
Jacek, zamówiłem dziś ten olej, a wiedząc, że Ty dużo wiesz, to kupując mam nadzieję na zadowolenie
Dam znać jak go wleję
|
|
|