[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
lurek - 22-04-2016, 19:20
ok a jakiego preparatu używasz?
Bizi78 - 22-04-2016, 23:52
lurek napisał/a: | ok a jakiego preparatu używasz? |
Co wpadnie w ręce, ostatnio chyba używałem moje auto lub nigrin.
W tym roku pewnie zrobię klimę w warsztacie.
LM też robi ale cena dwukrotnie wyższa od ww .
tyku - 23-04-2016, 11:26
lurek, Ja szukam teraz serwisu, który robi klimę metodą TUNAP - preparatem do dezynfekcji układu klimatyzacji Contra Sept 180. Można też zastosować Contra Sept 181 - preparat do dezynfekcji kanałów powietrznych. Preparat do czyszczenia wnętrza pojazdu FRESH AIRCON LOGIC 289
lurek - 23-04-2016, 11:51
W tamtym roku przeszedłem pełen serwis klimatyzacji, w tym planuję właśnie tylko odgrzybić własnoręcznie z uwagi na malucha na tylnym siedzeniu. Posprawdzam sobie wasze propozycję
tyku - 23-04-2016, 12:09
lurek napisał/a: | w tym planuję właśnie tylko odgrzybić własnoręcznie z uwagi na malucha na tylnym siedzeniu. | Własnoręcznie Obyś tylko dziadostwa nie narobił.
Ja dwa razy w roku wymieniam filtr kabinowy i dezynfekcja ultradźwiękami urządzeniem WAECO Refresh-o-mat HD z płynem do czyszczenia klimatyzacji AirCon Refresh.
Bizi78 - 23-04-2016, 14:00
tyku napisał/a: | Ja szukam teraz serwisu, który robi klimę metodą TUNAP |
Zapraszam do ASO, koszt tylko 229zł .
tyku - 23-04-2016, 14:01
Bizi78, Nie wszystkie ASO świadczą takie usługi.
Auto Krak np: nie.
Bizi78 - 23-04-2016, 14:11
Trochę to dziwne skoro na stronce AK jest info :
http://mitsubishi.autokra...cja-przegladowa
W Czewie też nie dopytywałem, tylko zawinąłem ulotkę aby wrzucić info na forum .
W środę będę odbierał graty to jak nie zapomnę to dopytam.
Beny_s - 23-04-2016, 20:52
TUNAP polecam, po co zabijać bakterie czy je perfumowana skoro można spuścił wszystko w kanał. Chyba ze komuś juz przewodami wentylacyjnych wychodzą to do tego jeszcze ozonowanie albo ultradźwięki.
Cena w zeszłym roku na ulotkach była podobna ale to chyba z tym filtrem, robiłem w AutoGT, co prawda po sezonie, ale za samo mycie parownika dalem 99.
tyku - 25-04-2016, 12:08
Cytat: | Bizi78, Nie wszystkie ASO świadczą takie usługi.
Auto Krak np: nie. |
Potwierdzone telefonicznie.
Auto Krak nie wykonuje czyszczenia metodą TUNUP.
lurek - 25-04-2016, 15:24
Jeśli podczas tej akcji wymieniają filtr na węglowy to cena całkiem niezła (sam filtr kosztuje koło 100zł), nie wiem tylko jak czyszczenie klimy ma się do: "smarowanie zawiasów i zamków syntetycznym smarem aktywnym TUNAP" ?
coni940 - 26-04-2016, 22:03
u Filipowicza czyszcza klime metoda Tunap, za niecałe 160zł:
http://www.mitsubishi.kra...ji-juz-od-69-zl
pytanie czy chcesz korzystac z usług tych "fachowcow"
Haek - 29-04-2016, 16:00
Kupiony w niedzielę Lancer to moje pierwsze auto z klima i mam pytanie.
Auto pochodzi z komisu. Bóg jeden wie ile tam stało. Według instrukcji, klima powinna być włączana conajmniej raz w tygodniu na 5 minut, żeby nie doszło do zatarcia (bodajże) sprężarki.
Rozumiem, że powinienem teraz skoczyć do jakiegoś "punktu obsługi klimy", żeby mi tam ewentualnie nasmarowali co potrzeba i nie ryzykować jej odpalania licząc, że nasmaruje się sama?
brylekVFR - 29-04-2016, 18:32
Chyba bym nie przesadzał i włączył,
marco661 - 29-04-2016, 19:41
Haek napisał/a: | Kupiony w niedzielę Lancer to moje pierwsze auto z klima i mam pytanie.
Auto pochodzi z komisu. Bóg jeden wie ile tam stało. Według instrukcji, klima powinna być włączana conajmniej raz w tygodniu na 5 minut, żeby nie doszło do zatarcia (bodajże) sprężarki.
Rozumiem, że powinienem teraz skoczyć do jakiegoś "punktu obsługi klimy", żeby mi tam ewentualnie nasmarowali co potrzeba i nie ryzykować jej odpalania licząc, że nasmaruje się sama? |
Smarowanie sprężarki klimatyzacji dokonuje się właśnie podczas jej pracy samoczynnie, smaruje ją olej który krąży w instalacji razem z czynnikiem chłodzącym. Wydaje mi się, że dla spokoju przed okresem letnim powinieneś układ klimatyzacji sprawdzić w serwisie klimy pod kątem uzupełnienia czynnika chłodzącego, sprawdzenia nieszczelności i wymiany filtra kabinowego. Jeżeli chodzi o to czy klimę masz włączyć teraz czy nie to włączaj ją jak najczęściej bo tak już jest z urządzeniami chłodniczymi, że jak nie pracują to się psują, uszczelki wysychają, układ się rozszczelnia . Pewnie będziesz też musiał dokonać dezynfekcji układu co pozbawi go ewentualnych przykrych zapachów w czasie pracy.
|
|
|