To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Zmieniacie już opony....??????

DJ Fazi - 18-03-2011, 18:59

dab-owi chyba chodziło o to że w trybie 4WD przy dużych prędkościach moment jest przenoszony tylko w kilku procentach na tył ?
Muciek - 18-03-2011, 19:11

4WD ma zawsze napęd na 4 koła z tym, że na tył jest dawane MINIMALNIE 15% całej siły, może być 40%, a może być 16%. Rozłącza to się faktycznie 4WD LOCK.
KowaliK - 18-03-2011, 19:21

Wydaje mi się, że Dab ma rację... 2WD to 2WD, a 4WD to dołączenie tylnej osi w momencie uślizgu, itd, a LOCK to stały napęd na 4 koła.
Muciek - 18-03-2011, 21:14

KowaliK napisał/a:
Wydaje mi się, że Dab ma rację... 2WD to 2WD, a 4WD to dołączenie tylnej osi w momencie uślizgu, itd, a LOCK to stały napęd na 4 koła.

Oj kolego na 100% 2WD to 2WD, 4WD to napęd na 4 koła i min. 15% dla tylnej osi, a 4WD LOCK to "fifty fifty" i jestem tego pewny na milion %%%% :)

Dla udowodnienia, aby moje słowa nie były puste:
http://www.youtube.com/wa...661EC7352979A00

Na 4WD widać jak 4 koła działają od momentu ruszenia.

DJ Fazi - 19-03-2011, 08:23

Temat napędu był poruszany w tym wątku.

sylb napisał/a:
Ależ kolego MariuszSZ wiadomo ile, przeczytaj topik od początku.

Gwoli uzupełnienie tematu

Zależnie od warunków jazdy, rozkład momentu obrotowego na przednie/tylne koła wygląda następująco (tryb 4WD AUTO):

Maksymalne przyspieszanie
- Maks. moment obr. (30 km/h) 70% - 30% Suchy asfalt
- Maks. moment obr. (15 km/h) 40% - 60% Powierzchnia pokryta śniegiem

- 80 km/h 85% - 15% Suchy asfalt
- 40 km/h 65% - 35% Powierzchnia pokryta śniegiem

Jazda ze stałą prędkością:
- 80 km/h 85% - 15% Suchy asfalt
- 40 km/h 75% - 25% Powierzchnia pokryta śniegiem

P.S.
Te dane są zaczerpnięte z informacji Mitsubishi dawanych do prasy, wiec mogła go pisać osoba, która nie bardzo się orientuje. Odnoszę wrażenie, że w Maks. moment obr. (15 km/h) 40% - 60% Powierzchnia pokryta śniegiem powinno być 60% - 40 %.

krzychu - 19-03-2011, 11:10

Muciek napisał/a:
a 4WD LOCK to "fifty fifty" i jestem tego pewny na milion %%%% :)

No to milion % niestety za mało. LOCK daje około 50% więcej momentu na tył względem 4WD. Tam w podanym wątku wyżej są do ściągnięcia wykresy - mapy jak to działa i od czego zależy. 2WD jest tylko mniej więcej odłączeniem bo i tak minimalne opory na mechaniźmie są i nie można ani holować ani hamować (w sensie sprawdzania mocy) na jednej osi.

Gunner - 19-03-2011, 12:11

Naped napedem a oponki czas wymienic z koncem miesiaca.Sniegu brak,wiec mozna.
adrian71 - 19-03-2011, 12:36

we wroclawiu wczoraj troche sniegu z deszczem popadało.. ja mialem zmieniać,ale jeszcze z tydzien sie wstrzymam..
mitsu00 - 19-03-2011, 12:41

adrian71 napisał/a:
we wroclawiu wczoraj troche sniegu z deszczem popadało.. ja mialem zmieniać,ale jeszcze z tydzien sie wstrzymam..
U mnie w Uppsali wczoraj sypało caly dzień i zrobila się szklanka. Spadło jakieś 20 cm śniegu. Z Gdańska to w linii prostej jakieś 700 km na północ.
adrian71 - 19-03-2011, 12:56

mitsu00 napisał/a:
adrian71 napisał/a:
U mnie w Uppsali wczoraj sypało caly dzień i zrobila się szklanka. Spadło jakieś 20 cm śniegu. Z Gdańska to w linii prostej jakieś 700 km na północ.

u nas taka kupa padala,bo snieg usadzal sie tylko na autach,na drodze nie wiem czy bylo slisko bo nie odczuwalem,ale wydaje mi sie ze na letnich oponach bym sie slizgał.
W poniedziałek zakladam stacje multimedialną,wiec we wtorek rano wysle Ci zdjecia jak to wszystko wyszło :)

mitsu00 - 19-03-2011, 13:14

adrian71 napisał/a:
u nas taka kupa padala,bo snieg usadzal sie tylko na autach,na drodze nie wiem czy bylo slisko bo nie odczuwalem,ale wydaje mi sie ze na letnich oponach bym sie slizgał.
W poniedziałek zakladam stacje multimedialną,wiec we wtorek rano wysle Ci zdjecia jak to wszystko wyszło
Ciekawy jestem jaki wzmak ci zamontują. Ten cyfrowy RF jest całkiem niezły bo prawie 800W na 5 kanałach. Nie sądzę jednak że tak mocny ci założą, bo to drogie zabawki. Podobne ALPINE:a chodzą po prawie 4 tys. zł. Ja lubię słuchac glośnej muzy w aucie, a przy normalnym wzmacniaczu powiedzmy 4x60W + mono na suba, to trzaskało z mi z wzmaka we wcześniejszym E61 ze sprzętem DLS:a.
lexus - 19-03-2011, 16:18

Ja się jeszcze wstrzymuję ,ponieważ sam wymieniam koła to nie grożą mi kolejki u wulkanizatora .Zmienie jak będzie w nocy przynajmniej 5 stopni :|
adrian71 - 22-03-2011, 18:09

ja chyba jutro zmienie opony.

P.S. mitsu00 dodałem w moim temacie zdjęcia:)

Muciek - 22-03-2011, 19:15

Mój tata jest umówiony jutro na 9:00, także późnym popołudniem fotki porobię :lol:
rezon - 22-03-2011, 21:33

Ja jeżdżę na zimówkach aż do porządnego ciepełka i stosunkowo wcześnie też zakładam je z powrotem. W 2002r. miałem śnieg w połowie kwietnia na drodze i bardzo realną groźbę "czołówki" na letnich oponach przy baaaaardzo słabym hamowaniu. Od tej pory nie spieszę się z wymianą, chociaż w słoneczny dzień mnie nie raz korci aby wymienić. Aby uciąć dywagacje - czołówka byłaby nie z mojej winy, a tylko starałem się uniknąć zderzenia, czego założone kilka dni wcześniej letnie opony na pewno mi nie ułatwiały, a tylko ABS pracował jak wściekły. Po powrocie do domu zakładałem wtedy z powrotem zimówki na 3 tygodnie.