To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.

swinks_UK - 22-01-2012, 22:47

komarsnk napisał/a:

Tak więc widzisz MEMMITS - Internet kłamie :mrgreen:

:?: :?: :?:
Albo się nie umie korzystać z internetu... :mrgreen: :p
Za stroną firmy Deuter:
"...W standardzie dajemy tuleje w oryginalnej twardości 75 ShA (przeważnie jest to kolor czerwony), jeżeli klient życzy sobie inną twardość, prosimy taką informację umieścić w uwagach przy zamówieniu...."
Tłumacząc na polski jest oferowana twardość standardowych tulei gumowych. :wink:

Hugo - 23-01-2012, 08:22

komarsnk napisał/a:
w wahaczach wzdłużnych (?? nie pomieszałem? W tych z mimośrodem)
To dwa różne wahacze.
komarsnk - 23-01-2012, 16:17

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
w wahaczach wzdłużnych (?? nie pomieszałem? W tych z mimośrodem)
To dwa różne wahacze.

No dobra no - niech będzie - WLECZONYCH :doubt:

kochajj - 23-01-2012, 18:11

swinks_UK napisał/a:
komarsnk napisał/a:

Tak więc widzisz MEMMITS - Internet kłamie :mrgreen:

:?: :?: :?:
Albo się nie umie korzystać z internetu... :mrgreen: :p
Za stroną firmy Deuter:
"...W standardzie dajemy tuleje w oryginalnej twardości 75 ShA (przeważnie jest to kolor czerwony), jeżeli klient życzy sobie inną twardość, prosimy taką informację umieścić w uwagach przy zamówieniu...."
Tłumacząc na polski jest oferowana twardość standardowych tulei gumowych. :wink:

u mnie na ori gumach jak ruszałem mocniej na 1szym biegu to opony ocierały o tylną dokładkę progu i nakładkę nadkola do tego stopnia że raz ją zerwało... po wymianie na czerwone poli już nie ociera, więc muszą być sztywniejsze :)

Kamil_Ziomek - 23-01-2012, 19:07

kochajj, Albo oryginalne gumy po 10 latach już nie miały tych samych parametrów co nowe :D
kochajj - 23-01-2012, 19:19

Kamil_Ziomek napisał/a:
kochajj, Albo oryginalne gumy po 10 latach już nie miały tych samych parametrów co nowe :D

Pewnie gumy po 10 latach miały by mniejszą lub wiekszą sztywność, ale cały tył był 100% nowy i ori :)

swinks_UK - 24-01-2012, 22:46

kochajj napisał/a:
... więc muszą być sztywniejsze :)

Otóż nie, bodajże czerwone poli nie są sztywniejsze, a przynajmniej mają zbliżoną sztywność do standardowych tulei.
Wiem, bo pytałem jakiś czas temu ludzi z Deutera przez telefon jak robiłem zamówienie dla Garretha i Mike'a (miało być z możliwie najsztywniejszych mieszanek).
Chyba żółte są miękkie, a czarne twarde. Nie wiem za to jak sytuują się fioletowe.

malina_drizzt - 06-02-2012, 11:56

Powoli przymierzam się do wymiany wszystkich tulejek z tyłu na poli.
Nie wiem tylko jakim momentem dokręcać wahacze w stosunku do wartości podanych w manualu.
Czy dokręcać jak w manualu? czy trochę mocniej powiedzmy o 10Nm?

Pytałem w sklepach o smar silikonowy w tubce no i nie ma. :)
Jaki smar polecacie:
http://allegro.pl/smar-si...2094849473.html
http://allegro.pl/cx-80-s...2066288296.html
http://allegro.pl/smar-si...2099557949.html
http://allegro.pl/carlube...2089893086.html

Hugo - 06-02-2012, 12:25

malina_drizzt, jak bierzesz tuleje z Olkusza to odpowiednią ilość smaru dostaniesz w komplecie.
malina_drizzt - 06-02-2012, 13:31

Wiem o tym, ale potrzebuję trochę smaru do tulejek i sworzni z przodu.
Poza tym z czasem smar się wypłucze i wolę mieć na zapas.
A nie wiesz może jak jest z dokręcaniem?

swinks_UK - 06-02-2012, 14:29

Dokręcasz tak samo jak ori. Tu nic się nie zmienia. :mrgreen:
pipi_ja - 06-02-2012, 16:33

Może czerwone miały być tej samej twardości co oryginały ale chyba im nie wyszło.
Mam cały tył na nich zrobiony i pracuje zdecydowanie głośniej niż na starych oryginalnych tulejach.
Zaczynam powoli kupować zwykłe gumowe i niedługo żegnam się z poliuretanami.

marcinzam - 18-03-2012, 19:43

pipi_ja napisał/a:
Może czerwone miały być tej samej twardości co oryginały ale chyba im nie wyszło.
Mam cały tył na nich zrobiony i pracuje zdecydowanie głośniej niż na starych oryginalnych tulejach.

to jak w końcu jest z tymi poli-gumkami ,faktycznie są głośne , i czy ceny dla nas są inne niż na stronie producenta ?

zbir - 18-03-2012, 21:05

U mnie też po założeniu czerwonych poli wszelkie nierówności było głośnej słychać w kabinie ale potem wygłuszyłem całe wnętrze i teraz w jest w miare ok (choć zapewne na gumach byłoby jeszcze ciszej).

Natomiast z innej beczki - pare dni temu pekł mi wahacz tylny wleczony i zastanawiam sie czy nie ma to związku z tymi tulejami poli... Czy komuś zdarzyło sie już coś podobnego?

komarsnk - 18-03-2012, 23:03

marcinzam napisał/a:
pipi_ja napisał/a:

to jak w końcu jest z tymi poli-gumkami ,faktycznie są głośne , i czy ceny dla nas są inne niż na stronie producenta ?

Przyznam, że ostatnio zauważyłem chamskie skrzypienie tyłu (bo tam mam poli) po przejeździe przez próg zwalniający :mrgreen: Ale to jest przyczyną tego, że dałem smar, który był w zestawie i towot bo tylko to miałem pod ręką. Podczas normalnej jazdy nie słychać skrzypienia w ogóle.