Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Klocki / tarcze hamulcowe
Dario_W - 10-10-2011, 16:10
teraz miałem też kupić EBC, ale jakiś diabeł mnie skusił na wymianę w serwisie i efekt jest jaki jest. Następne będą EBC. Thx
Godlike - 11-10-2011, 10:35
Odświeżam... uważam, że układ hamlucowy w O2 jest bezdyskusyjnie za słaby i z tym się chyba każdy zgodzi. Poniżej moje doświadczenie przy wymianie klocków.
Misiek '10 rok
Przebieg 28 000km
klocki (oczywiście przód) odśrodkowe zjechane niemalże 0.. niestety oczywiście nie ma żadnych czujników do komputera, co miałem w poprzednich kilku autach. Tarcze na szczęscie OK. Z autem na wymianie była żona, więc niestety nie zleciła sprawdzić tyłu, ale wygląda OK.
W ASO zasugerowali wymianę na zamienniki - 350 zł, a wymiana na org. 700! kpina
W pobliskim oddziale FOTY kupiłem zamienniki ATE (w niemieckich autach idzie na pierwszy montaż) za 155 zł (na allegro za 105, ale nie miałem czasu), wymiana kosztowała 50zł. To tyle. Tania impreza..
tylko mam pytanie. czy ktoś ma może instrukcję wymiany klocków? bo przy oryginalnych na zewnętrznej ich stronie, przylegają takie cienkie blaszki w kształcie klocka (luzem) i oddali mi je razem ze starymi, a nie założyli na nowe. Pytanie czy są one potrzebne? szit.. nie zrobiłem zdjęcia. nie wiem czy powinne one tam się znaleźć np. wzmacniają je przed tłoczkami, czy jest to tylko element oryginałów.
michu300 - 11-10-2011, 11:12
Godlike napisał/a: | Przebieg 28 000km
klocki (oczywiście przód) odśrodkowe zjechane niemalże 0.. |
Zdecydowanie powinieneś poprawić technikę jazdy i hamowania
Ja mam 40 tys. i klocki jeszcze względne.
Godlike - 11-10-2011, 11:38
Dzięki za dobre rady tego typu.. ale nie o to pytałem.
Tak na marginesie.. po pierwsze: jeżdzie przeważnie w mieście i po drugie: to jak jeżdże to moja sprawa. Nie po to mam samochód, żeby go przesadnie pieścić. Zresztą pewnie nie wiesz jak się jeździ po stolicy. Eco jazdę mogę sobie uskuteczniać na wypadach za miasto typu country weekend. Zresztą nie narzekałem w moim poscie na to, że klocki za krótko trzymały, bo inni mają większe powody do narzekania w tej kwestii.
Po co zaśmiecać forum tego typu komentarzami? ;/ Spodziewałem się raczej odpowiedzi na moje pytanie z ostatniego akapitu.
michu300 - 11-10-2011, 11:49
Spoko, po prostu nie mogłem się powstrzymać W stolicy często jeżdże, zresztą w Trojmiescie korków też nie brakuje. Kilka postów wczesniej ktoś się chwalił, że sam wymieniał klocki. Może warto do niego bezpośrednio zapytac.
jmgmotocykle - 11-10-2011, 12:09
w temacie klocków - wg. systemów wszystkie outki latają na tych samych tarczach i klockach poz wersją 3.0 v6 - dlaczego na rynku amerykańskim są oferowane o 2mm grubsze tarcze do outków??? ktoś sie orientuje w temacie???dodam że wszystkie pozostałe wymiary sie pokrywają...
KowaliK - 11-10-2011, 16:30
Godlike napisał/a: |
tylko mam pytanie. czy ktoś ma może instrukcję wymiany klocków? bo przy oryginalnych na zewnętrznej ich stronie, przylegają takie cienkie blaszki w kształcie klocka (luzem) i oddali mi je razem ze starymi, a nie założyli na nowe. Pytanie czy są one potrzebne? szit.. nie zrobiłem zdjęcia. nie wiem czy powinne one tam się znaleźć np. wzmacniają je przed tłoczkami, czy jest to tylko element oryginałów. |
Przy wymianie klocków i tarcz również dostałem te blaszki. Co prawda nie przypominam sobie, żeby miały kształt klocka ale na pewno je dostałem. Z tego co pamiętam to w momencie nadmiernego zużycia klocka one sygnalizują wymianę - piszczą, chroboczą, itp. Braki w żaden sposób nie wpłynęły na zachowanie hamulców.
Anonymous - 11-10-2011, 23:02
Panowie, u mnie wystąpił jakiś dziwny problem. Objaw - bicie odczuwalne na kierownicy w czasie hamowania. Przebieg niby nieduży - 35 kkm, ale pomyślałem sobie, że winne są tarcze z przodu. Swoje spostrzeżenia zgłosiłem w czasie przeglądu. Potwierdzili - tarcze do wymiany. Wymieniłem więc poza ASO na zamienniki - tarcze i klocki Ferodo.
I niestety cały czas to samo - dalej odczuwalne jest bicie na kierownicy.
O co tu chodzi?
Grzesq - 11-10-2011, 23:40
venglin napisał/a: | Wymieniłem więc poza ASO na zamienniki - tarcze i klocki Ferodo.I niestety cały czas to samo - dalej odczuwalne jest bicie na kierownicy.
O co tu chodzi? |
Sprawdź koła/opony , spróbuj przerzucić np z tyłu na przód po uprzednim wyważeniu.
Jeżeli nie pomoże - proponowałbym zrobić pełne badanie geometrii kół.
mitsu00 - 12-10-2011, 09:11
Grzesq napisał/a: | Sprawdź koła/opony , spróbuj przerzucić np z tyłu na przód po uprzednim wyważeniu.
Jeżeli nie pomoże - proponowałbym zrobić pełne badanie geometrii kół. | Dokladnie tak jak pisze Gresq. Dodalbym jeszcze ze 18'' sa dosyc wrazliwe na przyklejajacy sie brud. Umyj zatem dokladnie felgi od wewnatrz. Mialem podobny problem kiedys. Ani geometria, ani 3-krotne wywazanie nie pomogly. Ciagle mialem drgania na kierownicy przy 110-120 km/h (nie przy hamowaniu, tylko w trakcie jazdy). Zdjalem kola, wymylem na glanc i problem juz nie powrocil:-)
13zbyszek13 - 14-10-2011, 08:26
Jak pisałem trochę wcześniej założyłem przy 38500 cały zestaw REMSA / klocki i tarcze przód / w tej chwili mam 65000 na liczniku i jest idealnie. Nie ma żadnego buczenia, piszczenia i tym podobnych.
Godlike - 15-10-2011, 18:17
Godlike napisał/a: | mam pytanie. czy ktoś ma może instrukcję wymiany klocków? bo przy oryginalnych na zewnętrznej ich stronie, przylegają takie cienkie blaszki w kształcie klocka (luzem) i oddali mi je razem ze starymi, a nie założyli na nowe. Pytanie czy są one potrzebne? szit.. nie zrobiłem zdjęcia. nie wiem czy powinne one tam się znaleźć np. wzmacniają je przed tłoczkami, czy jest to tylko element oryginałów. |
poniżej fotki tych blaszek z klocków oryginalnych.. wyglądają na wzmocnienia miejsc nacisku bloczków... więc ponawiam pytanie.. czy poninno się je przełożyć do nowych klocków (zamienników)?
andrzejGb - 15-10-2011, 18:32
dołączam się do pytania!!!
ja wymieniłem na TRW i załozyłem te blaszki ale mam lekkie popiskiwanie i chrobotanie przy ruszaniu/ mam automat/
mitsu00 - 15-10-2011, 21:19
Godlike napisał/a: |
poniżej fotki tych blaszek z klocków oryginalnych.. wyglądają na wzmocnienia miejsc nacisku bloczków... więc ponawiam pytanie.. czy poninno się je przełożyć do nowych klocków (zamienników)? | Jesli nie sa skorodowane to zaloz je bo one pomagaja lepiej pracowac klockowi. Nie wszystkie zamienniki posiadaja takie blaszki. Ashika nie daje, Blue Print tak. Te blaszki mozna tez zakupic luzem jako zestaw montazowy do klockow w OII. Przynajmniej w sklepach motoryzacyjnych w Szwecji. Koszt, to w przeliczeniu 70zl za komplet na przednia os.
jaceksu79 - 15-10-2011, 21:27
mitsu Tak, żeby Ci przypadkiem nie "pomogły pracować" Twojemu klockowi
Godlike,
jak najbardziej załóż je- dzięki nim nie będziesz miał brzęczenia klocków podczas jazdy na nierównościach. Możesz też je delikatnie nadgiąć aby lepiej sprężynowały ( powierzchnia między klockiem hamulcowym, a cylinderkami)
|
|
|