To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jakie żarówki do Lancera CYxA - wymiana żarówek.

neos - 10-10-2016, 13:28

Właśnie kombinowałem w ten sposób ale tam to tylko ręka dziecka się zmieści. Nie ma innego wyjścia na zmianę tej żarówki ?
brylekVFR - 10-10-2016, 13:39

Jest, taki jak mówił Pan mechanik, zdjąć zderzak i wyjąć lampę :mrgreen: Trochę cierpliwości i wymienisz żarówkę normalnie, tak jak pisałem, nie ma jeszcze tragedii. Są samochody ze tylko wyprostowana dłoń da się za lampę wsunać, nie mówiąc o jakim kolwiek ruchu ta dłonią. O którą lampę Ci chodzi, lewa czy prawa?
michaello - 10-10-2016, 14:02

neos, zmienisz bez problemu, raz na pol roku to robie bo mam zalozone philipsy i padaja szybko.
neos - 10-10-2016, 14:27

Jest to lewa lampa patrząc na przód samochodu. W ogóle to mam też problem z lampkami od rejestracji, obie się przepaliły, a poprzedni właściciel musiał być bez mózgiem bo tak zniszczył śrubki od kloszy, że nie da się z tym nic zrobić :/.
brylekVFR - 10-10-2016, 14:35

neos napisał/a:
lewa lampa patrząc na przód samochodu

Czyli prawa, stronu samochodu podaje się z pozycji kierowcy. Z prawej strony możesz odkręcić zbiornik płynu chłodniczego i wtedy masz więcej miejsca, odkręcić tzn. odkręcić śrubę, wyciągnąć zbiornik z zaczepu, czyli pociągnąć delikatnie do góry i pochylić zbiornik, wtedy robi się trochę więcej miejsca.

michaello - 10-10-2016, 16:30

neos napisał/a:
W ogóle to mam też problem z lampkami od rejestracji, obie się przepaliły, a poprzedni właściciel musiał być bez mózgiem bo tak zniszczył śrubki od kloszy, że nie da się z tym nic zrobić :/.

Po kilku latach użytkowania praktycznie w kazdym naszym aucie nie da sie odkrecic, mechanik w serwisie wklada lape od tylu na podnosniku i wyciaga za bańke zarowki. Z tego co wiem niektórzy uzytkownicy jakos sobie radza tu na forum, ja poleglem i robi to serwis.

Trik - 10-10-2016, 21:06

Zbiornika wyrównawczego nie trzeba odkręcać, wystarczy wysunąć go w górę z uchwytu.
Ja akurat przednie żarówki wymieniam bez zbędnych ceregieli, wsuwam rękę i wymieniam. Przydaje się latarka żeby przed operacją przyzwyczaić "trzecie oko :wink: " do lokalizacji.

tyku - 10-10-2016, 21:25

Cytat:
Z prawej strony możesz odkręcić zbiornik płynu chłodniczego
Raczej jest tam wyciągany wlew płynu do spryskiwaczy. :wink:
Jest ciasno, ale da się wymienić działając intuicyjnie. :P

brylekVFR - 10-10-2016, 22:17

Teraz tak patrzę na zdjęcia w google i w sumie może mnie i poniosło z tym zbiornikiem, ale wlew też powinien przeszkadzać, :mrgreen: Tak kombinuję w czym może być problem bo dla mnie to miejsca jest dość sporo :mrgreen:
neos - 11-10-2016, 22:55

Dobra załatwiłem sprawę inaczej. Podjechałem na warsztat i na podnośniku wymieniono mi żarówkę. Skręciłem kołem do wewnątrz, mechnik zdjąl osłonę, która znajdowała się na przodzie nadkola i wsadził tam rękę. Wcześniej próbował tak jak pisałiście od góry przy zbiornikach ale nie dało rady. Powiedział, że ta metoda, którą zastosował jest dużo bardziej wygodna i łatwiej tam się dostać. Więc jak będzie mieli okazję wymieniać żarówkę to polecam sprawdzić ten sposób. Dzięki wszystkim za porady:)
tyku - 12-10-2016, 00:05

To jest metoda w przypadku gdy lancer posiada xenony. :wink:

aequitas - 12-10-2016, 11:42

Odbierając ostatnio samochód z przeglądu poprosiłem mechanika o wymianę pozycyjnej żarówki bo akurat sobie przypomniałem. Wyjęcie jej zajęło mu mniej niż 10 sekund. Wymagał jedynie otwarcia maski.
lurek - 12-10-2016, 14:36

a ja od ponad 3 lat jeżdżę z "nówkami" Nightbraker w schowku. Stare nie chcą się przepalić :mrgreen:

Pozycyjne już raz wymieniałem, banał. Mam do wymiany jedną od tablicy ale łepek śruby trochę rozjechany :p

(OT w mazdzie 3 wymieniam żarówki co roku :P :P)

M4ci3X - 24-10-2016, 21:54

czytam, szukam w instrukcji.... w instrukcji jest wszystko*

*nie dotyczy pojazdów z lampami ksenonowymi

a że w moim czarnym pędzidle fabrycznie jest bixenon, toteż zachodzę w głowę na jakie mocowania to tam siedzi i czy ja to dotknę samemu żeby wymienić, czy tylko ktoś kto wie jak to zrobić i ma czyste bawełniane rękawiczki? proszę o podpowiedź :roll:

Iluzjonist4 - 03-11-2016, 21:46

M4ci3X, nie wiem jak jest w instrukcji, ale możliwe, że będzie do wyciągnięcia cała lampa. A żeby to zrobić trzeba ściągnąć przedni zderzak. A żeby to znowu zrobić trzeba się pozbyć spinek z góry, nadkoli oraz od spodu. Wyciągałem u siebie lampy i tak właśnie z ojcem zastanawialiśmy się jak wymienić żarówki w bixenonach. Bez wyciągania nie wiem czy jest sposób...