To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galantomania

wookash83 - 31-03-2012, 09:53

super to czekam na przesyłkę..
Galant nie ma diagnostyki cewki..ciekawe skąd ten odczyt w takim razie, błąd był jasno podpisany :) szkoda że numeru nie pamiętam ale skoro był podpisany to już nie wnikałem..

Xsystoff - 31-03-2012, 10:59

Nie wiem jak w Mitsubishi, ale w VAGach z lat `90/poczatek XXI wieku diagnostyka ukladu zaplonowego odbywa sie za pomoca czujnikow spalania stukowego. Jezeli na danym cylindrze wypada zaplon/y, to czujnik spalania stukowego z tego cylindra nie dostaje zadnego sygnalu (nie zachodzi proces spalania) i komputer wyrzuca blad na ktorym cylindrze nie ma zaplonu. Dodatkowo odcina wtryskiwacz zeby nie podawal bez sensu paliwa do tego cylindra jak nie ma zaplonu i nie rozrzedal oleju niespalonym paliwem, ew. nie uszkodzil katalizatora.

Temat cewek w VAG`ach mam opracowany, 2 cewki padly mi w A4-ce (sa 3 mimo 4 cylindrow lol), a obecnie walcze z kolega w jego Galaxy (silnik z VW) z cewkami (jest 6). Objaw wypadania zaplonu w czasie jazdy to nierowna praca silnika i delikatne poszarpywanie. Po podpieciu do kompa ladnie widac ktory zaplon wylatuje, mimo ze tez nie ma diagnostyki cewek.

fj_mike - 31-03-2012, 18:10

Owczar napisał/a:
Galant nie ma diagnostyki cewki, więc takiego błędu nie mógł pokazać ;)

Pytaniem zatem jest:Co może wygenerować błąd P0300?

Owczar - 31-03-2012, 18:23

fj_mike napisał/a:
Pytaniem zatem jest:Co może wygenerować błąd P0300?

Rzeczywiście po II lifcie ECU jest w stanie diagnozować także cewkę :) Przepraszam za zmyłkę.

fj_mike - 31-03-2012, 18:28

Owczar napisał/a:
Przepraszam za zmyłkę.

Wybaczam :P

Owczar - 31-03-2012, 18:30

Przepraszam Łukasza :P
wookash83 - 31-03-2012, 18:34

nie znalazłem negatywnych opinii na temat firmy robiącej te cewki:
http://allegro.pl/cewka-z...2182666462.html
więc jeśli nic się nie zmieni będę zamawiał w poniedziałek, jeszcze u Japanize sprawdzę..

wookash83 - 31-03-2012, 18:45

heh pytałem się Rafała on też widział ten błąd więc we dwóch omanów raczej nie mogliśmy mieć ;) dzięki fj_mike za uwagę, owczar 3 zdrowaśki i będzie dobrze :P
Owczar - 31-03-2012, 18:52

Xsystoff napisał/a:
Nie wiem jak w Mitsubishi, ale w VAGach z lat `90/poczatek XXI wieku diagnostyka ukladu zaplonowego odbywa sie za pomoca czujnikow spalania stukowego. Jezeli na danym cylindrze wypada zaplon/y, to czujnik spalania stukowego z tego cylindra nie dostaje zadnego sygnalu (nie zachodzi proces spalania) i komputer wyrzuca blad na ktorym cylindrze nie ma zaplonu. Dodatkowo odcina wtryskiwacz zeby nie podawal bez sensu paliwa do tego cylindra jak nie ma zaplonu i nie rozrzedal oleju niespalonym paliwem, ew. nie uszkodzil katalizatora.

Z tego co wiem, w galancie jest tylko jeden TDC, a wypadanie zapłonów diagnozowana jest na podstawie czujnika położenia wału. Ggdy wypadnie zapłon w danym cyklu, spada prędkość obrotowa wału. Nie wiem tylko jak rozróżnia awarię wtryskiwacza od wypadniętego zapłonu.

wookash83 - 03-04-2012, 17:39

Hugo dzięki za przesyłkę adapter zgodny z opisem, szybka wysyłka komentarz pozytywny ;)
Dzisiaj dotarła też nowa cewka zapłonowa w czwartek u Rafała wymiana na nową. W sobotę zakładam alusy na lato, w końcu Galant będzie normalnie wyglądał ;)

Hugo - 03-04-2012, 18:57

wookash83 napisał/a:
Hugo dzięki za przesyłkę adapter zgodny z opisem, szybka wysyłka komentarz pozytywny
Spoko, luz :wink: Zawsze mogłeś kupić na alle..., sprzedawcy chętnie pozbyliby sie całego reflektora :mrgreen:
Rafal_Szczecin - 05-04-2012, 20:00

wookash83 napisał/a:
Dzisiaj dotarła też nowa cewka zapłonowa w czwartek u Rafała wymiana na nową

Łukasz nie czekał na wyskoczenie kolejnego bledu, tak wiec nowa cewka juz pod maska :D

wookash83 napisał/a:
W sobotę zakładam alusy na lato, w końcu Galant będzie normalnie wyglądał

czekamy na foto, ja od przyszlego tyg zaczynam akcje "malowanie"

wookash83 - 05-04-2012, 21:01

a no wymieniona heh Rafał mnie wyprzedził z ogłoszeniem nowiny.

zakładam letnie ale wiosna jeszcze nie rozpieszcza temperaturą, jakoś może jutro podjadę do Auchana zakupić wycieraczki Motogum bo stare po zimie już trochę rozmazują..

Anonymous - 05-04-2012, 21:58

wookash83 napisał/a:
podjadę do Auchana zakupić wycieraczki Motogum

błagam nie rób tego, już lepiej do castoramy podjedź po wycieraczki ALCA a najlepiej zamów komplet Boscha aerotwin do golfa 4 z allegro za jakieś 70 zł i będziesz Pan pod wrażeniem :)

Tomek - 05-04-2012, 22:08

Derpin napisał/a:
wookash83 napisał/a:
podjadę do Auchana zakupić wycieraczki Motogum

błagam nie rób tego, już lepiej do castoramy podjedź po wycieraczki ALCA a najlepiej zamów komplet Boscha aerotwin do golfa 4 z allegro za jakieś 70 zł i będziesz Pan pod wrażeniem :)

kupiłem 1,5 miesiąca temu Motgumy, właśnie w Auchanie
dałem 25,89 za 2 sztuki
kupiłem 56 cm i 48 cm (nie polecam 48 cm, bo nie dociska do końca tych 2-3 cm do szyby, więc na dole i tak nie zbiera końcem, ale na górze dociska i zbiera dobrze)
dziadaństwo - wiadomo, ale jakoś dają radę, jak na tą taniznę

Nie polecam Boscha, Valeo, Denso.
Miałem Feuvert i z nich byłem najdłużej zadowolony.