Nasze Miśki - Galant EA5A by tresorex
tresorex - 18-08-2014, 15:25
Kolejna część doposażania - lusterko fotochromatyczne Dla nieznających tego bajeru wyjaśnię, że jest to lusterko, które samo się zaciemnia gdy ktoś za nami jedzie, czyli nie trzeba przełączać co chwilę przełącznika na dole lusterka. Lusterko ma czujnik światła z przodu i na szkle. Gdy czujnik z przodu wykryje że jest ciemno (czyli noc) a czujnik na szkle że jest mocniejsze światło to lusterko się zaciemni Dodatkowo lusterko jest podłączone do czujnika wstecznego gdyby chciało się zaparkować w nocy a z tyłu byłoby źródło światła - wtedy lusterko się nie zaciemni
Wygląda tak:
Sprawuje się świetnie Nawet teraz ok godziny 20 gdy robi się już ciemniej i zaświeci zachodzące słońce od tyłu to się zaciemni. W nocy działa bardzo dobrze. Zaciemnia się wtedy kiedy powinno i widok jest zbliżony do tego jakby przełączyć przełącznik w zwykłym lusterku
Tomek - 18-08-2014, 21:20
tresorex napisał/a: | Kolejna część doposażania - lusterko fotochromatyczne |
jak kupiłem Galanta kombi, to po kilku dniach moja żona mi zameldowała, że lusterko się zepsuło, bo nie ściemnia się automatycznie
z jakiego auta wziąłeś?
tresorex - 18-08-2014, 21:24
Z jakiegoś bmw... nie rozpoznaję oznaczeń więc nie wiem z jakiego to dokładnie... chyba z e46. Było trochę rzeźby z mocowaniem, ale się udało
tresorex - 31-08-2014, 18:39
Było brudno:
Jest czysto:
tresorex - 06-09-2014, 21:14
Wpadł dziś mały mod upiększający komorę silnika
zagadka dla spostrzegawczych
Przed
i po
Rozwiązanie:
Przed:
I po:
Założona po sporych przeróbkach osłonka z volvo
tresorex - 14-09-2014, 13:27
Cały zeszły weekend siedziałem przy aucie, zakonserwowałem pas przedni i listwę pod zderzak, uzupełniłem spinki fartucha łapiącego powietrze. Na pasie była jedna malutka dziurka na wylot, reszta tylko powierzchowny nalot i małe wżery Stwierdzenie że auta ze Szwecji są przerdzewiałe to mit
Zacząłem walkę z dużym spalaniem (ok 16-16,5l LPG na 100 w mieście).
Zacząłem od tego że od jakiegoś czasu pierdział mi wydech na plecionce. Gdy kupowałem auto to duża osłona złącza była poszarpana, jednak okazało się że mała pękła dookoła i pierdziała. Została wymieniona na nową Teraz sondy nie będą przekłamywać
Następnie ogarnąłem gaz. Silnik ostatnio chodził bardzo nierówno. Na wolnych obrotach. Kupiłem reperaturki wtrysków - nie były robione od czasu założenia gazu w 2010 roku! Wymieniłem też filtry oraz wężyki między listwami a dolotem.
Niestety nie ogarnąłem regulacji i silnik chodził ciut gorzej niż przed zrobieniem... wycieczka do prezesta klubu FTO Tomchucka pomogła. Podniósł wolne obroty bo były zbyt niskie, wyregulował wtryski, podniósł ciśnienie gazu i teraz auto chodzi jak powinno!
Na koniec razem z zubrinem i danielo zanotowaliśmy UKP Zajęło to ok 10h a jeszcze muszę wprowadzić poprawki i zmiany
Wyświetlacz zamontowałem w miejsce zegarka
Muszę jeszcze podpiłować otwór na wyświetlacz bo po zamontowaniu obcina górne wiersze. Jak widać po krótkiej przejażdżce spalanie wyszło 9l/100km, ale pewnie są na razie duże przekłamania
Sterowanie mam na oryginalnych przyciskach zegarka oraz na dodatkowym dżojstiku w miejscu grzanych siedzeń
Przy okazji nadszedł czas na wymianę oleju i filtrów więc mam nadzieję że spalanie pójdzie mooooocno w dół
eremita - 14-09-2014, 18:48
tresorex napisał/a: | Na koniec razem z zubrinem i danielo zanotowaliśmy UKP Zajęło to ok 10h a jeszcze muszę wprowadzić poprawki i zmiany
Wyświetlacz zamontowałem w miejsce zegarka |
Dobrze wiedzieć A ja się zastanawiałem czy ktoś z Poznania umie to ogarnąć
tresorex - 15-09-2014, 08:27
Wpadaj na hamownę to pogadamy
eremita - 15-09-2014, 08:41
W sobotę gal poszedł do lakiernika jak mi go odda do 27 to na 100% będę
Marcino - 15-09-2014, 09:13
tresorex napisał/a: | Zacząłem od tego że od jakiegoś czasu pierdział mi wydech na plecionce. Gdy kupowałem auto to duża osłona złącza była poszarpana, jednak okazało się że mała pękła dookoła i pierdziała. Została wymieniona na nową Teraz sondy nie będą przekłamywać |
Z ciekawości ile kosztuje wymiana małej plecionki?
U mnie nikt za bardzo nie chce tego zrobić, niektórzy pytają czy się da śruby odkręcić od kolektora..:)
tomasek - 15-09-2014, 10:04
Marcino napisał/a: | niektórzy pytają czy się da śruby odkręcić od kolektora..:) | Niedawno przy wymianie skrzyni u siebie odkręcałem bez najmniejszego problemu
tresorex - 15-09-2014, 13:29
Za małą zapłaciłem 160zł, 20 minut roboty, zrobili bez zdejmowania z auta. Pościągali też luźne osłony wydechu, które ledwo co się trzymały, pospawali te które były w niektórych miejscach odczepione, lekko poprawili też duże złącze bo mam na wierzchu - siatka się pozdzierała przez to, że mam obniżone auto i często haczę na muldach, dali 6 miesięcy gwarancji. Duża kosztuje 180zł z robocizną.
tresorex - 28-09-2014, 17:30
Wyniki hamowni w tym roku:
W zeszłym roku byliśmy na tej samej hamowni i na tych samych parametrach miałem
173,7KM/5658 i 231,8Nm/4641 na Pb
164,2KM/5756 i 215,7Nm/4410 na LPG
a teraz
172,1KM/5640 i 234,6Nm/4422 na Pb
156,3KM/5554 i 219,9Nm/4369 na LPG
Jedyną zmianą mechaniczną było założenie kolektora dolotowego z legnum.
Później naniosę oba wykresy na siebie. Zmiany są jak widać bardzo małe na szczęście in plus w niutach dostępnych przy niższych obrotach
sveno - 28-09-2014, 18:40
najmocniejsze EA5x
Marcino - 28-09-2014, 19:09
tresorex napisał/a: | Jedyną zmianą mechaniczną było założenie kolektora dolotowego z legnum. |
Całego z przepustnicą?
|
|
|