To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Sigma 24v

mazda10000 - 16-10-2013, 20:56

Dostałem fotki z rdzą tej szarej Sigmy EXE :

Dodatkowo auto ma do wymiana na już sprzęgło i na wczoraj rozrząd i z tego co moja wiedza o Sigmie pozwala mi wnioskować, należy ją odpuścić, albo ewentualnie obejrzeć, gdybym przypadkiem znalazł się w pobliżu...
Dzięki pomocy Daniela, znajomego Juicemana udało się przedzwonić i przepytać właścicieli o ich auta - 24v M/T ze skórą - sprzedana, reszta aut stoi w komisach u turasów... na razie najlepiej wygląda ta bordowa EXE, za jakieś 2-4 tygodni mój znajomy jedzie do Paryża i po drodze mógłby mnie gdzieś wysadzić, także poszukiwania można by też rozszerzyć o Belgię i Francję, tylko nie znalazłem żadnych poważnych stron z ogłoszeniami aut z Belgii, czy Francji...

lukasz12 - 16-10-2013, 22:20

mazda10000 napisał/a:
Zapomniałem jeszcze o jednej http://www.autoscout24.de...-S&id=239139194

Wygląda przyzwoicie jak na swoje kilometry i przebieg. Cena też dość rozsądnie skalkulowana.

mazda10000 - 29-10-2013, 13:32

Uciekła mi Sigma... miałem jutro po nią jechać, a wczoraj wieczorem została sprzedana - z niemieckiego forum mitsu, obejrzał ją dla mnie kolega Wojtka Bogacza, za co jeszcze raz mu dziękuję i ocenił na bdb. :cry: , no i była w Berlinie, czyli ze Szczecina tylko 140 km
mazda10000 - 22-12-2013, 17:47

A już myślałem, że dziś będę mógł się Wam pochwalić nową Sigmą... ale niestety.
Ostatnio oglądałem dwie Sigmy - pierwsza z Olsztyna. Miała mieć tylko uszkodzoną skrzynię i małe ogniska korozji - a na miejscu okazało się że oprócz uszkodzonej skrzyni, auto nie ma też kół :roll: (taki tam szczególik ) no i rdza gdzie się tylko da.
Dzisiaj za to obejrzałem Sigmę z 96 roku ( z tablicy, gorzowa wlkp.). Na pierwszy rzut oka, brak grilla, uderzony bok i zardzewiały błotnik. Myślę sobie - resztę się spoleruję a 4 elementy do lakierowania, to jeszcze nie tragedia, a że właściciel zapewniał że kielichy i elementy konstrukcyjne zdrowe to jakoś to będzie. Na miejscu okazało się że faktycznie auto jest zdrowe - na kielichach od spodu tylko powierzchowny nalot - drobnica, ale auto w gruncie rzeczy jest całe do lakierowania tu ryska, tam ryska, poza tym tapicerka jest delikatnie mówiąc średnia, o ile deska rozdzielcza nie jest zła to siedzenia są strasznie uwalone, do tego tłumik jest dziurawy. Skrzynia przy kick down'ie szarpie zmieniając z 2 na 3, silnik nie ciągnie jak powinien no i auto prowadzi się i hamuje fatalnie.
Wiem, że powiecie, że po aucie za 3 tys. nie ma się co spodziewać cudów... no ale miałem blisko w obu przypadkach, to wiele nie ryzykowałem. Mam jeszcze coś na oku i nie odpuszczam, a za wszelkie informację o ciekawych Sigmach bardzo będę wdzięczny ( także tych nadających się na biorcę )

m6riano - 26-12-2013, 10:09

Jakiej dokładnie szukasz?
SEDAN/KOMBI/12V/24V/ROK?

mazda10000 - 28-12-2013, 19:16

sedan ze zdrową budą i w miarę ładnym lakierem. Reszta obojętna
szpala85 - 28-12-2013, 20:48

mazda10000, .....
byłem dzisiaj oglądać u mnie w okolicy .. dokładnie w Wojcieszycach sigmę sedan na części ....
niestety do mnie nic nie podpasowało bo jest to model 3.0 ale 16v ... bez ecsu .... z automatem .... kolor czarny ? tak mi się wydawało

z przodu brakowało zderzaka ,grila , lampy od kierowcy ...chyba też chłodnicy ... maska stuknięta od kierowcy ... brak wydechu brak kół ... stoi na kołkach ... w środku w miarę czysto

ale otworzyłem maskę i kielichy wyglądały obiecująco :mrgreen: .... wydaje mi się że cała buda była obiecująca :mrgreen: ..poza tym stuknięciem od kierowcy z przodu ....

co o tym myslisz ?

GóR3K - 28-12-2013, 22:06

szpala85 napisał/a:
mazda10000, .....
byłem dzisiaj oglądać u mnie w okolicy .. dokładnie w Wojcieszycach sigmę sedan na części ....
niestety do mnie nic nie podpasowało bo jest to model 3.0 ale 16v ... bez ecsu .... z automatem .... kolor czarny ? tak mi się wydawało

z przodu brakowało zderzaka ,grila , lampy od kierowcy ...chyba też chłodnicy ... maska stuknięta od kierowcy ... brak wydechu brak kół ... stoi na kołkach ... w środku w miarę czysto

ale otworzyłem maskę i kielichy wyglądały obiecująco :mrgreen: .... wydaje mi się że cała buda była obiecująca :mrgreen: ..poza tym stuknięciem od kierowcy z przodu ....

co o tym myslisz ?

cyknij fotki to mazda bedzie wiedzial ;-)

wojtas - 28-12-2013, 22:46

szpala85 napisał/a:
model 3.0 ale 16v
:shock: :P :wink:
mazda10000 - 28-12-2013, 23:48

Na dzień dzisiejszy podjąłem decyzję o przynajmniej czasowym wskrzeszeniu Sigmy - chociażby ze względu na to że jak auto stoi to niszczeje, a szkoda pracy i pieniędzy włożonych w mechanikę.Mój Tata przypiłował metalową tulejkę przedniej tulei wahacza i wahacz wszedł na swoje miejsce - Tata mówi, że wystarczyło 2 mm i wahacz wskoczył na swoje miejsce.
W środę założyłem amortyzator po stronie po której tarła sprężyna o nadkole i co? - nic nie tarło, chociaż widoczny był ślad w którym sprężyna tarła o nadkole, dlatego daję Sigmie jeszcze jedną szansę i na dniach jadę na badanie punktów bazowych podwozia i będzie jasne czy auto jest krzywe, czy dostałem lipne tuleje. W związku z tym zregenerowałem poduszki ze srebrnej ( od wersji bez ECSu- piaskowanie + podkład reaktywny i baranek) i tu moje pytanie, czy łożyska są tutaj wymienne, czy jest to całość?

szpala85 napisał/a:
mazda10000, .....

co o tym myslisz ?

Myślę, że jakby było bez korozji, całość nie wymagałaby lakierowania, tylko porządnej polerki, środek w niezłym stanie, ta stłuczka była tylko "powierzchowna", no i cena nie wzięta z kosmosu, to czemu nie. Jakbyś miał możliwość cyknięcia fotek, newralgicznych miejsc ( kielichy od dołu - wystarczyłoby odkręcić koło, a "od góry" korozja pierwsza wyłazi obok filtra powietrza, a z drugiej strony obok płynu ze zbiorniczkiem od płynu wspomagania ) to prosiłbym bardzo

szpala85 - 29-12-2013, 00:25

wojtas napisał/a:
szpala85 napisał/a:
model 3.0 ale 16v
:shock: :P :wink:

12v :mrgreen: heehe

mazda10000, nie ma problemu postaram sie zrobic fotki :wink:
ale powiem ci ze patrzylem we wneke amora i nie widzialem rudej .... amory przednie byly wyjete :wink:

pojade tam jeszcze raz i obczaje :wink:

mazda10000 - 29-12-2013, 13:58

Jak tam będziesz to zrób też zdjęcia całości i środka, jak rudą zobaczysz to też cyknij. No i zapytaj o cenę skorupy z wnętrzem i podeślij kontakt do gościa
szpala85 - 10-01-2014, 12:09

nic z tego nie bedzie ...znaczy z tej sigmy :( ..... gość jakiś powalony ... nie idzie sie z nim dogadać ... chciałem ja brać w całości na lawetę ,a on się musi zastanowić bo nie wie czy sprzedać , bo może mu się przyda na części ...itp. ... prawdopodobnie los tej sigmy jest przesądzony ... zgnije na kołkach i trafi na złomie :| .. szkoda bo buda wygląda obiecująco ... ale co zrobić jak właściciel "inny" :|
mazda10000 - 10-01-2014, 13:29

No trudno, składam swoją zrobię progi i kielichy, powymieniam zardzewiałe elementy i będę jeździł, powoli zaczyna mi się marzyć BMW E39 540, ale chwilowo nie mam wolnych 20-30 tys. Dzisiaj do Szczecina poszły felgi od Janusza pasujące pod zaciski od 3000gt i w końcu je założę.
GóR3K - 10-01-2014, 21:39

mazda10000 napisał/a:
No trudno, składam swoją zrobię progi i kielichy, powymieniam zardzewiałe elementy i będę jeździł, powoli zaczyna mi się marzyć BMW E39 540, ale chwilowo nie mam wolnych 20-30 tys. Dzisiaj do Szczecina poszły felgi od Janusza pasujące pod zaciski od 3000gt i w końcu je założę.

wolalbym e34 3.0 lub 4.0:

http://otomoto.pl/bmw-m5-m5-e34-v8-C31810371.html

Piekna sprawa buda od m5 a silniczek 3 litry wsadzony :)